Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Mam pilne pytanie

Ile płaciliście za przyłaczenie gazu od granicy działki (tam gazownia kończy swoje dzieło) do budynku?? Robocizna + materiał + skrzynka na budynku i w granicy. :roll:

2500 zł - za tyle mają mi zrobić ludzie z A-Tomu - komplesowo

A, ja mam juz odpalona kotłownie :p Tez ekipa z A-Tomu mi robiła, jestem bardzo bardzo zadowolona, a w szczegolnosci z przesympatycznego p.Mirka

moja ma ruszyć z końcem tygodnia :D ale u mnie robi pan Janek

a możesz powiedzieć ile kosztowało cię właśnie podłaczenie gazu od granicy działki do budynku?? nie miałam tego w kosztorysie i będę musiała dodatkowo zapłacić

:-?

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pilne pytanie

Ile płaciliście za przyłaczenie gazu od granicy działki (tam gazownia kończy swoje dzieło) do budynku?? Robocizna + materiał + skrzynka na budynku i w granicy. :roll:

A, ja mam juz odpalona kotłownie :p Tez ekipa z A-Tomu mi robiła, jestem bardzo bardzo zadowolona, a w szczegolnosci z przesympatycznego p.Mirka

moja ma ruszyć z końcem tygodnia :D ale u mnie robi pan Janek

a możesz powiedzieć ile kosztowało cię właśnie podłaczenie gazu od granicy działki do budynku?? nie miałam tego w kosztorysie i będę musiała dodatkowo zapłacić

:-?

Ja mam butle z gazem i gaz był juz dociagniety do budynku.Niestety nie potrafie ci pomóc.Mylse ze kwota 2500 jest oki

Mam pilne pytanie

a ja jeszcze nie mam

trochę w innym temacie - w ogłoszeniach drobnych mam ogłoszenie, że mam ostatnią nową matę do hydromasażu po likwidacji firmy- za pół ceny rynkowej

ale dla "swoich" sprzedam nawet poniżej kosztów - to tak w temacie bąbelków :lol:

Anekri - a co to jest ? :o :p

Hydromasaż do każdej wanny -nic dodać nic ująć :wink:

dla zainteresowanych info na priv bo nie chcę tutaj kryptoreklamy robić 8)

Macie może namiary na kogoś kto robi takie schody:

http://www.centrum-schodow.com.pl/grafika/b/rzymskie02.jpg

Te są z Centrum Schodów ale może macie jakiegoś dobrego fachowca który miałby trochę przyjaźniejszą cenę :wink: Chodzi mi właśnie o schody drewniane ażurowe z elementami ze stali nierdzewnej.

Rafalg czekam na zdjęcia tarasu, może Twój stolarz jest też specjalistą jeżeli chodzi o schody?

W każdym razie namiar na niego już mam :)

Potrzebna mi mapka do celów projektowych do przyłącza gazu i w związku z tym mam pytanie, czy do tego celu muszę sćiągnąc geodetę na działkę czy taka mapkę mogę gdzieś dostać - nie wiem Starostwo, Gmina czy jeszcze coś innego. Ktoś wie?

O co chodzi z tą mapką??? To chyba powinna być twoja mapka, którą chyba już masz wykonaną :-? Geodeta wykonuje mapę do celów projektowych potrzebną do pozwolenia na budowę i tą samą mapkę wykorzytujesz do projektu przyłącza (a ten projekt wykonywała sama gazownia - ja robiłam tylko projekt wewnętrznej instalacji gazowej)

Wykonaną to ja mam z '98 roku (bo wtedy bylo wydawane pozwolenie na budowę - kupiłam już rozpoczetą budowę) a chcą aktualną, projekt przyłącza będą robić sami ale ode mnie chcą mapkę - czyli co jednak geodetę trzeba znaleźć?

Potrzebna mi mapka do celów projektowych do przyłącza gazu i w związku z tym mam pytanie, czy do tego celu muszę sćiągnąc geodetę na działkę czy taka mapkę mogę gdzieś dostać - nie wiem Starostwo, Gmina czy jeszcze coś innego. Ktoś wie?

O co chodzi z tą mapką??? To chyba powinna być twoja mapka, którą chyba już masz wykonaną :-? Geodeta wykonuje mapę do celów projektowych potrzebną do pozwolenia na budowę i tą samą mapkę wykorzytujesz do projektu przyłącza (a ten projekt wykonywała sama gazownia - ja robiłam tylko projekt wewnętrznej instalacji gazowej)

Wykonaną to ja mam z '98 roku (bo wtedy bylo wydawane pozwolenie na budowę - kupiłam już rozpoczetą budowę) a chcą aktualną, projekt przyłącza będą robić sami ale ode mnie chcą mapkę - czyli co jednak geodetę trzeba znaleźć?

no tak, mapa jest ważna 2 lata

Ados jeszcze jedno pytanko czy montaż kotłowni wchodzi w tą kwotę 2500 czy osobno ??

Montaż kotłowni mam w podstawowej ofercie, ale jest w tej cenie oczywiście podłączenie do niej.

Ja już nic nie rozumiem

Znalazłam wątek w którym jest że 100zł/mb to cena rynkowa za podłączenie od granicy do budynku - a u nas wychodzi sporo wiecej. Ludzie z gazowni tyle właśnie chcieli- tzn 100/mb.

I nadal nie wiem co w tej cenie jest- co to znaczy kompleksowo? Czy rura wewnątrz do kuchenki gazowej też jest w ofercie podstawowej czy tej na 2500? I o jakich papierach mówisz?? o projekcie instalacji wew? Co to jest projekt ofc. ? I dlaczego gdybyś miał swojego kierownika to byłyby 2 koła??

Ados jeszcze jedno pytanko czy montaż kotłowni wchodzi w tą kwotę 2500 czy osobno ??

Montaż kotłowni mam w podstawowej ofercie, ale jest w tej cenie oczywiście podłączenie do niej.

Ja już nic nie rozumiem

Znalazłam wątek w którym jest że 100zł/mb to cena rynkowa za podłączenie od granicy do budynku - a u nas wychodzi sporo wiecej. Ludzie z gazowni tyle właśnie chcieli- tzn 100/mb.

I nadal nie wiem co w tej cenie jest- co to znaczy kompleksowo? Czy rura wewnątrz do kuchenki gazowej też jest w ofercie podstawowej czy tej na 2500? I o jakich papierach mówisz?? o projekcie instalacji wew? Co to jest projekt ofc. ? I dlaczego gdybyś miał swojego kierownika to byłyby 2 koła??

A-Tom robi mi instalację wod-kan-ogrz i na to mi przedłożyli ofertę (nazwałem ją podstawową), później się okazało że mogą zrobić również pociągnięcie od skrzynki gazowej do kotła (innej nie mam) co ja nazywałem niefachowo przyłączem a fachowo się (w granicach działki) nazywa instalacją wewnątrzbudynkową i za nią oni ode mnie chcą 2500 (niecałe tak naprawdę, dwa z kawałkiem). Co to znaczy kompleksowo? Wszystko co musi się tam znaleźć na odcinku ok. 15 m. Wykop, rura, druga skrzynka, nadzór budowlany człowieka z uprawnieniami który poprowadzi dziennik, podpisze odbiór itd itd. jeżeli standardowo jest 100 za metr no to wychodzi rura 1500 plus szafa na postumencie plus kierownik mniej więcej tyle wyjdzie.

kolia - jakiś miesiąc temu byłem zgłosić w gazowni Rumia, że chce odbierać gaz od marca 2006 (zgłoszenie 6 miesięcy przed planowanym odbiorem). Do tego zgłoszenia pani chciała mapkę nie starszą niz 12 miesięcy - zaniosłem jej mapkę którą miałem do pozwolenia na budowę - starą 14 miesięcy przed zgłoszeniem - pani przyjęła ale zaznaczyła że jak ZUD nie przyjmie to będe musiał dostarczyć nową.

Po 2 dniach zadzwoniła za na tej mojej mapce nie jest naniesiony gazociąg do którego oni się musza wpiąć więc i tak musze zrobić aktualizcję mapki. Poszedłem do geodety co mi robił tą mapkę - on stwierdził ze nie za bardzo moze zrobic aktualizacje bo mapka (matryca na kalce technicznej) juz była wykorzystana do plany zagospodarowania działki i musi zrobić nowa mapke. Nie wiem czy tak musiało byc - zrobił mi w 7 dni nową mapkę skasował 400 PLN i taką mapkę zaniosłem do gazowni. Przyjęli bez słowa kazali zapłacić 3.400 PLN za wybudowanie przyłacza.

Teraz poszukuję kogoś kto zrobi mi projekt instalacji wewnątrz budynku i wykona ta instalację - czyli postawi skrzynkę w ogrodzeniu, pociągnie rurę od ogrodzenia do domu i wepnie ją w kuchi i w kotłowni.

Jezeli mógłbym prosic o namiary na A-Tom bede zobowiązany - wiem ze juz kilka razy były na forum ale jako ze kotłownię, c.o. robi mi inna firma to nie zwracałem na to uwagi, a teraz widze ze oni robia tez przyłącze gazu.

kolia - jakiś miesiąc temu byłem zgłosić w gazowni Rumia, że chce odbierać gaz od marca 2006 (zgłoszenie 6 miesięcy przed planowanym odbiorem). Do tego zgłoszenia pani chciała mapkę nie starszą niz 12 miesięcy - zaniosłem jej mapkę którą miałem do pozwolenia na budowę - starą 14 miesięcy przed zgłoszeniem - pani przyjęła ale zaznaczyła że jak ZUD nie przyjmie to będe musiał dostarczyć nową.

Po 2 dniach zadzwoniła za na tej mojej mapce nie jest naniesiony gazociąg do którego oni się musza wpiąć więc i tak musze zrobić aktualizcję mapki. Poszedłem do geodety co mi robił tą mapkę - on stwierdził ze nie za bardzo moze zrobic aktualizacje bo mapka (matryca na kalce technicznej) juz była wykorzystana do plany zagospodarowania działki i musi zrobić nowa mapke. Nie wiem czy tak musiało byc - zrobił mi w 7 dni nową mapkę skasował 400 PLN i taką mapkę zaniosłem do gazowni. Przyjęli bez słowa kazali zapłacić 3.400 PLN za wybudowanie przyłacza.

No właśnie też chce zadzwonić do tego geodety, który robił poprzednią mapkę, zakładajac że numer z jego pieczątki jest aktualny, bo może jak juz raz robił to będzie taniej :roll: Na mojej obecnej na pewno nie ma gazociągu, bo go tam wtedy nie było.