mirek_gdynia 22.04.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 GIERGA - do mnie też wyślij, please. A jutro przykrywamy stropem - o ile znowu ktoś nie nawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 22.04.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 GIERGA - do mnie też wyślij, please. oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 22.04.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 GIERGA - do mnie też wyślij, please. oki Za trzy tygodnie będziesz mogła zabrać stemple ode mnie. A może będziesz potrzebować garaż blaszany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 22.04.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Witam ponownie. Kilka dni przerwy i tyyyyyle czytania. Specjalne powitanko dla tych, co dołączyli po drodze, czyli Ani i Darka (Dadym). Wyrazy uznania dla Gabi i jej Sasanki (i "strasznie" czarnego psa ) oraz preludium budowlanego AnnyRz (dla Niuni). Pod moją nieobecność zamajaczył temat technologii budowlanych. Właśnie przechodzę tę chorobę wyboru. Czy możemy sprawdzić co okazało się*najpopularniejszym materiałem na ściany w naszej okolicy? Z czego budujecie/zamierzacie budować?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 23.04.2004 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 No to by było na tyle uprzejmości. Teraz przechodzimy do plucia żółcią bo mi się przelała. OFICJALNIE, WSZEM I WOBEC informuję aby omijać z daleka Gdyński Oddział firmy WKT Polska zlokalizowany na ulicy Łużyckiej ... O tą firme chodzi? Pozdrowienia B. BENICIO - no tak, ale ja chciałem tak bardziej subtelnie, a Ty od razu po nazwisku . Hehe No to zadajmy głośno pytanie: PANOWIE Z WKT POLSKA, CZYTACIE FORUM CZY NIE? Bratki - ja mam gazobeton z Osławy. Generalnie w Polsce jest tak, że wszyscy znają się na medycynie i skokach narciarskich, a Ci co budują to na technologiach budowlanych. Co jest lepsze - jednoznacznej opinii nie uzyskasz . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.04.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 witam, otrzymalam takaoferte: OFERTA CENOWA na wykonanie badań warunków gruntowo-wodnych i opracowanie dokumentacji geotechnicznej w Baninie k/Gdańska Zaplanowano wykonanie badań penetrometrem (otwory nierurowane) do głębokości 5,0 m w ilości 5 sztuk i dwóch sondowań sondą ITB-ZW. Cena ryczałtowa: 1.500,00 zł + VAT Cena obejmuje transport, badania terenowe, podstawowe badania laboratoryjne i opracowanie dokumentacji geotechnicznej. Termin wykonania: 10 dni od akceptacji warunków cenowych i otrzymania zlecenia wraz z danymi potrzebnymi do wystawienia faktury (ew. kopia KRS) oraz planu sytuacyjno-wysokościowego w skali 1:500 lub 1:1000 i orientacji w skali 1:10000 lub 1:25000 z zaznaczeniem miejsca badań. i stad moje pytanie? czy to sa badania ktore nalezy zrobic w zwiazku z ustaleniem warunkow posadowienia? i czy nie za drogie ? Zadzwoń pod numer 601 680 726 p. Zygmunt Kola. Facet jest geologiem i zajmuje się takimi sprawami. Ja za badania (4 odwierty, 3x 4,5m, 1x 2m) zapłaciłem 600 zł i dostałem całe opracowanie z przekrojem gruntów i zaleceniami dla konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 23.04.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 AnnaRz podobnie jak MarcinU płaciłem 600zł za odwierty plus ekspertyza z rysunkami. Dodatkowo jeden odwiert głębszy do ustalenia poziomu wody pod ewentualną studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.04.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Benicio - dzięki za szybką (i pierwszą!) odpowiedź. Zdążyłam zauważyć ile emocji (i przekonań niepokonanych) istnieje w innych wątkach. Ale pomyślałam, że może dadzą się wykryć jakieś przesłanki lokalne, np. bardzo dobra fabryka w pobliżu, albo inne niż w reszcie kraju relacje cen, albo wpływ klimatu - w każdym razie coś co może sprawiać, że ostatecznie u nas jakiś materiał wygrywa statystycznie. Może wtedy warto by uwzględnić "mądrość ludową tubylców", a i większe są szanse na to, że wykonawcy częściej się z daną technologią stykają. W każdym razie - nadal liczę na resztę forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.04.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Benicio - dzięki za szybką (i pierwszą!) odpowiedź. Zdążyłam zauważyć ile emocji (i przekonań niepokonanych) istnieje w innych wątkach. Ale pomyślałam, że może dadzą się wykryć jakieś przesłanki lokalne, np. bardzo dobra fabryka w pobliżu, albo inne niż w reszcie kraju relacje cen, albo wpływ klimatu - w każdym razie coś co może sprawiać, że ostatecznie u nas jakiś materiał wygrywa statystycznie. Może wtedy warto by uwzględnić "mądrość ludową tubylców", a i większe są szanse na to, że wykonawcy częściej się z daną technologią stykają. W każdym razie - nadal liczę na resztę forumowiczów Ja kupiłem bloczki silikatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.04.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Bratki - a ja właśnie kupuje bloczki silikatowe - Silikaty Ostrołęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 23.04.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Bratki - gazobeton - Solbet na klej - 24cm +12cm styropian. Nawet się za dużo nie zastanawialiśmy nad innymi materiałami, coby sobie mętliku nie robić - bo tak jak Benicio napisał - nie ma jednoznacznej odpowiedzi co lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.04.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Hejka - czym grodziliście swoje działki na czas budowy? I ile to was kosztowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kores 23.04.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 rafalg - ja niczym choc nie jest to zgodne z prawem, ale latwo bylo manewrowac duzymi pojazdami z betonem, bloczkami itp. Wez jednak pod uwage, ze budowy to ulubione miejsce zabaw okolicznych dzieci i... w razie wypadku moga z tego powstac duze problemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 23.04.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Witam Gierga - nie odpowiedziałaś mi w innym wątku to spytam tu. Gdzie się zatrzymujesz w Swornegaciach? Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.04.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Rafalg - planuje zbudować ogrodzenie z siatki takie "tymczasowe", które przetrwa ze 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 23.04.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Zastanawialem się nad zbudowaniem płotu z odpadów z tartaku. Pozbijac deski na palach wbiych głęboko w ziemię. Nie wiem jak to wyjdzie cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 23.04.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Rafał - w castoramie widzieliśmy siatkę z jakiegoś tworzywa - za jakieś śmieszne grosze - a tworzywo ma tą zaletę, że go nie zwiną amatorzy złomu Ale my na razie nie ogradzamy, bo już w ogóle nie dałoby się na to nasze maleństwo niczym dojechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 23.04.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 No to płyty stropowe mam położone. W poniedziałek lejemy beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 23.04.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Markus gdzie zamawiałeś filigrana, jak długo trwają formalności przystosowania płyt pod projekt, jaka warstwa betonu na płyty? Tempo prac masz zabójcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.04.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Dziękuję wszystkim, którzy już wzięli udział w mojej lokalnej mini-sondzie, a pozostałych wciąż namawiam (z czego budujecie mury). Właśnie wróciłam z targów na Beniowskiego, więc składam krótki raport. Prawdą jest to, że to nie to samo co z 6 lat temu - kiedy przejść się między pawilonami z powodu tłoku nie dało. Wystawcy zmieścili się właściwie w jednej hali i na kawałeczku dziedzińca. Druga hala zajęta przez aqua-cudeńka (baseny, sauny, hydromasaże etc., znaczy się to bez czego żyć się w żaden sposób nie da :wink:). Mimo wszystko chyba i tak jest lepiej niż w roku ubiegłym, a rzecz się dopiero rozkręca - jeszcze nie wszyscy byli w pełni zainstalowani, gości też maleńko. Najwięcej drzwi i okien, dwa silikaty, trochę "papierowych" (wydawnictwa, projekty, szkoła bud-arch), trochę dachówek, systemów grzewczych, schodów, kowalstwa i ogrodów oraz kapitalna babuleńka z chlebem ze smaluszkiem i domowymi wypiekami. Chyba tylko w jednym miejscu widziałam tablicę, że sprzedaż targowa z rabatem 10% - ale pewnie inni też tak robią - nie pytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts