dana531 08.01.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam.Mam takie pytanie -czy korzystanie w czasie budowy z prądu od sasiada jest naruszeniem prawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 08.01.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić fasadę do kominka z marmuru. Chodzi o taką prostą rame marmurową jak do obrazu, tyle, że w środku nie będzie obrazu a będzie kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 08.01.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam.Mam takie pytanie -czy korzystanie w czasie budowy z prądu od sasiada jest naruszeniem prawa? Jeżeli odbywa sie to za jego wiedzą to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fikol 08.01.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czesc, to i ja sie ujawnie. Planujemy (z zona i corka) budowe w Borkowie, blisko osiedla 4 pory roku.Projekt juz prawie kupiony, szukamy architekta do adaptacji, kierownika budowy i ekipy. Jakbyscie mogli kogos polecic to bylbym wdzieczny. elmer: mozesz podac namiary na Twojego kierownika budowy?gosia@: na kogo sie dokladnie powolac u Twojej architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 08.01.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam.Mam takie pytanie -czy korzystanie w czasie budowy z prądu od sasiada jest naruszeniem prawa? Z tego co wiem (ale nie jestem tu ekspertem) osoba prywatna nie będąca Zakładem Energetycznym nie może handlować prądem, jeżeli więc Twój sąsiad to nie Zakład Energetyczny to dochodzi do naruszenia prawa. W praktyce jak kraj długi i szeroki dochodzi do takich "naruszeń prawa" bo każdy chce ruszyć z budową a wykonanie prowizorki nie zawsze jest możliwe, łatwe i tanie...docelowo jednak warto mieć juz własny prąd i to nie budowlany czego sobie i wam życzę. P.S. Każdy post kończe jakimiś życzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 08.01.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić fasadę do kominka z marmuru. Chodzi o taką prostą rame marmurową jak do obrazu, tyle, że w środku nie będzie obrazu a będzie kominek Zajrzyj do Interioru w Redzie, to ten salon "full wypas" vis a vis kościoła. Pamietam, że kiedys jakiś nachalny Niemiec który zaczął z nimi prowadzić interesy próbował mi tam wcisnąć taką "gute germanische Cepelia". I wtedy widziałem tam katalog z tego typu rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 08.01.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić fasadę do kominka z marmuru. Chodzi o taką prostą rame marmurową jak do obrazu, tyle, że w środku nie będzie obrazu a będzie kominek Zajrzyj do Interioru w Redzie, to ten salon "full wypas" vis a vis kościoła. Pamietam, że kiedys jakiś nachalny Niemiec który zaczął z nimi prowadzić interesy próbował mi tam wcisnąć taką "gute germanische Cepelia". I wtedy widziałem tam katalog z tego typu rzeczami. Dzięki za namiary! Na parapetówe ubiorę się w strój Bawarczyka (krótkie spodenki, szelki itp.), troche pojodłuje i będzie klimatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 08.01.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czesc, to i ja sie ujawnie. Planujemy (z zona i corka) budowe w Borkowie, blisko osiedla 4 pory roku. Projekt juz prawie kupiony, szukamy architekta do adaptacji, kierownika budowy i ekipy. Jakbyscie mogli kogos polecic to bylbym wdzieczny. elmer: mozesz podac namiary na Twojego kierownika budowy? gosia@: na kogo sie dokladnie powolac u Twojej architekt? Witam na forum, a jak tam decyzja o warunkach tudzież plan miejscowy i inne papióry??? Życzę powodzenia! (Znów coś życzę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 09.01.