Gierga 06.03.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Dzięki Wlowikowa ........może nie będzie tak źle jak czekałaś 2 tygodnie....bo mnie straszą, że trzy miesiące . A chciałabym już ruszać z budową. Ale chyba teraz do pozwolenia na budowę nie potrzeba warunków zabudowy ? Ja sobie dla zabawy zrobiłam - a zresztą zeszły rok to już inne czasy Raczej trzeba Przynajmniej tak mnie poinformowano w Wejherowie, bo teraz tam trzeba składać pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 06.03.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Pytanie do tych którzy już składali Wniosek do gminy Szemud o ustalenie warunków zabudowy - Ile czekaliście na odpowiedź??????????????? Warunki zabudowy - 3 tygodniePozwolenie na budowę - 5 dni Ale wtedy jeszcze Szemud wydawał pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 06.03.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Aniołka widziałem a gzie diabełek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowikowa 06.03.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Aniołka widziałem a gzie diabełek? u gory strony - ANEKRI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 08.03.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Witam !Adamski URSA dlatego, że była w danym momencie najtaniej. 1480 m3 to około 1500zł + opłaty stałe czyli o ile mnie pamięć nie myli 18 zł miesięcznie.ANEKRI witaj - w końcu ktoś kto buduje w Pruszczu jak ja. Napisz gdzie masz działkę? Możesz na priv ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 08.03.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Cześć Zachar Działeczkę mam na osiedlu Kasprowicza, a ty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.03.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 MarcinU - Wieść gminna niesie, że Grablowski podłączył Ci wodę. Ja od czwartku mam w końcu prąd na działce, a godzina "O" już wkrótce. Jakże szybko informacje się niosą . Wodę Grablowski podłączał mi zanim kupiłem działkę (jest rura na działce). W zaszłym tygodniu tylko uiściłem stosowną kwotę do urzędu gminy. Muszę jeszcze doprowadzić to w pobliże budynku i założyć kranik. Jak zamierzasz umieścić wodomierz - w skrzynce na zewnątrz czy w środku w domu? Na prąd to jeszcze trochę poczekam. Godzina "0" blisko - tylko coś ziemia wciąż łopaty nie pozwala wbić . Zacząłeś już coś? Gierga - ja na warunki zabudowy czekałem 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 08.03.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Witajcie !Czy ktoś mógłby mi podać namiar na gościa z koparką (taniego:)). Ma do wykopania 50 m pod wodę i 36 m pod kanalizę oraz ukształtowanie terenu wokół domu. Byłbym zobowiązany za info.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 08.03.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 U nas w Baninie gośc kopie za 60zł za godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 09.03.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 chyba wziałeś pod uwagę tylko 6 m-cy , a nie 7 Hej Rozumiem, że chodzi o ilość miesięcy grzewczych? W obliczeniach wziąłem pod uwage 7 miesięcy grzewczych, czyli 210 dni. Do tego co miałem, czyli 1.152 m3 w 104 dni dodałem 106 dni po 9 m3. Wziąłem mniejsze zużycie dobowe, bo założyłem, że w marcu i kwietniu oraz w październiku jest cieplej niż w styczniu i lutym. Za pozostałe 155 dni (w sezonie niegrzewczym) przyjąłem zużycie dobowe 2,5 m3 (cwu + kuchenka). Zatem: 1.152 + 106 x 9 + 155 x 2,5 = ~2.500 m3. Do tego 100 m3 rezerwy i wychodzi 2.600 m3. A rzeczywistość to oczywiście zweryfikuje . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 09.03.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Benicio - witaj - widzę, że jesteś już zdrów jak ryba . Jeszcze raz podziwiam Twojego Detricha - wychodzi całkiem mało - dla mojej chałupki w projekcie zapotrzebowanie na gaz wychodzi ok. 3800 m3 na rok - więc róznica jest spora - biorąc pod uwagę także metraz domu. Byłem złożyć projekt c.o w firmie do której dałeś mi namiary - ale niestety gość, który sie tym zajmuje wraca z delegacji dopiero w pon. i wtedy będę omawiał szczegóły. Mario - koparkowców jest całe mnóstwo - biorą od 60 - 75 zł za godzinę pracy.Oto niektóre namiary:1 z Bojana – tel. 603 – 642- 014, Wykopy p. Grotha Bogdan tel. 506-864-874 lub 681-88-04 Koparka – 602-873-094 – p. Lademan 501-222-123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 09.03.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Hej O f..k!!! Docent - 3.800 m3 dla Twojej chałupki? To są dane z projektu? Z projektu MURATORA? Jesli tak, to należy im sie duża ŻÓŁTA KARTKA, bo zapotrzebowanie było chyba obliczane bez uwzględnienia izolacji termicznej (a gdzie ichnie standardy?) U mnie po szacunkowym odjęciu zuzycia na cwu i gotowanie (365 x 2,5m3) wyjdzie roczne zapotrzebowanie na c.o. ~ 1.700 m3 (a chałupa troche większa i w dodatku jednopoziomowa). A zdrowy nie jestem, ale tyrać trzeba. No pain, no gain - tak mawiają. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.03.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 MarcinU - Wieść gminna niesie, że Grablowski podłączył Ci wodę. Ja od czwartku mam w końcu prąd na działce, a godzina "O" już wkrótce. Jakże szybko informacje się niosą . Wodę Grablowski podłączał mi zanim kupiłem działkę (jest rura na działce). W zaszłym tygodniu tylko uiściłem stosowną kwotę do urzędu gminy. Muszę jeszcze doprowadzić to w pobliże budynku i założyć kranik. Jak zamierzasz umieścić wodomierz - w skrzynce na zewnątrz czy w środku w domu? Na prąd to jeszcze trochę poczekam. Godzina "0" blisko - tylko coś ziemia wciąż łopaty nie pozwala wbić . Zacząłeś już coś? Gierga - ja na warunki zabudowy czekałem 3 tygodnie. Po prostu Grablowski robi mi wykop pod fundamenty i stąd znajomość ploteczek. Wodomierz mam póki co zakopany w ziemi, a zaraz po fundamentach mam zamiar wpuścić go do środka w miejsce docelowe. W przyszły piątek, tj. 19.03 mam zamiar rozpocząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 09.03.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Benicio - to jest ogólne zapotrzebowanie na cały rok - z cwu oraz gotowaniem na gazie dla 4 osobowej rodziny - a takową od paru miesięcy mam, a kubatura budynku to ok. 600 m3. Propnuję L-4 i do koi sie połozyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.03.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Po prostu Grablowski robi mi wykop pod fundamenty i stąd znajomość ploteczek. Wodomierz mam póki co zakopany w ziemi, a zaraz po fundamentach mam zamiar wpuścić go do środka w miejsce docelowe. W przyszły piątek, tj. 19.03 mam zamiar rozpocząć. No to koniecznie muszę podjechać i spojrzeć. Też z Grablowskim rozmawiałem o wykopie - zobacze jak mu to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 10.03.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam I proszę o pomoc. Gdzie mogę tanio kupić beton komórkowy odm 600 szer 24cm, bloczki betonowe B15 14/24/38 i stropy teriva I Macie jakieś dobre namiary?? może na producentów w okolicy?? bez faktury jeszcze lepiej (czy ktoś z US?? ) Dzięki za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 10.03.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Anekri - najtaniej bloczki betonowe kupisz w Małkowie - w zeszłym roku - wrzesień 1,85 zł - są dobre i sprawdzone - bezpośrednio od producenta - w hurtowniach kosztowały 2,2 zł, pustaki z gazobetonu kupowałem bezpośrednio w Osławie po 4,75 zł - z dowozem i rozładunkiem, strop teriwa najtaniej wychodził mi z Osowy tez od producenta, ale zrezygnowałem z niego na korzyść stropu lanego - wyszło taniej. Georg - niestety nie mogę Ci pomóc ponieważ nie wykonywałem takich prac. Poszukuję dobrych i tanich tynkarzy oraz specjalistów od wylewek końcowych ale robionych maszynowo - jesli macie jakieś namiary podzielcie sie wiadomością jak równiez i ceną za te usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 10.03.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam,ANEKRI - co do BK 600 24cm, wersja D (dokladniejsze wymiary, wersja na klej, z Oslawy) polecam Castorame. Ja kupowalem w Castoramie w Gdansku-Osowa przy obwodnicy. Ostatnio patrzylem na cene, byla taka sama jak w czerwcu 2003, tzn 4,97 brutto za bloczek BK24. Bloczki na paletach, foliowane. Sa tez bloczki 12 cm do scian dzialowych, cena 2,95 brutto. W cenie bloczka wytargowalem: darmowy transport i rozladunek HDSem, brak kaucji za palety, palety puste, palety pelne (nierozpakowane) oraz bloczki uszkodzone odbieraja sami na swoj koszt. Zwracaja pieniadze za niewykorzystany i uszkodzony material. Zaplata przelewem. Wszystkie uzgodnienia robilem z kierownikiem dzialu budowlanego panem Widera. Polecam. Szybko sprawnie i bez klopotow.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 10.03.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Dzięki Pagin W Pruszczu udało mi się wytargować beton komórkowy 600, szer 24 za 4,75 brutto za szt. z bezpłatną umową depozytową do 180 i bezpłatnym transportem i rozładunkiem DOBRA CENA ?? Natomiast bloczek betonowy 2,40 bez faktury za szt bezpośrednio u producenta Stropy teriva to faktycznie w Osowej chyba najtaniej. Ale szukam dalej. Najgorzej jak z kimś ustalę cenę, przyjeżdzam do hurtowni a tam , wie pani wczoraj podrożało bo była nowa dostawa, ktoś wykupił itp Czy ja wyglądam na łanię ???? (bo chyba nie na łosia). Jeszcze zanim próg przekroczę wyjściowy, cena spada do umówionej. Dzięki za wszystkie informacje i proszę o jeszcze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska-j 10.03.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Georg, Ja tez nie mam wody na działce. Doprowadzenie ok. 80m. Mam warunki z 2 sasiadami na rozbudowę wodociągu a nie przyłącze, co zwalnia z opłaty za wcinkę. Też prosiłam tutaj o namiary na projektanta i ekipę, ale faktycznie chyba wszyscy mają wodę na działce. Szczęśliwcy! Udaliśmy się więc do gminy i tam polecili nam ludzi z okolicy (1 projektant i 3 ekipy). Nic konkretnego jeszcze nie mogę powiedzieć, bo to mój mąż zajął się wyborem. Jeszcze nie podjął decyzji, jeden z sąsiadów coś kręci . Aha i dostałam namiary od Kingii na ekipę, ale bez rekomendacji. Niestety nie idzie się do nich dodzwonić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts