adamski 03.02.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Właśnie dostałem warunki przyłaczenia z Energi. Na proponowanej umowie jest zapis: [...] Termin realizacji przyłączenia strony ustalają na: 6 miesięcy od uzyskania projektu budowlanego wraz z prawomocnym pozwoleniem na budowę wydanym na ENERGĘ [...] Nie bardzo potrafię to zinterpretować i przełożyć na konkretną datę. O jaki projekt budowlany chodzi - mojego domu czy ich instalacji? Pozwolenie na budowe wydane na ENERGĘ? Czy ktoś, kto przez to już przeszedł mógłby mnie oświecić? Budowa przyłącza wymaga projektu na który Energa robi przetarg. W jego wyniku (około 3 m-ce) na podstawie projektu dostają pozwolenie na budowę przyłącza i tu kolejny przetarg na wykonanie (kolejne 3 m-ce) i dopiero wtedy budują. Generalnie składasz wniosek, podpisujesz umowę i grzecznie czekasz ... I proponuję dokupić leki uspokajające i sporą dawkę cierpliwość Z mediami jest różnie - prąd i gaz udało się załatwić w przyzwoitym terminie, ale z wodą którą kładła gmina był koszmar. Miała być w lipcu 2004, a była 23grudnia 2004. Musiałem jeszcze robić dodatkowy projekt i ostatecznie zagrozić panu z gminy, że jak na gwiazdkę nie podłączą to dopiero będą mieli dym (już byłem nieźle wkurzony) to udało się podłączyć. Podejrzewam że co do Energii możesz liczyć na w miarę terminowe wykonanie. Po prostu im zależy żebyś szybko zaczął im płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.02.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Czy do robienia betonu na budowie i jego późniejszej pielęgnacji można użyć wody z bajorka/stawu ? Alternatywnie: czy ktoś ćwiczył rozwiązanie z jakimś zbiornikiem na budowie i dowożeniem wody? Ja miałem wodocią podłączony w chwili zalewania stropu na piętrze. Do tego czasu miałem i mam nadal beczkę 1000 l. do której spływa woda deszczowa z daszku pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 03.02.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jestem, jestem. Bardzo rzadko ale czasami się pojawiam. Wczoraj na naszą budowę pan Lademan przywiózł swój sprzęt i gips tynkowy. A zdjęć poddasza jak nie było tak nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 03.02.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 W zeszłym tygodniu odebraliśmy mapki do celów projektowych (700zł ), dzisiaj mapki do celów informacyjnych oraz... projekt http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=340&IdKolekcji= Jutro jedziemy do architekta i zaczynamy działać z adaptacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 03.02.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Duchy zza światów ożywają - Witam wszystkich po długiej przerwie. Jestem juz wieśniakiem - tzn. przeprowadzony i mieszkam. Opóźnienie miesięczne - na święta się nie udało niestety ilość prac wykończeniowych, a zwłaszcza "meblowych" jest znacznie większa niż się wydaje. Przestrzegam wszystkich kończących - weźcie na to poprawkę. Ale już prawie po wszystkim. "Prawie" bo jednak sporo jescze zostało "drobiazgów" do dokończenia. Ale już na miejscu więc łatwiej. Pozdrowienia! No to witam sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wioleta 03.02.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 WitamJestem Waszą (od pół roku) cichą czytelniczką, a że budowa zaraz zaczyna ruszac to czas sie odezwac. Moja wiedza nadal ma spore braki wiec pytac bede wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.02.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam Jestem Waszą (od pół roku) cichą czytelniczką, a że budowa zaraz zaczyna ruszac to czas sie odezwac. Moja wiedza nadal ma spore braki wiec pytac bede wiele. A serdecznie zapraszam(y).I powodzenia życzę(my) (gdyby ktos nie chciał żebym za niego się wychylał z tłumu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.02.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Jestem, jestem. Bardzo rzadko ale czasami się pojawiam. Wczoraj na naszą budowę pan Lademan przywiózł swój sprzęt i gips tynkowy. A zdjęć poddasza jak nie było tak nie ma Nie ma nie ma. Dzisiaj pożyczam aparat cyfrowy i będę dość szczegółowe zdjęcia robił podczas tynkowania od wtorku i wtedy za jednym bym chciał to zaktualizować. Dodatkowo informuję, że już przysiadłem do Mapy Trójmiasta ale ostatnio było dość dużo wpisów i uzupełnię do końca i ... wyślę. Małego w pierwszej kolejności zaktualizowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 04.02.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam Jestem Waszą (od pół roku) cichą czytelniczką, a że budowa zaraz zaczyna ruszac to czas sie odezwac. Moja wiedza nadal ma spore braki wiec pytac bede wiele. Witaj w klubie. Jeszcze nam powiedz gdzie ten wymarzony domek ma stanac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.02.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Dzięki Wakmen! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 04.02.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 szukam działki w Bojanie. Macie jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 04.02.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Ponawiam pytanie do zaginionego w akcji Wakmena o drzwi WX20 Jestem, jestem. Bardzo rzadko ale czasami się pojawiam. Wczoraj na naszą budowę pan Lademan przywiózł swój sprzęt i gips tynkowy. Troszeczkę zagruntowali ściany a od wtorku pełną parą tynkowanie. Już nie mogę się doczekać. Tuż po tynkowaniu sprawdź ilośc puszek. U mnie kilka "zniknęło" pod tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metro 04.02.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Cześć, w końcu przebrnęłam przez cały wątek. Troche mi to czasu zajęło. W kwietniu zaczynamy budowę w Bojanie, więc już trochę sąsiadów przynajmniej wirtualnie poznałam. I mam od razu pytanie. Na mojej działce jest słup wysokiego napięcia. Uzyskałam zgodę Energii na przeniesienie słupa na sąsiędnią działkę, ale ekipe muszę sobie poszukać sama . Czy ktoś może takową zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 04.02.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Jestem, jestem. Bardzo rzadko ale czasami się pojawiam. Wczoraj na naszą budowę pan Lademan przywiózł swój sprzęt i gips tynkowy. A zdjęć poddasza jak nie było tak nie ma Nie ma nie ma. Dzisiaj pożyczam aparat cyfrowy i będę dość szczegółowe zdjęcia robił podczas tynkowania od wtorku i wtedy za jednym bym chciał to zaktualizować. Dodatkowo informuję, że już przysiadłem do Mapy Trójmiasta ale ostatnio było dość dużo wpisów i uzupełnię do końca i ... wyślę. Małego w pierwszej kolejności zaktualizowałem . Wakmen, to i ja proszę o aktualizację. Chwaszczyno, koordynaty : 50% kropka Nabiałka, 50% "b" w słowie Nabiałek /Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 04.02.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witajcie, czy ktoś może widział lub miał/ma dom z pracowni Horyzont - projekt Cyprys (http://www.domnahoryzoncie.pl)? Moją małżonkę interesują przykłady aranżacji salonu, kuchni, łazienki i ewentualnie schowka pod schodami. Jeżeli znacie również ciekawe linki do stron z aranżacjami, to będziemy wdzięczni /Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 04.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Markus, czy były jakieś specyficzne warunki, że kolektor ma 500m2? Prosiłem o wstępne oferty kilka firm (tę, z której ty brałeś też) - wszystkie zakładały kolektor ok 350m2 a powierzchnie do ogrzania miałbym większą od twojej (?). Witaj inżynierze Jak czytam - rozważasz pompę ciepła - ja też. Powiedz mi czy w połączeniu z rekuperatorem, czy bez? Z podłogówką w całym domu, czy w jakimś układzie kombinowanym? Wysłałam zapytanie do 4 firm, odpowiedź mam narazie z jednej (Nateo)- koszt ok. 32000PLN (wraz z instalacją, bez podłogówki i reku) A u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzynier.mamon 04.02.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Markus, czy były jakieś specyficzne warunki, że kolektor ma 500m2? Prosiłem o wstępne oferty kilka firm (tę, z której ty brałeś też) - wszystkie zakładały kolektor ok 350m2 a powierzchnie do ogrzania miałbym większą od twojej (?). Witaj inżynierze Jak czytam - rozważasz pompę ciepła - ja też. Powiedz mi czy w połączeniu z rekuperatorem, czy bez? Z podłogówką w całym domu, czy w jakimś układzie kombinowanym? Wysłałam zapytanie do 4 firm, odpowiedź mam narazie z jednej (Nateo)- koszt ok. 32000PLN (wraz z instalacją, bez podłogówki i reku) A u ciebie? Podłogówka w całym domu żeby system był prosty i miał możliwie wysoką sprawność (plus mooocno przewymiarowane grzejniki rurkowe w łazienkach zasilane jak podłogówka). Oferty dostałem na Ochsnera, Alpha Inno-Tec, Nateo i Nuratherm, z uwzględnieniem dolnego żródła (ale bez kopary), zbiornikiem CWU i uruchomieniem. Kwoty w zakresie 38-49Kzł (ale będę apelował jak już wybiorę). Z Nuratherm rezygnuję (z pewnym bólem serca, bo jest technologicznie zaawansowana) ze względu na konieczność montażu na zewnątrz budynku (bujna wyobraźnia podsuwa mi wizję rzęcha dewastującego taki worek pieniedzy zakopany w ogrodzie). Do rekuperatora tez sie przymierzam ale oferty jeszcze nie dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 05.02.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 serdecznie witam wszystkich mamy zamiar budowac sie w Redzie i jestem na etapie poszukiwania ekipy budowlanejmoze ktos mi moze podac namiary na niedrogą i dobrą ekipęoj domek to 9x11 z piwnica jeden strop i poddasze dodam ze wykop pod piwnice mam i ceny u trzech wahają sie od 30 do 22 tyś za stan do wianka.Duzo czy malo prosze o radę?gg 9414005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 05.02.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 anSi,może być na adres ten w stopce lub [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 05.02.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Markus, chętnie skorzystam z zaproszenia, ale wizytę odłożę na wiosnę. Cóś zimą nie bardzo mi się chce z domu ruszać, a będziemy rozpoczynac budowę późnym latem, to chybą zdążę z decyzją. A masz oprócz pompy kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts