Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Hej Trojmieszczanie :)

Niniejszym chyba juz "legalnie" przylaczam sie do Waszej Grupy. Mamy w garsci pozwolenie na budowe, kredyt w toku i wielka nadzieje, ze uda sie zaczac wszystko w najblizszych tygodniach/dniach!! Czuje wiec, ze powroce na łamy FORUM i bede zasypywac Was pytaniami.

Budujemy na W. Sobieszewskiej, w Górkach Wschodnich.

No i mam pierwsze pytanko ;)

1. w projekcie - po wielu przemysleniach i wizytach na innych budowach, zdecydowalismy sie na sciany z pustaka MAXa (bralismy pod uwage porotherm i gazobeton rowniez) + styropian. Teraz wykonawca namawia nas jendak, zebysmy zamienili MAXA na Porotherm, bo szybciej i z MAXa nikt juz nie buduje.

Projektantka mowi, zeby nie dac sie przekonac, bo wiele taka zamiana nie da a trzeba bedzie zmienic wszystkie rysunki... i nie jest to warte zabawy.

A wykonawca mowi, ze.... itp, itd...

i zaczyna sie zabawa... :)

Jak myslicie? zmieniac? nie zmieniac? ile dluzej trwa budowanie z MAXa ?

Dzieki za rady!

Jeziorko

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. w projekcie - po wielu przemysleniach i wizytach na innych budowach, zdecydowalismy sie na sciany z pustaka MAXa (bralismy pod uwage porotherm i gazobeton rowniez) + styropian.

Wynikałoby z tego, że rzeczywiście przymyśleliście to wystarczająco długo i jesteście zdecydowani. Dlaczego więc z uwagi na:

Teraz wykonawca namawia nas jendak, zebysmy zamienili MAXA na Porotherm, bo szybciej i z MAXa nikt juz nie buduje.
słowa wykonawcy chcecie to zmieniać? Aż tak zmienia to Wasze przemyślenia? Wykonawca pokazał Wam coś, czego wcześniej nie uwzględniliście?

Jak dla mnie to nie zmieniać z powodu wykonawcy. Jeżeli już, to dlatego, że zmienia się Wasza koncepcja. Wykonawca przyjdzie i odejdzie. W domu będziecie mieszkać dość długo.

A co do technologii - cóż buduje się z różnych materiałów i chyba żadna nie jest znacząco lepsza od drugiej. Znajdziesz wśród nas wszystkie możliwe technologie. Gdyby jakaś była znacząco lepsza od innych wypierałaby pozostałe.

Oferta doszła, dzięki. Mam jeszcze parę pytań, które jak sobie poukładam to Ci prześlę. Chwilowo to zostawiłam, bo murarz przychodzi wcześniej niż planował i teraz jestem na etapie betonu, stali, cegieł itp. :) Wkażdym razie w przyszłym tygodniu wrócę do tematu.

Mamy sektor A sponsorowany :D

Kolia czy moglabys mi powiedziec w ktorej hurtowni sie zaopatrujesz, czy znasz jakas tania w naszym rejonie, bo za bloczek betonowy 3,00-3,30 to mnie troche zdziwilo, tymbardziej, ze jak sie dowiadywalem w polowie lipca w jednej z hurtowni przy okazji kupowania pierdulek metalowych, babka mi powiedziala, ze beton i bloczki potanialy bo cement potanial. Niestety bylo to daleko kolo Przywidza, tam pomagalem bratu w robieniu drobiazgow do ogrodu.

dzieki

Jeziorko też tak uważam, że nie po to latałeś po budowach i wziąłeś architekta, żeby pierwszy lepszy wykonawca - jakby nie był nie wiem jaki fachura - ma Ci wywracać koncepcję .

