Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kolia - namiar na fachowca dostalem od swojego sasiada u ktorego gosciu pracowal. sasiad oczywiscie byl zadowolony. ja ze swojeje strony nie moge nic wiecej o fachowcu powiedziec. poprosilem go jedynie o wycene aby podobnie jak Ty, zlapac pulap cenowy. moze ktos z forum, kto juz ma za soba ten etap budowy skomentuje moja wycene elektryki. ja prawdopodobnie bede sam robil wszystkie instalacje.

Dariusz Remiszewski tel.665-94-02 tel.kom. 501 04 92 92.

Powiedzcie mi ile kosztuje zrobienie elektryki w domu, materiał + robocizna, bo nie wiem jakich kwot się spodziewać.

Ciekawi mnie jeszcze dlaczego sprzedawaliście stemple, a nie zostawialiście ich jako opał do kominka, nie nadaja się?

Witaj Kolia - u mnie robił Lidzbarski i jestem zadowolony. Polecam Go. Ceny Ci chyba nie będe podawał, bo kładłem okablowanie pod przyszłe sterowanie domem i duzo tego wyszło. Generalnie mozna się z Gościem dogadać. Pogadaj znim, nie ci zrobi wycenę.

witam wszystkich, cyląc czoła i zazdroszcząc z lekka stanu zaawansowania; my zaczynamy od przyszłego tygodnia, przejście od teorii do rzeczywistości oby :o geodetawykopyszambofundamenty...

Czy ktoś ma do odstąpienia deski szalunkowe (2m3), stemple 2,3?

a jak będę miała otwarty kominek, znaczy się bez wkładu to też mu to przeszkadza?

Paląca się żywica wydziela tłusty dym, dodatkowo przy kominku otwartm wszędzie będzie czuc palącą się żywicę. Ale jak lubisz

Nie mówiąc o możliwości małego lub dużego pożaru.Drewno sosnowo-świerkowe strzela - a i skry potrafią skoczyć nawet na ponad metr.Zresztą m.in.dlatego jest przepis mówiący o 50 cm materiału niepalnego przed kominkiem.

Mam otwarty i sam widziałem co takie drzewo potrafi zrobić.

joola

No, co za mila niespodzianka. Jak w nowym domu?

:D W domciu suuuper, dziękuję. Chociaż dalej nie mam drzwi wew.(zamiast mam pikne zasłonki :wink: ) Brak mi też normalnego netu (chyba bardziej niż tych drzwi :oops: :wink: ), jest jeszcze troszkę do zrobienia w domu i ogrodzie, muszę wstawać o szóstaj rano zamiast o siódmej czyli kochanego spania godzina mniej :wink: , za to palę sobie codziennie w kominku, trawka się podlewa, nie dźwigam zakupów- tylko z bagażniczka do garażyku, rano wsiadam do suchego i cieplutkiego samochodziku...no ja tam się do bloku już nie przeprowadzę :D

Witajcie Trójmieszkańcy.

Wiem, że Szukajka twoim przyjacielem jest, ale potrzebuję (tak jak każdy pewnie - na wczoraj) informacji o polecanych przez Was:

1. stawiaczach ogrodzeń - wczoraj z gościem gadałem - nie dość, że spóźnij się godzinę, to jeszcze twierdził, że on spokojnie w listopadzie ogrodzenia stawia; znajomy murarz stwierdził, że przyjdzie mróz (a rano było -3) to podmurówka pierdyknie - na co facet: "zawsze pęka" - prawdę mówiąc odechciewa mi się takiego fachowca

2. po pewnych przemyśleniach chcę budować chałupę z YTonga (40 cm, brak dociepleń) - ma ktoś?, poleca?, jakieś walety i zady??? a może inne rozwiązanie??? - wiem, że na forum jest mnogość, ale Szukajka odnajduje nie to, o co mi chodzi.

Może jakieś odpowiedzi na PM od Was dostanę???

a jak będę miała otwarty kominek, znaczy się bez wkładu to też mu to przeszkadza?

Paląca się żywica wydziela tłusty dym, dodatkowo przy kominku otwartm wszędzie będzie czuc palącą się żywicę. Ale jak lubisz

Trochę przesadzacie. Poczytajcie wątki http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13730

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=50736

Generalnie lepsze jest liściaste, ale można palić również iglastym. ważne jest wysuszenie aby wilgoć z palenia w komin nie wlazła. A co do iskier ... przy otwartym ogniu i tak trzeba uważać i pilnować.

Powiedzcie mi ile kosztuje zrobienie elektryki w domu, materiał + robocizna, bo nie wiem jakich kwot się spodziewać.

Ciekawi mnie jeszcze dlaczego sprzedawaliście stemple, a nie zostawialiście ich jako opał do kominka, nie nadaja się?

Witaj Kolia - u mnie robił Lidzbarski i jestem zadowolony. Polecam Go. Ceny Ci chyba nie będe podawał, bo kładłem okablowanie pod przyszłe sterowanie domem i duzo tego wyszło. Generalnie mozna się z Gościem dogadać. Pogadaj znim, nie ci zrobi wycenę.

Dzięki Rafał, na pewno do niego zadzwonię.

Czy ktoś z Was robił CO jako całość - jeden wykonawca i wszytkie potrzebne materiały razem?

Mam taką wycenę na wszystko: grzejniki, piec + wszytko inne co trzeba + robocizna i chciałbym porównać inne możliwości.

Macie namiary na jakieś wykonawców/dostawców całościowych w tym temacie?

Czy ktoś z Was robił CO jako całość - jeden wykonawca i wszytkie potrzebne materiały razem?

Mam taką wycenę na wszystko: grzejniki, piec + wszytko inne co trzeba + robocizna i chciałbym porównać inne możliwości.

Macie namiary na jakieś wykonawców/dostawców całościowych w tym temacie?

polecam firmę Atom z Lublewa, co prawda jeszcze u mnie nie zaczęli, ale na razie nie mam zastrzeżeń, poza tym robili u ludzi z forum i są godni polecenia podobno :)

Trochę przesadzacie. Poczytajcie wątki http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13730

Generalnie lepsze jest liściaste, ale można palić również iglastym. ważne jest wysuszenie aby wilgoć z palenia w komin nie wlazła. A co do iskier ... przy otwartym ogniu i tak trzeba uważać i pilnować.

Dzięki Marcin, poczytałam i chyba jednak zostawię sobie te stemple.

Dzięki Marcin, poczytałam i chyba jednak zostawię sobie te stemple.

zwróć tylko uwagę, ile dostaniesz za stemple jak je sprzedasz (ok. 2,5 za sztukę) a ile zapłacisz za taką ilość iglastego drewna do palenia, sam jestem ciekaw :D

markus_gdynia powiedz mi z czego masz wykonany ten obrys na ścianie nad blatem w kuchni? bardzo fajnie to wygląda i zastępuje kafelki jak widzę

Chyba pęknę z dumy :wink:

Między szafkami stojącymi a szfkami wiszącymi została naklejona na ścianę okleinowana płyta meblowa. Część górna ma kolor zblizony do szafek, natomiast część dolna stykająca się z blatem to płyta z cienką warstwą blachy aluminiowej. Obie części są rozdzielone aluminiową listwa systemową do wieszania róznych pierdół

Witajcie Trójmieszkańcy.

Wiem, że Szukajka twoim przyjacielem jest, ale potrzebuję (tak jak każdy pewnie - na wczoraj) informacji o polecanych przez Was:

1. stawiaczach ogrodzeń - wczoraj z gościem gadałem - nie dość, że spóźnij się godzinę, to jeszcze twierdził, że on spokojnie w listopadzie ogrodzenia stawia; znajomy murarz stwierdził, że przyjdzie mróz (a rano było -3) to podmurówka pierdyknie - na co facet: "zawsze pęka" - prawdę mówiąc odechciewa mi się takiego fachowca

2. po pewnych przemyśleniach chcę budować chałupę z YTonga (40 cm, brak dociepleń) - ma ktoś?, poleca?, jakieś walety i zady??? a może inne rozwiązanie??? - wiem, że na forum jest mnogość, ale Szukajka odnajduje nie to, o co mi chodzi.

Może jakieś odpowiedzi na PM od Was dostanę???

Co do pkt. 1 to nie odpowiem - musisz szukac w swojej okolicy, bo z mojej choćby był super polecany to nie przyjedzie, za daleko

Punkt 2 - mam dom zbudowany z YTONG 40 cm - dwie wady tego materiału: cena i podła obsługa ze strony Xelli. Była podła dwa lata temu jak kupowałem materiał dla siebie (sytuację ratowała pośrednicząca hurtownia) i z tego co słyszę jest podła nadal. Co do samego materiału nie mam żadnych zastrzeżeń.

Jestem zwolennikiem ściany jednowarstwowej, ale dzisiaj pewnie bym budował na bloczkach z Solbetu. Wtedy nie miały takich parametrów jak Ytong, dziś mają i są znacznie tańsze.