Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Gosiu już jestem, byłem nad morzem i było pięknie :D

Wracając do foli - Mariusz Długosz - tel. 602 33 64 72 - to przedstawiciel techniczny Dorken Delta. Twój przypadek jest raczej nietypowy i dość skąplikowany niech więc fachowiec Ci pomoże. Ja wiem tylko tyle, że wysokoparoprzepuszczalne folie to takie które maja paroprzepuszczalność na poziomie ok. 1000g/m2/24h i takie folie można układać na styk z ociepleniem.

Dorken zaleca folie Delta - Vent N w przypadku samej foli (bez deskowania),która ma się stykać z ociepleniem (bez szczeliny).

W przypadku układania foli na deskach i izolacji stykającej się z deskami Dorken zaleca Delta - Foxx

Ja mam poddasze nie użytkowe (nie ocieplone) więc kładę najtańszą folie DRAGOFOL.

Gosiu, handlowiec rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości i napewno chętnie Ci pomoże. Gdyby był na urlopie to skontaktuj się z biurem w Warszawie - (22) 664 00 05.

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos może mi poradzić:

Od kilkunastu dni mam problem z posadzką i ustaleniem pewnych wysokości - od razu napisze że to co było w projekcie gotowym nijak nie przystaje do ogrzewania podłogowego itp. Jako że w przyszłym tygodniu beda wylewać strop i tym samym schody musze ustalić wysokośc posadzki.

Mam stan obecny: chudy beton i 20 cm do szczytu ściany fundamentowej na której jest papa jako izolacja pozioma. W projekcie był keramzyt jako podkład i izolacja termiczna ale z tego rezygnujemy.

I teraz moja podłoga według ostatnich ustaleń z kierownikiem budowy ma wyglądac tak:

tarakota/parkiet itp

wylewka z podłogówką 7

styropian 3

folia na zakład z papą z fundamentu

beton 8

folia

styropian 12 (6+6)

papa

chudy beton

Czy to jest według waszej wiedzy ok? Czy macie jakieś inne propozycje - mam czas do wtorku więc juz niewiele.

do tego w niektórych pomieszczeniahc nie będzie podłogówki i wtedy chyba dam więcej chudego betonu czyli 8 chudy beton 12 styropian i 10 wylewka.

Bede wdzięczny za wszelkie uwagi bo moja małzonka juz ma dość budowania ...

Podam ci moje warstwy to może jakoś pomoże:

Patrząc od góry:

-Posadzka (niestety albo panele albo kafle ze względu na budżet) 1cm

-Wylewka (gdybym miał ogrzewanie podłogowe to tu bym je umieścił) dylatowana obwodowo 7cm (nie napisałeś czy wodne czy elektryczne, więc grubość i rodzaj wylewki można tu przedyskutować)

-Folia budowlana (chroni przed wlaniem się wylewki między płyty styropianowe w których ułozone są instalacje)

- styropian , wraz z nim ułozone są instalacje wodne i c.o. 10cm

-papa termozgrzewalna (jest to również poziom zakończenia ść. fundamentowych na których leży papa połączona z izolacją pionową ść. fundamentowych) w pomiesczeniach mokrych papa wywinięta na ściany

-chudy beton 10cm

-zagęszczany mechanicznie warstwami piasek

Również po przejściach z oknami i drzwiami - firma Bertrand stanęła na wysokości zadania, dokonali poprawek, odpuścili jeszcze z ceny w ramach zadośuczynienia i generalnie chyba jednak jestem w stanie ich polecać.

Powiem Ci jedną rzecz. Wiem, że Panowie z Bertranda dokłądnie śledzą naszą stronę Forum 8)

To mogłoby troche tłumaczyć 8) Wobec tego pozdrawiam! :wink:

Jak Rafale Twoje doświadczenia ze wspólnymi wykonawcami? Jesteś zadowolony?

Moje podsumowanie (nie wiem czy wszyscy byli wspólni, ale):

1. Elektryka - Lidzbarski - na medal. Cały czs u mnie robi i jeszcze porobi, mam trochę roboty w domu, ogrodzie, bramy wazdowe, etc.

2. Tynki - Lademan - "Mucha nie siada...". Mimo to umówiełem się na poprawki po następnych wykonawcach, kórzy "niechcąco" moga mi coś podniszczyć w tynkach.

3. Wylewki - Toporek Mistrzem Świata w szybkości realizacji prac i ... terminu. pisałem o tym wczesniej.

Gosiu już jestem, byłem nad morzem i było pięknie :D

Wracając do foli - Mariusz Długosz - tel. 602 33 64 72 - to przedstawiciel techniczny Dorken Delta. Twój przypadek jest raczej nietypowy i dość skąplikowany niech więc fachowiec Ci pomoże. Ja wiem tylko tyle, że wysokoparoprzepuszczalne folie to takie które maja paroprzepuszczalność na poziomie ok. 1000g/m2/24h i takie folie można układać na styk z ociepleniem.

Dorken zaleca folie Delta - Vent N w przypadku samej foli (bez deskowania),która ma się stykać z ociepleniem (bez szczeliny).

W przypadku układania foli na deskach i izolacji stykającej się z deskami Dorken zaleca Delta - Foxx

Ja mam poddasze nie użytkowe (nie ocieplone) więc kładę najtańszą folie DRAGOFOL.

Gosiu, handlowiec rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości i napewno chętnie Ci pomoże. Gdyby był na urlopie to skontaktuj się z biurem w Warszawie - (22) 664 00 05.

Pozdrawiam :D

Piekne dzieki

Dzięki Franciszku z odpowiedx ale problem jest własnie w podłogówce - może Mały ty mi pomożesz - bo jakoś ciezko mi jest sobie wyobrazic klipsowanie podłogówki w folii izolacyjnej bedacej na styropianie 6+6.

Ja to sobie wyobrazałem tak

papa, styropian, folia izolacyjna, podłogówka (i tu jest problem klipsowania jej przez folię izolacyjną oddzielającą styropian od wylewki), wylewka

dlatego moja pani kierownik dała mi papa, styropian, folię izolacyjną, wylewke (czyli tak jak u Ciebie), 2 folię izolacyjną, i na to jakby cała instalacja instalacja podłogówki czyli 3 cm styropianu folia odbijajaca (ta srebrna), rurki od podłogówki wodnej i na to wylewka - Mały szczególnie pytanie do Ciebie - co ty na to bo pewnie CO bedzie od Ciebie

sluchajcie, jakie rozwiązanie byście doradzali w kwestii więźby i desek, dawać deski z papą? czy bez desek tylko folia bezpośrednio na więźbę?

Ja mam z papą. Natomiast na 100% polecałbym deskowanie.

Ja mam deski a na to membranę wysokoparoprzepuszczalną (nie pamiętam jaką, ale swoje doświadczenia już ja na niej zrobiłam 8) :wink: )

Arco, mam podłogówkę i moje warstwy wyglądają tak:zagęszczony piasek, chudziak, podwójna gruba folia budowlana (hydraulik, który układał system twierdził, że nie kładzie się styropianu na papę..ew. papa, folia budowlana, styropian), styropian 5cm, styropian systemowy 3cm z folią i specjalnymi zaczepami (klipsami) ułatwiającymi montaż rurek , wylewka, podłoga właściwa.

Jak na ilość postów to trudno nazwać Cię "tajną" :lol:

A gdzie czrujesz swoją chatkę? :wink:

Jeszcze nie buduję, zbieram siły i walutę :D działkę mamy w okolicach Gołubia Kaszubskiego, pozwolenie mam od dwóch lat, na razie doprowadzony do domku gospodarczego prąd i woda, działka ogrodzona. Budujemy systemem gospodarczym, nie spieszy się nam bo zamierzamy tam zamieszkać dopiero na emeryturze :D

W tym roku jak się uda to fundamenty zrobimy :D

Ewusia, dużo sił życzę!

Mam do Was pytanko, założyłem sobie album i wstawiłem zdjęcia, jak zrobić aby jedno z nich było emblematem moich postów? Wpisuje w profilu adres strony, która się wyświetla gdy wybieram odpowiednie zdjęcie w albumie i .....nic! kompletnie nic! :evil: jak ja nie cierpie komputerów :wink:

Ewusia, dużo sił życzę!

Mam do Was pytanko, założyłem sobie album i wstawiłem zdjęcia, jak zrobić aby jedno z nich było emblematem moich postów? Wpisuje w profilu adres strony, która się wyświetla gdy wybieram odpowiednie zdjęcie w albumie i .....nic! kompletnie nic! :evil: jak ja nie cierpie komputerów :wink:

Musisz zdjecie umiescic na serwerze ogólnodostepnym, a nastepnie zmniejszyc je do wymiarow podanych w profilu chyba 80 pikseli i juz :p

1. Elektryka - Lidzbarski - na medal. Cały czs u mnie robi i jeszcze porobi, mam trochę roboty w domu, ogrodzie, bramy wazdowe, etc.

2. Tynki - Lademan - "Mucha nie siada...". Mimo to umówiełem się na poprawki po następnych wykonawcach, kórzy "niechcąco" moga mi coś podniszczyć w tynkach.

3. Wylewki - Toporek Mistrzem Świata w szybkości realizacji prac i ... terminu. pisałem o tym wczesniej.

Toporka nie znam bo nie mam wylewek. O reszcie mam identyczne zdanie. Do grona mogę jeszcze dorzucić faceta od wykończeniówki (płyty g-k, szpachlowanie, malowanie), z którego jestem zadowolony - Zbigniew Szyc - 600 946 788.

Pozdrawiam Wszystkich budujących.

U mnie dziś stawiają ścianki szczytowe, w środę zaczyna cieśla i już nie długo będę miał wszystko pod "dachem"(deski i papa).

Czy ktoś kupował ostatnio słupki ogrodzeniowe? Jeśli tak jakie i za ile?

Ja tez sie przymiezam do słupkaów, daj znac jak sie cos dowiesz.U mnie kłada juz wiór :p dach odeskowany, teraz walcza dekarze

Toporka nie znam bo nie mam wylewek. O reszcie mam identyczne zdanie. Do grona mogę jeszcze dorzucić faceta od wykończeniówki (płyty g-k, szpachlowanie, malowanie), z którego jestem zadowolony - Zbigniew Szyc - 600 946 788.

capnełam sobie Twojego Szyca na pazdziernik :p a kto Ci kafle kładł?