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Wreszcie przeoralem sie przez zalegle posty, sporo sie tego zbiera za kazdym razem. Probowalem przedrzec sie w okresie miedzyswiatecznym, ale nie zdazylem. Witam wszystkich nowych w grupie, chyba faktycznie 2006 bedzie boomem budowlanym Pozdrawiam wszystkich zycze udanego sezonu budowlanego, duzych rabatow na materialy, dobrych wykonawcow w tym budowlanym 2006 roku Franciszek, ja do cibie w temacie grzejnikow kanalowych, rozmawialem z moim hydraulikiem, mowil mi ze spotkal sie tylko z takimi z wentylatorem, ma to niby sens, bo jakos trzeba to cieplo z tamtad wydostac, ale czy jest to jedyne rozwiazanie. Zreszta bardzo mi to odradzal, ze niby siedlisko brudu itp. Niestety ciezko mi jest odejsc od koncepcji takiego "kanala" bo mam tam miec podwojne drzwi na taras i doklejone do tego okno az do ziemi. Myslalem juz nawet o podlogowce w salonie, ale w planach mam drewno. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 09.01.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Główny dojazd dla mnie jak jadę od Redy to przez Kielno na Kowalewo i jakieś 200m od poczty w prawo przy kapliczce.Drugi dojazd od Szemudu przez Kieleńską Hutę przez las.Zimą, muszę się przyznać, to nawiewa śniegu ale już przy kapliczce zakładam łańcuchy na koła i jakoś za kazdym razem dojedę na działkę, a jestem na niej kilka razy w tygodniu (jutro też jadę). No właśnie dobrze, że masz do wyboru 2 drogi dojazdu. Jak jedną zawieje to może druga będzie OK. Ja też przerabiałem temat łańcuchów, na samym początku, ale teraz w ogóle ich nie używam. Oboje z żoną pracujemy i np. przez 4 lata żona zakopała się tylko raz seicento, a jeździ codziennie i to z samego rana, zawożąc jeszcze syna do przedszkola. Inna sprawa, że w zeszłym roku w lecie zakupiliśmy pojazd z napędem 4x4 i teraz żadna zima nam nie straszna. Ja co prawda dalej walczę osobówką i jakoś sobie daję radę, jak porządnie zawieje to i terenowe nie przejadą i trzeba czekać na pomoc, ale takich dni w roku jest może 2 - 3. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 09.01.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Przemek Kielno Bożanka Witaj sąsiedzie, powiedz dokładnie gdzie mieszkasz, bo myślę,że sąsiadami bardzo bliskimi jesteśmy Witam Chyba faktycznie blisko siebie mieszkamy. Z tego co widziałem na mapie wakmena to do Ciebie skręca się w lewo jadąc z Kielna,a do mnie to jeszcze ze 100 m i przy kapliczce w prawo (tablica Bieszkówko 1), potem przez wąwóz pieknie czasami zawiany pod górkę, na pole (też pięknie czasami zawiane) i pierwszy po lewej przy drodze murowany to my. Dom łatwo poznać - jest brzydki , ale czeka go w tym roku metamorfoza . Reasumując 10 min piechotą, to chyba faktycznie blisko. Przy jakiejś okazji można by się spotkać w realu - nasi synowie sa prawie rówieśnikami, Bartek kończy w tym roku 5 lat. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 09.01.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Przemek Kielno Bożanka Witaj sąsiedzie, powiedz dokładnie gdzie mieszkasz, bo myślę,że sąsiadami bardzo bliskimi jesteśmy Jak tam zima?da rade przezyc?Nie mam jeszcze dosc mieszkania na wygwizdowie? Na wygwizdowie mieszka sie po prostu pięknie. Jak wczoraj jadąc do babci zabrałem sanki dla Bartka to okazało sie, że nie ma po czym jeździć, a u nas zima, -12 st. i brak wiatru . Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darlos 09.01.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam Zaczynam budowę na wiosnę w Otominie, niestety w pobliżu mojej działki nie ma wodociągu. Jakie są koszty wybicia studni i czy ktoś ma namiary na jakąś firmę, która to robi. Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darlos 09.01.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam ponownie Firma budowlana Marsol z Luzina - Marek Patelczyk, czuy ktoś może współpracował z tym Panem lub wie gdzie On stawiał domy. Prosił bym o wszelkie informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 09.01.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam Zaczynam budowę na wiosnę w Otominie, niestety w pobliżu mojej działki nie ma wodociągu. Jakie są koszty wybicia studni i czy ktoś ma namiary na jakąś firmę, która to robi. Będę wdzięczny Zalezy o jaka studnie chodzi artezyjska to koszt 80-120 zl za metr mozna znalezc latwo w anosnach ja w lipcu szukalem i takie sa przedzialy cenowe, a jezeli chodzi o zwykla studnie to przy okazji wybierania gruntu dogadac sie to koparka wykopie tylko przygotowac kregi (ja tak zrobilem). 7 kregow wrzucili w ziemie i mam wode budowlana (potem studnia przyda sie do podlewania ogrodka-umiescilem ja w rogu dzialki) musisz sie jedynie zorientowac na jakiej glebokosci sa wody guntowe wystarczy przejsc sie do wybudowanego sasiada i spytac czy przy budowie mial problemy z woda guntowa przy kopaniu fundamentow. Umnie woda byla na glebokosci 2 m takze nie bylo problemow. CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
la_mancha 09.01.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam.Mam takie pytanie -czy korzystanie w czasie budowy z prądu od sasiada jest naruszeniem prawa? Niestety tak. Oczywiście jest szansa, że Zakł. Energ. o tym się nie dowie ale... O ile dobrze pamiętam to na dodatek karę płaci ten co "udostępnia" i to chyba aż 5000 zł więc Ty nie masz się co martwić W którymś z ubiegłorocznych Muratorów jest art. na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 09.01.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam, nasza działka jest nieuzbrojona, niestety, więc wszystkie media musimy "dociągnąć". Czy orientujecie się jak to się odbywa i jakie to są koszty? Dodam, że będziemy najprawdopodobniej zaczynali budowę jako pierwsi... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 09.01.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Wreszcie przeoralem sie przez zalegle posty, sporo sie tego zbiera za kazdym razem. Probowalem przedrzec sie w okresie miedzyswiatecznym, ale nie zdazylem. Witam wszystkich nowych w grupie, chyba faktycznie 2006 bedzie boomem budowlanym Pozdrawiam wszystkich zycze udanego sezonu budowlanego, duzych rabatow na materialy, dobrych wykonawcow w tym budowlanym 2006 roku Franciszek, ja do cibie w temacie grzejnikow kanalowych, rozmawialem z moim hydraulikiem, mowil mi ze spotkal sie tylko z takimi z wentylatorem, ma to niby sens, bo jakos trzeba to cieplo z tamtad wydostac, ale czy jest to jedyne rozwiazanie. Zreszta bardzo mi to odradzal, ze niby siedlisko brudu itp. Niestety ciezko mi jest odejsc od koncepcji takiego "kanala" bo mam tam miec podwojne drzwi na taras i doklejone do tego okno az do ziemi. Myslalem juz nawet o podlogowce w salonie, ale w planach mam drewno. Pozdrawiam Piotr Cześć, polecam stronę http://www.vasco.pl, cuda tej firmy można kupić w Raab Karcherze w Gdyni lub w Gdańsku. Istnieją grzejniki kanałowe bez wentylatora i ja właśnie taki będę miał - warunek, trzeba go umieścić przy szklanej powierzchni wówczas różnica temperatur zapewni ruch ciepłego powietrza w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anamiera 09.01.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam wszystkich stałych uczestników Forum. Jestem tu nowy. Z wiosną zamierzam ruszać z budową i bardzo liczę na Wasza pomoc w przejściu ścieżek, któreście juz sami wydeptali. Jako świerzynka, poszukuje ekipy budowlanej, godnej polecenia. Czy ktoś może mi dac namiar. Budowa w okolicach Kolbud - w Lisewcu. No to zaczniemy blisko siebie bo ja w Bielkówku. Powodzenia. Masz już projekt i pozwolenie na budowe? Witm sąsiadów z ościennych wiosek! My zaczynamy w drugiej połowie tego roku w Pręgowie Górnym. Coraz więcej nas, może jeszcze ktoś ? To już mały klubik. Pozdrawiam przyszłych mieszkańców gminy kolbudy. Pozdrawiam wszystkich miłośników gminy Kolbudy. Projekt kupiony. Szukam porządnego architekta i kierownika budowy. Pozostałe papiery w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 10.01.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Czapielsk, stan surowy w trakcie wykańczania, kawałejk za Kolbudami w prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts