kolia 19.10.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 A macie namiary na kogoś kto mi zrobi projekt ogrzewania i wewnętrznej instalacji gazowej? W moim pozwoleniu na budowę nie przewidzano gazu, bo wtedy jeszcze był hen daleko, a teraz już mam w drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 19.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 A macie namiary na kogoś kto mi zrobi projekt ogrzewania i wewnętrznej instalacji gazowej? W moim pozwoleniu na budowę nie przewidzano gazu, bo wtedy jeszcze był hen daleko, a teraz już mam w drodze Michał Rejniak -robi projekty szybko i sprawnie 0-692-163-274 lub do firmy 683-47-35 - powołaj się na mnie chyba wcześniej napisałam że jest geodetą - muszę poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawo 19.10.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Nowych namiarów na kierownika wprawdzie brak, ale i tak sporo się dowiedziałem. Oczywiście zamierzam pilnować budowy przede wszystkim sam, bo mam już doświadczenie, że czego nie sprawdzę osobiście napewno będzie spaprane. Ale jestem laikiem-blokersem znającym budowę tylko z tekstów muratora dlatego zależy mi na kierowniku, który zna się na rzeczy, coś doradzi, zauważy błąd. Jak on również będzie tylko teoretykiem to już będzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawo 19.10.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 prace p Sikory sie wszyscy zachwycaja, bierz w ciemno Ja, niestety Ci p.Kordka nie polecam.Ma w d....pie, twój interes, tylko sie madrzy i lubi powrzeszczec.U mnie na budowie nie był juz ze 2 miesiace,k w ogóle nie wie co sie dzieje Cały czas sie tylko stawia, ze musze projekt zamienny dostarczyc itd......Moja jak dotad najwoeksza pomylka, jezeli chodzi o ludzi Dzięki za informacje. Spora nauka na przyszłość. Warto pamiętać, że do każdego trzeba mieć ograniczone zaufanie. Skoro nie widać różnicy może więc nie warto przepłacać. Widzę, że Ci co nie pilnują swoich budów i wierzą tylko w cudowny nadzór lub wykonawców robią poważny błąd. MarcinU Wiem, że BAT jest też bliżej, ale Sikora mi polecił ten z Kielna. Pojechałem więc sprawdzić i trochę pogadać. Za to wykonawca super, ale wolny (wiedzielismy, że wolny ale nie myśleliśmy że aż tak bardzo) i przyszły rok do sierpnia też juz ma zajęty. Mam nadzieję, że ten wykonawca to nie Jan Sikora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 19.10.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Dziekuje wszystkm za informacje o ekipie wybralem na razie ekipe Gosi z Koleczkowa zaklepalem termin musze jeszcze sie spotkac i ustalic szczegóły oraz cenePozdrawiamszcześliwy CMYKps ale nadal jestem otwarty na propozycje np pana Toporka jakis namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.10.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Nowych namiarów na kierownika wprawdzie brak, ale i tak sporo się dowiedziałem. Oczywiście zamierzam pilnować budowy przede wszystkim sam, bo mam już doświadczenie, że czego nie sprawdzę osobiście napewno będzie spaprane. Ale jestem laikiem-blokersem znającym budowę tylko z tekstów muratora dlatego zależy mi na kierowniku, który zna się na rzeczy, coś doradzi, zauważy błąd. Jak on również będzie tylko teoretykiem to już będzie źle Moim problemem, podobnie jak Gosi, było to, że jesteśmy z żoną bardzo dokładni i niestety poziom akceptacji mamy wyżej niż naszego kierownika. Dla niego nasza budowa i tak była super hiper i raczej my wyłapywaliśmy drobne niedociągnięcia pokazując i pytając jak powinno być. Niestety w wiekszości wypadków opinia była tak, że w zasadzie to tak mogłoby być ale też możnaby poprawić. Dopiero jak stawialiśmy sprawę jasno - poprawić wówczas kierownik popierał nas i pomagał na ew. perswadowaniu wykonawcy co i jak. Był bardziej konsultantem i pomocnikiem niż faktycznym kierownikiem. A taką funkcję może pełnić w zasadzie każdy znający się na budownictwie. Natomiast jedna niewątpliwą zaletą pana Kordka było to, że bez żadnych narzekań pojawiał sie na każde nasze żądanie na budowie (nawet codziennie), a na etapie murowania był co 2-3 dni z klucza. I z tego jestem zadowolony - "oko pańskie konia tuczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 19.10.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 prace p Sikory sie wszyscy zachwycaja, bierz w ciemno Ja, niestety Ci p.Kordka nie polecam.Ma w d....pie, twój interes, tylko sie madrzy i lubi powrzeszczec.U mnie na budowie nie był juz ze 2 miesiace,k w ogóle nie wie co sie dzieje Cały czas sie tylko stawia, ze musze projekt zamienny dostarczyc itd......Moja jak dotad najwoeksza pomylka, jezeli chodzi o ludzi Dzięki za informacje. Spora nauka na przyszłość. Warto pamiętać, że do każdego trzeba mieć ograniczone zaufanie. Skoro nie widać różnicy może więc nie warto przepłacać. Widzę, że Ci co nie pilnują swoich budów i wierzą tylko w cudowny nadzór lub wykonawców robią poważny błąd. MarcinU Wiem, że BAT jest też bliżej, ale Sikora mi polecił ten z Kielna. Pojechałem więc sprawdzić i trochę pogadać. Za to wykonawca super, ale wolny (wiedzielismy, że wolny ale nie myśleliśmy że aż tak bardzo) i przyszły rok do sierpnia też juz ma zajęty. Mam nadzieję, że ten wykonawca to nie Jan Sikora nie, chociaż z nim też rozmawiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawo 19.10.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Ile kosztowała Was robocizna do stanu surowego otwartego. Do tej pory rozmawiałem z 3 ekipami i bez więźby chciały one 25-30 kzł. Dom mam prosty 150m2 powierzchni użytkowej z poddaszem użytkowym, bez piwnicy. Wydaje mi się to dużo bo licząc nawet 7k zł za kondygnację i poddasze jako odrębną kondygnację powinno wyjść do 20k zł. Chyba polecani wykonawcy budując blisko 3city nieźle się już cenią. Na forum czytałem, że w Krakowie za to samo płacą z 15k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 19.10.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Ile kosztowała Was robocizna do stanu surowego otwartego. Do tej pory rozmawiałem z 3 ekipami i bez więźby chciały one 25-30 kzł. Dom mam prosty 150m2 powierzchni użytkowej z poddaszem użytkowym, bez piwnicy. Wydaje mi się to dużo bo licząc nawet 7k zł za kondygnację i poddasze jako odrębną kondygnację powinno wyjść do 20k zł. Chyba polecani wykonawcy budując blisko 3city nieźle się już cenią. Na forum czytałem, że w Krakowie za to samo płacą z 15k zł. mnie kosztowała do więźby 24 tys. zł od wykopu do wiechy (w tym ścianki w środku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arco 19.10.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mnie stan surowy otwarty z więźba kosztował 24,5tys PLN (od wykopu po zadeskowanie i zapapowanie dachu, scianki działowe, chudziak kominy itd.) -225m2 w tym 45m2 garaz. Co do mojej p. kierownik podobnie jak u was jak sami z zona nie przypilnujemy i nie kazemy poprawic to wg kierownika i wykonawcy - "tak moze byc" tylko ja nie chce miec domu takiego jaki "moze być" tylko chce miec zrobione dobrze efakt taki ze panowie po zasypaniu wykopu cześciowo humusem wykopywali recznie cała ziemie i zasypywali od nowa piachem utwardzajac 2 warstwami skoczkiem mechanicznym i woda. Poprawiali tez nadproza we wszystkich oknach i drzwiach balkonowych. Niestety dzięki p. kierownik mam dom osadzony o 1 bloczek fundamentowy nizej (garaz jest dobrze ale dom miał byc 1 bloczek wyzej - na szczeście nie jest to wielki problem) Tak wiec przychylam sie do tego co pisza inni - jak sam nie przypilnujesz nikt tego za ciebie nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.10.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Ile kosztowała Was robocizna do stanu surowego otwartego. Do tej pory rozmawiałem z 3 ekipami i bez więźby chciały one 25-30 kzł. Dom mam prosty 150m2 powierzchni użytkowej z poddaszem użytkowym, bez piwnicy. Wydaje mi się to dużo bo licząc nawet 7k zł za kondygnację i poddasze jako odrębną kondygnację powinno wyjść do 20k zł. Chyba polecani wykonawcy budując blisko 3city nieźle się już cenią. Na forum czytałem, że w Krakowie za to samo płacą z 15k zł. Nie pamiętam dokładnie ale coś koło 23 000 za murowanie, ciesielkę i pokrycie dachu (dachówka). Dom parterowy, pow zabudowy 150 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.10.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Widzę, że Ci co nie pilnują swoich budów i wierzą tylko w cudowny nadzór lub wykonawców robią poważny błąd. Jest taka maksyma "taki dom jaki inwestor". jak inwestor wnika i pilnuje - dom jest OK. Jak nie wnika i nie pilnuje - dom "może być" albo i to nie. MarcinU Wiem, że BAT jest też bliżej, ale Sikora mi polecił ten z Kielna. Pojechałem więc sprawdzić i trochę pogadać. Mnie Sikora wybitnie polecał Izobud. Ale widać zawsze może byc lepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 19.10.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 czy zna ktoś jakiegoś wykonawcę co zrobiłby zewnętrzne tynki ciepłochronne? będę dźwięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 19.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Ile kosztowała Was robocizna do stanu surowego otwartego. Do tej pory rozmawiałem z 3 ekipami i bez więźby chciały one 25-30 kzł. Dom mam prosty 150m2 powierzchni użytkowej z poddaszem użytkowym, bez piwnicy. Wydaje mi się to dużo bo licząc nawet 7k zł za kondygnację i poddasze jako odrębną kondygnację powinno wyjść do 20k zł. Chyba polecani wykonawcy budując blisko 3city nieźle się już cenią. Na forum czytałem, że w Krakowie za to samo płacą z 15k zł. Ja mam ugadane 12 tys. zł za stan surowy otwarty (ze stropem drewnianym) - dom parterowy bez podpiwniczenia. Za dach ( weźba, folia, dachówka-karpiówka, rynny, montaż okien połaciowych ) zapłacę ok. 14,5 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.10.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam jeszcze jedno pytanie. Ile kosztowała Was robocizna do stanu surowego otwartego. Do tej pory rozmawiałem z 3 ekipami i bez więźby chciały one 25-30 kzł. Dom mam prosty 150m2 powierzchni użytkowej z poddaszem użytkowym, bez piwnicy. Wydaje mi się to dużo bo licząc nawet 7k zł za kondygnację i poddasze jako odrębną kondygnację powinno wyjść do 20k zł. Chyba polecani wykonawcy budując blisko 3city nieźle się już cenią. Na forum czytałem, że w Krakowie za to samo płacą z 15k zł. Mawo - to chyba rzeczywiscie jest "trojmiejska" cena - po wszystkie lokalne ekipy ( chyba z 5cioma rozmawialismy) poruszaly sie w tym przedziale. Dom mam taki jak ty - 140 m kw - poddasze uzytkowe, bez piwnicy, garaz. Jeden z majstrow nawet przyznal ze mozna taniej - i tez by zarobili , ale po co psuc rynek. Jestesmy po wstepnych ustaleniach z ekipa z okolic Tucholi i ich wycena - za ten sam zakres prac : 16-17 tys. Z tym ze trzeba im zorganizowac "zakwaterowanie". Rozejrzyj sie moze troche dalej .. ceny jakby spadaja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.10.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 mi Atom zaproponował wypasionego Vaillanta (100l zasobnik) nie pamiętam modelu, tzw. "lodówka" za 8900 i to tylko po jednej sugestii żeby z ogólną wyceną zeszli do określonego poziomu - i już polubiłem wówczas tę firmę. To chyba kondensat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 19.10.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 mi Atom zaproponował wypasionego Vaillanta (100l zasobnik) nie pamiętam modelu, tzw. "lodówka" za 8900 i to tylko po jednej sugestii żeby z ogólną wyceną zeszli do określonego poziomu - i już polubiłem wówczas tę firmę. To chyba kondensat? tak tak kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.10.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Cały dom w podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 20.10.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Cały dom w podłogówce? nie, nie cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.10.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 A jeśli mogę spytać ile to "bolało" w całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts