Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam. może ktoś polecić solidnego wykonawcę balustrad nierdzewnych? Balustrada wewnątrz na schody i balkonowa. Odradzam firmę http://www.bojmar.pl/, facet niepoważny, początkowo wydawał się rzeczowy, sam dzwonił aby ustalić termin spotkania i pomiaru, po czym na umówiony dzień wcześniej termin nie przyjeżdża, a po tygodniowym wydzwanianiu nie odbiera telefonu, zadzwoniła żona z innego numeru to stwierdził , że musiała zajść pomyłka i gdy skończy prowadzić auto oddzwoni, po czym oczywiście ni widu ni słychu.

Energa a odbiór budynku.

Potrzebna pomoc, konsultacja.

Chciałbym budynek zgłosić do odbioru. W nadzorze budowlanym chcą dwóch dokumentów związanych z elektryką:

1) protokół odbioru instalacji wewnętrznej

2) protokół odbioru przyłącza

Ad.1

Instalację robiłem sam. Uprawnienia mam, aczkolwiek nie zajmuję się tym na codzień, także pytanie jak taki protokół wygląda? Jakieś wzory?

Ad.2

Mam przyłącze budowlane, ale brak protokołu. Tylko umowa. Zagubił mi się, czy jakieś niedopatrzenie? Gdzie szukać tego?

Jeszcze 3ci hipotetyczny problem.

Mam w Enerdze podpisaną umowę na przyłącze docelowe. Mówią, że są gotowi do podłączenia, tylko potrzebują odbioru budynku.

Teraz gdybym nie miał przyłącza budowlanego a jechał całą budowę na agregacie to co?

Zapętlam się, bo ani odbioru ani przyłącza!

Witajcie,

nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na tgo typu zapytanie, ale spróbuję:-)...czy miał ktoś z Was za Kierownika Budowy p.Karola Wnuka?

Czy może ktoś powie mi coś na jego temat?

I jeszcze jedno, czy orientujecie się ile elektrycy biorą za PUNKT ( z ich materiałem)? Jeden powiedział, że 46zł- wydaje mi się to bardzo drogo...:(

Z góry dziekuję za jakąkolwiek odpowiedź.

Witajcie,

nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na tgo typu zapytanie, ale spróbuję:-)...czy miał ktoś z Was za Kierownika Budowy p.Karola Wnuka?

Czy może ktoś powie mi coś na jego temat?

I jeszcze jedno, czy orientujecie się ile elektrycy biorą za PUNKT ( z ich materiałem)? Jeden powiedział, że 46zł- wydaje mi się to bardzo drogo...:(

Z góry dziekuję za jakąkolwiek odpowiedź.

nie wiem co to znaczy ich materiał, czy z osprzętem czy nie. bez płaciłem 25 ale trochę inna instalacja ( długie przewody)

Energa a odbiór budynku.

Potrzebna pomoc, konsultacja.

Chciałbym budynek zgłosić do odbioru. W nadzorze budowlanym chcą dwóch dokumentów związanych z elektryką:

1) protokół odbioru instalacji wewnętrznej

2) protokół odbioru przyłącza

Ad.1

Instalację robiłem sam. Uprawnienia mam, aczkolwiek nie zajmuję się tym na codzień, także pytanie jak taki protokół wygląda? Jakieś wzory?

Ad.2

Mam przyłącze budowlane, ale brak protokołu. Tylko umowa. Zagubił mi się, czy jakieś niedopatrzenie? Gdzie szukać tego?

Jeszcze 3ci hipotetyczny problem.

Mam w Enerdze podpisaną umowę na przyłącze docelowe. Mówią, że są gotowi do podłączenia, tylko potrzebują odbioru budynku.

Teraz gdybym nie miał przyłącza budowlanego a jechał całą budowę na agregacie to co?

Zapętlam się, bo ani odbioru ani przyłącza!

Ad. 1 wzór protokołu: http://www.piejar.republika.pl/images/prot.jpg

Ad. 2 na przyłącze budowlane "prowizorkę"nie dostaniesz protokołu odbioru. Dostaniesz taki protokół od Energi po wykonaniu przyłącza docelowego. Ktoś z Energi wprowadza Cię w błąd bo Energa nie potrzebuje odbioru budynku, aby wykonać przyłącze docelowe. Odbiór budynku jest potrzebny , aby zmienić taryfę z budowlanej na zwykłą . Idź osobiście do Energi i dowiedz się na jakim etapie jest Twoje przyłącze...

Pozdrawiam

Szambo

WItam mam pytanie do Was u kogo zamawiacie wywoz szamba okolice Koleczkowa Bojana , i ile teraz biora za wywwoz ja dostalem oferte 140zl za jeden transport nie zalaznie od pojemnosci , czy to duzo czy normalnie a moze kogos polecicie bo dzwonilem w rozne miejssca i jakas rejonizacja jest bo oni poza Koleczkowem i okolicami nie chca przyjezdzac , pozdrawiam i czekam na odpowiedz .

Kabina i zawór ESBE 3d z silownikiem

Drugie pytanie czy macie kogos od zamotowania Kabiny prysznicowej i mam jeszcze problem z zaworem 3dr z silownikiem trzeba go wyregulowac juz 2hydraulikow wymięklo.....nie wiem moze zle trafiam ale to sie da ustawic :-) pozdrawiam

Witam,

czy ktos z mieszkancow 3city zdecydowal sie na inteligentny dom?

Wszystko jedno czy zrobiony samodzielnie, czy wykorzystany jakis gotowiec typu Xcomfort etc.

Szukam kogos kto moglby nas ( ja + maz :-) zaprosic do siebie i pokaza jak to dziala, co moze etc.

Z gory wielkie dzieki!

Beata

Ad. 1 wzór protokołu: http://www.piejar.republika.pl/images/prot.jpg

Ad. 2 na przyłącze budowlane "prowizorkę"nie dostaniesz protokołu odbioru. Dostaniesz taki protokół od Energi po wykonaniu przyłącza docelowego. Ktoś z Energi wprowadza Cię w błąd bo Energa nie potrzebuje odbioru budynku, aby wykonać przyłącze docelowe. Odbiór budynku jest potrzebny , aby zmienić taryfę z budowlanej na zwykłą . Idź osobiście do Energi i dowiedz się na jakim etapie jest Twoje przyłącze...

Pozdrawiam

Dzięki.

Energa rządzi się swoimi prawami. Wałkowane z tego co czytam w wątku o zmianie taryfy z budowlanej na normalną.

Co do protokołu odbioru przyłącza, aktualizacja. Wystawią mi go na podstawie warunków przyłączenia + umowy + potwierdzenia przelewu.

Potem z tym po odbiór, a następnie do nich. Potem już tylko chwilka na podłączenie kabla (skrzynka już jest) i licznika.

Witam,

czy ktos z mieszkancow 3city zdecydowal sie na inteligentny dom?

Wszystko jedno czy zrobiony samodzielnie, czy wykorzystany jakis gotowiec typu Xcomfort etc.

Szukam kogos kto moglby nas ( ja + maz :-) zaprosic do siebie i pokaza jak to dziala, co moze etc.

Z gory wielkie dzieki!

Beata

Ja robię ale dopiero kable polozylem. Będzie KNX

... Chciałbym budynek zgłosić do odbioru. W nadzorze budowlanym chcą dwóch dokumentów związanych z elektryką:

1) protokół odbioru instalacji wewnętrznej ...

Uprawniony elektryk robi pomiary instalacji elektryczne i umieszcza w nim swoje uwagi (lub nie).

Ps. Mam wszystko co potrzebne.

... 2) protokół odbioru przyłącza

Ad.2

Mam przyłącze budowlane, ale brak protokołu.

Wróć do pkt 1. Brakuje albo pomiarów powykonawczych instalacji elektrycznej albo samego oświadczenia (druk do pobrania w ZE) o stanie przyłączanej instalacji elektrycznej zgodnie przepisami branżowymi.

... Teraz gdybym nie miał przyłącza budowlanego a jechał całą budowę na agregacie to co?

To samo co w pkt 1 i 2. Najpierw odpowiednie protokoły z kopią uprawnień "D" a dopiero potem wszystko masz legalnie.

... I jeszcze jedno, czy orientujecie się ile elektrycy biorą za PUNKT ( z ich materiałem)? Jeden powiedział, że 46zł- wydaje mi się to bardzo drogo...:(.

A ja wciąż powtarzam, że wycena za pkt jest nie miarodajna bo ...

1. Co według tych bardzo tanich (niektórzy biorą nawet 17zł/pkt) oznacza pkt?

Przykład: łącznik pojedynczy + wyprowadzony przewód do 3 halogenów. Według jednych to jeden pkt, a według innych to już 4.

2. Ile biorą za dodatkowe usługi typu: podłączenie rozdzielnicy?

Ceny są różne bo od 300 zł do 1000zł.

3. Koszt podłączenia WLZ?

Niektórzy biorą po 500 a inni wliczają to w cenę całości.

4. Kto i czy wogóle wykonuje pomiary powykonawcze (i w jakiej cenie)?

U niektórych to jest wliczone w cenę całej pracy a u niektórych jest za dodatkową opłatą a u jeszcze innych wogóle nie liczone bo nie mają mierników i uprawnień.

Moje zdanie jest takie:

Konkretny projekt, konkretny zakres prac i dopiero można przystąpić do oceny kosztów wykonania instalacji przez jakąś ekipę. Gołosłowna cena za pkt jest, że tak powiem, o kant tyłka do rozbicia. Ci co mają bardzo tanio nie zawsze są tacy tani i w rozliczeniu końcowym wychodzi wielkie rozczarowanie, że tyle to kosztuje.

Z takim protokołem to niestety nic nie zrobisz. A gdzie są wyniki pomiarów, a gdzie interpretacja, a gdzie opisane są czynności jakim podlegają oględziny instalacji?

Mój protokół z pomiarów instalacji elektrycznej (i na pewno jest prawidłowy) składa się z około 15-20 stron a ponadto wykonany jest w 3 egzemplarzach. Dwa dostaje Zleceniodawca. Jeden egz. przekazuje wraz z innymi dokumentami potrzebnymi do odbioru, drugi sam przechowuje w domu, trzeci ja przechowuję przez okres 5 lat.

...Ad. 2 na przyłącze budowlane "prowizorkę"nie dostaniesz protokołu odbioru. Dostaniesz taki protokół od Energi po wykonaniu przyłącza docelowego. Ktoś z Energi wprowadza Cię w błąd bo ...

Wyjaśniłem wyżej.

Jezeli ktos szuka dobrego stolarza to polecam pana Mirka Kocan. Robił nam zabudowy, meble na wymiar do pokoju młodszej córki oraz szfke debowa pod moje 600 l akwarium. Meble maja juz ponad rok trzymaja sie i jestem zadowolony. Nie pamietam jego telefonu ale ma swoja stronke http://www.astersmeblekuchenne.pl Swoj zaklad ma w olsztynie ale z tego co wiem nie ma problemu z dojazdem do trojmiasta poniewaz tu mieszka.

Pozdrawiam

CMyK

Odbiór budynku jest potrzebny , aby zmienić taryfę z budowlanej na zwykłą . Idź osobiście do Energi i dowiedz się na jakim etapie jest Twoje przyłącze...

Pozdrawiam

Witam. Nie znam się na tych protokołach ale mogę podpowiedzieć jedno, żeby przejść na zwykłą taryfę niepotrzebny jest odbiór budynku, od niedawna wystarczy wpis w dzienniku budowy o zakończeniu budowy, musi być nadany numer domu (załatwia się to bardzo szybko) i dokument dot. własności działki. Mnie na początku jedna pani chciała spławić bo te przepisy są od niedawna dopiero gdy się uparłam znalazła się jedna oświecona. No chyba, że znów zmieniły się przepisy