Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Witam ponownie - wstawilam do mojego skromnego albumiku 2 nowe listopadowe fotki - zapraszam :)

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=43643&q=Rancho&k=3

...

Witaj jeziorko uroczy ten Twój wiejsko - sielski widoczek 8)

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry wszystkim, otrzymałam pierwszą wycenę stanu surowego otwartego mojego przyszłego domu (fundamenty, ściany zewnętrzne, wewnętrzne, kominy, strop, bez schodów) - 28 000 (wykonawca sprawdzony, specjalista od silki) ale cena :o :o :o Sama nie wiem, tym bardziej, że w projekcie kominy murowane - wykonawca namawia usilnie na prefabrykaty, w projekcie strop drewniany - wykonawca chce po swojemu, absolutnie nie drewniany) Wiem, że decyzja nalezy do nas, ale jaka jest najwłaściwsza? Czekam na kolejne wyceny :(

Mam juz w reku wykonawcze pozwolenie na budowe :p pani w urzedzie byla bardzo mila i dostalem je w trybie ekspresowym lacznie z podsteplowanym dziennikiem budowy. Po 3 godzinnej rozmowie w open finance skaldam wniosek do 2 bankow fortis (1,8% w CHF) oraz Milenium (2,3% w CHF)(dostalem w nim lepsze warunki przez open finnce niz w samym banku) teraz tydzien kompletowania dokumentow i czekanie na kredyt takze gdzies za miesiac ekipa wchodzi na dzialke. :D

W niedziele bylo u mnie zebranko w sprawie budowy inspektor z ekipa dogadywali sie jak maja wygladac szczegoly prac, musze jeszcze dostarczyc im pelne plany budynu to podadza mi dokladne wyliczenie materialow na kazdy etap budowy, bede mial wtedy mozliwosc prawidlowego skonstuowania kosztorysu (realnego).

Pozdrawiam

CMyK

AnSi,

jestem od niedawna na forum. Też mieszkam w Kiełpinie. Wybudowałem już jeden dom z Porothermu+styropian. Teraz kupuję nową działkę - też w Kiełpinie i zaczynam nową budowę. Kiełpino to najładniejsze osiedle w Trójmieście :D Masz już jakieś dobre namiary na wykonawców?

O!! jak miło spotkać prawie sąsiada ( w której części Kiełpina kupujesz działkę?) Daliśmy nasz projekt do wyceny trzem wykonawcom (wszyscy polecani tu na tym forum) Narazie mamy odpowiedź od jednego, czekamy na pozostałe :) Budujemy z silki, a Ty? Masz juz jakies pomysły na ekipę?

Kupuję na Tuchomskiej - taka górka pod lasem. Na razie uzbrojona w słońce i deszcz.

Mam dość budowania systemem gospodarczym i myślę o deweloperze. Ale jak mi porobią kosztorysy, to pewnie spadnę z krzesła i znowu zakasam rękawy. Na żadną technologię jeszcze się nie zdecydowałem. Ale ma być szybka w budowie. Nawet wysłałem do wyceny w prefabrykatach keramzytowych. Nawet się wygłupiłem na forum pytając o te prefabrykaty, a wątek był już wałkowany ze sto razy :D

To jednak nie tak blisko nam do siebie :wink: My kupiliśmy w starej częsci Kiełpina, za kościołem, z widokiem na Gdańsk [tez na górce] :) Narazie rosnie na naszej działce plantacja choinek....

Za blisko to też niedobrze :) Będziesz miała blisko na imprezy do Wróblówki. Ładne miejsce. No i nie musisz kupować choinki na święta.

Trochę moich znajomych już tam mieszka koło ciebie. Coś wcześniej pisałaś o wierceniu studni - jedni się nie dowiercili do wody :-?

Jakbyś miała te namiary na ekipy budujące z silki i kosztorysy, to byłbym zobowiązany. Może mnie namówisz na silkę. Zamierzam budowac Murator Dom Na Stoku II.

Za blisko to też niedobrze :)

Trochę moich znajomych już tam mieszka koło ciebie. Coś wcześniej pisałaś o wierceniu studni - jedni się nie dowiercili do wody :-?

Jakbyś miała te namiary na ekipy budujące z silki i kosztorysy, to byłbym zobowiązany. Może mnie namówisz na silkę. Zamierzam budowac Murator Dom Na Stoku II.

W najbliższy piątek mamy spotkanie w sprawie studni, wtedy się wyjaśni. chociaż zdaję sobie sprawę, że mogą być kłopoty (najbliżsi sąsiedzi próbowali, ale szybko zniechęcili się) Badania geotechniczne gruntu wykazały, że mamy ponad 5 m w głąb glinę, to też nie ułatwia sprawy :roll:

podaj adres mailowy, wyślę listę ekip, którą dostałam od jednego forumowicza :)

Dzień dobry wszystkim, otrzymałam pierwszą wycenę stanu surowego otwartego mojego przyszłego domu (fundamenty, ściany zewnętrzne, wewnętrzne, kominy, strop, bez schodów) - 28 000 (wykonawca sprawdzony, specjalista od silki) ale cena :o :o :o Sama nie wiem, tym bardziej, że w projekcie kominy murowane - wykonawca namawia usilnie na prefabrykaty, w projekcie strop drewniany - wykonawca chce po swojemu, absolutnie nie drewniany) Wiem, że decyzja nalezy do nas, ale jaka jest najwłaściwsza? Czekam na kolejne wyceny :(

kominy murowane są bardziej pracochłonne, dlatego wykonawca namawia, wg mnie cena już z wyższej półki, czy w cenie jest więźba dachowa?

To jednak nie tak blisko nam do siebie :wink: My kupiliśmy w starej częsci Kiełpina, za kościołem, z widokiem na Gdańsk [tez na górce] :) Narazie rosnie na naszej działce plantacja choinek....

u moich teściów jednemu gościowi na działce też rosła plantacja choinek których nie wycinał, po jakimś czasie nanieśli mu na mapie las i nie może się budować :D (tereny parku krajobrazowego, żeby dostać pozwolenie na budowę trzeba się zmieścić w odległości min. 30m od lasu)

Kurde, ale jego sława rośnie :o . Może nie chwalmy słońca przed zachodem. U mnie zrobił fajnie taras, balustrady, schody i elementy drewniane w srodku, dlatego polecam. Można zobaczyć. Zapraszam. ...

A ja to wolałbym zobaczyć zdjęcia. Jeszcze ani jednego nie widziałem a są same superlatywy i to nie tylko tarasu ale i dachu. Może się doczekam.

Oczywiście mógłbym pojechać, zobaczyć ale ... nie mam czasu a będąc 25 godzin w pracy zawodowej mam dostęp do internetu więc i w taki sposób mogę zwiedzać Wasze budowy.

Jak dla mnie dużo, a stropu na pewno bym nie zmieniała tylko dlatego, że wykonawcy lepiej jest robic inny.

Jak dla mnie dużo, a stropu na pewno bym nie zmieniała tylko dlatego, że wykonawcy lepiej jest robic inny.

A ja napewno bym zmienił strop drewniany na cokolwiek innego. Strop drewniany może się szybko robi i jest tani ale ma tak wiele wad, że nie jest wart polecenia w domach całorocznych.

Ja kiedyś też chciałem zrobić strop drewniany ale mam strop monolityczny a wolę go tak "przystroić" aby wyglądał jak dreniany.

Oczywiście każdy będzie mieszkał w takim domu i z takim stropem na jaki się zdecyduje. Wolna wola i wybór.

A ja napewno bym zmienił strop drewniany na cokolwiek innego. Strop drewniany może się szybko robi i jest tani ale ma tak wiele wad, że nie jest wart polecenia w domach całorocznych.

Ja kiedyś też chciałem zrobić strop drewniany ale mam strop monolityczny a wolę go tak "przystroić" aby wyglądał jak dreniany.

Oczywiście każdy będzie mieszkał w takim domu i z takim stropem na jaki się zdecyduje. Wolna wola i wybór.

Wcale nie twierdzę że strop drewniany ma same zalety (raczej widzę jego wady, tak jak ty), ale nie zmieniałabym go tylko dlatego,że wykonawca tak chce i właśnie to napisałam wyżej :)