Klimas_gdynia 12.01.2004 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Cześć i witam po dłuższej przerwie! Przejżałem mapkę forumowiczów i widzę , że jestem "sam" na Suchym Dworze. Szkoda. Mam pytanie i wiem , że można znaleźć to na forum , ale idąc "najmniejszą linią oporu.." - czy przy ociepleniu poddasza pomiędzy folią paroizolacyjną a płytami k-g musi być szczelina wentylacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 12.01.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Do właśnie zaczynających: jestem na etapie rozmów z architektem. Za adaptację projektu ze zmianami (D12L "przytulny" z Muratora) oraz wrysowanie na mapkę chce 2000 - 2500 zł + cena projektu gotowego 1390zł wyjdzie jakieś 4000 i podejrzewam, że będzie taniej niż projekt indywidualny. Gierga - mogę wiedzieć gdzie w Bojanie? Ja mam działkę na Ziołowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 12.01.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Wakmen, Docent_Gdańsk, Kodi_Gdynia - We wcześniejszych postach wypowiadaliście się o swoich Geodetach. Możecie przesłac mi namiary na Waszych geodetów?. Potrzebuje zrobić mapę do celów projektowych. Z góry dzięki ! All - Może ktoś jeszcze ma "konkurencyjnego geodetę"? Będę zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 12.01.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Witam wszystkich, Ja widać nasze forum się rozrasta, robi się coraz ciekawiej. Mam nadzieję, że zima trochę odpuści i będę mógł rozpocząć kolejny etap budowy-ścianki działowe, okna itp. Czy ktoś sprawdzał ostatnio oferty okien PCV? Gdzie najlepiej i tanio można je nabyć? Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 12.01.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 MarcinU - niekoniecznie. zależy co masz w kompelcie projektu gotowego(projekt budowlany + konstrukcyjny?). A co zprojektami branżowymi? Mi za pojekt indywidualny -> architektoniczno - budowlany + konstrukcyjnym wynosi niecałe 4 tyś zł. do tego dochodzą projekty branżowe. Z tego ceo wiem, wg nowych przepisów. Projekte branżowy elektryki robi teraz zakłąda eneregtyczny Energa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.01.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Grody – temp. było niezłe. U mnie doszło do – 16,5 u Benicio do –20. Grody – ja kuligu nie organizuję, tylko GABI. Co do śniegu to podobnie jak gdzie indziej, było go trochę, ale mogło być więcej. Nowaczka – wszystkie firmy mają swoich monterów. O to możesz być spokojna. Oczywiście możesz wybrać kogoś innego. Odwiedzisz parę salonów to się zorientujesz. Weź projekt to zrobią Ci wstępna wycenę rozprowadzenia. Gierga – witam. Widzę, że Bojano rośnie w siłę. Zaglądaj częściej. Klimas – jeśli masz np. dachówkę, kontrłatę, łatę, folię, krokwie, to nie musisz dawać szczeliny, pod warunkiem że masz folię wysokoparoprzepuszczalną. W innym wypadku daj pustkę powietrzną np. 3cm. Także jeśli masz deskowanie to też musisz dać pustkę powietrzną. Rafalg – mój geodeta to mój kumpel. Tadziu – 505-633-293. Powołaj się na mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 12.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Kodi- Tak coś czułem, że w Baninie jest biegun zimna. Teraz nie wiem, może lepiej budować się na Cyprze? Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 12.01.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Do właśnie zaczynających: jestem na etapie rozmów z architektem. Za adaptację projektu ze zmianami (D12L "przytulny" z Muratora) oraz wrysowanie na mapkę chce 2000 - 2500 zł + cena projektu gotowego 1390zł wyjdzie jakieś 4000 i podejrzewam, że będzie taniej niż projekt indywidualny. Gierga - mogę wiedzieć gdzie w Bojanie? Ja mam działkę na Ziołowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 12.01.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Kodi-masz może namiar na p. Stark?Gdzieś zapodziałem jej numer a chciałbym żeby mi dodała trochę wpisów do dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 12.01.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 RafalG - jeszcze nie wiem co mam w komplecie projektu, ale podejrzewam, ze są tez branzowe (projektu jeszcze nie kupiłem - architekt obiecał spojrzeć czy nei ma czegoś co jest bardziej zblizone do mojej wersji zmian). Dopytam o to, o czym piszesz.Co do geodety to mój chce 400 zł za mapkę, 250 za wytyczenie budynku i 300 za pomiary odbiorowe. Gostek "obsługuje" Bojano i jest tam często więc gdzie indziej ceny może mieć wyższe. Tel. 607 686 087. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.01.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Grody - muszę poszukać. Najwcześniej jutro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 12.01.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 MarcinU - dzięki za telefon. Ja ma Działkę w Tuchomiu, więc to przysłowiowy rzut beretem (tak sadzę). Możesz mi przesłać imię i nazwisko tego ludka, np na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 12.01.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Mam pytanie i wiem , że można znaleźć to na forum , ale idąc "najmniejszą linią oporu.." - czy przy ociepleniu poddasza pomiędzy folią paroizolacyjną a płytami k-g musi być szczelina wentylacyjna? Folie paroizolacyjną dociskasz płytami do rusztowania. Kodi chyba coś pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.01.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 jasne że pomyliłem się - miałem na myśli co innego i pisałem co innego. sorry. Oczywiście tak jak pisze Greg - żadnej pustki powietrznej. Wszystko na styk. Folię pomyliłem z folią wysokoparoprzepuszczalną bądź deskowaniem. Ach te poniedziałki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 12.01.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Gierga- witamy w okolicy! *** Teraz wiem po co mają budować tą Autostradę z Bojana do Banina przez Kielno i Koleczkowo... I podobno przy drodze ma stać 100 Toi-Toi-ów w niebieskich kolorach.... To pewnie na cześć jakiegoś producenta konserw rybnych(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 12.01.2004 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 pytanie mam warunki przyłączenia do sieci na plac budowy,skąd brać skrzynkę licznikową (na słup) i skrzynkę przyłączeniową?czy potrzebne są dwie?czy ZE sam je montuje? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 12.01.2004 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 rafalg i maciunio - dzięki za odzew. Rozmawiałam już wstępnie z kilkoma architektami, a zakres cen jakie proponują ogromny od 1500 po 3500 "w górę". Żaden nie był z polecenia, więc nie wiem kto zaś. Wybrałam najtańszą ofertę i spotkam się w przyszłym tygodniu z jednym architektem, mam nadzieję, że te moje przeróbki nie będą nierealne ani też zbyt kosztowne. A propos projektu wykonawczego - rozumiem, że taki projekt gotowy ze wszystkimi instalacjami i konsrtukcją, po adaptacji jest już projektem wykonawczym? martag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 13.01.2004 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 A propos projektu wykonawczego - rozumiem, że taki projekt gotowy ze wszystkimi instalacjami i konsrtukcją, po adaptacji jest już projektem wykonawczym? martag Ja czegoś nie rozumiem. To do pozwolenia na budowę wystarczy tylko projekt architektoniczny ? A co z obliczeniami ? Ja miałem wszystkie, tzn. Architektura z co trudniejszymi detalami, konstrukcyjny z rysunkami i obliczeniami (praktycznie drugi co do grubości projekt ) instalacje co, cwu plus kanaliza, ogrzewanie, elektryka. We wszystkich były opisy, obliczenia, schematy. Życie pokazało, że projekt swoje, a praktyka swoje. Aczkolwiek przydały się do wycen od różnych wykonawców. Abstrachując. Czy to normalne, gdy podczas wczorajszej odwilży widać linie zaprawy miedzy pustakami ? Tak jakby wilgoć wychodziła na zewnątrz. Mur trójwarstwowy, dom otynkowany tynkiem mineralnym. Nie jest to jakoś szczególnie rzucające się w oczy, ale jak się dłużej przyjrzeć, to można zobaczyc takie zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 13.01.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 amys - skrzynka przyłaczeniowa to jak dobrze rozumiem to sprawa energii. do tej skrzynki doprowadzają przewody i kończą to złączkami. Ty musisz zaopatrzyc się w skrzynkę licznikową, gdzie będą oprócz licznika także twoje zabezpieczenia. Skrzynka licznikowa to już twoja sprawa. Możesz ją kupić, albo załatwi Ci ją firma która będzie robić podejście na twoją działkę. U mnie robiła to ta sama firma która ciągnęła kabel w imieniu energi. Wygrali przetarg na te roboty i za dodatkową opłatą wykonali mi druga skrzynkę i wyposażyli ją. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 13.01.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 amys - jeśli masz już warunki to teraz Energa wynajmie firmę, która zamontuje Ci skrzynkę. Ty płacisz tylko za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts