Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Babka mi tłumaczyła, że oni załatwiają też ZUD, a inni geodeci niekoniecznie. Co to jest ten ZUD? I czy to na pewno robią geodeci przy sporządzaniu mapki?

Zakład Uzgodnienia Dokumentacji, czyli miejce gdzie powinny zostać dostarczone informacje o wszelkich zmianach w terenie, aby w jednym miejscu można było znaleźć to co pod ziemię wrzuciła Tepsa, co wodociągi, elektrycy, itd. Geodeta powinien tam dokonać aktualizacji mapy w stosunku do tego co mają w Gminie.

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi dotyczące stropu - drewniany jest w projekcie, ale tak nieśmiało skłaniamy się do zamiany na inny (ale właśnie - na jaki - monolit? z bloczków? - ten drugi sugeruje wykonawca).

A kominy? - jakie są Wasze doświadczenia? Murować czy z gotowców? Na forum mnóstwo informacji, ale każdy swojego rozwiązania broni.

Ados plantacja choinek już powoli jest likwidowana, czekamy do tegorocznych świąt Bożego Narodzenia :wink: zbyt będzie większy :o

A, w cenie więżba i na dzień dzisiejszy już udało sie stargować 2000, tak więc narazie jest 26000 PLN :) Ale to i tak chyba górna półka :roll:

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi dotyczące stropu - drewniany jest w projekcie, ale tak nieśmiało skłaniamy się do zamiany na inny (ale właśnie - na jaki - monolit? z bloczków? - ten drugi sugeruje wykonawca).

A kominy? - jakie są Wasze doświadczenia? Murować czy z gotowców? Na forum mnóstwo informacji, ale każdy swojego rozwiązania broni.

Ja mam monolit, z dwóch powodów: 1) jest chudszy niż np. Teriva (taki był w projekcie), a że podwyższaliśmy parter to ważna dla nas była grubośc stropu, żeby schody nie doszły do połowy salonu. Poza tym zmienialiśmy też wysokość stopni, bo wydawały nam się za wysokie (pierwotnie 19 cm), więc trzeba ich było zrobić więcej i tu tez znaczenie miała grubość stropu.

2) trochę się bałam spękań na suficie, które mogą się pojawić przy stropach z bloczków, bo klawiszują (to ze słyszenia, własnych doświadczeń brak :lol:

3) wyszlo mi jeszcze trzecie :) , ale o tym akurat nie myślałam, zdaje się, że monolit jest tańszy biorąc pod uwagę materiał, tylko trzeba by jeszcze doliczyć pełne deskowanie i stemple. Ale w moim przypadku deski bedą do deskownaia dachu (więc i tak musiałam je kupić), a stemple zawsze można odsprzedać. Poza tym nie wiem jak z robocizną czy za monolit wykonawca nie wziąłby więcej pieniędzy (mój nie), więc jeśli chodzi o cenę końcową to może nie jest to żaden argument, bo może wyjdzie na to samo.

A komin jeden mam z gotowych klocków (to ze względu na rozmiar) jednak są mniejsze niż z cegły, a salonie mi zależło żeby nie wystawał jakiś wielki grzmot ze ściany, a drugi dla odmiany z cegły (tu już mi nie zależało na wymiarach), a co by nie mówić tańszy (też biorę pod uwagę tylko materiał, bo tak jak ze stropem wykonawca może chcieć więcej za jego zrobienie)

A ja napewno bym zmienił strop drewniany na cokolwiek innego. Strop drewniany może się szybko robi i jest tani ale ma tak wiele wad, że nie jest wart polecenia w domach całorocznych.

Ja kiedyś też chciałem zrobić strop drewniany ale mam strop monolityczny a wolę go tak "przystroić" aby wyglądał jak dreniany.

Oczywiście każdy będzie mieszkał w takim domu i z takim stropem na jaki się zdecyduje. Wolna wola i wybór.

:o A ja mam właśnie obydwa stropy drewniane i nie uważam, że nie jest on wart polecenia w domach całorocznych (skąd to ograniczenie?).

A jak się użytkuje to będęw satnie powiedzieć za jakiś czas. Jak na razie to wiem, że jest znacząco tańszy od betonowych, nie musi schnąć, nie wymaga deskowania i paru innych elementów. Natomiast potrzeba jest sporo desek na tymczasową podłogę na czas budowy.

A ja napewno bym zmienił strop drewniany na cokolwiek innego. Strop drewniany może się szybko robi i jest tani ale ma tak wiele wad, że nie jest wart polecenia w domach całorocznych.

Ja kiedyś też chciałem zrobić strop drewniany ale mam strop monolityczny a wolę go tak "przystroić" aby wyglądał jak dreniany.

Oczywiście każdy będzie mieszkał w takim domu i z takim stropem na jaki się zdecyduje. Wolna wola i wybór.

:o A ja mam właśnie obydwa stropy drewniane i nie uważam, że nie jest on wart polecenia w domach całorocznych (skąd to ograniczenie?).

A jak się użytkuje to będęw satnie powiedzieć za jakiś czas. Jak na razie to wiem, że jest znacząco tańszy od betonowych, nie musi schnąć, nie wymaga deskowania i paru innych elementów. Natomiast potrzeba jest sporo desek na tymczasową podłogę na czas budowy.

No i bądź tu babo mądra 8) MarcinU a czy wygłuszałeś strop filcem, czy w jakiś inny sposób i skąd brałeś dobre drewno na strop?

Ja mam stropy drewniane w kamienicy. No dobra, stoi już ona sto lat, więc pewnie z nowymi może być inaczej :wink: Ale generalnie to poskakać się w takim mieszkani nie da, wszystko od razu zaczyna się trząść. Jak wcześniej mieszkałam na niższym piętrze i nade mną rodzina z dziećmi, to wydawało mi się, że te dziaciaki to tylko w drewniakach biegają po domu :o , choć tak oczywiście nie było.

A mieszkałam też przez pewien okres w nowym budownictwie, gdzie stropy też były drewniane i jak do sąsiada z góry przyjeżdzała jego żona, to słychać było wszystkie ich miłosne uniesienia :roll: To tyle moich doświadczeń ze stropami drewnianymi[/i]

Ja mam stropy drewniane w kamienicy. No dobra, stoi już ona sto lat, więc pewnie z nowymi może być inaczej :wink: Ale generalnie to poskakać się w takim mieszkani nie da, wszystko od razu zaczyna się trząść. Jak wcześniej mieszkałam na niższym piętrze i nade mną rodzina z dziećmi, to wydawało mi się, że te dziaciaki to tylko w drewniakach biegają po domu :o , choć tak oczywiście nie było.

A mieszkałam też przez pewien okres w nowym budownictwie, gdzie stropy też były drewniane i jak do sąsiada z góry przyjeżdzała jego żona, to słychać było wszystkie ich miłosne uniesienia :roll: To tyle moich doświadczeń ze stropami drewnianymi[/i]

u moich znajomych też tak jest, wszystko słychać, każdy krok to wszystko się trzęsie i skrzypi, może to wadliwe wykonanie, a może nie, ja bym sobie w każdym razie czegoś takiego nie życzył w domu w którym mam mieszkać przez lata

No i bądź tu babo mądra 8) MarcinU a czy wygłuszałeś strop filcem, czy w jakiś inny sposób i skąd brałeś dobre drewno na strop?

Konstrukcja stropu jest taka:

1. na ściany (a dokładnie na wieniec) jest nakładana podwalina 5 cm.

2. Na podwalinę idą belki stropowe o przekroju 22,5 cmx 7,5 cm oczywiście na sztorc.

3. Belki są mocowane do podwalin oraz usztywniane stężeniami (na końcach oraz jedno w środku belki)

4. Pomiędzy belkami jest wełna mineralna 20 cm.

5. na belki w planie jest filc 3 mm ale kosztuje majątek więc dałem piankę podpanelową (2 warstwy po 2 mm).

6. Na to idą deski 28 mm mocowane na wkręty do belek

Nie obawiam się tego, że ktoś będzie na górze hałasował, bo nikogo tam nie ma :-) - zapewne inaczej jest w budownictwie wielorodzinnym. A czy się będzie coś trzęsło jak będę skakał to powiem jak zbuduję :-)

Konstrukcja stropu jest taka:

1. na ściany (a dokładnie na wieniec) jest nakładana podwalina 5 cm.

2. Na podwalinę idą belki stropowe o przekroju 22,5 cmx 7,5 cm oczywiście na sztorc.

3. Belki są mocowane do podwalin oraz usztywniane stężeniami (na końcach oraz jedno w środku belki)

4. Pomiędzy belkami jest wełna mineralna 20 cm.

5. na belki w planie jest filc 3 mm ale kosztuje majątek więc dałem piankę podpanelową (2 warstwy po 2 mm).

6. Na to idą deski 28 mm mocowane na wkręty do belek

Nie obawiam się tego, że ktoś będzie na górze hałasował, bo nikogo tam nie ma :-) - zapewne inaczej jest w budownictwie wielorodzinnym. A czy się będzie coś trzęsło jak będę skakał to powiem jak zbuduję :-)

MarcinU bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpujące informacje

Kurde, ale jego sława rośnie :o . Może nie chwalmy słońca przed zachodem. U mnie zrobił fajnie taras, balustrady, schody i elementy drewniane w srodku, dlatego polecam. Można zobaczyć. Zapraszam. ...

A ja to wolałbym zobaczyć zdjęcia. Jeszcze ani jednego nie widziałem a są same superlatywy i to nie tylko tarasu ale i dachu. Może się doczekam.

Oczywiście mógłbym pojechać, zobaczyć ale ... nie mam czasu a będąc 25 godzin w pracy zawodowej mam dostęp do internetu więc i w taki sposób mogę zwiedzać Wasze budowy.

Podeślę. Pozdrawiam

Kurde, ale jego sława rośnie :o . Może nie chwalmy słońca przed zachodem. U mnie zrobił fajnie taras, balustrady, schody i elementy drewniane w srodku, dlatego polecam. Można zobaczyć. Zapraszam. ...

A ja to wolałbym zobaczyć zdjęcia. Jeszcze ani jednego nie widziałem a są same superlatywy i to nie tylko tarasu ale i dachu. Może się doczekam.

Oczywiście mógłbym pojechać, zobaczyć ale ... nie mam czasu a będąc 25 godzin w pracy zawodowej mam dostęp do internetu więc i w taki sposób mogę zwiedzać Wasze budowy.

Podeślę. Pozdrawiam

CZekam z niecierpliwością. :wink:

Podeślę. Pozdrawiam

CZekam z niecierpliwością. :wink:

Podaj adres email. Ile mega wytrzyma twoja skrzynka ?