wlowikowa 25.08.2004 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Znikamy na trochę za chwilę wyłączam komputer i... przeprowadzamy sie do Kielna, a tam to nawet nie mamy na razie komputera... Ale postaramy sie zagladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 25.08.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Niestety w moim przypadku muszę zamontować studzienkę gdyż zebrało się nas kilkunastu i ciągniemy wodociąg i zbytnio nie mam nic do gadania. Ja chciałem wogóle zrezygnować z jakiejkolwiek studzienki ale niestety to jest niemożliwe. No, nie wiem, nie wiem... http://www.infoprom.hg.pl/budowl/index.html W dziale prawo, a budownictwo są do pobrania pliki z Warunkami Tech. jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. zwłaszcza ciekawy jest paragraf 116 traktujący o usytuowaniu wodomierza. §*116.*1.*Zestaw wodomierza głównego, na połączeniu z siecią wodociągową, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej miejscem tym powinno być odrębne pomieszczenie. 2.*Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1. 3.*Instalację wodociągową, wykonaną z materiałów przewodzących prąd elektryczny, należy przed i za wodomierzem połączyć przewodem metalowym, zgodnie z Polską Normą dotyczącą uziemień i przewodów ochronnych Czyżby organ wydający warunki łamał prawo ? Hmm... Bardzo możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowikowa 25.08.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 No proszę ) aż mi się miło zrobiło, że ktoś mnie odwiedza. Ja byc może niedługo ....na pewno nawiedzę Kielno...w planach mam Wlowiki i Cieiebi Wakmen Myślę, że to nastąpi w piątek ewentualnie w sobotę Taki mały biały domek My ze swej strony zapraszamy, bedziemy juz na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.08.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Niestety w moim przypadku muszę zamontować studzienkę gdyż zebrało się nas kilkunastu i ciągniemy wodociąg i zbytnio nie mam nic do gadania. Ja chciałem wogóle zrezygnować z jakiejkolwiek studzienki ale niestety to jest niemożliwe. No, nie wiem, nie wiem... http://www.infoprom.hg.pl/budowl/index.html W dziale prawo, a budownictwo są do pobrania pliki z Warunkami Tech. jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. zwłaszcza ciekawy jest paragraf 116 traktujący o usytuowaniu wodomierza. .... Postudiuję i ... przedstawię wykonawcy aby to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 25.08.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 My mieliśmy 3 kręgi tymczasowo (bo nie było domu). Teraz mamy licznik w pomieszczeniu gosp. i nie było z tym żadnych problemów.U sąsiadów "człowiek z gminy" czyli S. Wenta robił podłączenie do garażu i tam tez jest licznik. Także nie wiem jak się mają do tego przepisy ale gmina nie robi problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.08.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Witam wszystkich serdecznie po przerwie urlopowej. Niestety wszystko co piękne szybko się kończy. Czas wracać na budowę i uruchamiać front robót, tym bardziej że karton-gipsy są na ukończeniu. Przypominam ponownie że mam 15 bel wełny 18 cm do odstąpienia - jest ktoś chętny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 25.08.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 My mieliśmy 3 kręgi tymczasowo (bo nie było domu). Teraz mamy licznik w pomieszczeniu gosp. i nie było z tym żadnych problemów. U sąsiadów "człowiek z gminy" czyli S. Wenta robił podłączenie do garażu i tam tez jest licznik. Także nie wiem jak się mają do tego przepisy ale gmina nie robi problemów. Ewa - u mnie S. Wenta będzie robił przyłącze. Czy możesz się dowiedzieć od swoich sasiadów, co myślą o jego usługach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 26.08.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Moi sąsiedzi to moi rodzice W sumie są zadowoleni. Jeśli jesteś w gm Szemud to nie będzie żadnych problemów z odbiorem. Chyba nawet nie było obioru Poza tym, ciągnie rurę (plastik) do miejsca gdzie masz mieć licznik, zakłada licznik i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti 26.08.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Witam!! Czy ktoś wie ile kosztuje beton B-30. Kierownik zażyczył sobie takowy nad garażem . Pozdrówka Ja mam B25 - na takim stropie spokojnie parkuje helikopter. Zapytaj kierownika czym się kieruje zamawiając taki beton. Moim zdaniem to on nie jest dobrym kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti 26.08.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Pytanie do: ile płaciliście za wyporzyczenie zagęszczarki (wibratora buławowego) i gdzie można go wypożyczyć? Jeden namiar mam (Kielno) ale chciałbym się dowiedzieć o konkurencji by wybrać najbardziej korzystną ofertę. Jak zamawiałem beton to powiedziam ze potrzebuję wibrator. Przywiozła go pompa. Beton miałem z Uniconu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti 26.08.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Witam wszystkich serdecznie po przerwie urlopowej. Niestety wszystko co piękne szybko się kończy. Czas wracać na budowę i uruchamiać front robót, tym bardziej że karton-gipsy są na ukończeniu. Przypominam ponownie że mam 15 bel wełny 18 cm do odstąpienia - jest ktoś chętny ??? Markus daj namiary na speca od wylewek. Moze wpadnę do Ciebie w piątek, napisz o której będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 26.08.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Markus daj namiary na speca od wylewek. Moze wpadnę do Ciebie w piątek, napisz o której będziesz. Wylewkarz, telefon - 605 103 371 (nazwiska nie pamietam, ale numer jest dobry). Co do jakości prac nie mam zastrzeżeń, niestety w kontakcie bezpośrednim bardzo ciężki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 26.08.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wodę będę miała podłączaną już wkrótce, zobaczymy jak będzie. Mam już na działce prąd. Niedługo będzie zdjęty humus spod budynku, a w przyszłym tygodniu wykopy, potem ławy, ścianki fundamentowe i w tym roku niestety wszystko... Ale za to w przyszłym roku w kwietniu powinien już stać w stanie surowym nasz GL 191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 26.08.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Markus Moze wpadnę do Ciebie w piątek, napisz o której będziesz. Powinienem być na budowie w przedziale: 14 - 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kores 27.08.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Witam wszystkich serdecznie po przerwie urlopowej. Niestety wszystko co piękne szybko się kończy. Czas wracać na budowę i uruchamiać front robót, tym bardziej że karton-gipsy są na ukończeniu. Przypominam ponownie że mam 15 bel wełny 18 cm do odstąpienia - jest ktoś chętny ??? Szukam wlasnie kogos do plyt K-G - sufity na poddaszu, scianka dzialowa itp. Czy masz moze kogos godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 27.08.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 KORES - namiary wysłałem na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Barti - zadzwonię do Uniconu i się dowiem o zagęszczerkę. Dzięki.Może ktoś ma jeszcze jakieś namiary na zagęszczarkę do gruntu. Czy nikt z Was nie zagęszczałgruntu mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 28.08.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Witam Wakmen: co do zagęszczarki to ściągałem z sąsiedniej firmy takiego starego dużego klamota - drogo, strasznie ciężki i ciągle trzeba uważać żeby czegoś nie uszkodzić. Niestety kilka tygodni wcześniej ukradli im z budowy nowszą zagęszczarkę i został im tylko ten stary model. Koszmar. U mnie urlopik, brak dostępu do netu i widoczne efekty pracy na budowie Już mam bielutkie sufity, ściany na parterze wycekolowane, zagruntowane i przemalowane po raz pierwszy na kolor. Miałem pierwotnie robić to sam, ale w końcu zdecydowałem się na fachowców i efekt tego jest widoczny. Nie dość że porządnie to jeszcze fachowcy pomysłowi i potrafią doradzić. Zresztą zapraszam do siebie na budowę to możecie sami zobaczyć Od przyszłego tygodnia wraca temat poddasza nieudolnie zrobionego przez poprzednią ekipę. Dwaj panowie którzy robią aktualnie robią parter mają zająć się także poddaszem i obrobieniem kominka. Od poniedziałku stoi sobie Panorama z Jotula i zrobiło się od razu cieplej w domciu. Już czuję te wieczory zimowe przy kominku. Kafelki zamówione, kafelkarz też, duża szansa że wyrobimy się do końca pażdziernika. Warunek jeden - niech ten ch...rny urząd gminy podłączy w końcu wodę na nasze osiedle. Ja nie jestem wielbłąd żeby jeździć do teściów po wodę jak do oazy. Co do namiarów na ekipę od wykończeniówki to myślę że do końca września skończą i ewentualne namiary na nich dla chętnych wyślę na priv. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 28.08.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Witam Wakmen: co do zagęszczarki to ściągałem z sąsiedniej firmy takiego starego dużego klamota - drogo, strasznie ciężki i ciągle trzeba uważać żeby czegoś nie uszkodzić. Niestety kilka tygodni wcześniej ukradli im z budowy nowszą zagęszczarkę i został im tylko ten stary model. Koszmar. U mnie urlopik, brak dostępu do netu i widoczne efekty pracy na budowie Już mam bielutkie sufity, ściany na parterze wycekolowane, zagruntowane i przemalowane po raz pierwszy na kolor. Miałem pierwotnie robić to sam, ale w końcu zdecydowałem się na fachowców i efekt tego jest widoczny. Nie dość że porządnie to jeszcze fachowcy pomysłowi i potrafią doradzić. Zresztą zapraszam do siebie na budowę to możecie sami zobaczyć Od przyszłego tygodnia wraca temat poddasza nieudolnie zrobionego przez poprzednią ekipę. Dwaj panowie którzy robią aktualnie robią parter mają zająć się także poddaszem i obrobieniem kominka. Od poniedziałku stoi sobie Panorama z Jotula i zrobiło się od razu cieplej w domciu. Już czuję te wieczory zimowe przy kominku. Kafelki zamówione, kafelkarz też, duża szansa że wyrobimy się do końca pażdziernika. Warunek jeden - niech ten ch...rny urząd gminy podłączy w końcu wodę na nasze osiedle. Ja nie jestem wielbłąd żeby jeździć do teściów po wodę jak do oazy. Co do namiarów na ekipę od wykończeniówki to myślę że do końca września skończą i ewentualne namiary na nich dla chętnych wyślę na priv. Pozdrawiam Adamski Witam, Jestem chetny na namiary wraz z laurka na temat wykonawcow Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 28.08.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Pagin: wysłałem Ci namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts