Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was stawiał ściany 3W w swoim domku?

Lidka

Nie wiem do czego zmierzasz, ale ja mam 3- warstwowa. 25+12 styropian+11.5. Material Poroterm.

A podejrzewasz jakieś niecne zamiary? :wink:

Będę budować dopiero albo już na wiosnę i cały czas nie mogę się zdecydować na rodzaj ścian. I właśnie do Twojego mi najbliżej. Ale boję się, że to za dużo pierniczenia z budowaniem, z montażem okien i takie tam. Napisz proszę jak to było u Ciebie, czy miałeś tak w projekcie i czy jesteś zadowolony?

Lidka

rafalg też zapisuję się na listę chętnych do oglądania Twojego tarasu :) , a tymczasem zapytuję Was "trójmieszczanie", czy może macie namiar na dobrego (czytaj taniego aczkolwiek solidnego) TAPICERA w Gdańsku lub okolicach. Nie mogę już patrzeć na to, co moje koty uczyniły z mojej kanapy, a nowej nie chcę kupować, bo..bo...przecież wkrótce zaczynam budować. Proszę zorientowanych w temacie o namiary :)
Ja, tez ja tez, bo po 20 robie taras i nie mam koncepcji :(

Anekri,

właśnie w Debecie będę robić mapki i przy okazji projekt zakupię

Łomatko! Co z tymi przyłączami? Architekt coś bąkał na ten temat, myslałam, że to on robi. Ile to kosztuje wogóle?

Musisz zrobić projekty przyłączy- wodne, kanalizacyjne i projekt wewnętrznej instalacji gazowej. Ja to robiłam dopiero teraz i nawet lepiej bo może się coś zmienić zanim dom stanie :wink: . Musiałam i tak aktualizować mapę do celów projektowych - podwójny wydatek :(

Potrzebna mi mapka do celów projektowych do przyłącza gazu i w związku z tym mam pytanie, czy do tego celu muszę sćiągnąc geodetę na działkę czy taka mapkę mogę gdzieś dostać - nie wiem Starostwo, Gmina czy jeszcze coś innego. Ktoś wie?

O co chodzi z tą mapką??? To chyba powinna być twoja mapka, którą chyba już masz wykonaną :-? Geodeta wykonuje mapę do celów projektowych potrzebną do pozwolenia na budowę i tą samą mapkę wykorzytujesz do projektu przyłącza (a ten projekt wykonywała sama gazownia - ja robiłam tylko projekt wewnętrznej instalacji gazowej)

Czesc bractwo

W temacie piły - przez rok używałem elektrycznego Oregona - ciągle były problemy ze spadającym łańcuchem. Teraz kupiłem spalinową Stihla - miodzio :-) Ścinaliśmy z teściem stary klon i szło super.

Pytanie w temacie wykończeniówki ;-) - czy ktosik kupował może wannę narożną z hydromasażem za rozsądną cenę (myślę o kwocie do 8tys)? Proszę o typ i ewentualną recenzję.

Pozdrowionka

Adamski

Czy ktoś z Was stawiał ściany 3W w swoim domku?

Lidka

Nie wiem do czego zmierzasz, ale ja mam 3- warstwowa. 25+12 styropian+11.5. Material Poroterm.

A podejrzewasz jakieś niecne zamiary? :wink:

Będę budować dopiero albo już na wiosnę i cały czas nie mogę się zdecydować na rodzaj ścian. I właśnie do Twojego mi najbliżej. Ale boję się, że to za dużo pierniczenia z budowaniem, z montażem okien i takie tam. Napisz proszę jak to było u Ciebie, czy miałeś tak w projekcie i czy jesteś zadowolony?

Lidka

Nie, nie podejrzewam, tylko nie wiedzialem co odpowiedziec. W moim przypadku ekipa wziela taka sama kase jak za sciane jednowarstwowa.

Co do okien, drzwi to nie jest to bardziej uciazliwe obsadzanie, tylko wszystko jest mocowane na standartowe kotwy (kupowalem w/w z montazem i nie doplacalem nic do tego rodzaju sciany). Jedyna niedogodnosc to trzeba dokladnie sprawdzac polozenie styropianu (aby nie bylo szpar- mostkow termicznych). Ja wymyslilem aby najpierw wymurowali sciane nosna (wew.), potem zamontowali styropian i na koncu sciane oslonowa. wazna kolejnosc, wtedy styropian jest polozony idealnie (na pietrze pozwolilem aby robili rownoczesnie 3 warstwy i to im wpadlo pomiedzy styropian troche zaprawy, to sie troche przesunal i musieli kilka razy poprawiac). No i przy montazu okien i drzwi tez trzeba pilnowac, aby bylo zamontowane w izolacji.

Chyba jestem zadowolony- to jest pierwsza zima wiec jeszcze nie wiem. Chociaz do ostatniego poniedzialku dogrzewalismy tylko w kozie, bo hydraulik mial poslizg z montazem grzejnikow (220m2). Nie widze wad tego rozwiazania, poza troche wyzszymi kosztami materialow.

Jesli moge pomoc -pytaj.

Mam pilne pytanie

Ile płaciliście za przyłaczenie gazu od granicy działki (tam gazownia kończy swoje dzieło) do budynku?? Robocizna + materiał + skrzynka na budynku i w granicy. :roll:

2500 zł - za tyle mają mi zrobić ludzie z A-Tomu - komplesowo

Pierwsze pytanie ile metrów do granicy działki od budynku? bo raczej trzeba by liczyć za mb+ koszt skrzynek

Mam pilne pytanie

Ile płaciliście za przyłaczenie gazu od granicy działki (tam gazownia kończy swoje dzieło) do budynku?? Robocizna + materiał + skrzynka na budynku i w granicy. :roll:

Pierwsze pytanie ile metrów do granicy działki od budynku? bo raczej trzeba by liczyć za mb+ koszt skrzynek

Ja wiem, on mi to wszystko wyliczał ale nie pamiętam poszczególnych pozycji, mam od granicy do budynku ok. 15m, w tym też jest kierownik budowy z papierami itd, bo u mnie to oddzielna budowa tak jakby. Nie ma w tym projektu ofc. Gdybym miał swojego kierownika to byloby 2 koła.

Dzięki Ados

U mnie jest 7m a mój małżonek twierdzi że mam zapłacić 2300 - ale nie potrafi powiedzieć za co... :-? ech i znowu wszystko na mojej głowie- więc muszę się dokładnie wpierw wypytać :wink:

A co za papiery potrzebujesz?? odbiór tego odcinka czy co? do czego ci kierownik budowy i czy w tej cenie jest projekt instalacji wew gazowej czy tylko samo pociągnięcie gazu do budynku wraz ze skrzynkami?

Mam pilne pytanie

A, ja mam juz odpalona kotłownie :p Tez ekipa z A-Tomu mi robiła, jestem bardzo bardzo zadowolona, a w szczegolnosci z przesympatycznego p.Mirka

Czesc bractwo

W temacie piły - przez rok używałem elektrycznego Oregona - ciągle były problemy ze spadającym łańcuchem. Teraz kupiłem spalinową Stihla - miodzio :-) Ścinaliśmy z teściem stary klon i szło super.

Pytanie w temacie wykończeniówki ;-) - czy ktosik kupował może wannę narożną z hydromasażem za rozsądną cenę (myślę o kwocie do 8tys)? Proszę o typ i ewentualną recenzję.

Pozdrowionka

Adamski

Ja, sobie własnie odpusciłam z hydromasazem, po zebraniu opini uzytkowników takowej.Podobno same kłopoty, a to woda za twarda, a to bakterie, a to głosna, no i podobno jednak czesto przy naszej wodzie sie psuja.W zamian kupiłam sobie 2 osobowa :wink: a z babelkami bedzie szampan :wink: :lol: