Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Slynny tu p. Lademan 20zl m2. Bylismy umowieni na 19, ale na poddaszu kiepsko wylali mi wieniec i zaczal krecic nosem. A ze jestem kiepskim negocjatorem to zostalo na tych 20zl. Oczywiscie z materialem.

Wesolych Swiat wszystkim.

A czy ten słynny Pan ma też cennik bez materiału? Mam bardzo dobre dojście do tynków gipsowych maszynowych Optiroca w cenie fabrycznej dla hurtowni i wiem że w taki sposób mógłbym dostarczyć lepszy i jeszcze tańszy tynk.

Wakmen - Przedzwoń do niego i zapytaj. Mi podawał w sierpniu podział na materiał i usługę, ale już nie pamiętam. Myślę że na taki układ pójdzie.

I tak zrobię. Zadzwonię i się dowiem ile weźmie tylko za robociznę. Wiely etapów na naszej budowie się bałem ale tynkowania chyba najbardziej a tym bardziej o tej porze roku. Już zacieranie kleju na styropianie dla mnie to jest pestka ale tynk gipsowy to już taki nie jest a tym bardziej kiedy ma być bardzo i to bardzo równy.

Witajcie

Jestem asiul, posiadam meza i uroczego synka. Oecnie mieszkamy w bloku ale planujemy z mezem podjac powazna zyciowa decyzje.

Tylko nie wiemy co lepsze: budowac czy kupowac.

Maz chce budowac, ja sie tego troche boje (poniewaz kompletnie sie na tym nie znamy). Swoje miejsce na ziemi widzimy w okolicach Lostowic (mozna kupic fajna dzialke obok osiedla cztery pory roku), Kowal, Pruszcza lub Straszyna.

Dzialki narazie nie posiadamy ale wiemy choc gdzie ma sie znajdowac.

Czy my zwykle szraczki damy sobie rade , nie wpadniemy w pulapke finasowa, w studnie bez dna budujac dom.

Przyznam ze mnie korci oferta w straszynie :Przysiolek Jana, gdzie za 190 tys mozna kupoc szeregowiec.

Gdybysmy wybrali opcje budownia domu to czy mozliwe jest zamkniecie sie w kwocie 240 000 lacznie z kupnem dzialki?

Chcielibysmy startowac na wiosne

Co robic, co wybrac zeby nie osiwiec????

Prosze o pomoc

Aaaa najbardziej interesuje nas dom parterowy bez piwnicy ale z uzytkowym poddaszem. Njlepiej taki do 120 m. Marzymy o domu ale ja sie boje.

Poddac sie wyzwaniu????

Ja zaczynam za jakies 3 tygodnie w Pruszczu i nigdy bym nie kupil gotowego domu. Przeplacasz przynajmniej 50 tys lekko. Przewaznie jak sprzedaja to chca o 100 tys wiecej niz to warte. Moj domek ma 126 m2 i wierze ze wybuduje go za 220 tys przynajmniej takie sa zalozenia ale biore kredytu o 20 tys wiecej tak na czarna godzine. Mysle ze zalezy od tego co bedziecie chcieli miec w domu jakie wykonczenie i z jakiego materialu. Wybierajcie polecone ekipy to nie bedzie klopotu z fuszerami lepiej wiecej zaplacic niz potem bujac sie z kosztownymi poprawkami. Dzialeczke w Pruszczu kupilem wiosna za 24 tys 750m2 ale to okazja. Ogolnie mozna kupic 800 m za 55 tys uzbrojona. Czyli budowa musi sie zmiescic jak obliczalas w 160 tys. Mozliwe jak dach bedzie prosty i z blachodachowki sciany z gazobetonu i wykladziny na podlogach troche znajomosci u instalatorow (moze warto odswiezyc znajomosci) i dom gotowy. Poczytajcie muratora doksztalcie sie i na wiosne bedziecie fachowcami.

CMyK

Ale pustki :o . Chyba wszyscy wyjechali na święta i już się objadają smakołykami :wink: :lol: .
Ja jeszcze jestem, ale juz na walizkach.Po drodze na budowe, a tam wszyscy chca kase :wink: No cóz taki los :D Zycze wszystkim spokojnych Swiat, a w Nowym Roku samych sukcesów budowlanych :p

Dolaczam sie do zyczen Swiatecznych

Ale pustki :o . Chyba wszyscy wyjechali na święta i już się objadają smakołykami :wink: :lol: .
Ja jeszcze jestem, ale juz na walizkach.Po drodze na budowe, a tam wszyscy chca kase :wink: No cóz taki los :D Zycze wszystkim spokojnych Swiat, a w Nowym Roku samych sukcesów budowlanych :p

Dolaczam sie do zyczen Swiatecznych

i jeszcze worka prezentów, których nie trzeba będzie wymieniać :D

Witam wszystkich budujących z okolic Trójmiasta.

Dzisiaj zarejestrowałem się jako użytkownik Forum, niedługo (mam nadzieję że na wiosnę) planuję rozpocząć własną budowę. Pewnie więc będę się częściej pojawiał i czerpał z zasobów Waszej wiedzy zgromadzonych na tym forum :)

A na razie życzę wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Pozdrowienia,

Marcin

Witam wszystkich budujących z okolic Trójmiasta.

Dzisiaj zarejestrowałem się jako użytkownik Forum, niedługo (mam nadzieję że na wiosnę) planuję rozpocząć własną budowę. Pewnie więc będę się częściej pojawiał i czerpał z zasobów Waszej wiedzy zgromadzonych na tym forum :)

Fajnie ! Dzięki nowym pokoleniom Budujących to Forum żyje :) Ja też zaczynam na wiosnę (przynajmniej wszystko na to wskazuje :) ) i już doceniam "owoce" tej Grupy. Obecnie pewnie chwilowy zastój na Form można tłumaczyć nadchodzącymi Świętami ..

Napisz w jakim rejonie będziesz się osiedlał ..

Obecnie załatwiam ekipę i dobrą pogodę na wiosnę ;)

A na razie życzę wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Pozdrowienia,

Marcin

Dołączam się do Życzeń ! Wytrwałości, zdrowia, solidnych Wykonawców i owocnego sezonu budowlanego 2006 dla Wszystkich !

pozdrawiam

Fin

Napisz w jakim rejonie będziesz się osiedlał ..

Chatkę planuję wybudowac w Gdańsku Klukowie :).

Teraz jestem na końcowym etapie wyboru projektu, geodeta robi już mapkę do celów projektowych.

Niedługo pewnie zacznę się rozglądać za wykonawcami..... Może ktoś poleci jakichś godnych zaufania speców od stawiania ścian?

Pozdrowienia,

Marcin

Cześć Wszystkim

Baaaardzo dawno mnie nie było, ale za to spieszę donieść o złożonej wczoraj, tj. 21 grudnia dokumentacji do pozwolenia na budowę. Ten etap mam za sobą. Budowa rusza w marcu lub kwietniu - zależy od pogody.

Życzę Wszystkim zdrowych i pogodnych świąt, tym którzy już mieszkają rozkoszowania się PRAWDZIWYM DOMEM, tym, którzy ruszają z budową szybkiej, taniej i bezproblemowej budowy, a tym którzy marzą spełnienia marzeń o ślicznym domu z ogródkiem.

W magicznym czasie Świąt Bożego Narodzenia

życzę zdrowia i radości.

Niech Nowy Rok będzie pomyślny,

A wiara w sukces stanie się siłą sprawczą realizacji

nowych przedsięwzięć

http://members.chello.pl/e.gajewska3/dziennik/komin.gif

Niech Wam święta w blasku radości rodzinnej płyną a przyszły rok niech przyniesie tanich materjałów budowkanych!!

Dołączam się do życzeń wszystkich forumowiczów.

Vondraczek - gdzie konkretnie budujesz się w Baninie ?

Jadąc z Gdańska to lewe Banino, Księżycową do końca przeskakuje Przenną, 100 metrów żużlóweczką robie wiraż przy stodole 20 metrów pod lekką górke i jestem u siebie! :wink:

To tak w skrócie i na skróty :D

Ulicy nie znam bo se jeszcze nie nazwałem :lol:

Pozdrawiam!!

Ps Czyżby po sąsiedzku?

Slynny tu p. Lademan 20zl m2. Bylismy umowieni na 19, ale na poddaszu kiepsko wylali mi wieniec i zaczal krecic nosem. A ze jestem kiepskim negocjatorem to zostalo na tych 20zl. Oczywiscie z materialem.

Wesolych Swiat wszystkim.

A czy ten słynny Pan ma też cennik bez materiału? Mam bardzo dobre dojście do tynków gipsowych maszynowych Optiroca w cenie fabrycznej dla hurtowni i wiem że w taki sposób mógłbym dostarczyć lepszy i jeszcze tańszy tynk.

Wakmen - Przedzwoń do niego i zapytaj. Mi podawał w sierpniu podział na materiał i usługę, ale już nie pamiętam. Myślę że na taki układ pójdzie.

I tak zrobię. Zadzwonię i się dowiem ile weźmie tylko za robociznę. Wiely etapów na naszej budowie się bałem ale tynkowania chyba najbardziej a tym bardziej o tej porze roku. Już zacieranie kleju na styropianie dla mnie to jest pestka ale tynk gipsowy to już taki nie jest a tym bardziej kiedy ma być bardzo i to bardzo równy.

Nie boisz się robić tynków o tej porze? Chodzi mi o nadmiar wilgoci jaki jest związany z tymi robotami, zwłaszcza, że pisałeś iż wykonujesz obudowę poddasza płytami a płyty sa bardzo wrażliwe na wilgoć. Trzymam kciuki za dobrą wentylacje i powodzenia. Ja zdecydowałem się na suche tynki, choć zdaje sobie spreawę z ich wad.