Kingaa 22.01.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Rafalg - z tego co mi wiadomo to przyłącze tymczasowe robisz na własny koszt, a docelowe powinien zrobić na swój koszt ZE. Przynajmniej teoretycznie... w praktyce to się okaże - jutro mam obiecane warunki (byłoby to tylko 2 dni opóźnienia...) - a pan przy składaniu wniosku straszył nas, że podłączenie naszej działki jest nieopłacalne...Aha, nam w enerdze powiedzieli, że trzeba złożyć wniosek o warunki docelowe i jak je dostaniemy to można dopiero złożyć o przyłącze tymczasowe, ale do tego trzeba mieć pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 22.01.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Witam - dorzucę swoje trzy grosze na temat kupowania działki. Ja też szukałam działki ponad rok. Ile okolic Gdańska i Gdyni zwiedziłam! Dzięki temu trochę wreszcie zaczęłam się orientować w terenie! Szukałam w anonsach, w gminach, w lokalnej prasie. Obejrzałam chyba kilkadziesiąt działek, z czego tylko 3 (trzy) nadawały się do poważnego rozważenia. Ostatecznie dowiedziałam się, że gmina sprzedaje kilka działek w Pręgowie. Na miejscu okazało się (od sołtysa - pytałam, które to te gminne działki), że kilku okolicznych mieszkańców też sprzedaje. Sołtys był tak miły, że wsiadł do mojego samochodu i objechaliśmy okolicę z działkami na sprzedaż (żdnych tablic, że sprzedam działkę - nic). I w końcu znalazłam się w miejscu, gdzie chciałabym mieszkać. Wieczorem zawiozłam tam męża. Miał to samo uczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRZYCHUfromGDYNIA 22.01.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 dziekuje wszystkim za pomoc i prosze o wiecej.Co myslicie o wyborze miedzy Ytong, Porotherm, a keramzytobeton?Jak wygladaja te propozycje w budowie (czas i pieniadz) i po zamieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 22.01.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 rafalg - przeglądam sobie who is who z grupy Trójmiasto, a tam na choince jakby znajoma twarz! Czy przypadkiem nie Twoja żona z Etą, są odpowiedzialne za moją znajomość z Jackiem?! Za co ciągle jeszcze im wisimy dobrą flaszkę Jeśli to Ty, to daj znać na priva co u Was słychać. Daaaaawno się nie widzieliśmy. Pozdrawiam, Marta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 23.01.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 martag: wyobraz sobie ze rafalg jest rowniez "odpowiedzialny" za poznanie mnie z moją druga piękniejszą połową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.01.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Cześć Marta - ...i kto by pomyślał, jaki ten świat maleńki. Nie będę pytłą jak Wam leci, bo musimy się koniecznie spotkać. Pozdrów Jacka /Dżaka/. Adamski, Martag - ... reklamacji nie przyjmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 23.01.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 rafalg - odnośnie ZE, może sie okazać, tak jak w moim przypadku, że przyłączenia docelową "pełną mocą" (np 10kW) wymaga rozbudowy istniejącej sieci co z kolei wymaga odpowiedniego projektu, uzgodnień i długiego czasu realizacji, dlatego złożyłem kolejny wniosek o tymczasowe zasilanie placu budowy 4kW co w praktyce przełoży cię na tymczasową skrzynkę wiszącą na słupie tuż przy działce i umożliwi prace na budowie od wiosny. znajomy elektryk podpowiedział 4kW na plac budowy ale słyszałem, że wystarczy mniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kores 23.01.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 rafalg - 1. prowizorka budowlana - wykonywana na własny koszt np. na słupie energetycznym. Zaletą jest to, ze w krotkim terminie mozemy miec prad na dzialce. 2. Przylacze docelowe - ZE na swoj koszt buduje przylacze (np. zlacze kablowe w granicy dzialki), a inwestor wykonuje jedynie wlz np. do swojej tablicy (ja moja zainstalowalem w szopie). Trzeba sie jednak liczyc z tym, ze w najgorszym przypadku moze to potrwac kilka m-cy!Co do mocy to ja na czas budowy zamowilem 3kW. kodi - wydawalo mi sie ze gdzies pisales o jakim gosciu od instalacji wodnej i co. Przeszukalem twoj dzinnik ale nic nie znalazlem. Wyslij mi prosze np na priv lub e-mailem namiary na tego handlowca. Bede wdzieczny. Pozdr[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 23.01.