Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

urbikulek napisał:
A to bardzo proste, kazdy kto wertuje godzinami forum w poszukiwaniu fachowcow powinien na koniec zrewanzowac sie i poswiecic kilka minut aby pomoc innym.

oby wiecej takich postow

To fakt , jak u mnie skoncza to tez napisze co sadze , na razie nie zapeszac jestesmy zadowoleni ,

jedno zlo i oszustwo jakie sie nam przytrafilo to architekt z Kartuz Pan Zygmunt Samp i jego zespol - to jak pseudokibice na stadionie pilkarskim , jakas pomylka .W rezultacie podwojne koszty bo trzeba bylo isc do innego architekta , ale cala ta historie opisze na czarnej liscie .

W Stężycy jeśli idzie o tartak polecam też sprawdzić ofertę pana Formeli, z tartaku na drugim końcu wsi, drewno jakie kupiłem było dobrej jakości a ceny konkurencyjne, dachówkę betonowa wraz z potrzebnymi materiałami kupiłem w Ambicie w Gdańsku Kooszkach, co do pana Sampa również nie polecam. Wykonanie projektu przyłącza wodnego i kanalizacyjnego trwało u nich od kwietnia do grudnia. zdążyłem w tym czasie wybudować dom.

Witam,

jesteśmy na samym początku budowy, rozpoczynamy po świętach w Baninie.

Proszę o namiary:

1. Elektryk - do wykonania skrzynki elektrycznej (materiały+robocizna), prąd na czas budowy. Inst. od rozdzieli do skrzynki.

Człowiek z uprawnieniami, który podpisze protokół dla zakładu energetycznego.

Ps. czy po mojej stronie jest również licznik? czy ZE zakłada swój?

2. Kierownik budowy - do 1500pln

3. Geodeta - wytyczenie bud. - do 500pln

4. Koparkowy - jakie są stawki u nas w regionie?

1. Licznik jest po stronie ZE. Jak dostarczysz im 'oswiadczenie o stanie instalacji....' i pozostale dodatki, to podpiszesz umowe na dostawe w taryfie budowlanej (chyba C11) . W ciagu kilku dni przyjedzie monter i zalozy licznik.

Co do rozdzielni, to nie wiem czego wymaga Twoja ekipa i Ty sam. W moim przypadku wystarczylo im gniazdo na sile i 2 na 230V. Kupilem gotowa przenosna skrzynke el. + zabezpieczenia i kilka metrow kabla ziemnego tu: lamel.com.pl . Spory wybor i przystepne ceny. Zabezpieczenia sam wkrecilem, a chlopaki sami wkopali kabel i podlaczyli kabelki w skrzynce. Jesli nikt w okolicy nie czuje sie na silach, to mozna tez kupic skrzynke elektryczna juz wyposazona w zabezpieczenia a wtedy to juz pozostaje podlaczyc kable na obu koncach. Jedyne to znalezc kogos kto podparafuje 'oswiadczenie .....'. W moim przypadku (Energa Wejherowo) wystarczyly uprawnienia typu E, ktore posiada praktycznie kazdy absolwent technikum elektrycznego.

2. Nie wypowiem sie.

3. Marek Szewczyk z Wejherowa.

4. Ja slyszalem od 80-110. Moj koparkowy to czlowiek od Jacka Szymichowskeigo (biala lista). Z czystym sumieniem polecam. Praktycznie nie wychodzi z koparki, pracowal szybko i dokladnie, sprzet porzadny.

urbikulek napisał:
Wiezbe bralem z tartaku w Stezycy (p. Laska). To miejsce polecil ciesla. Ceny mieli takie jak inni, a cielsa na jakosc nie narzekal.

Dachowke bralem z Prestolu (tak jak wiekszosc materialow). Udalo mi sie wynegocjowac dobra cene i bylem zadowolony. Podobna cene proponowal rowniez Ambit. Zdecydowalem sie na Prestol gdyz obslugiwali mnie kompleksowo.

Drewno konstrukcyjne braliśmy w tartaku na Osowej a dachówkę w Matelbudzie w Gdyni -ul. Chwaszczyńska 200

urbikulek - dzięki za przybliżenie tematu skrzynki na czas budowy. Ekipy budowlanej nie będziemy mieć, prawie wszystko wykonamy własnymi siłami.

Myślę, że wystarczy mi taka sama skrzynka co u Ciebie. Jaki jest jej przybliżony koszt?

madmax29 - poproszę o namiary z przybliżonymi cenami za usługi na priv.

kosny napisał:
urbikulek - dzięki za przybliżenie tematu skrzynki na czas budowy. Ekipy budowlanej nie będziemy mieć, prawie wszystko wykonamy własnymi siłami.

Myślę, że wystarczy mi taka sama skrzynka co u Ciebie. Jaki jest jej przybliżony koszt?

W LAMEL-u w zeszlym roku zaplacilem 120 PLN za R-MAX 9-S (1x 16/5, 1x 32/5, 2x230) do tego zabezpieczenia S-ki (30 PLN), ewentualnie roznicowka (85 PLN) i 5 metrow kabla 4mm2 (7PLN/m). Podsumowujac calosc kosztowala mnie 270 PLN. Roznicowke i zabezpieczenia przelozylem po wszystkim do glownej rozdzielni. Skrzynke zamaskuje w rogu dzialki zeby miec latwe podlaczenie do kosiarki i innych pierdol wiec praktycznie calosc pozostanie wykorzystana.

A jak chcesz jeszcze taniej, to np sasiad do deski przykrecil gnizado trojfazowe i 230V (zewnetrzne) i tez dalo rade.

jimmy123 napisał:
tokar71 Niestety dla budynku gospodarczego równiez na zgłoszenie wymagana odległość od granicy działki to cztery metry tak jak budynku mieszkalnego,bez okien 3 metry i nie ma od tego zadnych odstepstw.Sam przez to przechodzilem 2 tygodnie temu także jestem na bieżąco.

Znalazłem w rozporządzeniu, że budynki gospodarcze i garaże o ile wielkość nie przekracza 25m2 mogą być postawione minimalnie 1.5m od granicy ścianą bez okien. Liczba takich budynków nie może przekracza 2 na każde 500m2 działki. Jednak jest tak jeszcze jakieś odwołanie/wykluczenie którego nie udało mi się ustalić. Ale jest jakaś szansa :rolleyes:.

Pozdrawiam

Kosny ja bloczki kupowałem z Golicy, koło Stężycy, jakość ok, a i cenę dało się utargować jak pojechałem na miejsce i pogadałem z szefem. Dobre jakościowo są też bloczki od Drywy z Sierakowic. Bliżej Banina (bo dobrze pamiętam że budowa w Baninie?) są wytwórnie w Małkowie bodajże dwie i Miszewie ale tam oferta była najdroższa. Co do wyboru bloczków, jeśli cena jest podejrzanie mała to znaczy, że zawartość cementu w betonie jest wprost proporcjonalna do tej ceny. Sam odpuściłem sobie jedną wytwórnię, gdzie bloczki były tańsze o 20%.

Witam wszystkich. Mamy do sprzedania stemple, które zostały nam po budowie. Kupione w zeszłym roku. Ok 380 sztuk mogę sprzedać w zestawach 200 szt. i 180 szt. Stemple te znajdują się pod Gdańskiem, długość 2,7 - 2,8m. Cena 3zł/szt. Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt 502 822 508.

cichyyyyy napisał:
Witam wszystkich. Mamy do sprzedania stemple, które zostały nam po budowie. Kupione w zeszłym roku. Ok 380 sztuk mogę sprzedać w zestawach 200 szt. i 180 szt. Stemple te znajdują się pod Gdańskiem, długość 2,7 - 2,8m. Cena 3zł/szt. Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt 502 822 508.

Szkoda że nie są o 20 cm dłuższe.

Potrzebuję ok. 300 szt. stempli o długości 3 m. Jeżeli ktoś chce się takich pozbyć to proszę o info.

Czy ktoś może polecić gdzie korzystnie można zaopatrzyć się w legary potrzebne do zalewania stropu oraz nadproża L

pozdr

Witam. mam pytanie odnośnie garażu. Jak powszechnie wiadomo, podatek za garaż wolnostojący jest dużo wyższy od tego w bryle budynku. Jeśli zbuduję garaż wolnostojący który będzie połączony z domem balkonem, i na dachu garażu będzie taras, balkon zaś będzie dodatkowym zadaszeniem dla drugiego auta. Czy w takim wypadku garaż jest w bryle budynku czy już nie? Jak to będzie z podatkiem od nieruchomości? Jak jest ktoś w temacie to poproszę o polemikę na ten temat.

Pan Samp to wielka porażka!

Nie ma z nim kontaktu telefonicznego - brak komórki!!!

Brak terminowości i ogólnie zaangażowania w powierzone zlecenia!

Mega porażka - potwierdzam!

Również jeden z najgorszych wyborów, z resztą z polecenia!!

Pozdrawiam

aprilka1000 napisał:
oby wiecej takich postow

To fakt , jak u mnie skoncza to tez napisze co sadze , na razie nie zapeszac jestesmy zadowoleni ,

jedno zlo i oszustwo jakie sie nam przytrafilo to architekt z Kartuz Pan Zygmunt Samp i jego zespol - to jak pseudokibice na stadionie pilkarskim , jakas pomylka .W rezultacie podwojne koszty bo trzeba bylo isc do innego architekta , ale cala ta historie opisze na czarnej liscie .