Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Witam

Forumowicze mam pytanie do wtajemniczonych.

Ile w tym momencie kosztuje praca hydraulika przy instalacji wodno-kanalizacyjnej?

Chodzi mi o koszt wykonania punktu.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie materiałów do budowy instalacji.

Z jakiego materiału najlepiej wykonać instalację na ciepłą i zimną wodę?

Co polecacie?

Czy może polecacie jakiś zaufanych wykonawców z Trójmiasta i okolic?

Z góry dziękuje za informacje.

Pozdrawiam Daro31ie

Ja korzystalem z uslug firmy Pana Damiana Grablowskiego z Bojana. Co do cen sie nie wypowiadam, bo bylo to rok temu, no i jak wszedzie jest to indywidualna umiejetnosc negocjacji. Z samej uslugi jestem zadowolony, terminowo, sprawnie, milo i kulturalnie. O wyborze zdecydowaly pozytywne opinie na forum, polecenia przez kier. buda i sasiada (takze 3 niezalezne zrodla). Pan Damian w 90% odbiera telefon, a jak mu sie nie uda, to zwykle oddzwania, takze absolutnie brak problemow z kontaktem. Na pierwsze spotkanie przyjechal, policzyl punkty, doradzil, ocenil i wycenil. Wstepnie ustalilismy termin, tydzien przed sie przypomnialem i w umowionym terminie weszli pracownicy. Kilka tygodni pozniej wyszly drobne przerobki. W sumie 3 i za kazdym razem w przeciagu dnia ktos sie zjawil i sprawa byla zalatwiona. W moim przypadku byla to tylko instalacja wodna. Zdecydowalem sie na instalacje zgrzewana z tworzywa (chyba polipropylen), bo chyba wychodzi to najtaniej. A co do wad i zalet poszczegolnych typow to sie nie wypowiadam bo nie jestem fachowcem.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja korzystalem z uslug firmy Pana Damiana Grablowskiego z Bojana. Co do cen sie nie wypowiadam, bo bylo to rok temu, no i jak wszedzie jest to indywidualna umiejetnosc negocjacji. Z samej uslugi jestem zadowolony, terminowo, sprawnie, milo i kulturalnie. O wyborze zdecydowaly pozytywne opinie na forum, polecenia przez kier. buda i sasiada (takze 3 niezalezne zrodla). Pan Damian w 90% odbiera telefon, a jak mu sie nie uda, to zwykle oddzwania, takze absolutnie brak problemow z kontaktem. Na pierwsze spotkanie przyjechal, policzyl punkty, doradzil, ocenil i wycenil. Wstepnie ustalilismy termin, tydzien przed sie przypomnialem i w umowionym terminie weszli pracownicy. Kilka tygodni pozniej wyszly drobne przerobki. W sumie 3 i za kazdym razem w przeciagu dnia ktos sie zjawil i sprawa byla zalatwiona. W moim przypadku byla to tylko instalacja wodna. Zdecydowalem sie na instalacje zgrzewana z tworzywa (chyba polipropylen), bo chyba wychodzi to najtaniej. A co do wad i zalet poszczegolnych typow to sie nie wypowiadam bo nie jestem fachowcem.

A ile Pan płacił za punkt?

Planuję założyć trawnik. Mam ziemie gliniasta, 800m2. CZy kto mi podpowie ile i jakiej ziemi potrzeba, aby przykryc obecną warstwę na ok.4 cm? CZy ktos wie gdzie tanio kupię taką ziemię w okolicach Dobrzewino-KArczemki???? Nie dajcie sie prosic- zróbcie coś dobrego ;;;) dla drugiego...!

Odkąd pamiętam to zawsze najlepsza ziemia była w Gdyni za Polifarbem a przed Chwaszczynem na wysokości wieży telewizyjnej. Mieli tam zdrową , niezachwaszczoną i specjalnie uzdatnioną w zależności od przeznaczenia. Oczywiście była najdroższa i dlatego kilka lat temu jak potrzebowałem to kupiłem gdzie indziej czego serdecznie pożałowałem już po pierwszym roku od wysiania trawy. Ziemia pochodziła ze zwykłej łąki i wyrosło tam wszystko co na łące a najmniej trawy którą posiałem. Kontaktu niestety nie znam

Witam. mam pytanie odnośnie garażu. Jak powszechnie wiadomo, podatek za garaż wolnostojący jest dużo wyższy od tego w bryle budynku. Jeśli zbuduję garaż wolnostojący który będzie połączony z domem balkonem, i na dachu garażu będzie taras, balkon zaś będzie dodatkowym zadaszeniem dla drugiego auta. Czy w takim wypadku garaż jest w bryle budynku czy już nie? Jak to będzie z podatkiem od nieruchomości? Jak jest ktoś w temacie to poproszę o polemikę na ten temat.

My zrobiliśmy połączenie domu i wolnostojącego garażu w taki sposób ,że połączone są ze sobą jedynie murkiem ,który nie ma

żadnej funkcji (oprócz zmniejszenia podatku oczywiście:-)) W murku będzie przejście -taka powiedzmy brama... Projekt domu i garazu to były projekty gotowe ,architekt doprojektował ten murek

i w pozwoleniu na budowę nazywa się to " Dom zespolony z garazem"

Także myślę ,że Twój balkon jak najbardziej spełnia pożądaną rolę.

A warto , bo moja rodzina ma dom i osobno jakieś obórki ,pralnię i garaż - za metr domu jet stawka ok. 70 groszy ,a za obórki 6 zł!!

Także ok. 250 zł rocznie idzie im na te "luksusy"

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------