Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Czy ktoś z Was robił CO jako całość - jeden wykonawca i wszytkie potrzebne materiały razem?

Mam taką wycenę na wszystko: grzejniki, piec + wszytko inne co trzeba + robocizna i chciałbym porównać inne możliwości.

Macie namiary na jakieś wykonawców/dostawców całościowych w tym temacie?

polecam firmę Atom z Lublewa, co prawda jeszcze u mnie nie zaczęli, ale na razie nie mam zastrzeżeń, poza tym robili u ludzi z forum i są godni polecenia podobno :)

Dzięki za namiar, Ados :)

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do pkt. 1 to nie odpowiem - musisz szukac w swojej okolicy, bo z mojej choćby był super polecany to nie przyjedzie, za daleko

Był gość z Bolszewa (więc dosyć daleko), zrobił kosztorys, potem drugi, teraz trzeci robi i za każdym razem mu drożej wychodzi. A najbardziej się wkurzyłem, jak powiedział, że murek zawsze pęka - widzę u sąsiadów, że mają wiele lat i jest OK. Znajomy murarz twierdzi, że przy takich przymrozkach to pierdyknie jak nic, więc chciałbym wysondować innych fachowców - ten nie daje na nic gwarancji - bo po co się starać - w końcu to nie jego murek. A raczej nie chcę robić wszystkiego kilka razy.

Solbet - to taki Ytong tylko innej firmy?

MarcinieU!

znalazłeś może obiecane telefony do tartaków?

Czas mnie nagli. Przypominam się i pozdrawiam!!! :D

No i znalazłem:

Stara Kiszewa tel. 687 63 36 o ile pamiętam rozmawiać należy z panią Izą.

Kościerzyna tartak "Kaszub" - 686 24 27.

Marcin,

wielkie, WIELKIE dzięki !!! Jutro będę dzwonić.

:) :) :)

Czy wiecie gdzie można kupić brykiet (z drewna) do palenia w kominku?

Ostatnio przeglądałam jakąś ulotkę reklamową i znalazlam coś takiego:

Brykiety drzewne kominkowe i opałowe

producent- ENBIO w Czarnej Wodzie

http://www.enbio.pl

tel. 587-79-60

- możliwość dowozu do klienta

:D

Tym razem kolej na moje pytania i szukanie wsparcia 8)

1) Znacie tanich dostawców dobrego czarnoziemu. Moje dotychczasowe źródło zaopatrzenia podniosło niespodziewanie ceny i zamiast 320 chcą teraz 400 za wywrotkę 18 ton.

2) Mam zamiar w końcu zainstalować automatykę bramy garażowej i wjazdowej. Dzwoniłem do Wiśniowskiego (bo od nich mam bramę garażową) i za całość zawołali 3300. Troche mi to dużo. Znacie tańszych wykonawców ???

Z czarnoziemem na razie nic nie pomogę ale popytam - Są pewne szanse.

Co do bramy to za bramę 4,5 na 2,3 segmentową z napędem LiftMaster przetłoczenia ''deski'' złoty dąb zapłaciłem 4500.Tylko instrukcja w 10 językach ale w naszym brak.

Pozdrówka :wink:

MIROSŁAW - jak będziesz coś wiedział na temat czarnoziemu to daj znać

MAŁY - wymienieni przez Ciebie zawodnicy sa niestety jeszcze drożsi o mojej obecnej oferty, ale dzięki za pomocną dłoń

JOOLA - zdaje sie że szukałaś wykonawcy drewnianych żaluzji. Widziałem dzisiaj cos takiego w pasażu Tesco na Karwinach. Firma produkująca nazywa sie ANWIS (ANWIL?). Spytałem nawet o cenę. Okno standard 150 x 150, koszt wynosi 600 zł w tym 18PLN za montaż.

Solbet - to taki Ytong tylko innej firmy?

Wyrażając sie precyzyjnie to jedno i drugie stanowi beton komórkowy, a Ytong (aktualnie Xella) oraz Solbet są jedynie róznymi nazwami towarowymi tego samego produktu.

No chyba jednak są to inne produkty oparte o tą samą technologię. Podejrzewam, że jednak pewne różnice pomiędzy nimi istnieją (minimalnie inny skład, wymiary itp.). Dwie firmy, dwa produkty o takim samym pochodzeniu (beton komórkowy).

JOOLA - zdaje sie że szukałaś wykonawcy drewnianych żaluzji. Widziałem dzisiaj cos takiego w pasażu Tesco na Karwinach. Firma produkująca nazywa sie ANWIS (ANWIL?). Spytałem nawet o cenę. Okno standard 150 x 150, koszt wynosi 600 zł w tym 18PLN za montaż.

Markus, dziękuję bardzo. A letko tańszych nie mieli... :o :o :o Rany w IKEI takie żaluzje 140-ki kosztowały chyba coś ok. 180zł. Ale 6 stów :o :o To okno prawie tyle kosztuje :roll: Trudno chyba zrobię rolety i walne sobie fajne firanki :wink: Jeszcze raz dzięki.

Markus, dziękuję bardzo. A letko tańszych nie mieli... :o :o :o Rany w IKEI takie żaluzje 140-ki kosztowały chyba coś ok. 180zł. Ale 6 stów :o :o To okno prawie tyle kosztuje :roll: Trudno chyba zrobię rolety i walne sobie fajne firanki :wink: Jeszcze raz dzięki.

Musiałabyś sprawdzić, może to jednak nie to samo

Nie - w porządku. Zrozumiałem, że to inna firma, która produkuje coś na kształt YTonga z podobnego materiału. Też sprawdziłem ich ofertę - bardziej nasiąkliwe bloczki, inne wymiary, dosyć krótkie nadproża (a właściwie kształtki do wypełnienia, zalania i ocieplenia - tu Ytong się bardziej stara, bo ma kompletne bloczki - już zbrojone i zalane).

Natomiast co do moich obaw odnośnie ogrodzenia, to właśnie Siatex miał to robić, ale po 2 wizytach swtwierdziłem, że gość zwyczajnie mi się nie podoba i nie chodzi tu o jego wygląd zewnętrzny :wink:.

A najgorsze jest to, że uznał za oczywiste, że murek ogrodzenia pęka i co wycena to inny koszt (oczywiście wyższy) podawał.

Odnośnie Ytonga - co sądzicie o połączeniu proponowanym przez Xella - ściany zew. Ytong, wew. Silka E? Podobno Silka dobrze tłumi hałas.

Odnośnie Ytonga - co sądzicie o połączeniu proponowanym przez Xella - ściany zew. Ytong, wew. Silka E? Podobno Silka dobrze tłumi hałas.

Sam pomysł jest godny uwagi. Natomiast mieszkam od kwietnia i nie stwierdziłem jakichś szczególnie negatywnych właściwości akustycznych ścian z Ytonga. Ale może to ja jestem przygłuchy 8)