Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wakmen ja też poproszę, buduję w Osowie na Kukawce, to jest na mapce jekieś 1,5 cm w prawo od Groszek3 :wink:

No, to dach mamy zrobiony, oficjalny odbiór za tydzień jak wrócimy z zasłużonego urlopu. Jak dla mnie, to mógłby spaść jakiś ulewny deszcz z gradobiciem- tak dla sprawdzenia szczelności dachu w praktyce

Pozdrawiam

Gierga napisał:
... A ja stanęłam w miejscu z powodu finansów :( w przyszłym tygodniu równam działkę i robię ogrodzenie, zabijam otwory i to tyle na ten rok...smutne ale prawdziwe.

Tak więc zdążyłem obejrzeć Twoją budowę z silikatów. Były problemy ze znalezieniem ale tylko Twoją budowę znalazłem z wszystkich Forumowiczó Bojanowiczów. Ładny domek i troszeczkę wielkością przypomina mi mój Orzeszek. Pozwoliłem sobie wejść do środka (w piątek (20.08) około 10:00) i obejrzeć detale poddasza, komina i rozmieszczenia pomieszczeń. W szczególności interesowała mnie jakość prowadzenia ścian na klej. Dziękuję za wrażenia.

Do Markusa chyba też trafiłem ale już nie wchodziłem - interesują mnie wrażenia z zamontowanej pompy ciepła. Twój sąsiad chyba też ją sobie zamontował?

Wakmen napisał:
  Gierga napisał:
... A ja stanęłam w miejscu z powodu finansów :( w przyszłym tygodniu równam działkę i robię ogrodzenie, zabijam otwory i to tyle na ten rok...smutne ale prawdziwe.

Tak więc zdążyłem obejrzeć Twoją budowę z silikatów. Były problemy ze znalezieniem ale tylko Twoją budowę znalazłem z wszystkich Forumowiczó Bojanowiczów. Ładny domek i troszeczkę wielkością przypomina mi mój Orzeszek. Pozwoliłem sobie wejść do środka (w piątek (20.08) około 10:00) i obejrzeć detale poddasza, komina i rozmieszczenia pomieszczeń. W szczególności interesowała mnie jakość prowadzenia ścian na klej. Dziękuję za wrażenia.

Do Markusa chyba też trafiłem ale już nie wchodziłem - interesują mnie wrażenia z zamontowanej pompy ciepła. Twój sąsiad chyba też ją sobie zamontował?

Domek Giergi jest super. 8) Też go podziwiałem a ostatnio widuję go niemal codziennie.

Widziałem się z sąsiadem Markusa, który pompę a wlaściwie pompy ( druga od ciepłej wody ) ma o ile dobrze pamiętam od trzech lub czterech lat. Jest bardzo zadowolony. Pokazywał mi "całą" instalację, udowodnił że ciepła woda jest faktycznie gorąca a miałem również to szczęcie że widziałem całą podłogówkę jeszcze przed zalaniem u Markusa. Wszystko to daje naprawdę wiele do myślenia. Z tego co wiem to w Bojano są już cztery pompy. Ciekawy jestem co nowi właściciele powiedzą za jakiś tam czas. Poważnie myślę o tym samym ale poczekam do wiosny. Zobaczymy jak zdało to egzamin u nich. :wink:

Witam,

cieszę się jak nie wiadomo co, bo pewnie za dwa tygodnie będą mi kopać doły pod fundament! :D :D :D .

A poza cieszeniem się jak nie wiadomo co zastanawiam się nad kilkoma sprawami:

1. Czy kiedy "bardziej doświadczeni inwestorzy" zamawiali np beton do wylania ław to sami wyliczali ile go potrzeba, czy może opierali się na wyliczeniach kierownika, a może wykonawcy? A gdzie zamawiali ten beton i za ile? :-?

2. Jak robili przyłącze wodne to instalowali wodomierz w studni wodomierzowej? Jaka ona jest wielka? I ile taka studnia kosztuje? :-?

hmmm, pewnie za pięć minut będę miała kolejne pytania. Ale może nie będę Was nimi wszystkimi zamęczać :D A na te powyższe może ktoś mi odpowie :oops:

martag napisał:
.... 1. Czy kiedy "bardziej doświadczeni inwestorzy" zamawiali np beton do wylania ław to sami wyliczali ile go potrzeba, czy może opierali się na wyliczeniach kierownika, a może wykonawcy? ...

Ja każdy bok wymierzyłem z miarką i wyszło mi 13,178 m3 więc zamówiłem 14m3.

martag napisał:
... gdzie zamawiali ten beton i za ile?...

Jak wielu Forumowiczów z Trójmiasta w firmie Wakoz z Luzina. B20 za 180 PLN.

martag napisał:
... 2. Jak robili przyłącze wodne to instalowali wodomierz w studni wodomierzowej? Jaka ona jest wielka? I ile taka studnia kosztuje? :-?

...

W moim przypadku to aż osiemnastu inwestorów robi zrzutkę na robociznę i wszelkie projekty wodociągu a gmina Szemud sponsoruje materiały więc moja cena około 2,5 k za całość przyłącza wodnego może być troszeczkę zawyżona. Co do wymiarów to jeszcze nic nie wiem - w tym roku zaczną montować.