Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

tez mam beditom...4m szerokosci...kupowalem w salonie przy firmie...na polnocnej (w bok od hutniczej w gdyni)...mozna targowac i to calkiem niezle

Do nich też wysłałam zapytanie cenowe... emailem... i już tydzień czekam.

Powiedzmy że na10 wysłanych emaili z zapytaniem do firm budowlanych, okna, drzwi.. etc otrzymuję odpowiedzi 1, 2. Jeszcze firmy chyba sobie nie radzą z internetem. A jak idę do sklepu to podają mi ceny brutto i zarzekają się ze nie mogą dac upustów:( a jak otrzymuje dpowiedz emailem to zawsze jest na dzień dobry 15-20% upustu od ceny katalogowej. Kto to wyjaśni? Nie jestem handlowcem:(

a propos zakupów - dach -

gdzie braliście dachówki, ekipy, jaki % upustu wynegocjowaliście na dachówkę (ja ceramiczną), okna dachowe, rynny(metalowe)?

jakie są ceny dekarzy za położenie dachówki, okna, rynien?

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

Mam prośbe... pomóżcie w wyborze bramy garażowej (segmentowa),

mam dylemat czy hormana, czy wisniowskiego,

horman droższy:( ale wizualnie wydaję się lepsza, zaś wiśniowskiego tańsza, ale jak z użytkowaniem?

może polecicie mi jakieś tanie punkty sprzedaży albo inna firmę bram

Jakie Wy wybraliście bramy?

dziękuję za wszelkie wskazówki.

A ja polecam Krispol. Mam dwie ich bramy + napędy Hormanna. Są solidne i instalator tez, o co coraz trudniej w naszym kraju. W razie czego służe namiarami.

tez mam beditom...4m szerokosci...kupowalem w salonie przy firmie...na polnocnej (w bok od hutniczej w gdyni)...mozna targowac i to calkiem niezle

Do nich też wysłałam zapytanie cenowe... emailem... i już tydzień czekam.

Powiedzmy że na10 wysłanych emaili z zapytaniem do firm budowlanych, okna, drzwi.. etc otrzymuję odpowiedzi 1, 2. Jeszcze firmy chyba sobie nie radzą z internetem. A jak idę do sklepu to podają mi ceny brutto i zarzekają się ze nie mogą dac upustów:( a jak otrzymuje dpowiedz emailem to zawsze jest na dzień dobry 15-20% upustu od ceny katalogowej. Kto to wyjaśni? Nie jestem handlowcem:(

a propos zakupów - dach -

gdzie braliście dachówki, ekipy, jaki % upustu wynegocjowaliście na dachówkę (ja ceramiczną), okna dachowe, rynny(metalowe)?

jakie są ceny dekarzy za położenie dachówki, okna, rynien?

zmień metodę negocjacji: idź po ofertę do pierwszej lepszej firmy, następnie idź do drugiej i pokaz ofertę z pierwsej firmy i zapytaj od niechcenia czy mogą być 5 % procent tańsi. Nastepie idź do trzeciej firmy itd....ja doszedłem w paru produktach do progu bólu :lol: jezeli masz zdolności aktorskie to w ogóle nie będziesz miała problemu.

a o internecie zapomnij, nie ma jak kontakt osobisty, zwłaszcza jak masz zdolności aktorskie.... :wink:

to ja jeszcze raz spróbuję:

szukam działki w Bojanie. Może ma ktos namiary na kogos takiego?

Przejeżdżając przez Bojan przy drodze są co najmniej trzy tablice z informacją o sprzedaży działek (pomijam tą 10 000 metrów). W pobliżu mnie i MarcinaU jest kilkanaście działek na sprzedaż. Głównie ulica Majora Bojana w kierunku Wiczlina. Mój sąsiad (Dawidowski), a zarazem gospodarz od którego kupowałem swoją działkę też ma przynajmniej dwie na sprzedaż.

Czy mógłby ktoś polecić kogoś/firmę, która zrobi mi kosztorys szczegółowy na podstawie gotowego projektu indywidualnego ? Najlepiej z Gdyni. Odp. może być na priv.

A może ktoś z Was robił ostatnio taki kosztorys i mógłby szepnąć za ile ?

Pzdr

Ja mam babeczke, co robi kosztorysy.Bierze 1000 zł jest z Sopotu

Jeżeli możesz to pls prześlij namiar na priv

Dzięki

Pzdr

Czy mógłby ktoś polecić kogoś/firmę, która zrobi mi kosztorys szczegółowy na podstawie gotowego projektu indywidualnego ? Najlepiej z Gdyni. Odp. może być na priv.

Pzdr

Dzięki

Pzdr

Moje doświadczenie z kosztorysem jest takie, ze jego uzyteczność jest mocno ograniczona. Kosztorys, ktory dostałem do mojego projektu był pełen nieścisłości :evil: , a ujęte tam koszty mają sie z grubsza nijak do wycen, które dostaję od wykonawców, z którymi rozmawiam. To raczej potwierdza opinie, ze jedynym celem tworzenia kosztorysów jest przedłożenie ich bankom przy występowaniu o kredyt - "bankierzy" raczej nie zaglądają do środka, bo się na rzeczy nie znają. Dlatego kiepska wairygodnosc kosztorysów jest powszechna. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, ile bedzie cie kosztował twoj dom, to może być problem. W każdym razie życzę powodzenia :).

Pzdr

Dzięki

Pzdr

Moje doświadczenie z kosztorysem jest takie, ze jego uzyteczność jest mocno ograniczona. Kosztorys, ktory dostałem do mojego projektu był pełen nieścisłości :evil: , a ujęte tam koszty mają sie z grubsza nijak do wycen, które dostaję od wykonawców, z którymi rozmawiam. To raczej potwierdza opinie, ze jedynym celem tworzenia kosztorysów jest przedłożenie ich bankom przy występowaniu o kredyt - "bankierzy" raczej nie zaglądają do środka, bo się na rzeczy nie znają. Dlatego kiepska wairygodnosc kosztorysów jest powszechna. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, ile bedzie cie kosztował twoj dom, to może być problem. W każdym razie życzę powodzenia :).

Jakbym miał dosyć czasu pewnie sam bym wszystko policzył. Szukam kogoś kto się zna na kosztorysowaniu i na podstawie mojego dość szczegółowego, indywidulanego projektu domu (wraz dodatkowymi budynkami gospodarczymi) policzyłby "co i jak". Jeżeli otrzymam gotowy dokument (kosztorys) w formie np. arkusza xls to ew. korekty w cenach materiałów czy robocizny sam sobie zmienię. Obecnie nie mam pojęcia czy mnie stać na dom, czy na dom plus dodatkowe budynki itd. Tak więc na razie chcę zrobić kosztorys szczegółowy dla siebie a nie dla banku.

Kosztorys dla banku różni się diametralnie od kosztorysu, którego ja potrzebuję - jest dużo mniej szczegółowy :) .

A tak przy okazji czy Twój kosztorys był dołączony do projektu gotowego, czy też robiłeś projekt indywidulany+kosztorys. Z opini innych wiem iż ten dołączany do projektów powtarzalnych nijak się ma z tzw. kosztorysem szczegółowym, natomiast pewnie jest OK dla banków.

Jakbym miał dosyć czasu pewnie sam bym wszystko policzył. Szukam kogoś kto się zna na kosztorysowaniu i na podstawie mojego dość szczegółowego, indywidulanego projektu domu (wraz dodatkowymi budynkami gospodarczymi) policzyłby "co i jak". Jeżeli otrzymam gotowy dokument (kosztorys) w formie np. arkusza xls to ew. korekty w cenach materiałów czy robocizny sam sobie zmienię. Obecnie nie mam pojęcia czy mnie stać na dom, czy na dom plus dodatkowe budynki itd. Tak więc na razie chcę zrobić kosztorys szczegółowy dla siebie a nie dla banku.

Kosztorys dla banku różni się diametralnie od kosztorysu, którego ja potrzebuję - jest dużo mniej szczegółowy :) .

A tak przy okazji czy Twój kosztorys był dołączony do projektu gotowego, czy też robiłeś projekt indywidulany+kosztorys. Z opini innych wiem iż ten dołączany do projektów powtarzalnych nijak się ma z tzw. kosztorysem szczegółowym, natomiast pewnie jest OK dla banków.

Mam projekt indywidualny i do niego byl wykonany kosztorys (do stanu surowego zamkniętego). Obawiam, sie, ze moze byc problem z arkuszem xls, bo kosztorysanci uzywaja dedykowanego oprogramowania (chyba, że można wyeksportować do xls - nie wiem). Na marginesie - samo połapanie się w pozycjach ujętych w kosztorysie może być wyzwaniem (materiały, zysk, koszty zakupu, robocizna, narzut itd.) :roll: . Podsumowując - mam kosztorys na półce i jedyna syntetyczna informacja, jaka mi z niego pozostała w głowie, to, że mam zamiar zbudować dużo taniej. Czy się uda - czas pokaże :wink: .

Mam projekt indywidualny i do niego byl wykonany kosztorys (do stanu surowego zamkniętego). Obawiam, sie, ze moze byc problem z arkuszem xls, bo kosztorysanci uzywaja dedykowanego oprogramowania (chyba, że można wyeksportować do xls - nie wiem). Na marginesie - samo połapanie się w pozycjach ujętych w kosztorysie może być wyzwaniem (materiały, zysk, koszty zakupu, robocizna, narzut itd.) :roll: . Podsumowując - mam kosztorys na półce i jedyna syntetyczna informacja, jaka mi z niego pozostała w głowie, to, że mam zamiar zbudować dużo taniej. Czy się uda - czas pokaże :wink: .

Warto posiadać kosztorys. Ja swój zrobiłem sobie sam i jest on bardzo prymitywny ale wielce użyteczny: poszczególne pozycje kosztorysowe wybrałem sobie przeglądając trzy czy cztery "profesjonalne" kosztorysy - faktycznie nie wszystko co tam jest ma sens :lol: Ceny natomiast zdobyłem w oparciu o oferty firm, które zdobyłem na etapie projektowania. Kosztorys bardzo mi pomaga w budowie - wiem na co mogę sobie pozwolić a na co nie. Staram sie w sposób ciągły kontrolować realne wydatki z zamierzonymi. Inaczej budowy sobie nie wyobrażam. Wam radze abyście o ten kosztorys porosili architekta, kierownika budowy - jeżeli nawet oni go nie zrobią to może wam kogoś polecą. Przed ostatecznym zleceniem kosztorysu pogadajcie z waszym kosztorysantem o tym do czego wasz kosztorys ma służyć i zerknijcie do kosztorysów, które wcześniej robił. nie ma sensu wydawać pieniędzy na coś co nie będzie dla was przydatne.[/code]

Witam

..... jakiś czas temu pisałem że w jednym roku kupię działkę i wybuduję na niej dom ..... :( ?

...... no właśnie kupię działkę ...... już teraz się nie dziwię , że faktycznie nie jest to takie proste ..... przyznam się że mam z tym mały problem z racji braku czasu ( sprawy zawodowe ) pozostaje mi tylko internet na którym głównie się skupiam i tak mi się zdaje że to nie wystarczy chyba już wszystkie możliwe strony otworzyłem jeśli macie jakieś linki z ogłoszeniami czy cokolwiek bardzo bym prosił o ich wystawienie a może napiszecie w jaki sposób wy sami szukaliście działek ....a może znacie jakieś ładne miejsca gdzie jest las cisza i spokój za obwodnicą nie dalej niż 20 km od trój miasta ....

dziękuję stanek

:(

Witam,

czy posiadacie może wzór umowy z architektem?

gosia@ a może TY masz taki wzór umowy? Byłabym bardzo wdzięczna

Basiu, wysłałam Ci maila z wzorem umowy, może się przyda :)

Witam,

Basiu, wysłałam Ci maila z wzorem umowy, może się przyda :)

Dziękuję serdecznie, ale niestety nie dotarł. Czy możesz przesłać jeszcze raz na [email protected]

dzięki wielkie :)

Witam

..... jakiś czas temu pisałem że w jednym roku kupię działkę i wybuduję na niej dom ..... :( ?

...... no właśnie kupię działkę ...... już teraz się nie dziwię , że faktycznie nie jest to takie proste ..... przyznam się że mam z tym mały problem z racji braku czasu ( sprawy zawodowe ) pozostaje mi tylko internet na którym głównie się skupiam i tak mi się zdaje że to nie wystarczy chyba już wszystkie możliwe strony otworzyłem jeśli macie jakieś linki z ogłoszeniami czy cokolwiek bardzo bym prosił o ich wystawienie a może napiszecie w jaki sposób wy sami szukaliście działek ....a może znacie jakieś ładne miejsca gdzie jest las cisza i spokój za obwodnicą nie dalej niż 20 km od trój miasta ....

dziękuję stanek

:(

Głowa do góry!

Popatrz Bojano , Koleczkowo , Kosakowo , Tucho/Chwaszyno itp.

Witam,

Ja po "wywaleniu" niektórych zapisów korzystałem z następujących wzorów umów (na oficjalnej stronie Izby Architektów)

http://www.izbaarchitektow.pl/pliki/zjazd-15.doc i .../zjazd-16.doc

Pzdr

Dziękuję serdecznie, ale niestety nie dotarł. Czy możesz przesłać jeszcze raz na [email protected]

dzięki wielkie :)

Wysłałam ponownie, adres się zgadzał, nie wiem, dlaczego nie dotarł, może tym razem uda się :)

ja mam Hormanna i jestem zadowolony (choć nie jestem dobrym przykładem bo mam ją dopiero 4 miesiące, więc jeszcze wiele sie moze zdarzyć), kupiłem u dystrybutora z Pruszcza Gdańskiego wraz z montażem, namiary otrzymałem telefonując do centrali Hormanna w Polsce.

Próbowałam "skontaktować' sie z firmą Horman, ale bez rezultatu, kilkakrotnie wypełniałam ich formularze na stronie z prośbą o kontakty, wycenę itp. ale bez odzewu:( trochę mnie to zmartwiło,bo przecież to żle świadczy o takiej firmie:(

pochwal sie ile zapłaciłeś za bramę:) jeśli nie na formum to na priv - [email protected]

Witam

Dziwię się trochę na brak kontaktu z Hormanna. Mi przysłali katalogi i cennik po kilku dniach. Złóż zapytanie bezpośrednio na stronie Hormanna. Mam już jedną bramę Hormann od blisko 5 lat, a teraz buduję drugi garaż dlatego potrzebowałem nową wycenę. Jeśli chodzi o samą bramę to nie mogę powiedzieć złego słowa, nasza jest użytkowana bardzo intensywnie i jak dotąd nie było żadnych problemów. Koszt w 2001 roku EcoTherm kaseton 2500x1875 1600 zł netto, razem z napędem, montażem i drobnymi dodatkami 3700 netto.

Pozdrawiam

Przemek