Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gwizdki napisał:
Mam pytanie: czy ktoś z Was zna/współpracował z firmą Fasada ze Słupska lub Bracia Bertrand z Wejherowa? Mam wycenę okien z tych 2 firm (różnica 1000 zł) i nie wiem na którą się zdecydować: którzy "lepiej robią" i montują okna? Pomóżcie!

Gwizdki jeśli chodzi o Braci Bertrand, to bierz śmiało, wielu moich znajomych ma od nich okna i są zadowoleni, okna faktycznie bardzo ładne. Sama wybierałam między nimi a Urzędowskim-przegrali tylko dlatego, że zaproponowali mi zbyt długi termin realizacji(ok.12 tygodni), firmy ze Słupska nie znam.

mawo napisał:
Witam wszystkich forumowiczów w nowym roku - jak piszą w gazetach - przełomowym dla budownictwa. Mam nadzieję, że przełomowym również dla mnie i wreszcie uda mi się rozpocząć budowę. Mam pytanie. Czy możecie polecić mi dobrego i sprawdzonego architekta, który wykona adaptację gotowego projektu lub projekt indywidualny ?

Działkę mam w Gdyni-Dąbrowie i już blisko rok czekam na warunki zabudowy :-? Za miesiąc sprawa się rozstrzygnie (mija ustawowy termin zawieszenia postępowania) i albo ruszam, albo ... czekam dalej.

mawo, no... mojej pani architekt, to Ci nie polecę (ani największemu wrogowi :evil: )ale markus_gdynia poleca swoją i nawet dawał na nią namiary na forum :wink:

Życzę Ci zdobycia tych upragnionych warunków zabudowy i ...wypluj słowa: "czekam dalej" :wink:

mawo napisał:
Witam wszystkich forumowiczów w nowym roku - jak piszą w gazetach - przełomowym dla budownictwa. Mam nadzieję, że przełomowym również dla mnie i wreszcie uda mi się rozpocząć budowę. Mam pytanie. Czy możecie polecić mi dobrego i sprawdzonego architekta, który wykona adaptację gotowego projektu lub projekt indywidualny ?

Architektem polecanym przeze mnie jest Pani Ania FIAŁEK, tel: 601 786 613. Zresztą mieszka niedaleko Ciebie bo na osiedlu Parkowa.

amys napisał:
Poszukuje namiarów na stolarza, który wykona na zamówienie drzwi zewnętrzne. Jak kształtują się ceny takich drzwi w stosunku do gotowych? Wymodziłem nieco większy otwór drzwiowy niż sztuka budowlana nakazuje :-? .

Pozdrawiam

Polecam stolarza który robił drzwi u mnie: Marek LEJK, tel: 693 477 315.

Zdjęcie drzwi zewnętrznych do wglądu na moim albumie.

markus_gdynia napisał:
  amys napisał:
Poszukuje namiarów na stolarza, który wykona na zamówienie drzwi zewnętrzne. Jak kształtują się ceny takich drzwi w stosunku do gotowych? Wymodziłem nieco większy otwór drzwiowy niż sztuka budowlana nakazuje :-? .

Pozdrawiam

Polecam stolarza który robił drzwi u mnie: Marek LEJK, tel: 693 477 315.

Zdjęcie drzwi zewnętrznych do wglądu na moim albumie.

Markus - drzwi bardzo ładne. A jak cenowo wyszło w porównaniu do gotowych. I jak z ich bezpieczeństwiem: atesty i inne takie ?

rafalg napisał:
All Którzy z producentów okien PCV mają najlepsza imitację drewna w ramach okiennych PCV?

Ja mam okna firmy Intur z Inowrocławia http://www.inturkfs.com.pl. Okleina złoty dąb. Okna wyglądaja naprawdę bardzo ładnie, z zewnątrz do złudzienie przypominają drewno (widać słoje, sęki). Wiadomo każdy swoje chwali ale wielu mim znajomym okna się bardzo podobają. A ja wybrałem tą firmę ze względu na tą właśnie okleinę i cenę (około 15% tańsza od najtańszych ofert w 3mieście)

Witam wszystkich!

Nawał roboty powoduje, że nie mam czasu zajrzeć na foruma. Gratuluje postępów wszystkim, zwłaszcza tym, co kończą.

Ja po zakończeniu dachu i drobnych poprawkach (dzisiaj) zaczynam walkę o dalsze fundusze. I tu poszukuję informacji i mam nadzieję na pomoc Markusa. Chwaliłeś się realistycznym kosztorysem (nawet w Muratorze Cie opublikowali :roll: ) - możesz się podzielić? Szalenie istotne dla mnie jest aby nie byc za duzym optymistą i zostać bez kasy na dokończenie domu.

Swoją drogą zaczynają bawić mnie mity o domu za 150 kzł. Od kilku lat taka teoria istnieje i pomimo wzrostu cen, VATu itp dalej się ją krzewi. Obserwując forum widzę iż wszyscy staramy się budować rozsądnie z materiałów niekoniecznie najtańszych wkładając sporo pracy własnej. Czy ktoś z Was w okolicach takiej kwoty wylądował / wyląduje? Ja niestety nie. Do obecnego stanu juz wydałem ponad 100 kzł.