Moi murarze też chcieli zamiast silki żeby im kupić gazobeton czy coś takiego , ale ja powiedziałam jest projekt, wiedzieliście z czego ma być i co i nie ma zmiłuj się - kupiłam silke i murowali jak się patrzy. Trochę sie nadźwigali więcej :lol: ale nic im nie było . :D :D :D

pozdr Ewa

Jeżeli mogę się wtrącić a propos hurtowni to najpierw kupowałam z poleconej w Pruszczu Jazbud, ale jak mnie oszukali na prętach i silce to nie chcę mieć z nimi nic do czynienia . A za styropian twardy skasowali mnie już nie powiem na ile. Za pręty zwrócili, a za silkę nie, bo niby z droższej fabryki mi przywieźli i o innych wymiarach - tylko, że jakoś ściany mam równe, Ale ponieważ zamawiałam nie jak na cały dom więc ch...mstwu odpuściłam i więcej zeta na mnie nie zarobią .

A więc albo strasznie pilnować co przywożą i najpierw do faktury czy się zgadzają ceny. Bo nawet jak ustalone - to się okazuje , że ustalone z kim innym a ktoś inny wystawia fakturę i udają, że nie wiedzieli :(

pozdr Ewa

ps. hurtownia polecona przez kolegę po znajomości z kierownikiem

Jeziorko to mój pierwszy i ostatni poważny remont starego domu , ale ekip szukałam od stycznia i muszę Ci powiedzieć, że żadnej poleconej przez ludzi z forum nie wzięłam z różnych powodów nie tylko cenowych - nieraz nawet sposób bycia mi nie odpowiadał i było po rozmowach pozdr Ewa

Jeżeli mogę się wtrącić a propos hurtowni to najpierw kupowałam z poleconej w Pruszczu Jazbud, ale jak mnie oszukali na prętach i silce to nie chcę mieć z nimi nic do czynienia . A za styropian twardy skasowali mnie już nie powiem na ile. Za pręty zwrócili, a za silkę nie, bo niby z droższej fabryki mi przywieźli i o innych wymiarach - tylko, że jakoś ściany mam równe, Ale ponieważ zamawiałam nie jak na cały dom więc ch...mstwu odpuściłam i więcej zeta na mnie nie zarobią .

A więc albo strasznie pilnować co przywożą i najpierw do faktury czy się zgadzają ceny. Bo nawet jak ustalone - to się okazuje , że ustalone z kim innym a ktoś inny wystawia fakturę i udają, że nie wiedzieli :(

pozdr Ewa

ps. hurtownia polecona przez kolegę po znajomości z kierownikiem

Mila

A mozesz powiedziec gdzie sie potem zaopatrywalas, a tak na marginesie to gdzie sie budujesz/remontujesz?

A tak wogle to co to jest MAX?

MAXy to pustaki ceramiczne z czasów przed porothermowych :lol:

Podstawowe różnica polega na wymiarach a szczególnie kłopotliwa jest szerokość - tylko 19cm a nie 25cm jak w Porothermie (różnica w szerokości będzie miała największy wpływ na konieczność zmian w projekcie). Obawiam sie ze wykonawca nie poradzi sobie z inna szerokoscia sciany niz ta ktora zostala przewidziana w projekcie - musialby skorygowac wszystkie wymiary na rysunkach, a to moze mu nie wyjsc :-?

Porotherm ma jednak pewne zalety - ma wpust i pióro więc szybciej sie go muruje i bez spoiny pionowej (oszczedniej).

Poza tym jest robiony z ceramiki porotyzowanej czyli ma lepsze parametry izoloacyjnosci termicznej, ale jezeli nie robi sie scian jednowarstwowych to nie ma to takiego znaczenia.

Reasumujac - budujcie zgodnie z projektem, zmiana wymiarów moze oznaczac wiele błedów.

:evil:

Gosiu,wiem że to Cię nie pocieszy,ale co tam,napiszę

W zeszłym roku kupiłam działkę i posadziłam choinki,przetrwały rok,no to posadziłam w maju 2 jabłonki,myśleliśmy z mężem,nie budujemy jeszcze niech chociaż drzewka będą sobie rosły. I co? Po tygodniu nie było śladu ani po jabłonkach ani choinkach(została1).Niestety tak bywa-głupio!!!

Dzieki za słowa otuchy :wink: My mamy jakas czarna serie, wczoraj mojemu mezowi na strzezonym osiedlu rower nowy rabneli :evil:

Ania i Piotr :)

Resztę materiałów przywoził mi wykonawca od siebie z wiejskiej hurtowni i w castoramie , bo transport bez łaski tylko 30zł.

Ostatnio kupowałam w nowootwartym sklepie chemii ( mniej więcej po drugiej stronie castoramy na Grunwaldzkiej) ale transport miał kosztować ca 40 zl brutto- potem się okazało, że transport to taxi bagażowe i facet chciał już 60 zł i fakturę po awanturze wiezie 2 dzień.

Oszukują jak mogą.

Dlatego jak coś będę kupowała to w castoramie, np. płyty k/g czy jakieś kleje.

Styropian można dostać w styropaku w Gdańsku - ceny zbytnio się nie różnią - bez żadnej łaski i rabatami. Ja już tam nie wzięłam bo się zeźliłam na Jazbud i wykonawca przywiózł mi od siebie ze wsi.

Z Jazbudem uważaj,bo wliczają palety a potem kierowcy nie chcą kwitować , że oddałam. Więc jeszcze czeka mnie rozmowa z nimi opalety, bo oddałam więcej niż napisali na fakturze korekcie.

pozdr Ewa

Matko Boska, a już myślałam że lepiej się dzieje, bo nic ostatnio nie było słychać o kradzieżach. Też bym poucinała co nieco jakbym takich znalazła. Starsznie mi przykro, ale może teraz bedziesz miała lepsze, wiem słaba pociecha ale ciężko w takiej sytuacji coś dobrego powiedzieć.
A, du..pa blada, miałam bardzo dobre, wywalczone w tartaku.Mam wieche w sobote, na która zreszta zapraszam :p :p :p forumowiczów trójmiejskich :wink: a tu masz Ci los.Gnoje :evil: musieli byc okoliczni, bo kto by z dechami latał :roll:

Oczywiście, że miejscowi, w końcu to parę metrów ma a chyba nie ma jakiś zorganizowanych szajek objezdzających budowy i szukajacych co można ukraść - w każdym razie taką mam nadzieję :roll: Chamstwo i tyle!

Cieslepowiedzieli, ze to pewnie na poczatek budowy ktos zabrał, bo wzieli tylko krótkie.Fajnie własny dom kradzionymi rzeczami budowac :evil: :evil: :evil:

Nigdy nie podchodzę do ludzi jak do złodziei, ale Jazbud mnie nauczył i niestety nikomu nie można wierzyć i zanim wypakujesz czy rozpakujesz przywieziony materiał wszystko obejrzeć i policzyć i sprawdzić z wcześniej ustalonym z dostawcą kosztorysem cen materiału i rabatami nawet jakby kierowca miał się pieklić godzinę pozdr :D Ewa

Ania i Piotr :) remontujemy mały domek przy deptaku w Brzeźnie pozdr Ewa

Ja obecnie mieszkam na Zaspie i czesto bywam na deptaku. Teraz bacznie będę się przyglądał okolicznym domkom to może Was wypatrze :wink:

Ja i moja żonka żałujemy że emigrujemy do Osowy

ale niestety ceny tutejszych działek :o nie na nasza kieszeń :cry:

Pozdrówki :lol: :lol: :lol:

Co do murarzy to proszę daj mi namiary. Ja niestety ze swoich nie jestem zadowolony a zostały im jeszcze do zrobienia ścianki działowe, poza tym według umowy .

Franciszek :) namiar na mojego murarza Pan Piotr 0504358839 (święty nie jest ale jest dobry ) Kierownik wcale ze mną nie rozmawia tylko od razu idzie do Niego - a poza tym nie miał ani jednej uwagi do jego roboty.

pozdr Ewa

Dzięki za namiary. Skoro masz domek w tak fajnym miejscu to nie dziwie się że murarz siedzi :wink: