grody 14.06.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich,Mam pytanie do Baniniaków:czy macie może jakąś ekipę do ścianek działowych (dla fachowców góra 2-3 dni) poszukuję dobrą i tanią, bo mój majster może do mnie wrócić dopiero za dwa tygodnie.AnnaRz- nie mam barakowozu ale jeśli chcesz to mam zwykły barak z desek (pożądnie zrobiony) Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 14.06.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich, a zwłaszcza Baniniaków,Jestem już po położeniu dachu, super.I zastanawiam się co jeszcze uda mi się zrobić w tym roku.Obecnie szukam namiarów na ekipę do postawienia ścianek działowych - jeśli macie jakieś propozycje- dobrych i tanich- to chętnie skorzystam.AnnaRz- a może barak z desek?Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 14.06.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich, a zwłaszcza Baniniaków,Jestem już po położeniu dachu, super.I zastanawiam się co jeszcze uda mi się zrobić w tym roku.Obecnie szukam namiarów na ekipę do postawienia ścianek działowych - jeśli macie jakieś propozycje- dobrych i tanich- to chętnie skorzystam.AnnaRz- a może barak z desek?Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 14.06.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich, a zwłaszcza Baniniaków,Jestem już po położeniu dachu, super.I zastanawiam się co jeszcze uda mi się zrobić w tym roku.Obecnie szukam namiarów na ekipę do postawienia ścianek działowych - jeśli macie jakieś propozycje- dobrych i tanich- to chętnie skorzystam.AnnaRz- a może barak z desek?Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 14.06.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich, a zwłaszcza Baniniaków,Jestem już po położeniu dachu, super.I zastanawiam się co jeszcze uda mi się zrobić w tym roku.Obecnie szukam namiarów na ekipę do postawienia ścianek działowych - jeśli macie jakieś propozycje- dobrych i tanich- to chętnie skorzystam.AnnaRz- a może barak z desek?Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 14.06.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich, a zwłaszcza Baniniaków,Jestem już po położeniu dachu, super.I zastanawiam się co jeszcze uda mi się zrobić w tym roku.Obecnie szukam namiarów na ekipę do postawienia ścianek działowych - jeśli macie jakieś propozycje- dobrych i tanich- to chętnie skorzystam.AnnaRz- a może barak z desek?Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Ludziska mam kilka pytań: czy izolowaliście ściany fundamentowe od środka? czy chudziak lany na gruncie macie odizolowany od ścian fundamentowych czy jest do nich "dolany", czym zasypaliście ściany fund. od zewnątrz - żwirem czy ziemią z wykopu uff... dzięki Izolowałem od środka bo nie mogłem zrobić tego od zewnątrz, co za tym idzie chudziak jest "oddylatowany" ociepleniem. Fundamenty zasypałem częściowo ziemią z wykopów (u mnie ziemia oznacza doskonały piasek do tych celów), a dopiero wierzchnią warstwę piaskiem przywiezionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Ludziska mam kilka pytań: czy izolowaliście ściany fundamentowe od środka? czy chudziak lany na gruncie macie odizolowany od ścian fundamentowych czy jest do nich "dolany", czym zasypaliście ściany fund. od zewnątrz - żwirem czy ziemią z wykopu uff... dzięki Izolowałem od środka bo nie mogłem tego zrobić od zewnątrz, w efekcie chudziak mam "oddylatowany" od ścian fundamentowych ociepleniem. Ściany zasypywałem od dołu ziemią, a ściślej piaskiem z wykopu, dopiero wierzchnia warstwa to był piasek nawieziony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Ludziska mam kilka pytań: czy izolowaliście ściany fundamentowe od środka? czy chudziak lany na gruncie macie odizolowany od ścian fundamentowych czy jest do nich "dolany", czym zasypaliście ściany fund. od zewnątrz - żwirem czy ziemią z wykopu uff... dzięki Izolowałem od środka bo nie mogłem tego zrobić od zewnątrz, w efekcie chudziak mam "oddylatowany" od ścian fundamentowych ociepleniem. Ściany zasypywałem od dołu ziemią, a ściślej piaskiem z wykopu, dopiero wierzchnia warstwa to był piasek nawieziony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 GRODY - widzę że przytrafiło Ci się to samo. Coś jest pochrzanione z serwerem Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti 14.06.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Ludziska mam kilka pytań: czy izolowaliście ściany fundamentowe od środka? czy chudziak lany na gruncie macie odizolowany od ścian fundamentowych czy jest do nich "dolany", czym zasypaliście ściany fund. od zewnątrz - żwirem czy ziemią z wykopu uff... dzięki Ściany fundamentowe posmarowane są u mnie preparatem firmy Izohan z obu stron (Izobud WL). Preparat ten służy również do przyklejenia styropianu. Na to wszystko przychodzi później folia. U mnie styropian przyklejony jest na zewnątrz. Chudziak bedzie odizolowany podwójna warstwą papy termozgrzewalnej. Zasypywałem warstwowo ziemią z wykopu na przemian ze żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.06.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 ... teraz czeka nas wynajecie ciezkiego sprzetu do wyrwania korzeni i przeorania ziemi czy ceny 80zl za h to nie za drogo w baninie? ktos sie orientuje? Ja korzystałem z usług Marka Pstrągowskiego (624-95-20, 70 zł za godzinę) - możesz o nim przeczytać w moim dzienniku budowy. Naprawdę polecam jego usługi. no mnie sie udalo 60zl/h:) i w dodatku b. bliziutko mojej ulicy:) dzisiaj zaczeta juz robota, jutro dokonczenie Ja też miałem możliwość za tyle ale jak zobaczyłem sprzęt to podziękowałem. Białoruśki mnie nie interesują a CAT to jest maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.06.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 ... Teraz szukam żwiru... Jadąc od Ciebie w stronę Karczemek odrazu za granicą Kielna jest żwirownia - ja brałem 20 ton żwiru 0-2 mm płukanego za 280 zł a do wykopu mają za 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.06.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Ludziska mam kilka pytań: czy izolowaliście ściany fundamentowe od środka? Ja będę je smarował od wewnątrz Abizolem a od zewnątrz Dysperbitem. czy chudziak lany na gruncie macie odizolowany od ścian fundamentowych czy jest do nich "dolany", dzięki TAK. Musi być zdylatowany. Można dostać piankę szerokości chyba 15 cm i długość 50 m (grubość chyba 1cm) do tego właśnie celu. czym zasypaliście ściany fund. od zewnątrz - żwirem czy ziemią z wykopu Ja mam specjalnie odłożony humus z wykopu aby później nim obsypać fundamenty od zewnątrz i tylko od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 14.06.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Witam wszystkich po długiej nieobecności Coś nam forum nie działało ;( Wolne dni spędziłam na nauce do egzaminów (sesja ;( U mnie stoją już wszystkie 4 ściany, tylko patrzeć jak będzie rósł strop. Markus...wzięłam sobie troszkę stempelków, po resztę wpadnę jutro...mam nadzieje, że nie będzie padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.06.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Bierz stemple, bierz bo niedługo będę chciał działkę zniwelować. Jutro chyba zaliczę inspekcję u Ciebie. Dzisiaj musiałem szybko uciekać bo moja piękna córuś ma bal gimnazjalny. Świat się wali - tylko patrzeć jak bale będą w podstawówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaRz 14.06.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 AnnaRz- nie mam barakowozu ale jeśli chcesz to mam zwykły barak z desek (pożądnie zrobiony) Grody dzieki za checi:) ale wlasnie zbudowalismy sobie 'chatke' z wykarczowanego lasku prawie 16m2:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaRz 14.06.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 ... teraz czeka nas wynajecie ciezkiego sprzetu do wyrwania korzeni i przeorania ziemi czy ceny 80zl za h to nie za drogo w baninie? ktos sie orientuje? Ja korzystałem z usług Marka Pstrągowskiego (624-95-20, 70 zł za godzinę) - możesz o nim przeczytać w moim dzienniku budowy. Naprawdę polecam jego usługi. no mnie sie udalo 60zl/h:) i w dodatku b. bliziutko mojej ulicy:) dzisiaj zaczeta juz robota, jutro dokonczenie Ja też miałem możliwość za tyle ale jak zobaczyłem sprzęt to podziękowałem. Białoruśki mnie nie interesują a CAT to jest maszyna. bylo dobrze, sprzet niemiecki i solidny myslalam ze sobie nie poradzi tzn. myslalm ze korzenie beda tak glebokie ze nie da rady:( ale dal:) troche to zajelo, 7 godzin:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 14.06.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 c="Wakmen czy chudziak lany na gruncie macie odizolowany od ścian fundamentowych czy jest do nich "dolany", dzięki TAK. Musi być zdylatowany. Można dostać piankę szerokości chyba 15 cm i długość 50 m (grubość chyba 1cm) do tego właśnie celu. czym zasypaliście ściany fund. od zewnątrz - żwirem czy ziemią z wykopu Ja mam specjalnie odłożony humus z wykopu aby później nim obsypać fundamenty od zewnątrz i tylko od zewnątrz. Witam Mam pytanie:DLACZEGO chudziak musi być zdylatowany Ja mam po prostu dolany do ścianek, dylatację będę robić na etapie głównej wylewki (tzn.folii i styropianu)czy to jakiś błąd, jeśli tak to czym to grozi? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 14.06.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Hi-hi...Witam i pozdrawiam. Tynkarze poszli !!! I nawet zostało mi trochę kasy! (nie dałem jej sobie wyrwać). ... A było tak: spieszyło mi się, bo dobra firma MAX-TYNK, po ustaleniu kwoty i terminów, wycofała się z powodów od siebie niezależnych (wygrała przetarg), więc złapałem gazetę i zadzwoniłem do ARES-a (tanio i solidnie!). Miły gość podał cenę za metr kwadratowy i umówił się na obmiary. Był dwa dni później, bo coś wypadło, opowiedział co i jak tynkują, czym i za ile od metra i dlaczego... Nie mierzył, bo zawsze to robi z tynkarzami, a ich teraz nie ma, ale z tym nie będzie problemu jak przyjadą. Trzy dni później w garażu pojawiła się maszyna, paleta gipsu i fura gratów... Tynkarzy ani widu ani słychu... I tak było przez tydzień. Podobno Komunia, wesele, pojechali po samochód do UE, stoją na granicy, jutro będą... No i pojawili się, bez słowa wzięli się za robotę (obaj!), ale szefa gdzieś wcięło... Szef odezwał się po "łykendzie", umówił na obmiary... i zrobił je sam. Owszem, mógł się pomylić, bo nie jest nieomylny, ale błąd powinien mieścić się w granicach tolerancji... Nie mieścił się... 453m2 to więcej niż 372m2... o jakieś 21%.Tynkowanie trwało 2 tygodnie zamiast 4 dni, podłoga upie....a gipsem, po elektryce (i puszkach) ani śladu, góra resztek za to widoczna z 3 km... Dzisiaj się rozliczylem. Sprawdziłem 3 razy swoje obliczenia powierzchni, symultanicznie wziąłem pod uwagę błędy i niedokładności i mimo półtoragodzinnych prób przekonywania mnie, że jest więcej, postawiłem na swoim. Bo miałem rację. NIe wspominaliśmy już o VAT, o wykończeniu, czy sprzątaniu, niby było miło, ale nie radzę... ARES-Naciągacze. Tyle nerwów i czasu diabli wzięli. Tak jak nigdy nie umawiam się czwarty raz (do trzech razy sztuka), tak nie pozwolę, by cokolwiek zaczęli bez ustalenia za ile (konkretnie). to na przyszłość ! Wakmen - dzięki za namiar na sortownię kruszywa, faktycznie jest.Pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts