Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Poszukuje taniego i dobrego tartaku.

Wiezba dachowa 8 m3 drewna + deskowanie.Dostałem cenę z tartaku 9000 to chyba dużo za dużo?

Wiec tanie i dobre tartaki poszukiwane w okolicach Pucka ,Gdyni ,Redy ,Rumi i Wejherowa.

Ile teraz liczą sobie za metr?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Gaśnice nie są wymagane przepisami w domach ( mam namyśli zarówno mieszkania jak i domy jednorodzinne) ale warto ją mieć i umieć obsłużyć. gaśnicę kupisz w każdym sklepie z artykułami BHP, często tam też można je serwisować. Jeśli już ktoś zdecydował się na kupno radzę raczej kupowanie większej niż samochodowa. Najpopularniejsza jest proszkowa 6 kg.

napiszcie kontakt ktory znalezliscie pliisss

Pospólkę w dobrej cenie mają w Wakozie Reda tel. 605 205 061 ( ale wożą go z innego węzła, chyba z Luzina więc trzeba dopłacać za dojazd), albo "prywatny" człowiek z Redy. p. Elas 692 502 733. Ceny tych dwóch porównywalne. Poza tym Ol-trans - ale drogo i żwirownia Willa w Mrzezinie - niepełny asortyment, brak transportu i cena !

Czy posiadacie gaśnice w Waszych domach?

Gdzie w Trójmieście można je kupić? Chodzi mi o takie miejsca gdzie będzie je można także serwisować.

Zawsze bierzemy gaśnice z Poż-Pliszki i tej drugiej firmy, ale nie pamiętam nazwy. Do domu nie bierzemy, bo po przeszkoleniu z moż:)liwości gaśnic wyszło mi, że lepsza pokrywka, albo wiadro z wodą niż te gaśnice. Próbowałam też ugasić pożar w pojemniku na śmieci gaśnicą samochodową i nie dała rady. Liczę na refleks i stare domowe metody:)

to prawda ze garnek najłatwiej przykryć i to też ugasi ogień, śmieci zalać wodą, ale zapalić potrafi się też telewizor, przyłącze prądu, lodówka, etc, a gdy pali się coś w obrębie instalacji elektrycznych pod napięciem nie polecam lać wody. Co do nieskuteczności gaśnicy samochodowej do gaszenia pożaru śmieci, niestety gaśnicy trzeba umieć użyć a ludziom w stresie, bo przecież coś się pali, średnio to wychodzi.

Zawsze bierzemy gaśnice z Poż-Pliszki i tej drugiej firmy, ale nie pamiętam nazwy. Do domu nie bierzemy, bo po przeszkoleniu z moż:)liwości gaśnic wyszło mi, że lepsza pokrywka, albo wiadro z wodą niż te gaśnice. Próbowałam też ugasić pożar w pojemniku na śmieci gaśnicą samochodową i nie dała rady. Liczę na refleks i stare domowe metody:)

Potwierdzam - te gasnice to są gaśnicami wyłącznie z wyglądu.

Lepiej kupić spray gasniczy z P-Poż Pliszki.

Czy możecie mi powiedzieć jaka jest minimalna odległość budynku od granicy działki? Planuje postawić pomieszczenie gospodarcze, takie około 12-14 m2 czyli tylko ze zgłoszeniem zamiast pozwolenia na budowę, jednak zależałoby mi aby oprzeć jedną ścianę budynku o granicę działki. Słyszałem gdzieś że minimalna odległość to 4m :-(. Czy tak faktycznie jest?

Pozdrawiam

Witam

W związku ze zmianą koncepcji sprzedam nieużywany (w kartonie) rekuperator ComfoAir 350L Luxe.

Parametry techniczne tu: http://www.klimatyzacja.pl/index.php?akt_cms=6271&cms=198

Odbiór osobisty Wiczlino. Cena 6900 PLN (allegro min 8500).

Sorki za spam, ale może ktoś akurat szuka takiego sprzętu.

Pozdrawiam

Zbyszek 503 180 172

[email protected]

ps. zdjęcia podeślę na priv

Czy możecie mi powiedzieć jaka jest minimalna odległość budynku od granicy działki? Planuje postawić pomieszczenie gospodarcze, takie około 12-14 m2 czyli tylko ze zgłoszeniem zamiast pozwolenia na budowę, jednak zależałoby mi aby oprzeć jedną ścianę budynku o granicę działki. Słyszałem gdzieś że minimalna odległość to 4m :-(. Czy tak faktycznie jest?

Pozdrawiam

Wszystkie odległości są podane w rozporządzeniu o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Spróbuj znaleźć w internecie w/w rozporządzenie. Są różne odległości dla budynków i małej architektury, dodatkowo w zależności od usytuowania okien, planu zagospodarowania i rodzaju budynków na działce sąsiada, np. można zbudować osłonę śmietnikową na granicy działki, jeśli po drugiej stronie w tym miejscu jest osłona sąsiada. Są też inne "kruczki". Lista wyjątków od ogólnej zasady 4m, jest dość długa, więc lepiej sam sprawdź w w/w rozporządzeniu. Trzeba też sprawdzić dopuszczalną powierzchnię sumy budynków gospodarczych na 1000m działki nie podlegającą pozwoleniu na budowę niezależnie od takowego zapisu w MPZP

Witam,

Zadko udzielalem sie na forum, jednak sporo na nie zagladalem, posilkowalem sie opiniami z zakresu roznych technologi, jak rowniez opiniami z bialej i czarnej listy. Ponad rok temu rozpoczalem budowe, a dzis juz od prawie misiaca zamieszkuje nowy dom. Czas przedstawic swoje opinie dotyczace fachowcow z poszczegolnych dziedzin. Niektorych trudno mi jednoznacznie zakwalifikowac wiec zwyczajnie opisze moje doswiadczenia. Zaczynamy:

1) SSO – DOM-BUD Jacek Szymichowski. Z polecenia, jak rowniez znaleziony na bialej liscie. Moim zdaniem zasluzenie. Budowa w szybkim tempie, bez problemow i przestojow. Murarze mili, usmiechnieci, sciany proste ( J ). Na dzien dzisiejszy nic do zarzucenia. Mam nadzieje, ze uda sie za jakis czas sciagnac p. Jacka na wykonanie plotu. POLECAM

2) Dekarz – Slawek Czaja. Calkowita kompromitacja, wedlug mnie czarna lista. Czlowiek z polecenia. Grzeczny, odpowiada na telefony, jednak w moim odczuciu nie do konca zna sie na swoim fachu i do tego ciety na pieniadze do granic absurdu. Zamiast pracy bardziej interesowalo go moje zajecie, konto i zarobki. Karpiowka polozona w ‘falke’ zamiast w luske…., prawie wszystkie laczniki rynien ciekna, rynny zle wypoziomowane, obrobki blacharskie nieestetyczne, okna dachowe nie zabezpieczone uszczelkami od gory I ciekna po zawiejach snieznych. Docinane dachowki doklejane na silikon (czesc juz odpadla). Skrajnie oszczedzal na materialach, ktorych mu nie szczedzilem, co w konsekwencji skutkuje tym, ze komin mam uszczelniony 3 kolarami silikonu (bo takie mial resztki). Wolany na poprawki przyjezdzal i np. Uszczelnil tylko jeden lacznik ktory akurat wskazalem. NA sugestie zeby od razu pozostale przelecial, stwierdzil, ze nie ma sensu. Efekt – nastepny deszcz I przyjechal do kolejnych dwoch. Przy trzeciej wizycie na wszelki wypadek sprawdzil wszystkie ( a i tak ciekna). W trudnym miejscu mojego dachu, nie potrafil podejsc z rynna tak, zeby mi na glowe przy wejsciu do domu nie cieklo…. Sugestia jego pomocnika – powies se pan kwiatek….. Sam wymyslilem, ze mozna rynne zakonczyc naroznikiem 90 stopni I po problemie. Skutek taki, ze nie wiem czy jest sens wolac tego czlowieka na poprawki bo on poprawia na gorzej niz bylo… NIE POLECAM

3) Okna, drzwi zewnetrzne, brama garazowa, parapety zewnetrzne, drzwi wewnetrzne, rolety, zaluzje – MEGA-BUD – z bialej listy. Czy ktos byl z nich niezadowolony ? Wszystko milo, sympatycznie, profesjonalnie I sprawnie. POLECAM.

4) Elektryk – Slawomir Gacioch – z polecenia. Poczatki wydawaly sie obiecujace. Wszystko pod klienta, porady, dorady, fajne ceny. Niestety po zakonczeniu pewnego etapu wylaczony telefon, brak odzewu. Dotarlem do niego przez przypadek. Przyszedl, dokonczyl, potem znowu nie odbieral telefonow. Pomiarow do dzis nie wykonal. W instalacji poki co znalazlem drobne bledy, na szczescie nie zwiazane z bezpieczenstwem, ale z ogolna funkcjonalnoscia. To jeden z tych fachowcow ktoremu nagle przytrafia sie 7 plag egipskich. Co gorsza zwodzi do samego konca, az czlowiek sam odpusci. NIE POLECAM

5) Tynki Andrzej Krencki – z polecenia i z bialej listy – okna dobrze zabezpieczone, tynki sprawnie polozone. Wedlug mnie rowno i ladnie. Jedyny minusik to spoznienie z wejsciem na budowe przez co wykorzystalem caly moj wypracowany zapas na poslizgi J. POLECAM

6) Hydraulika – Damian Grablowski – z bialej listy – wszystko zgodnie ze sztuka (tak mi sie wydaje), terminowo. Ewentualne przerobki wykonane szybko i w cenie. Zawsze pod telefonem, sluzy rada. POLECAM

7) Ogrzewanie i cwu – Clima Komfort – troszke w tym wszystkim improwizacji, ale ogrzewanie dziala, wydaje sie byc ekonomiczne i co najwazniejsze skuteczne. Mam pompe ciepla z pozimomym kolektorem bezposredniego parowania i 100% podlogowki. Probe ognia przeszlo zima gdy przygotowywalem posadzki pod parkiet. Dwa cycle po dwa tygodnie praca non stop. Temperatura posadzki 40 stopni, temperatura w domu w okolicach 30, wszystko wytrzymalo, grunt sie nie wychlodzil, rachunki mnie nie zabily (taryfa budowlana). Niemniej po jednym sezonie i to nie typowo mieszklanym trudno wydawac jednoznaczne wnioski i opinie.

8) Wentylacja mechaniczna – Aircomfort – przyszli, zrobili, dziala. Nie bylo problemow, a czy warto, to sie okaze. Poki co rekuperator skutecznie usuwal wilgoc w zimie, co pomoglo osuszyc dom.

9) Wylewki – z polecenia – Wronski (jego podwykonawca). Szybko i sprawnie, wprawdzie sprzedawca kleju do parkietu stwierdzil, ze posadzka nie spelnia norm wytrzymalosciowych, ale podobno malo ktora w polsce je spelnia. Parkieciarze okreslili posadzke jako dobra. POLECAM

10) Elewacja i podbitka – MARRAF – z polecenia. Zarowno elewacja jak i podbitka wykonana bardzo ladnie. Rozczarowanie przy rozliczeniu gdyz Panowie wprawdzie przedstawili szczegolwe pomiary jednak pozawyzali ceny. W niektorych przypadkach mozna to tlumaczyc wiekszym od zalozonego wstepnie zuzycia (np. wybralismy inna ziarnistosc tynku) I tu nie moge miec pretensji. Jednak w przypadku prac w ktorych to ja dostarczalem material, a oni tylko robocizne nie moge zrozumiec zwiekszenia stawek o np. 2 zlote na metrze. Samego pomiaru w wiekszosci nie sprawdzalem, choc w niektorych przypadkach budzil moje watpliwosci (Jedno miejsce ktore sprawdzilem niestety okazalo sie zawyzone 10%). Ostatecznie jednak zwracajac uwage na jakosc prac POLECAM

11) Ocieplenie poddasza, k-g, gladzie – Zdzislaw Rybajn – z bialej listy. Tu niestety po pierwszysch pozytywnych wrazeniach nastapilo rozczarowanie. Owszem ekipa pracuje szybko i sprawnie, niestety ma swoje techniki ktore nie zawsze sie sprawdzaja. Do tego kilkakrotnie postepowali wbrew mojej woli stosujac inne materialy niz sobie zyczylem. A w jednym przypadku zlapalem ich jak probowali zrobic ze mnie idiote wciskajac mi kit (niestety dla nich wyszlo po 5 minutach i dokladniejszym przyjrzeniu sie). Nierownosci probowali zrzucic na tynkarzy, niestety gladzie na k-g nie wygladaja lepiej. Na domiar zlego grubosc warstw gladzi I farby jest tak duza, ze w tej chwili wszelkie proby poprawek koncza sie pecherzami (szczerze boje sie tego tykac I juz mam starch w oczach przed pierwszym remontem). Pekniecia poprawiali punktowo, a nie powieszchniowo (oczywiscie widac garby, gdyz nie dalo sie tego zcieniowac na 10cm). Ostatecznie umowilismy sie na dodatkowe prace plus poprawki po kilku miesiacach. W umowionym terminie problem z dodzwonieniem sie. Ostatecznie udalo sie, przyszli, rozgrzebali i znikneli zostawiajac nas z problemem. Przynajmniej byli szczerzy gdyz stwierdzili, ze im sie nie oplaca……. Poniewaz w krotkim terminie wchodzil tapeciarz, nie mielismy czasu aby kogos znalezc i szlifowanie kilku scian konczylismy sami. O zgrozo amatorom wyszlo lepiej niz fachowcom. Podobnie poprawki w malowaniu. Rowno I bez smug…. A to podobno farba byla do kitu. NIE POLECAM

12) Kafelkarz – Grzegorz Fiszer – z bialej listy. Sila spokoju i optymizmu. Pan Grzesiu byl u nas kilka miesiecy, bo niezbyt mu sie spieszylo J, ale efekt jest jak najbardziej pozytywny i kazdy go chwali. Sciagne jeszcze P. Grzegorza na balkony i dokonczenie wiatrolapu. POLECAM

13) Podlogi – Studio podlog Marco Design – z internetu. Rozczarowanie. Podlogi wyszly ladnie, ale podejscie firmy kiepskie. Bylo milo i z zainteresowaniem do momentu podpisania umowy i wpalcenia zadatku. Potem juz tylko my musielismy sie kontaktowac. Wyszly dodatkowe oplaty, o ktorych nikt wczesniej nie wspominal (np. konserwacja wstepna posadzki olejowanej – bez tego nie ma gwarancji). Wymagania dla posadzki okazaly sie prawie nie do spelnienia (wilgotnosc <1.5%, inni wymagaja 1.5-1.8). Ostatecznie gdy udalo sie osiagnac te 1.5% nagle pojawila sie koniecznosc sprawdzenia wytrzymalosci posadzki, na dzien przed umowionym terminem ukladania parkeitu, po 4 miesiacach oczekiwania….. Oczywiscie posadzka nie spelnila wymagan. Rozwiazanie… maty wzmacniajace podwajajace koszty inwestycji. Ostatecznie parkiet byl ukladany na nasza odpowiedzialnosc, bez gwarancji. Wiem, ze parkiet na ogrzewaniu podlogowym ma trudne zycie i rozumiem firme, ktora nie chce ponosci kosztow i chce sie zabezpieczyc. Jednak w moim odczuciu sposob podejscia byl nieprofesjonalny. Wszystko wychodzilo na ostatnia chwile, nic ich nie interesowalo, a byla to jedyna firma ktora obiecywala profesjonalna opieke od poczatku do konca. No i okazalo sie, ze podloga slabsza na poddaszu jest o niebo mocniejsza od podlogi supermocnej na parterze. Zalozenie bylo odwrotne. W tej chwili (po miesiacu uzytkowania) twardy orzech amerykanski pokryty podobno super lakierem ma pelno wgniotek i rys, trzeba sie z nim obchodzic jak z jajkiem. A zwykly dab na poddaszu wyglada super. Szef firmy ma bajer i skupia sie na opowiesciach komu to on podlogi nie dostarczal. Na pierwszym spotkaniu wyluszczyl nam prawie teorie parkieciarstwa. Niestety zapomnial o istotnych szczegolach praktycznych ktore musi spelnic inwestor. NIE POLECAM

14) Parkieciarz – P. Osinski –podwykonawca sprzedawcy podlogi. Milo, grzecznie, spokojnie, ladnie i terminowo. POLECAM

15) Szklarz – Szklo monter - z internetu – dwie kabiny prysznicowe i 3 lustra – 6 wizyt! Totalny chaos, niepunktualnosc i niestety niefachowosc niektorych pracownikow. Szef grzeczny, sympatyczny i rzetelny (dlatego tyle razy u nas byli). Ostatecznie prace konczyl szef i efekt jest dobry, ale kosztowalo to mase czasu. Na usprawiedliwienie moge dodac, ze szef sam z siebie obnizyl cene w ramach rekompensaty.

16) Kominkarz – Witold Koszalas –podwykonawca firmy Interior z Redy. Zabudowa kominka i blat kuchenny. Ladnie, sprawnie, konkretnie. POLECAM

17) Stolarz – Jozef Fedorowski – z bialej listy – kuchnia – ladnie, terminowo i przystepnie cenowo. Ma juz pomiary na szafy do zabudowy, ale to za jakis czas. POLECAM

18) Schodziarz – Krzysztof Nagel – Jedyny (z tych do ktorych znalezlismy namiar) ktory zgodzil sie wykonac nam schody z parkietu i byla to wielka niewiadoma gdyz przyznal sie, ze robi to po raz pierwszy – efekt – taki jaki mial byc, czyli super. POLECAM

19) Poreczarz – SilverStal Kartuzy – z polecenia. Drewniano stalowe balustrady do schodow. Bardzo ladnie, dokladnie, terminowo I chyba tanio. POLECAM

20) Architektki wnetrz – Duo Design - z internetu – Panie wywiazaly sie z zadania w 80%, niestety z duzymi poslizgami i ciaglymi monitami z naszej strony.

21) Geodeta - Marek Szewczyk - z polecenia. Szybko, sprawnie i w rozsadnych cenach. POLECAM

22) Geolog - P. Szylanski - z polecenia i z bialej listy. Rowniez szybko i konkretnie. POLECAM

Tak to jakos jest, ze fachowcow ktorzy sie sprawdzili opisalem krotko, ale co tu pisac, jesli ktos ma przedstawiona wizje inwestora, wycenia ja a pozniej wykonuje sprawnie i w terminie, a efekt jest zamierzony, to znaczy, ze wywiazal sie z zadania i wzial zasluzone pieniadze. Jesli kogos krytykuje na forum publicznym to czuje sie w obowiazku podac fakty ktore do takiej a nie innej oceny doprowadzily. Oczywiscie ocena jest subiektywna. Ci sami fachowcy u innych mogli sie sprawdzic lub nie. Kwestia wymagan, a czasami szczescia. Nie jestem budowlancem wiec z punktu technicznego tez moge nie byc wiarygodny. Jednak sie staralem. Pozdrawiam

Czas szukac wiezby i dachowki , podpowiecie jakies dobre miejsca ....?

Wiezbe bralem z tartaku w Stezycy (p. Laska). To miejsce polecil ciesla. Ceny mieli takie jak inni, a cielsa na jakosc nie narzekal.

Dachowke bralem z Prestolu (tak jak wiekszosc materialow). Udalo mi sie wynegocjowac dobra cene i bylem zadowolony. Podobna cene proponowal rowniez Ambit. Zdecydowalem sie na Prestol gdyz obslugiwali mnie kompleksowo.