rafalg 08.04.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Markus_Gdynia - Dzięki - Generalnie potrzebuję wyceny do kredytu a nawet nie wiem ile to mnie będzie kosztowało, stąd wcześniej pytałem o Kosztorysy. O ile ilosc cegieł, bloczków o dachówki hjestem w stanie wyliczyć, to ilośc betonu, stali juz nie. Do tego musiałym mieć szacowania co do wykończenia domu - chyba zdecyduje się na kosztorys. Albo macie ine pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 08.04.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Rafalg: a myslales o programie Buduj z PSB?Na podstawie projektu zrobia Ci kosztorys i pomoga w zalatwieniu kredytu. Podobno daja tez pewne znizki w hurtowniach nalezacych do PSB (Polskich Skladow Budowlanych).Spojrz na strone http://www.budujdom.psb.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.04.2004 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Markus_Gdynia - Dzięki - Generalnie potrzebuję wyceny do kredytu a nawet nie wiem ile to mnie będzie kosztowało, stąd wcześniej pytałem o Kosztorysy. O ile ilosc cegieł, bloczków o dachówki hjestem w stanie wyliczyć, to ilośc betonu, stali juz nie. Do tego musiałym mieć szacowania co do wykończenia domu - chyba zdecyduje się na kosztorys. Albo macie ine pomysły ? RAFALG - jeżeli potrzebujesz wyceny do kredytu, to jest to zupełnie inna rozmowa. Wyślę Ci jeszcze dzisiaj. Beton i stal też jesteś w stanie wyliczyć. Ja stal liczyłem na metry (standardowo pręt stalowy ma 12 m długości) i w sklepie tak zamawiałem. Obwód ław, obwód wieńca, łączną długość nadproży nad otworami z zakładem po 30 cm - razy ilość prętów z projektu, plus dodatek na założenia na łączenie i na narożniki. ca. 10%). Gorzej ze stropem, ale jak masz jego projekt to też dojdziesz. A beton to juz zwykłe liczenie objętości - dla przykładu: długość ław x ich szerokość x głębokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 09.04.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Adamski - właśnie wczorasj byłem w PSB w Kokoszkach - Oczywiście można budowac z PSB na bazie indywidualnego projektu, ale musisz im przynieść wyliczone zestawienie materiałów - tak mi powiedział jeden gość. Dach mi wyliczą, reszty nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 09.04.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Markus_Gdynia - dzięki serdeczne za info. Wg twoich wskazuwek można oszacować wielkośc materiałów - czy wycenić dom do stanu surowego zamkniętego. Gorzej z wykończeniem a kredyt chce brać na całość, tak więc cały czas głęboko się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 09.04.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Jeeeeezuuuuu! Ale walnąłem byyka --> wskazuwek !!! Przepraszam. To już się nie powtórzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 09.04.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Niech zajączek szczodry będziei z jajeczkiem do was przybędzie, niech święconka smaczna będzie,a w Dyngusa woda wszędzie. Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i wesołego śmigusa dyngusa życzy Maksiu z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.04.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Rafalg: a myslales o programie Buduj z PSB? Na podstawie projektu zrobia Ci kosztorys i pomoga w zalatwieniu kredytu. Podobno daja tez pewne znizki w hurtowniach nalezacych do PSB (Polskich Skladow Budowlanych). Spojrz na strone http://www.budujdom.psb.com.pl/ Niestety próbowałem z tego skorzystać - nie jest tak różowo. Mają kłopoty z programem, nie mogą tego zrobić, bla, bla, bla. Generalnie facet np. a Almaresie w Wejherowie siedział i liczy mi to ręcznie i trochę "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 09.04.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 MarcinU, Rafalg: dziwne, tak sie u nich pozmienialo? Kiedy myslalem o poczatku budowy bralem pod uwage PSB, nie brali wowczas zadnej oplaty za zrobienie kosztorysu i skorzystalem z okazji. Kontaktowalem sie wowczas bezposrednio z ich przedstawicielem handlowym - p. Dariuszem Aszykiem tel. 0602240640 (nie wiem tylko czy tel. aktualny). Pytanie tylko czy moj projekt jest na tyle popularny ze mieli w swojej bazie wykaz materialow na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.04.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 ADAMSKI - po południu mam mieć ceny na ROCKWOOL, nad DORKENEM pracują w drugim miejscu i się zastanawiają czy są w stanie przebić cenę, którą Ci wczoraj podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 09.04.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witam Pochwale się, że w dniu dzisiejszym dokonałem formalnego zakończenia budowy. Drugie podejście okazało się udane. Przy pierwszym brakowało mi rzeczy, których nie było w spisie załączników wymganych przez Nadzór Budowlany w Kartuzach.Dla zainteresowanych, budujących w powiecie Kartuzy - odpowiedni druk można ściągnąć stąd. Następnie:Pliki do pobrania / Zawiadomienie o zakończeniu budowy. Dokumentów których mi brakowało, a których tam nie ma, to ksero uprawnień kierownika budowy oraz zaświadczenie o przynależności kierownika do Izby. Uwaga, w przypadku robót gazowych - dotyczy to również kierownika od robót gazowych. Życze wszystkim Wesołych Świąt Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 09.04.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Benicio - gratulacje i dzięki za istotną informację! Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.04.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 BENICIO - przyłączam się do gratulacji. Przefantastycznych świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich. Nabierajcie sił na kolejne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio 10.04.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Benicio - przyjmij gratulacje także i ode mnie. "Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia. To Jezus - on umacnia mnie." Życzę Wszystkim dużo wiary w PRAWDZIWIE ZMARTWYCHESTAŁEGO! maciunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 10.04.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Życzę Wszystkim ZROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT oraz MOCNEGO DYNGUSA- niskich cen materiałów budowlanych , dużo siły w realizacji Waszych projektów. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 10.04.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Udało mi się założyć album mojej budowy. Zapraszam do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 10.04.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Benicio - gratulacje i wszystkiego najlepszego w nowym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 10.04.2004 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Na Święta Wielkiej Nocy pogody,radości i rodzinnej atmosfery a po obfitym biesiadowaniu przyjemnych spacerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 11.04.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Markus SUPER te Twoje zdjęcia.......robota idzie do przodu Ale nie omieszkam zobaczyć na żywo i z bliska przy okazji jak będe w Bojanie Chociaż dzisiaj widziałam jak śmigałeś furą...jechałeś na przeciwko nas i nas nie zauważyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 11.04.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Markus SUPER te Twoje zdjęcia.......robota idzie do przodu Ale nie omieszkam zobaczyć na żywo i z bliska przy okazji jak będe w Bojanie Chociaż dzisiaj widziałam jak śmigałeś furą...jechałeś na przeciwko nas i nas nie zauważyłeś Bije sie w piersi i obiecuje poprawę. W ogóle to bardzo tłoczno było dzisiaj w Bojanie. Przy Twojej działce też byłem. Podobają mi się drzwi wejściowe u Twoich sąsiadów. Muszę się dowiedzieć gdzie je kupili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts