Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolia- ja ostatnio nie pisałem o dachówce, ale w tym roku taką kupowałem. ROben, Miedziana --> AMBIT. Poleca bardzo. Firma jest fachowa, daje transport i co wazne, jak ci zostanie paleta dachówki (ale nierozpakowana) to ją weźmie i zwróci pieniądze. Dachówkę wozili mi częściowo - jak twierdzą aby nie ukradli z budowy. Z płatnością też są elastyczni. Firma Ambit mieści się w Kokoszkach, prawie na przeciwko PSB.

PS. Dachówkę Miedź RObena mam już na dachu. Można obejrzeć.

Byłam dzisiaj w Ambicie i Metalbudzie maja mi zrobić wycenę i ci pierwsi mają się zastanowić czy mogą mi potrzymać dachówki do wiosny, za cenę w obecnej promocji. W Metalbudzie powiedzieli, że nie ma problemu.

Jak można znaleźć Twój domek w Tuchomiu? Chetnie zobaczę jak wygląda na dachu.

Cześć!

Bardzo dziękuję za namiary. Margo to duża firma, budują nawet osiedla bloków, więc mam trochę obaw, co do atrakcyjności takiego klienta "małego" jak ja. Dom modelowy owszem zwiedziałam, bardzo miła Pani tam pracuje. No domek- super lux. Proponowałam, że ja mogę tam pomieszkać kilka miesięcy i "popracować" za nią ale nie wyraziła zainteresowania ha, ha...

Firma liczy sobie 1700 zł/m p.u. netto za stan "pod klucz". Czy to dużo czy mało? Jak myślisz?

Pozdrawiam

Ok.ale co znaczy pod klucz? Widziałaś nowe mieszkania różnorakich developerów? Gołe ściany ,brak czegokolwiek .Właściwie musisz wszystko sama dokupywać.Czeli płacisz za stan surowy z tynkami. Ale może się mylę- taka opinie usłyszałem od pewnej ekipy. Jeśli zxa ta cene zaproponują Ci gotowy dom z porządnych materiałów (nie żadnej chiszczyzny) to cena nie jest tragiczna, choć za 100 metrowy domek wydac 170 tys to tak średnio(choć też zależy od projektu).

Kolia- ja ostatnio nie pisałem o dachówce, ale w tym roku taką kupowałem. ROben, Miedziana --> AMBIT. Poleca bardzo. Firma jest fachowa, daje transport i co wazne, jak ci zostanie paleta dachówki (ale nierozpakowana) to ją weźmie i zwróci pieniądze. Dachówkę wozili mi częściowo - jak twierdzą aby nie ukradli z budowy. Z płatnością też są elastyczni. Firma Ambit mieści się w Kokoszkach, prawie na przeciwko PSB.

PS. Dachówkę Miedź RObena mam już na dachu. Można obejrzeć.

Byłam dzisiaj w Ambicie i Metalbudzie maja mi zrobić wycenę i ci pierwsi mają się zastanowić czy mogą mi potrzymać dachówki do wiosny, za cenę w obecnej promocji. W Metalbudzie powiedzieli, że nie ma problemu.

Jak można znaleźć Twój domek w Tuchomiu? Chetnie zobaczę jak wygląda na dachu.

Przepraszam Cię Kolia, ale wproadziłem Cię w błąd. Mam dachówkę Kasztanową, nie Miedzianą. Chciałem wziąc miedzianą, ale różnica między nią a kasztanową wynosiła raptem ok 500 - 800 zł. Dlatego zdecydowałem się na kasztanową. Niemniej zapraszam do siebie na budowę. A jak dojechać.

W Tuchomiu kierujesz się na ośrodek Oleńka z drogi Gdynia --> Żukowo. Jedziesz jakieś 800m aż po lewej stronie zobaczysz betonowy parkan posesji na której jest bungalow. Za tym parkanem skręcasz w lewo i jakieś 30m po prawej stronie stoi mój dom - jedyny zresztą po tej stronie: Ocieplony ale nie tynkowany, z podwójnym garażem w piwnicy. ZAPRASZAM.

Cześć!

Bardzo dziękuję za namiary. Margo to duża firma, budują nawet osiedla bloków, więc mam trochę obaw, co do atrakcyjności takiego klienta "małego" jak ja. Dom modelowy owszem zwiedziałam, bardzo miła Pani tam pracuje. No domek- super lux. Proponowałam, że ja mogę tam pomieszkać kilka miesięcy i "popracować" za nią ale nie wyraziła zainteresowania ha, ha...

Firma liczy sobie 1700 zł/m p.u. netto za stan "pod klucz". Czy to dużo czy mało? Jak myślisz?

Pozdrawiam

Ok.ale co znaczy pod klucz? Widziałaś nowe mieszkania różnorakich developerów? Gołe ściany ,brak czegokolwiek .Właściwie musisz wszystko sama dokupywać.Czeli płacisz za stan surowy z tynkami. Ale może się mylę- taka opinie usłyszałem od pewnej ekipy. Jeśli zxa ta cene zaproponują Ci gotowy dom z porządnych materiałów (nie żadnej chiszczyzny) to cena nie jest tragiczna, choć za 100 metrowy domek wydac 170 tys to tak średnio(choć też zależy od projektu).

Kilka miesięcy temu pytałem dokładnie w Margo o warunki "pod klucz". Dla nie okazało się, że były niewystarczające - po najtańszych materiałach i najtańszym sposobem wykończenia. Z tego co pamiętam, to jeszcze to wykończenie to nie to co przedstawia domek modelowy. Proponuję się dokładnie wypytać, najlepiej nie Ci wylistują wszystkie elementy i przede wszystki ZAŁOŻENIA związane z ich rozumieniem domu "pod klucz".

Moja zona znalazla tanie bloczki z Jagatowa k/pruszcza czy ktos moze bral z tamtego miejsca bloczki? Kobiety z Patoki w Lublewie podczas "negocjacji" powiedzialy ze ta cena jest niemozliwa (2,40)

Aniu i Piotrze!

jestem właśnie na etapie szukania bloczkow betonowych. Czy możecie podać, gdzie ostatecznie kupiliście , czyteż zdecydujecie się kupić?

Ja dzięki panom z Brokera w Zajączkowie Tczewskim, prawie zeszłam na zawał, jak usłyszałam cenę 3.10 za szt..

Pozdrawiam

Moja zona znalazla tanie bloczki z Jagatowa k/pruszcza czy ktos moze bral z tamtego miejsca bloczki? Kobiety z Patoki w Lublewie podczas "negocjacji" powiedzialy ze ta cena jest niemozliwa (2,40)

Aniu i Piotrze!

jestem właśnie na etapie szukania bloczkow betonowych. Czy możecie podać, gdzie ostatecznie kupiliście , czyteż zdecydujecie się kupić?

Ja dzięki panom z Brokera w Zajączkowie Tczewskim, prawie zeszłam na zawał, jak usłyszałam cenę 3.10 za szt..

Pozdrawiam

A nie pytaliscie w Kombecie w Gdyni? Moze najtansze nie sa, ale jakosc pierwsza klasa. O rabacie od ceny detalicznej tez mozna porozmawiac (do kilkunastu %). Dokupilem na taras inne, duzo tansze (Kostbet z Miszewka) i ze tak powiem "nie umywaly sie" :-?

Ktoś z Was niedawno kupował dachówkę Robena miedzianą, niestety nie pamiętam kto, a chciałam sie dowiedzieć gdzie ten ktoś kupował. Poproszę jeszcze raz o ujawnienie się :p

Ujawniam się :wink: to ja kupowałam.

Obecnie promocja na tę dachówkę jest pewnie we wszystkich składach budowlanych.

Ja kupiłam w Artbudzie w Wejherowie, tam dostałam najlepszą cenę.

Dachówki jeszcze nie mam położonej, bo nie mam jeszcze więźby 8) ale cieśla wchodzi pod koniec tygodnia, więc może dachówka będzie już pod koniec września na dachu.

Kilka miesięcy temu pytałem dokładnie w Margo o warunki "pod klucz". Dla nie okazało się, że były niewystarczające - po najtańszych materiałach i najtańszym sposobem wykończenia. Z tego co pamiętam, to jeszcze to wykończenie to nie to co przedstawia domek modelowy. Proponuję się dokładnie wypytać, najlepiej nie Ci wylistują wszystkie elementy i przede wszystki ZAŁOŻENIA związane z ich rozumieniem domu "pod klucz".

Niestety u większości deweloperów stan "do sprzedaży" oznacza "stan surowy zamknięty wzbogacony o wylewki na posadzkach i tynki wewnetrzne". Właśnie jestem po odwiedzinach u kilku z nich. W nielicznych wyjątkach mamy doczynienia ze stanem "pod klucz", który oznacza to co wcześniej + armatura sanitarna w standardzie OBI, wykładziny dywanowe i PCV. Zero glazury i terakoty.

Aniu i Piotrze!

Pozdrawiam

Jeszcze nie zdecydowalismy sie na zakup, ciagle nie mam pozwolenia, ekipe mam na druga polowe wrzesnia.

Co do naszych poszukiwan, moja zona znalazla najtaniej w Jagatowie k/Pruszcza - facet zawolal 2,45 do negocjacji, ale moja zona mowila ze jak zapytala sie czy ma atest to powiedzial ze da sie to zalatwic, wiec bedzie trzeba pojechac potargowac sie i je obejzec. Taniej chyba nie znalazlem. Poza tym wielu ludzi mowilo o cenach w okolicach 2 pln, ale jeszcze do takich nie dotarlem.

Jestem jeszcze na wyjezdzie, w tygodniu wracam i zaczne szukac.

Kolia

Co do zwiru to moja zonka mowila ze byla w tej zwirowni w Warczu, ja bede potrzebowal sporo i facet powiedzial jej ze wowczas 6 pln/t prosto z urobiska, 7 pln/t jednokrotnie przesiany, 8 pln/t dwukrotnie przesiany (podobno do murowania. Jest jednak podobny problem, nie maja transportu.

A jak tam Twoje poszukiwania???

Co do naszych poszukiwan, moja zona znalazla najtaniej w Jagatowie k/Pruszcza - facet zawolal 2,45 do negocjacji, ale moja zona mowila ze jak zapytala sie czy ma atest to powiedzial ze da sie to zalatwic, wiec bedzie trzeba pojechac potargowac sie i je obejzec. Taniej chyba nie znalazlem.

Ja wiem że się przyp......, ale na litość. Co to znaczy - atest da się załatwić ??? Chcesz żeby dom Ci się nie zapadł, czy chcesz uspokoić sumienie Nadzoru Budowlanego ??? Budujesz dla siebie, a nie dla Inspektora Budowlanego. To są pozorne oszczędności. Ile uratujesz kasy wybierając pomiędzy solidnymi bloczkami betonowymi od sprawdzonego wytwórcy, a bloczkami robionymi w szopie - 500-600 złotych?

ulcia!

mój kolega budował w Gdyni mieszkanie z Margo, to jest duża firma, która zatrudnia podwykonawców... różnych tak więc na kogo wypadnie na tego bęc. Chłopak ma głowę na karku i negocjował każdy szczegół umowę gruntownie przeczytał i zmienił połowę punktów, na początku nie chcieli się zgodzić ale łaski nie robią, no i dobrze zrobił. Potem jeszcze przez pół roku przychodzili robić poprawki. Niestety taki "dom pod klucz" nie daje szansy od ucieczki przed stresem związanym z prowadzeniem inwestycji, którą jes budowa własnego kąta.

Szanowni Trójmieszczanie,

Szukam fachowca który przygotowałby kamień - czytaj kupił od rolników i porąbał - oraz obłożyłby nim podmurówkę domku letniskowego w okolicach Sulęczyna - ok 18-20m2. Nie spieszy mi się z terminem ale zależy mi na jakości i , nie ukrywam cenie. Przy okazji, ile to może kosztować - macie jakieś pomysły, doświadczenia?

Co do naszych poszukiwan, moja zona znalazla najtaniej w Jagatowie k/Pruszcza - facet zawolal 2,45 do negocjacji, ale moja zona mowila ze jak zapytala sie czy ma atest to powiedzial ze da sie to zalatwic, wiec bedzie trzeba pojechac potargowac sie i je obejzec. Taniej chyba nie znalazlem.

Ja wiem że się przyp......, ale na litość. Co to znaczy - atest da się załatwić ??? Chcesz żeby dom Ci się nie zapadł, czy chcesz uspokoić sumienie Nadzoru Budowlanego ??? Budujesz dla siebie, a nie dla Inspektora Budowlanego. To są pozorne oszczędności. Ile uratujesz kasy wybierając pomiędzy solidnymi bloczkami betonowymi od sprawdzonego wytwórcy, a bloczkami robionymi w szopie - 500-600 złotych?

Nie pisalem tego bo osobiscie tam nie bylem i dokladnie nie wiem o co biega z tymi atestami. Czy nie jest to jakas lipa, musze zapytac kierownika i mojego wykonawcy. tak na marginesie czy jezeli jest wytwotnia bloczkow betonowych ktore maja atest czy kazdy bloczek jest testowany?? Nie sadze, wykonawca raz wystepuje o taki atest, a reszta to jego dobra wola, badz sumiennosc. Pozniej pozostaje tylko zweryfikowanie produktu przez odbiorce. Nie jestem eksperem w tym temacie, ale tak sadze. Moze sie myle.

Pozostaje jednak drobna różnica pomiędzy wykonawcą który na życzenie klienta wykłada atest na stół, a takim który mówi "to się da załatwić". Podam przykład z mojej budowy. Nazwy firm podane sa wyłacznie w celach orientacyjnych, a nie reklamowych. Brałem bloczki betonowe z Kombudu. Jeden z nich wziął ode mnie MarcinU i pojechał z nim do konkurencji (bodajże B-Complex) i poprosił o sprawdzenie. Bloczek wytrzymał więcej niz miał zapisane w papierach.

Chce tylko powiedzieć, że tam gdzie idzie o nasze bezpieczeństwo, nie mozna oszczędzać za wszelką cenę. Możesz zaoszczędzić na baterii sanitarnej, bo w najgorszym wypadku będzie przeciekać, ale nie należy oszczędzać na elementach konstrukcyjnych domu - one muszą być solidne i sprawdzone.

Nie pisalem tego bo osobiscie tam nie bylem i dokladnie nie wiem o co biega z tymi atestami. Czy nie jest to jakas lipa, musze zapytac kierownika i mojego wykonawcy. tak na marginesie czy jezeli jest wytwotnia bloczkow betonowych ktore maja atest czy kazdy bloczek jest testowany?? Nie sadze, wykonawca raz wystepuje o taki atest, a reszta to jego dobra wola, badz sumiennosc. Pozniej pozostaje tylko zweryfikowanie produktu przez odbiorce. Nie jestem eksperem w tym temacie, ale tak sadze. Moze sie myle.

Markus ma racje - wytwórca bloczków: czy jest to duża firma czy też nie, musi mieć odpowiednie atesty na ich wytwarzanie. I takie świadectwo atestu powinni ci wydać przy zakupie bloczków. A tak przy okazji. Bez odpowiednich atestów nawet w szopie nie mogą wytwarzać i sprzedawać bloczków.

Pozostaje jednak drobna różnica pomiędzy wykonawcą który na życzenie klienta wykłada atest na stół, a takim który mówi "to się da załatwić". Podam przykład z mojej budowy. Nazwy firm podane sa wyłacznie w celach orientacyjnych, a nie reklamowych. Brałem bloczki betonowe z Kombudu. Jeden z nich wziął ode mnie MarcinU i pojechał z nim do konkurencji (bodajże B-Complex) i poprosił o sprawdzenie. Bloczek wytrzymał więcej niz miał zapisane w papierach.

Chce tylko powiedzieć, że tam gdzie idzie o nasze bezpieczeństwo, nie mozna oszczędzać za wszelką cenę. Możesz zaoszczędzić na baterii sanitarnej, bo w najgorszym wypadku będzie przeciekać, ale nie należy oszczędzać na elementach konstrukcyjnych domu - one muszą być solidne i sprawdzone.

Makus,

czy "Kombud" jest w Gdyni? Pamiętasz może, jaka była cena bloczków u nich?Wcześniej wspominany przez mnie "Broker" proponuje mi własnie bloczki z B-Complex. Jeśli jakość jest porównywalna a nawet lepsza to może warto wybrać tańszy wariant.

Alunek

Zwracam się jeszcze raz z prośbą o namiary na sprawdzonego kominkarza (wkład + obudowa) oraz brukarza. Help pls.

Rafalg, ja polecam A. Kuczwalskiego z Redy (na przeciwko kościoła, jadąc z Gdyni do Redy po lewej stronie-ma nowy salon). Kupowałam u niego wkład, robił mi rozprowadzenie, obudową też się zajmuje. Ja naprawdę byłam zadowolona, gość jest słowny i ma solidna ekipę.

Co do brukarza, to ja jestem zadowolona z firmy "Baobab", znajdują się na rondzie w Osowej koło Castoramy(z tyłu auto-handlu).Cenowo chyba przystępni, robią kompleksowo i mają anielską cierpliwośc do klienta 8) :wink: