Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie o ubezpieczenie budowy - gdzie ubezpieczaliście i jaki jest zakres ubezpieczenia (to mnie najbardziej interesuje)?

Mieliśmy ostatnio małe włamanie na budowie na szczęście straty w miare niewielkie. Teraz tynkujemy a za niecałe 2 tygodnie zaczynamy wylewki.

Arku - bardziej od ceny zwróć uwagę na OWU- czyli ogólne warunki ubezpieczenia. Coby nie okazało sie potem ,że Ci nie zapłacą bo mają kruczek zapisany malutkim drukiem...

Cena to nie jest dla mnie wyznaczik ubezpieczyciela bo jak piszesz OWU sa wazne - zakres ubezpieczenia i wyłączenia, dlatego pytam o zakres ubezpieczenia bo info jakie uzyskałem od agenta PZU było takie ze domu w budowie nie ubezpiecza np. od kradzieży, ale ubezpiecza np. od zawalenia się (a takie ubezpieczenie mi nie jest potrzebne).

Cena to nie jest dla mnie wyznaczik ubezpieczyciela bo jak piszesz OWU sa wazne - zakres ubezpieczenia i wyłączenia, dlatego pytam o zakres ubezpieczenia bo info jakie uzyskałem od agenta PZU było takie ze domu w budowie nie ubezpiecza np. od kradzieży, ale ubezpiecza np. od zawalenia się (a takie ubezpieczenie mi nie jest potrzebne).

O ile moja wiedza mnie nie zawodzi, to nie znajdziesz na rynku firmy ubezpieczeniowej, która by się podjęła ubezpieczenia domu w budowie od kradzieży. Tylko i wyłącznie od zdarzeń losowych.

O ile moja wiedza mnie nie zawodzi, to nie znajdziesz na rynku firmy ubezpieczeniowej, która by się podjęła ubezpieczenia domu w budowie od kradzieży. Tylko i wyłącznie od zdarzeń losowych.

Też taką wiedzę posiadam, ale widziałem tu posty ze ludzie ubezpieczyli budowy i dlatego pytam od czego to jest ubezpieczenie i jesli od zdarzeń losowych to od jakich i na jakim etapie jest sens ubezpieczac dom od zdarzeń losowych bo jak mam wylewki i tynki to za bardzo nie widze sensu ubezpieczenia od zdarzeń losowych.

Arku -ubezpieczenie budynku w budowie jest z reguły zabezpieczeniem dla banku (kredyt) jakby cos się stało (pożar,trzęsienie ziemii i in.) to bank chce mieć pewność ,że odzyska swoją kasę.

Kiedy robiłem w ubezpieczeniach bardzo mało ludzi ubezpieczało bud w budowie ot tak sobie.Z reguły robili to ludzie na zasadzie "bank kazali".

Jeśli chodzi o ubezpieczenie od kradzieży to jest jakgdyby wystawianie towaru złodziejowi : nikt nie mieszka a kupa kasy jest w budynku.

Zresztą sam wiesz jak byo z baranami którzy rąbnęli Ci z budowy trochę instalacji oraz sprzęt murarzy. Zostawiłeś niby zamknięte ,ale ich to nie powstrzymało.

Ja spałem na budowie na etapie instalacji ,bo wcięło mi na początek przedłużacz 50m(rozwalioli ścianę z pustaków i nikt nie widział i nie słyszał).A potem nawet psa :D (który miał pilnować-a gryzł tylko nas).

Tez przerabialem temat proby ubezpieczenia budowy od kradziezy-bez skutku. Nie udalo sie.

Hej ja w sprawie szukania ekip do stanu surowego na wiosnę

No i stało się :oops: ... legendarna ekipa od silki polecana przez MarcinaU odmówiła mi chęci współpracy. Szok był o tyle, że miało to miejsce tuż przed podpisaniem umowy, gdy wszystko już było obgadane. Smutno mi bo naprawdę polubiłem typa i robił wrażenie bardzo solidnego. Może trochę przesadziłem z tymi negocjacjami, a może po prostu jakiś forumowicz dogadał się bez targów. Cóż teraz już wiem, że z niektórymi nie ma negocjacji. Dotyczy to zwłaszcza ekip mocno polecanych na forum. Wprawdzie mam w zanadrzu inną ekipę (na szczęście spoza forum), ale warto pogadać z kimś jeszcze. Czy możecie podać mi namiary na jakieś inne dobre i sprawdzone. Obiecuję zdecydować się w 2 tygodnie :-) Zamierzam budować z BK na zwykłą zaprawę (silka już mnie nie kręci).

Na razie mam już zaklepanego kierownika budowy. No i za tydzień składam papiery na pozwolenie na budowę.

------------------------------------------------------------------------------------

Budowa to twarda szkoła. Jestem na początku, a miałem już dużo "przygód".

... Natomiast mam pytanie: jak duże masz największe okno i czy nie ma problemów związanych z wagą - P4 są przecież ciężkie.

Ja mam drzwi tarasowe 2,35m wysokie i 1,8m szerokie składające się z 2 części i ... wcale aż takie ciężkie nie są. Co innego je podnieść ale otworzyć czy uchylic to nie problem.

...i mam pytanie i problem. Chcemy POŚ, a w planie zagospodarowania jest podłączenie do planowanej (nie wiadomo na kiedy :o ) kanalizacji. Jak, gdzie i do kogo w Gdańsku trzeba udac się, aby otrzymać pozwolenie na POŚ a nie na szambo (moja droga dojazdowa jest drogą prywatną, czyli szczerym polem i nawet nie za bardzo wyobrażam sobie dojazd szambiarki w porach deszczowych - podłoże gliniaste). Czy ktoś załatwiał podobną sprawę w Gdańsku? albo wie, jak się do tego zabrać??

Ja załatwiałem w Wejherowie w Starostwie. Były niewielkie przeboje ale udało sie.

Wakman wie, że Tobie udało się, czytałam o Twoich perypetiach, ale w Gdańsku ponoć absolutnie nie chcą się zgodzić, więc nie wiem, jak zacząć, aby na wstępie nie zepsuć. Czekam na dobre rady, wskazówki, podpowiedzi...

Wakman wie, że Tobie udało się, czytałam o Twoich perypetiach, ale w Gdańsku ponoć absolutnie nie chcą się zgodzić, więc nie wiem, jak zacząć, aby na wstępie nie zepsuć. Czekam na dobre rady, wskazówki, podpowiedzi...

Wczoraj wieczorem dzwonił mój Wujek właśnie w sprawie POŚ - jak mi się to udało załatwić i gdzie załatwaiłem. Myślałem, że to tylko zbieg okoliczności a może i nie :wink: .

Jeżeli w planie zagospodarowania gminy jest zapisane aby podłączyć się do kanalizacji to do tego czasu możesz wywalczyć POŚ jeżeli z innych przyczyn (działka na terenie Parku Krajobrazowego) będzie to zabronione. Pamiętaj \, że to co nie jest zabronione to jest dozwolone i w taki sposób można się wypytać o szanse postawienia POŚ.

Witam wszystkich starych i nowych forumowiczów.

Mam pytanie. Tepsa się na nas wypięła jeśli chodzi o internet więc szukamy innego "dostawcy". Kilka osób pisało o bezprzewodowym. Możecie rozwinąć temat? Jak się sprawuje, gdzie można "załatwić" itp.

A może oprócz TPSA jest w okolicach Gdyni jakiś inny dostawca?

Wczoraj wieczorem dzwonił mój Wujek właśnie w sprawie POŚ - jak mi się to udało załatwić i gdzie załatwaiłem. Myślałem, że to tylko zbieg okoliczności a może i nie :wink: .

Tez mam zgode ze starostwa wejherowskiego na oczyszczalnie i niw jestem pierwsza osoba na moim osiedlu, ktora ja uzyskala. Nie bylo szczegolnych trudnosci z jej uzyskaniem (dokladnie rok temu). Moze Starostwo w Wejherowie jest troszke "nieupierdliwe"?

Ale zgoda oczywiscie warunkowa, do czasu powstania kanalizacji zbiorczej.

Witam wszystkich starych i nowych forumowiczów.

Mam pytanie. Tepsa się na nas wypięła jeśli chodzi o internet więc szukamy innego "dostawcy". Kilka osób pisało o bezprzewodowym. Możecie rozwinąć temat? Jak się sprawuje, gdzie można "załatwić" itp.

A może oprócz TPSA jest w okolicach Gdyni jakiś inny dostawca?

Tez sie przychylam do prosby, bo wszystkie moje poszukiwania zakonczyly sie fiaskiem. Rzekomo linia radiowa TP to totalna pomylka.

...

To jednak był zbieg okoliczności...nie mamy w 3City żadnego wujka, który zechciałby się zająć naszą POŚ (a szkoda 8) )

Dzięki za poradę, spróbuję wykorzystać....Myślisz, że można do czasu podłączenia się do kanalizy wywalczyć zgodę na POŚ? Czy muszę jakieś zobowiązania podpisywać?