Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Widzę, że wszyscy porządnie budują, tylko ja się obijam :) Ale powoli robię zdjęcia i niebawem wystawię fotoreportaż z powstawania piwniczki na olej, obiecuje, za jakiś tydzień powinna już być dobrze widoczna :)

A tak w ogóle to ja dzisiaj się strasznie rozpisałam - chyba muszę nadgonić statystyki :) Jeszcze dwa i będę miała setkę :)

Cześć Asia. Można Was odwiedzić w sobote gdzieś późnym popołudniem, ewentualnie w poniedziałek wieczór ?

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i właśnie pogoniłem kafelkarza. Normalnie będę się wstydził gości wprowadzić do garażu, bo tak położył gres na podłodze. Miał robić jeszcze taras i całe szczęście, że dokładnie spojrzałem na jego pracę, bo skuwałbym kafle, które i tak mocno nadwyrężyły nasz budżet.

Rozstanie było cokolwiek burzliwe i skończyło się wizytą policji z Żukowa (do rękoczynów na szczęście nie doszło).

Tak dla spokoju mojego sumienia powiedzcie, czy jak była między nami umowa ustna (bez świadków), to facet ma jakieś szanse w sądzie (groził, że mnie poda :lol: )? Oczywiście obfotografowałem wszystkie moje zastrzeżenia i spisałem je póki pamiętam.

Najlepsze było stwierdzenie - nie kładzie się kafelek tak, jak się panu podoba, tylko jak mówią normy budowlane (sic!) i co mi pan będzie mówił, że są źle ułożone :lol:

A ja tam olałam posiadanie ślicznego trawniczka, rośnie jak może w tych skwarach :). A w ciągu całego dnia mam bardzo dobre ciśnienie, skąd masz wodę, że się zastanawiasz nad własną studnią ? Ja mam ze spółki wodnej z kilkoma sąsiadami - widocznie nikt u nas nie dba o swoje roślinki :)

No to Ci powiem, że wprowadzono zakaz podlewania ogrodów między 6:00 i 22:30 :-? Porozwieszali kartki i poza tym jeździ samochód i kontroluje, czy ktoś podlewa. Zastanawiam się, czy mogą nałożyć za to jakieś kary i kto w ogóle może wydać taki zakaz? Gmina? Zakłąd wodociągowy? Czyja decyzja jest w takim wypadku wiążąca?

No przebrnąłem przez lekturę forum. Trochę odrobiłem zaległości. Na szczęście mam znowu internet.

U mnie dzisiaj przyjechał strop i jutro najprawdopodobniej zaczną go układać. Mury idą szybko i tylko widzę jak mi się wszystko powiększa a jeszcze parę dni temu - szczególnie mojej żonie - wszystko wydawało się takie malutkie.

Pozdrawiam :wink:

Cześć Asia. Można Was odwiedzić w sobote gdzieś późnym popołudniem, ewentualnie w poniedziałek wieczór ?

Ależ oczywiście ! W sobotę cały dzień wlowik będzie uprawiał budownictwo :) więc pora obojętna - a w poniedziałek - po 21.00 dopiero wlowik będzie na pewno (niby bywa już o 20.20, ale pewności nie mam, czy nie będzie musiał Castoramy zaliczyć) i wtedy zapraszamy - do 23.00 spokojnie nie śpimy :)

No to Ci powiem, że wprowadzono zakaz podlewania ogrodów między 6:00 i 22:30 :-? Porozwieszali kartki i poza tym jeździ samochód i kontroluje, czy ktoś podlewa. Zastanawiam się, czy mogą nałożyć za to jakieś kary i kto w ogóle może wydać taki zakaz? Gmina? Zakłąd wodociągowy? Czyja decyzja jest w takim wypadku wiążąca?

Nie mam pojęcia czy jest wiążąca, ale raczej tak, bez względu na to jaka "władza" tę decyzję wydaje, ale szczerze wątpię, żeby ktoś do mnie zajeżdzał i sprawdzał do czego i dlaczego używam wody - komu by się chciało na zadupiu ? Ja zresztą logicznie nie podlewałabym w tych godzinach, bo to się mija z celem - woda wyparuje zanim doleci do ziemi :)

Trochę umiaru. Pewne informacje wysyłajcie tylko na priva.

E tam, do mnie kiedys pewna firma mailem napisała ofertę (na moje zapytanie o cenę usługi itp), że będzie to kosztowało 2400 zł, ale gdybym chciała fakturę to proszę jeszcze doliczyć 22 % VATu - normalnie parskęłam śmiechem i miałam straszną ochotę odpisać podpisując się jakimś stanowiskiem z US - żeby pomyśleli, co idioci robią.

A ja tam olałam posiadanie ślicznego trawniczka, rośnie jak może w tych skwarach :). A w ciągu całego dnia mam bardzo dobre ciśnienie, skąd masz wodę, że się zastanawiasz nad własną studnią ? Ja mam ze spółki wodnej z kilkoma sąsiadami - widocznie nikt u nas nie dba o swoje roślinki :)

W Bojanie lepiej nas załatwili i nawet moje wstawanie o 5 żeby podlać nic nie pomogło. Po prostu zredukowali ciśnienie w sieci do 2 barów i du... Zraszacz jak psiknie na pół metra to dobrze :cry: :cry: :cry:

Ależ oczywiście ! W sobotę cały dzień wlowik będzie uprawiał budownictwo :) więc pora obojętna - a w poniedziałek - po 21.00 dopiero wlowik będzie na pewno (niby bywa już o 20.20, ale pewności nie mam, czy nie będzie musiał Castoramy zaliczyć) i wtedy zapraszamy - do 23.00 spokojnie nie śpimy :)

No to Was nawiedzę w sobotę, gdzieś 18-19

A u mnie zawsze było za duże - teraz też nie mam problemu. Ale to dlatego że jestem w dołku. Mam wody gruntowe wysoko i chyba w końcu fundne sobie studnię - bo woda w sieci bardzo twarda i roslinki rosną tak sobie.

A na budowie/w domu roz....totalny. Działka wyrównana - tylko sąsiadka mnie op...że spychacz wyrównał jej dziłakę również.Dziś przyjeżdża poprawiać. Jeszcze tylko ogrodzenie i wysypka i przyjeżdżajcie pograc w siatkę lub kosza... :D .

Czytam, czytam i się powoli załamuje, ciagle coś nie tak, czy nie ma normalnych budowlańców, kafelkzrzy , itp., którzy nic nie spartolą, juz się boje jak mi zaczną w poniedziałek ścianki klasć, bede tam chyba codziennie jedździć i sprawdzać, :(

Nie stresuj się. Po prostu ważna zasada nie płać od razu za dużo i pilnuj.No i oczywiście umowa.

No tak tylko jak się potem kłócić z takim co to wmawia że jest dobrze, a ewidentnie jest źle, już raz miałam do czynienia z Panem Stasiem chydraulikiem , który wie wszystko, nawet gdzie ma być w kiblu półeczka a gdzie nie, i jak tu się nie bać polskiego hydraulika, a tak na marginesie dalej poszukuje kogos kto zrobi cokół i tynk zewnętrzny.

Ola, jest tak jakieś mniemanie wśród tych (za przeproszeniem) roboli, że jak budujesz dom, to jesteś frajerką/frajerem, którego należy zrobić w ciula i oskubać z pieniędzy, bo na pewno na niczym się nie znasz. To, że np w swoim życiu miałaś kilka mieszkań i je wykańczałaś i coś wiesz na ten temat nie jest dla takich @#%#^$%& żadnym argumentem. Tak im się jednak tylko wydaje, bo Ty masz najważniejszy argument - kasę. Nie zapominaj o tym i nie wypuszczaj go z ręki.

A swoją drogą - pilnować, pilnować i jeszcze raz pilnować. A w przerwach op... dalać ile wlezie, bo bez tego nie zyskasz respektu i wlezą Ci na głowę.

Życzę dużo wytrwałości i luzackiego podejścia do tematu, bo inaczej nabawisz się choroby wrzodowej zanim skończysz dom.

No tak tylko jak się potem kłócić z takim co to wmawia że jest dobrze, a ewidentnie jest źle, już raz miałam do czynienia z Panem Stasiem chydraulikiem , który wie wszystko, nawet gdzie ma być w kiblu półeczka a gdzie nie, i jak tu się nie bać polskiego hydraulika, a tak na marginesie dalej poszukuje kogos kto zrobi cokół i tynk zewnętrzny.

Trza było mnie wziąć... :D

Kafelkarzy , to sie jak ognia boje juz od dłuższego czasu, a jak tach chodze po ludziach i oglądam, to się zastanawiam czy to naprawde taki wielki wyczyn to układanie kafli, ze jescze prawie nikomu nie udało sie ułozyć róno

Dlatego doszedłem do wniosku, że gorzej to nawet ja nie potrafię :D :D :D i w górnej łazience sam ułożyłem kafle.