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Kores - szukasz instalatora czy przedstawiciela firmy co oferuje systemy CO, wodne itp. Tak czy inaczej muszę poszukać w papierach. Już Groszkowi wiszę namiary na kominkowca - tylko coś nie mogę znaleźć, a jakby tego było mało to moja ostatnia deska ratunku - Docent też nie ma. I co tu zrobić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 23.01.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 chwila strachu (czy zauważą, że mnie nie ma w robocie), kilka poślizgów (przed starostwem w pruszczu nie odśnieżyli), głupi uśmieszek do pani urzędnik (bo zapomniala o podstęplowaniu papierów i chciala mnie zbyć na jutro) i ... odebrałem pozwolenie na budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 23.01.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 No to gratulacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.01.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Nooooo Amys! To chyba jedna w większych zapór na drodze do własnego domu padła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 23.01.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Witam Amys - gratulacje. teraz już z górki (finansowej oczywiście). Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.01.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Amys, Kores - Dizeki za informacje. Co do mocy to gość z ZE mówi, że na przyłacze tymczasowe wystarczy 11kW, wy podajecie dużo mniej. Jak to liczyć? Jakie urządzeni zżerają najwięcej podczas budowy, spawarka, betoniarka, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 23.01.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 rafalg.w ZE powiedzieli mi,że określonej mocy odpowiada odpowiednia wielkośc bezpiecznika . 25A dla 11 do 15 KW. Jesli nie wystarcza to następny jest chyba 32A . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 24.01.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 ZAC - A jaki jest poprzedzajacy przedział? 6-10 KW dla niejszego amperarzu?. Składam dwa wnioski: o tymczoswe i docelowe. Tymczsowe chce w takim przedziale jak wyżej, ale podam wartość KW najmniejszą, co by nie sponsorować ZE, tylko musze wiedziec jaki to jest rzeczywiście przedział. Dla przylacza docelowego prawdopodobnie wezme 16kW (czyli 16-20kW) a może następny przedział? Zobacze co mi wyjdzie z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 24.01.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 KODI - nie rób mi tego..... w Tobie jedyna nadzieja. Spróbuj raz jeszcze. Chyba że chcesz bym Cię po nocach straszyła Pozdr... wszystkich zasypanych. Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 25.01.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Witojcie kochani - w końcu moja budowa w dniu wczorajszym zapadła w zimowy sen - dachóweczka położona, ale dekarze powiedzieli, że już nigdy w takich warunkach nie podejmą się takiej pracy - koszt położenia dachówki , folii i orynnowania na zwykłym dwuspadowym dachu - 14 zł za m2 - tak, tak to nie kłamstwo - goście byli ze Starogardu i codziennie jeździli po 70 km w tą i z powrotem - jak ktoś będzie potrzebował namiary to służe pomocą - i jeszcze jedno - generalnie to są oni specjalistami od blachodachówki i są podnajmowani przez hurtownie handlujące materiałami dachowymi. Teraz będę się przygotowywał do wiosennych prac wykończeniowych - potrzebuję namiary na instalatorów - tanich i solidnych. NO I NIE DAJCIE SIĘ ZIMIE - CHYBA W KOŃCU ODPUŚCI !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 25.01.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Docent_Gdańsk - Mógłbyś mi podesłac namiary na Pańswta Dekarzy na priva . Jaką masz dachówkę położoną? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio 25.01.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Witam! Ponawiam swoje pytanie "Ile kosztuje zrobienie projektu przyłacza: wodno-kan i pradowego? Czy po takiej usludze potrzebny mi jest rachunek i czy mozecie polecic mi kogos do takowych projektow. Pozdrawiam i z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts