Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pan sprzedający wkłady stwierdzili że taki wkład jest bardzo potrzebny gdyz zapobiega rozwalniu się komina

Nie wyczuwasz tu czegoś ? :lol: Pierwszy raz słyszę coś takiego. I choć może mój komin nie jest najlepszym odniesieniem, bo mam systemowego Leiera, ale sąsiad, który całą zimę palił bardzo ostro drewnem w kominku (to jedyne ogrzewanie domu) jest dowodem, że wciskają Ci kit. Ów sąsiad ma komin zbudowany ze zwykłych betonowych kształtowników (takich na szyby wentylacyjne - kupione w Kombecie).

I myślisz, ż jak jedną zimę palił to przeżyje i z 30 lat. Niestety nie. Mój Teściu ma 20 letni dom i w kominie z cegły nic nie wkładał ale już w pokoju na piętrze na ścianie komina wychodzą brązowe plamy smoły. Jak w tym roku czegoś nie włoży to kiedyś ktoś może się nie obudzić (na razie nikt w tym pokju nie śpi.

Ja dopiero muruję komin na piętrze ale już wpakowałem wkład i innym też to polecam. Jak wkład się przepali, przeżre to zawsze można go wymienić a komin wymienić to już problem.

pan sprzedający wkłady stwierdzili że taki wkład jest bardzo potrzebny gdyz zapobiega rozwalniu się komina

Nie wyczuwasz tu czegoś ? :lol: Pierwszy raz słyszę coś takiego. I choć może mój komin nie jest najlepszym odniesieniem, bo mam systemowego Leiera, ale sąsiad, który całą zimę palił bardzo ostro drewnem w kominku (to jedyne ogrzewanie domu) jest dowodem, że wciskają Ci kit. Ów sąsiad ma komin zbudowany ze zwykłych betonowych kształtowników (takich na szyby wentylacyjne - kupione w Kombecie).

I myślisz, ż jak jedną zimę palił to przeżyje i z 30 lat. Niestety nie. Mój Teściu ma 20 letni dom i w kominie z cegły nic nie wkładał ale już w pokoju na piętrze na ścianie komina wychodzą brązowe plamy smoły. Jak w tym roku czegoś nie włoży to kiedyś ktoś może się nie obudzić (na razie nikt w tym pokju nie śpi.

Ja dopiero muruję komin na piętrze ale już wpakowałem wkład i innym też to polecam. Jak wkład się przepali, przeżre to zawsze można go wymienić a komin wymienić to już problem.

Koryguję wiadomość. Wsadził tam jednak rurę, ale zwyczajną stalową. Doczytałem, że nie tyle sama temperatura jest szkodliwa dla takiego betonowego przewodu kominowego, co substancje chemiczne wydzielające się w czasie spalania. One mogą spowodować kruszenie się betonu wraz z całymi konsekwencjami, także z takimi, o których wspominał Wakmen.

...

Macie 2 mozliwosci

-deskowanie dachu na to folia albo papa

....

Foli (jeżeli mówimu o wysokoparoprzepuszczalnej) nie można pozostawić na długotrwałe oddziaływanie promieni UV - bo się starzeje i będzie się kruszyć, pękać.

Witam

oczywiscie mam na mysli normalna folie (dodatkowo na deskowaniu ) osobiscie domu na zime z otwartym dachem,albo tylko sama folia na wiezbie bym nie zostawial .

Ah... emocje rosna jeszcze ca.12 dni i kolo sczescia z betonem zacznie sie krecic C.D.N.

sp greganna

Wygląda na to, że już dziś muszę wypytać o wykonawców do wykończeniówki - płyty g-k, tynki gipsowe, instalacje c.o. gazowe i elektryczne. Jeżeli nie podpisze wstępnych umów w tym roku w przyszłym może być za późno :roll:

Franciszku, jeśli będziesz chciał, to polecam moich fachowców i od wykończeniówki i od gazu i elektryka.

ps. murarka, to pryszcz w porównaniu z resztą :wink:

Jola, ja tez pewnie sie bede do Ciebie usmiechała o namiary

Witajcie

U mnie się już zaczęło. Ławy już stoją a ja wraz z pomagającą mi aurą polewaliśmy je na zmianę wodą. Jutro izolacje. Do końca tygodnia powinienem mieć już fundamenty.

Wszystkim budującym życzę powodzenia.

WIDZIAŁAM !!! Wracam tą drogą codziennie i widze jak rosną ławy..z dnia na dzień :)

Markus, mam Twojego inspektora :wink: jakies podpowiedzi?zadowolony byleś, na co mam zwracac uwage?[/quote

Powiem krótko - inspektor nadzoru nie wymaga nadzoru :wink: . U mnie nawet jak przyjechali montować okna to go wołałem i przyjeżdżał bez żadnego ale.

Markus, mam Twojego inspektora :wink: jakies podpowiedzi?zadowolony byleś, na co mam zwracac uwage?[/quote

Powiem krótko - inspektor nadzoru nie wymaga nadzoru :wink: . U mnie nawet jak przyjechali montować okna to go wołałem i przyjeżdżał bez żadnego ale.

Ufff, mam nadzieje ze i tak u mnie bedzie.Zaczynamy we wtorek :p Juz jestem zdenerwowana :wink: zostałam sama na weekend i mam szykowac deski do wyznaczenia fundamentów?????Cholera, nie za dokładnie ich rozumiem, co to za deski

Zgłaszam apel do Bojanowiczów : :)))

Macie jakieś namiary na czarnoziem??? - bo u mnie będzie trzeba baaaarzdo dużo aby przysypać tą moją pustynię :)

Jak wjeżdżasz do Koleczkowa to na wprost (przy nowym sklepie) wisi tablica "Sprzedam czarnoziem". Facet mieszka własnie w tym domu co go mozna "trafić" na wprost. Brałem od niego dwie ciężarówki (leży jeszcze pod płotem) po 300 PLN za naczepę.

Chociaż moim zdaniem niwelację terenu powinnaś zrobić wykorzystując taką samą ziemię jaką masz na działce, a dopiero na wierzch dać warstwę czarnoziemu. Inaczej pół kredytu wtopisz w sam czarnoziem.

Ufff, mam nadzieje ze i tak u mnie bedzie.Zaczynamy we wtorek :p Juz jestem zdenerwowana :wink: zostałam sama na weekend i mam szykowac deski do wyznaczenia fundamentów?????Cholera, nie za dokładnie ich rozumiem, co to za deski

A dlaczego TY? U mnie wszystko przywozili geodeci ze sobą. Zresztą tak zostałem poinstruowany przez Kordka, że mam powiedzieć geodetom iz profile to ich sprawa. Skontaktuj sie z nim, niech Ci da namiary na geodetów z Rumii. I wcale nie byli drodzy.

A dlaczego TY? U mnie wszystko przywozili geodeci ze sobą. Zresztą tak zostałem poinstruowany przez Kordka, że mam powiedzieć geodetom iz profile to ich sprawa. Skontaktuj sie z nim, niech Ci da namiary na geodetów z Rumii. I wcale nie byli drodzy.

Naprawde!Jzeu, jak wszedzie robia człowieka w jajo :-? ja juz sie chciałam z dechami meczyc.Zaraz zadzwonie do Inspektora.dziekuje Ci bardzo

GOSI@ - po to najęłaś Kierownika Budowy (i zaplacilaś niemałe pieniądze), żeby w takich sytuacjach ratować się telefonem do niego. Z kolei Kordek jest na tyle dobry, ze powinien w każdej sytuacji znaleźć ratunek :D

P.S. Na przyszłość - nawet jak dwie kolejne ekipy od tynków zewnętrznych zostawiły mnie na lodzie, to właśnie Kordek zorganizował mi wykonawcę i to dobrego.

GOSI@ - po to najęłaś Kierownika Budowy (i zaplacilaś niemałe pieniądze), żeby w takich sytuacjach ratować się telefonem do niego. Z kolei Kordek jest na tyle dobry, ze powinien w każdej sytuacji znaleźć ratunek :D

P.S. Na przyszłość - nawet jak dwie kolejne ekipy od tynków zewnętrznych zostawiły mnie na lodzie, to właśnie Kordek zorganizował mi wykonawcę i to dobrego.

Własnie z nim rozmawiałam, ma dzwonic do swoich geodetów..........no i mnie uspakajał :wink: powiedział, ze teraz on sie tym zajmnie :p czy Ty korzystałes z jego namiarów przy kupnie materiałów?A, czy On przypadkiem nie ma na imie Stanisław????

A może zostały komuś stęple niestety potrzebuję takie w przedziale 2,80-3,00 albo może jakieś namiary gdzie można kupić potrzebuję ok 150 szt.

Witam

Kliknij na:

OGLOSZENIA DROBNE

Sprzedam stemple-Pruszcz Gdański

http://murator.com.pl/forum/viewforum.php?f=48&sid=8b9dd7240cd7a76e82b388bc5729ea4a

moze cos znajdziesz

sp greganna