Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

U nas budowali kaszubi (z polecenia zresztą), pili tak, ze ich się upilnować nie dało, a na koniec budowy same fuchy odwalali bo dostawali tygodniówki ...
Nie, nie nie>Moja ekipa kaszubów, nigdy nic nie wypiła na budowie, nigdy nie przyszla pijana do pracy, nie brali zaliczek, byli słowni terminowi, sprzatali po sobie i mieli naprawde duza wiedze odnosnie budowlanki.No, ale nie pracowali za "grosze'cenili prace i siebie.Ja zreszta nie wierze, ze cos moze byc zrobione bardzo tanio.....i dobrze.Na zdrowy roazum skoro ktos robi dobrze i ma klientów, to dlaczego ma schodzic z ceny???

Nasi nie byli tani, firma chciała tylko 1.000 więcej ale zaufaliśmy osobie, które nam ich poleciła i to był błąd.

Mąż powiedział "swój chłop" więc go wzieliśmy, a kolejne kaszubskie ekipy były z polecenia Bladowskich z Pępowa bo gonił nas czas i nie mogliśmy czekać.

Szkoda, że na podstawie takich osób wyrobiliśmy sobie złą opinię i przez nich cierpią inni.

Podzielam zdanie, że za dobrą robotę należy się dobra płaca, ale w budowlance jest odwrotnie i ze świecą szukać tych prawdziwych fachowców.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedno pytanko ,czy mozna dostac jeszcze dzialke (OK.1000m2) w okolicach Rębiechowa z warunkami zabudowy ?i jak wygladaja ceny ,dzieki !!!

greganna

Nie pomoge, wiem ze w Koleczkowie sa, ceny ok 60 złm2 :wink:

Witam

Z warunkami zabudowy ?

Dzieki

greganna

Noooo :lol:

Mam nadzieje ze nie naginam :oops: moge prosic o jakies namiary na priv?

Dzieki :p :D :p :D :p :D

U mojego gospodarza sa działki z aktualnymi warunkami zabudowy, i sa na które dostaniesz warunki ze wzgledu na zasade dobrego sasiedztwa.Swoja droga w grudniu juz bedzie w koleczkowie plan i warunki nie beda potzrebne.Jakby co, to dzwon.Podaje swój namiar 0608 508450 do gospodarza tez moge podac, ale on tak troche inaczej "jarzy" :wink:

Najważniejszego nie dodałam, że to 18.000 zł to za wybudowanie 95 m2 powierzchni użytkowej. Dom parterowy z użytkowym poddaszem, częściowo podpiwniczony, z małym garażem, dach dwuspadowy prosty bez deskowania (folia i dachówka). Komin jeden (kominek i dwie wentylacje).

Wszystko mało profesjonalne, mimo że majster miał uprawdnienia inspektora budowlanego - zapewne wydane w PRL'u.

[Mam nadzieje ze nie naginam :oops: moge prosic o jakies namiary na priv?

U mojego gospodarza sa działki z aktualnymi warunkami zabudowy, i sa na które dostaniesz warunki ze wzgledu na zasade dobrego sasiedztwa.Swoja droga w grudniu juz bedzie w koleczkowie plan i warunki nie beda potzrebne.Jakby co, to dzwon.Podaje swój namiar 0608 508450 do gospodarza tez moge podac, ale on tak troche inaczej "jarzy" :wink:Upsss, myslałam ze poszło na priva :oops:

Najważniejszego nie dodałam, że to 18.000 zł to za wybudowanie 95 m2 powierzchni użytkowej. Dom parterowy z użytkowym poddaszem, częściowo podpiwniczony, z małym garażem, dach dwuspadowy prosty bez deskowania (folia i dachówka). Komin jeden (kominek i dwie wentylacje).

Wszystko mało profesjonalne, mimo że majster miał uprawdnienia inspektora budowlanego - zapewne wydane w PRL'u.

ale wyszliscie na prosta???Na jakim etapie jestescie teraz?

Jesteśmy na etapie wykończeń. Jest to najtrudniejszy etap i jest ciężko. Wydajesz kupę szmalu, dyskonfort psychichiczny, zmęczenie budowlańcami itp.

Dla laików - pozostawcie sobie ten etap na czas, gdy będziecie na nawyższych obrotach. Na tym etapie budowy musicie podejmować najtrudniejsze decyzje.

Sam fakt mania wybudowanego domu już nie zadowala. Znajomi mnie przestrzegali, ale jak traficie się Wam pasmo nieszczęśliwych przeżyć na tym etapie to depresję macie murowaną.

Jesteśmy na etapie wykończeń. Jest to najtrudniejszy etap i jest ciężko. Wydajesz kupę szmalu, dyskonfort psychichiczny, zmęczenie budowlańcami itp.

Dla laików - pozostawcie sobie ten etap na czas, gdy będziecie na nawyższych obrotach. Na tym etapie budowy musicie podejmować najtrudniejsze decyzje.

Sam fakt mania wybudowanego domu już nie zadowala. Znajomi mnie przestrzegali, ale jak traficie się Wam pasmo nieszczęśliwych przeżyć na tym etapie to depresję macie murowaną.

Ja też wykańczam... dom, siebie i mój budżet. Na szczęście trafiłem na dobrą ekipę wykończeniowców ijak na razie jestem zadowolony. Tyle, że kaski zaczyna brakowac :-?

Widzę, że "depresja wykańczania domu" dopadła nie tylko mnie :(

w zimię lubię już spokój, ciepłe łóżeczko i dobrą książkę, a tu wykończeniówka - kasy zaczyna brakować, podejmowanie decyzji to droga przez mękę - a każda pociąga za sobą spore finanse.

Zasadniczo wolałabym wykańczać dom wiosną lub latem kiedy mam więcej energii- ale nie poddaje się ... :wink:

Witam

Ale ston musialem nadrobic !!!

Mam pytanko ,a wlasciwie prosbe :czy moze ktos dobra Brygade Dekarzy polecic . Mam deski i pape na dachu ,chcialbym polozyc dachówke ceramiczna ,ile kosztowalo by TO wszystko (roboc.+mat.).

Co do Okien, Rolad ,Drzwi itp polecam Pana Tadka Tel. 0604289904 .

greganna

moj dekarz bierze 28zł za metr kwadratowy, ale nie wiem czy można go polecić bo jeszcze nie skończył, a co do materiału to zależy od powierzchni oczywiście i konstrukcji dachu, bo podstawowa dachówka to pikuś, cene mocno podbijają dodatki (gąsiory, dachówki skrajne, etc), u mnie przy dachu 225m2 dach kopertowy - materiał wyniosł w komplecie 24 tys. - dachówka cementowa Euronit + 5 okien połaciowych Velux

no w tym oczywiście wszelkie akcesoria, rynny, folia, łaty, kontrłaty, spinki, blachy do opierzeń itd itd

Witam

Dzeki za odpowiedz ,dach mam ca 130m2 prosty dwuspadowy z jednym oknem.

Jedno pytanko ,czy mozna dostac jeszcze dzialke (OK.1000m2) w okolicach Rębiechowa z warunkami zabudowy ?i jak wygladaja ceny ,dzieki !!!

greganna

można, tam gdzie my kupowaliśmy był ważny plan zagospodarowania, cena ok. 50 zł za metr ale mogę nie mieć najaktualniejszej wiedzy

Rafalg, czy mogę też prosić namiary na tego stolarza, poszukuje równiez bram garażowych, tylko takich co by pasowaly do drwnianych okien , drzwi i podbitki i wykończeń drewnianych, możę jakies oklejane, (nie wiem czy takie są), no i nie bardzo wiem gdzie szukać bram, i w dodatku co by ze mnie ostatniego grosza nie zdarli, jeśli można prosić o namiary to z gry dziękuje.

Ados ,ale mówiłem Ci że Twój domek mógłby być wzorcowy...może dlatego taka cena?

no tylko to ich ratuje że porządnie robią i nocują na budowie :) bo tak to chyba bym sie załamał

Fajnie ze spia na budowie.A jak tam Twoja kotłownia???Ja jade zaraz, bo mi butle odbiera inspektor i mam miec dzisiaj projekt ogrodu.Ufff, mam nadzieje ze bedzie, bo musze cos zrobic z tymi górami i dolinami na działce.

Ados ,ale mówiłem Ci że Twój domek mógłby być wzorcowy...może dlatego taka cena?

no tylko to ich ratuje że porządnie robią i nocują na budowie :) bo tak to chyba bym sie załamał

Fajnie ze spia na budowie.A jak tam Twoja kotłownia???Ja jade zaraz, bo mi butle odbiera inspektor i mam miec dzisiaj projekt ogrodu.Ufff, mam nadzieje ze bedzie, bo musze cos zrobic z tymi górami i dolinami na działce.

no to że są na budowie to jest naprawdę luksus, przez całą budowę nie poznałem co to stres że ktoś coś zaj... sielanka normalnie, instalacja posuwa się do przodu rury leżą, po tynkach i wylewkach ciąg dalszy

greganna

Nie pomoge, wiem ze w Koleczkowie sa, ceny ok 60 złm2 :wink:

Witam

Z warunkami zabudowy ?

Dzieki

greganna

Noooo :lol:

Mam nadzieje ze nie naginam :oops: moge prosic o jakies namiary na priv?

U mojego gospodarza sa działki z aktualnymi warunkami zabudowy, i sa na które dostaniesz warunki ze wzgledu na zasade dobrego sasiedztwa.Swoja droga w grudniu juz bedzie w koleczkowie plan i warunki nie beda potzrebne.Jakby co, to dzwon.Podaje swój namiar 0608 508450 do gospodarza tez moge podac, ale on tak troche inaczej "jarzy" :wink:

Witam

Ados ,gosia@

Dziekuje za odpowiedz ,nara nosi mnie po swiecie :lol: ,ale jak zladuje w kraju to sie odezwe ,mam nadzieje ze nie sprawiam klopotu :oops:

greganna

Ja tez czytałam, że drewniane to po tynkach, bo chłoną wilgoć i moga się wypaczyć. To tyle w teorii, praktyki w tym względzie nie mam :)

facet z firmy gdzie zamowilem okna mowil ze się nie wypaczą, w sumie to przecież będzie wietrzone nie? nie wiem nie wiem

Kazdy facet montujacy okna tak mowi, bo mu wygodnie.Widziałam sie z jarekojak dla mnie niekwestionowanym autorytetem w sprawie okien i On tez potwierdza absolutnie nie montowac drewnianych okien przed tynkami i wylewkamiSzkoda po prostu kasy

Moja praktyka jest taka, że mam okna drewniane wstawione przed tynkami. Okna są OK, nie wypaczyły się. Faktem jest, że są od tynku odseparowane listwami z tworzywa (takie specjalne do obróbki okien) tak, że nie ma do nich tynk dostępu. A wilgoć w domu? Moim zdaniem jak wilgoć ze schnących tynków miałaby wypaczyć okna to przedświąteczne gotowanie zrobi to również. :wink: Nikt przy sprzedaży nie zaznaczał, ani nie ma tego w karcie gwarancyjnej, że montaż przed tynkami oznacza utratę gwarancji.