Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Poszukuje namiary na dobrego dekarza, który podjąłby się zadania znalezienia skąd mi woda cieknie na ścianę. Jeden pseudo-fachowiec już oglądał i nawet coś niby naprawił, skasował i okazało się, że dalej cieknie.

Poszukuję również ekipy do wykonania frontowego ogrodzenia działki i podjazdu do garażu - w szczególności będę potrzebował jakiejś porady jak to właściwie zrobić, więc dobrze by było żeby majster był w miarę kumaty :)

Z góry dzięki za wszelkie namiary.

Pozdr.

Jarek

Nam ciekło z rury wentylacyjnej - majster mistrz ciętej kaszubskiej riposty zamontował komin wentylacyjny wkładając górną rurę na dolną po zewnętrznej linii... No i ciekło. Mąż na szczęśćie nie na darmo się uczył i sam znalazł wadę Może i u was tak jest...???

Witaj Benik!

Jeżeli jesteś jeszcze zinteresowany/zainteresowana, to chętnie oddam ziemię z wykopu (wykopane półtora roku temu i trochę już obrosło trawą) - zostawiłam sobie do niwelacji terenu, ale nie będę potrzebowała całości (a jest tego sporo). Niestety nie zapewniam transportu, więc jego koszt były po Twojej stronie. Budowa jest w Koleczkowie (ziemia też :-)), jeżeli taki układ jest dla Ciebie do zaakceptowania to proszę o kontakt telefoniczny: 601 685 430 (mam na imię Agnieszka).

Pozdrawiam.

Witajcie,

czy ma ktoś może namiary na jakieś dobre, niedrogie biuro projektowe ogrodów?

pozdrawiam

Spójrz dwa posty w górę;)

Jak się teraz kształtują ceny elektryki? ile liczą za punkt? wiem ,że " punkt" to dla każdego elektryka co innego, ale chociaż tak w przybliżeniu, jakbyście mogli podać ile płaciliście i co oznaczał "punkt" Dzięki z góry :)

Pomóżcie!

Majster mówi żeby nie izolować wewnętrznych ścian fundamentów, bo wszelkie ropopochodne środki mogą później śmierdzieć w domu, a wodorozcieńczalne nieasfaltowe szybko się złuszczą i nie spełnią swojego zadania :/ Dodam jeszcze, że gruntem jest glina, poziom wody jest daleko daleko pod ławami, fundamenty w środku zasypujemy pospółką, a na parterze będzie podłogówka. No i nie wiem co zrobić .... Boje się nie smarować niczym ścianki, a nie przekonuje mnie też wersja żeby fundament od środka wyłożyć folią (chyba dobrze by było żeby ściana oddychała, a nie że ze wszystkich stron będzie obłożna folią). Z tego co widzę na necie wszyscy smarują od wewnątrz jakimś mazidłem!

Co o tym sądzicie? Izolować, nieizolować? Czym? Czy faktycznie zdarzyło się że opary izolacji czuć w budynku?

Jakich kosztów można się spodziewać przy ogrodzie 500m2 chodzi mi o sam projekt - ogród w stylu japońskim

Najlepiej dzwoń po projektantach i pytaj się o ewentualną cenę. Ja od pani Agaty z firmy zielonekracje otrzymałem dokładny projekt - opisane co, gdzie, kiedy itp, szereg rysunków, nie wspomniając wielu przydatnych informacji, ale to ile jej zapłaciłem to moja i jej słodka tajemnica /handlowa/.

Poszukaj na trojmiasto.pl - jest tam wymienionych kilkadziesiąt firm, troszeczkę wysiłku a nie wszystko na tacy...

http://katalog.trojmiasto.pl/dom_i_budownictwo/ogrody/zakladanie_i_pielegnacja_ogrodow/

Myślałam, że forum jest od tego, żeby wymieniać się doświadczeniami....znaleźć to ja sobie mogę, tylko czy ta firma jest godna polecenia...

Myślałam, że forum jest od tego, żeby wymieniać się doświadczeniami....znaleźć to ja sobie mogę, tylko czy ta firma jest godna polecenia...

Skoro poleciłem firmę Zielonekreacje na tym forum to logika wskazuje, że uważam ją, jako zadowlony klient tej firmy, za godną polecenia - jaśniej już tego nie potrafię napisać. Mogę jedynie dodać, iz osoby z firmy która realizowała projekt - to jest fizycznie go wykonywała - robiła nasadzenia itp /gdyby to nie było jasne/ - wyrażały się b. dobrze o projekcie, a jestem pewien, że te osoby nie znały się wcześniej z autorką projektu.

Pytasz się czy ktoś zna inne firmy- tak znam, namiary miałem z wcześniej wskazanej strony internetowej http://www.trojmiasto.pl, do niektórych nawet dzwoniłem. Ostatcznie projket sporządziła firma Zielonekreacje, wykonwcą była inna firma, gdyż Pani Agata nie zajmowała się czy też nie zajmuje się realizacją projektów.

Skoro poleciłem firmę Zielonekreacje na tym forum to logika wskazuje, że uważam ją, jako zadowlony klient tej firmy, za godną polecenia - jaśniej już tego nie potrafię napisać. Mogę jedynie dodać, iz osoby z firmy która realizowała projekt - to jest fizycznie go wykonywała - robiła nasadzenia itp /gdyby to nie było jasne/ - wyrażały się b. dobrze o projekcie, a jestem pewien, że te osoby nie znały się wcześniej z autorką projektu.

Pytasz się czy ktoś zna inne firmy- tak znam, namiary miałem z wcześniej wskazanej strony internetowej http://www.trojmiasto.pl, do niektórych nawet dzwoniłem. Ostatcznie projket sporządziła firma Zielonekreacje, wykonwcą była inna firma, gdyż Pani Agata nie zajmowała się czy też nie zajmuje się realizacją projektów.

A można wiedzieć kto Ci robił nasadzenia? I czy jesteś zadowolony?

Czy ktos wymieni sie doświadczeniami w tej kwestii? Sprawa jest dość pilna.[/QU

U nas był jeden znajomy bylismy zdecydowani facet konkretny opanowany wiedac że zna sie na rzeczy powiedzial 25 za punkt (na nasz domek okolo 220 punktów)bez materiału czas robót dwa tygodnie (masakra).Znajomy polecil nam swojego kolege elektryka ten powiedzial 13 za punkt ( za siłe 26 około odbiór 500zł)czas robót do tygodnia max. jest równiez polecany ,robi zdjecia ścian i jest zawalony robota .Będzie robil u nas po 15.06.

Jestem po rozmowie z elektrykiem:

wszystko z jego materiałem ( kilkakrotnie zaznaczał, że nie robi na chińszczyźnie)

doprowadzenie kabla ze skrzynki do domu-300 pln(nasza koparka)

50 pln za punkt (wyliczył ich 116 domek 114 m2 pow użyt. , całkowitej 239)

rozdzielnia 700 pln

to cena robocizny w sumie 6800pln

materiał bardzo, bardzo wstępnie wyliczył na około 6000pln jutro mam dostać dokładny kosztorys

w cenie odbiór

Czy to są ceny z kosmosu? Czy na taki mały domek to normalne koszty elektryki?

Jutro mam spotkanie z innym elektrykiem, polecanym na białej liście Panem A. Miernikiem