ewa 27.01.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Hej LusiaMy mieszkamy w Dobrzewinie koło Bojana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 27.01.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 dzieki docent - myślałem nawet o 12, ale podobno wystarczy 2-4cm. sprasowanego styropianu. Gierga-dobre okna PCV ma Zieliński-namiary dostałem od kodiego- w tej samej cenie co M&S dostaniesz z montarzem.-ja jestem na tym samym etapie, w marcu chce wstawiać ale dziś kupić.Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 27.01.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Grody - jeśli chodzi o gr. styr. na posadzce to spotykam sie raczej z opcją 5-5 cm FS 20 - prawie wszyscy w mojej okolicy tak właśnie robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 27.01.2004 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 grody - a robiłeś wycenę w Gdańskiej Fabryce Okien? Mają dobre upusty i wyszło mi prawie 2 tys mniej (i te same parametry, profil i okucie) niż u p.Zielińskiego, który "nadrabia" fachowym i uprzejmym podejściem do Klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.01.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Wakmen - czy ten domek obok Twoich postów to Twój projekt? Mogę prosić o jakiś link . Marto o to prosiłaś: Projekt ORZESZEK Tiny & Wakmena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.01.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Amys - kierownik budowy jest niezbędny, żeby otrzymać pozwolenie na budowe. Musi on wypełnić i podpisać oswiadczenie o podjęciu obowiązków kierownika (Twojej) budowy. Chyba się mylisz, gdyż mam pozwolenie na budowę ale dopiero będę dzwonił i umawiał się z kierownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 27.01.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Swojego kierownika budowy też zatrudniłąm dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę a nawet później po wytyczeniu budynku .Namiary dostałam od geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 27.01.2004 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Jeżeli dobrze pamietam, to dane kierownika budowy należy dostarczyć w momencie złożenia papierków o rozpoczeciu prac budowlanych (7 dni przed) i wtedy też otrzymuje (kupuje) się tablicę informacyjną, dziennik budowy (razem 19 zł). I potem legalnie mozna rozpocząć prace budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 27.01.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Dzięki Wakmen już zdążyłam dotrzeć do Twojego dziennika budowy - tylko jeszcze nie zdążyłam się pochwalić . Bardzo mi się Orzeszek podoba. W tym typie domu szukam. Niestety dla nas będzie trochę za mały . Brakuje przynajmniej jednej sypialni na górze. Nas już jest czwórka, a może jeszcze jak się uda... Taki ok. 9x9 to minimum. Z możliwością rozbudowy oczywiście . Kodi - Tobie też wielkie dzięki za odpowiedz. Mam już pewną wiedzę na temat Twojego projektu przed zmianami. Wyobraź sibie, że pożyczyłam dziś od sąsiadki kilka ostatnich numerów Muratora, a w jednym z nich artykuł o Tobie i Twojej budowie! W związku z czym jestem pod ogromnym wrażeniem Twego czynu!!! Trochę już wcześniej wiedzy nabyłam z Twojego dziennika budowy i innych postów, ale takie informacje zebrane w jednym tekście dają bardziej zamknięty obraz. Jeszcze raz WIELKI POKŁON - naprawdę PODZIWIAM. Pozdrawiam wszystkich Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 27.01.2004 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Temat " pelety" stał się ostatnio modny. Czy ktoś ma namiary na firmę, która je produkuje ( oczywiście jak najbliżej Trójmiasta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.01.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Martag - dzięki za miłe słowa. Czyli dużo wiesz na temat projektu. Oczywiście wprowadzilismy trochę zmian, ale generalnie to ten dom. Prosty do bólu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 28.01.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Witam, Właśnie złożyłem wniosek do ZE, ale co to było... Zasięgnąłem rady w ZE, gdzie mam składać wniosek (działka w Tuchomiu). Facet przekonującym głosem odpowiedział - ZE Kartuzy. Przygotowałem wniosek, pojechałem a tam jak w amerykańskim filmie: "Pan spocznie, Pan usiądzie, my wszystko załatwimy...." Zapytałem o warunki: rozmatrzenie max 2 tygodnie, przyłaczenie bez problemu -no to świetnie. Po pietnastu minutach...ups. Moja działka leży "nie wtej części Tuchomia".... i musze jechać do ZE Wejherowo Przyjechałem. Facet spojarzał i mówi. Oj Panie, ciężka sprawa. Wniosek to my rozpatrzymy ale w najlepszym przyzpadku minimum 2 tygodnie, no może uda sie w cztery ... Podłączenie docelowe - to jeszcze trudniejsza sprawa - może uda się w ciągu roku Złożyłem, pokłoniłem się i wyszedłem i... się pytam sam siebie, o co chodzi? Dwa ZE obok siebie a przepaść w w obsłudze i podejściu do klienta i jego potrzeb dramatycznie różna Zobaczymy. Aby nie okazłao się, że "mam pecha". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 28.01.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 O Boże! Rafal przeraziłeś mnie śmiertelnie! Je właśnie do Wejherowa będę uderzał! Może będzie mi łatwiej bo mam już przyłącze i tylko muszę podpisać umowę a oni mi założyć licznik. Zobaczymy co uda mi się załatwić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kores 28.01.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 KODI - chodzi mi o namiary na przedstawiciela firmy oferujacej systemy co i inst wodne. Chce ja wykonac wlasnorecznie z PEX bez klejenia i wydawalo mi sie ze gdzies sie "chwaliles" ze cos takiego robiles u siebie....KINGAAA - wyslalem namiary na privGRODY - ja wlasnie zaczynam poszukiwania dobrych okien plastikowych w kol. bialym. Moze podzielibys sie ze mna swoimi spostrzezeniami??? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 28.01.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Rafal - obecnie też załatwiam sprawy w ZE (tczew) i natknąłem się na pewną zagwostkę - dostałem warunki i od razu załączyli umowę o przyłączenie - w umowie na samym końcu dali punkt, że mam wykonać na własny koszt projekt przyłącza czyli z umowy wynika że płace za kilowaty (ok. 105zł/kW) + koszt projektu (ok 1600zl - tyle zaśpiewał gość elektryk - trzeba wzmocnić linie w calej wiosce ok.500m) przeczytalem ustawe o prawie energetycznym i wedlug mnie ZE powinien wykonać projekt lub zwrócić kase (są to koszty inwestycyjne) !??? MarcinU jak to wyglądało u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kores 28.01.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 AMYS - w przypadku gdy analiza ekonomiczna pokazuje, ze inwestycja przylaczeniowa zwroci sie dopiero po 30 latach ZE ma prawo wlaczyc odbiorce do partycypowania w kosztach budowy sieci - w twoim przypadku jest to wykonanie projektu. Jako rekompensate za wyk. projektu na wlasny koszt, jak zapewne zostales poinformowany w ZE, przysluguje ci znizka dot. oplaty przylaczeniowej w wys. do 10%. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 28.01.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Ja kupiłem działkę ze skrzynką stającą na granicy działki i nie musiałem wogle robić projektu. Jedyne co dostałem to umowa do podpisu z ceną 105 zł/kW. W przyszłym tygodniu pójdę ją podpisać i ustalić założenie licznika to będę wiedział więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.01.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Moi drodzy - gdzie w Gdańsku jest Gdańska Fabryka Okien - oświećcie mnie, bo chciałbym tam wdepnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 28.01.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 O Boże! Rafal przeraziłeś mnie śmiertelnie! Je właśnie do Wejherowa będę uderzał! Może będzie mi łatwiej bo mam już przyłącze i tylko muszę podpisać umowę a oni mi założyć licznik. Zobaczymy co uda mi się załatwić! W takiej sytuacji nie masz się czym martwić. Ja mam 40 m do dociągnięcia, stąd prawdodpobnie ten rok oczekiwania, ale facet szacował mi to przy okienku, bez głębszej analizy. Natomiast z pierwszego wrażenia bardziej podoba mi się obsługa w Kartuzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 28.01.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Rafal - obecnie też załatwiam sprawy w ZE (tczew) i natknąłem się na pewną zagwostkę - dostałem warunki i od razu załączyli umowę o przyłączenie - w umowie na samym końcu dali punkt, że mam wykonać na własny koszt projekt przyłącza czyli z umowy wynika że płace za kilowaty (ok. 105zł/kW) + koszt projektu (ok 1600zl - tyle zaśpiewał gość elektryk - trzeba wzmocnić linie w calej wiosce ok.500m) przeczytalem ustawe o prawie energetycznym i wedlug mnie ZE powinien wykonać projekt lub zwrócić kase (są to koszty inwestycyjne) !??? Z tego co wiem, co jest do wyboru: albo Ty (tzn branżysta) robi projekt albo ZE. Najlepiej dzwoń do URE z tym problemem. Na podstawie info od nich wal do ZE. To czasami " pomaga". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts