Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

... swoją paną architekt podasz namiar? Czy Ona robi adaptacje gotowców? Szukam kogoś naprawdę dobrego i z wyczuciem:)
oki, p Jolanta Makander 0501 785505.Powołaj sie na mnie, bo Ona robi tylko z polecenia :p Ja bardzo, ale bardzo ja chwale, jak by mi robiła od poczatku, to sporo pieniedzy bym zaoszczedziła :(

To wpisz powyższe dane do Białej listy, jak również gdzie mieszka lub pracuje.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... pan Bućko, który jest gotowy zrobić mapki ma koszty następujące:

mapa z uzgodnieniami: 750,00 NETTO

wytyczenie budynku: ok. 500,00 NETTO

adaptacja projektu, przyłącza i załatwienie pozwolenia na budowę ok. 3000,00 NETTO

Wypowiedzcie sie, proszę, czy ten Pan jest taki drogi, czy też może w rzeczywistości takie właśnie są ceny.

Pozdrawiam,

Oj wydaje mi się, że ceny są z kosmosu. Poszukaj dalej a napewno coś tańszego znajdziesz. Ja za adaptację płaciłem 1200 (było w tym doprojektowanie garażu do budynku), mapki gdzieś około 350 a wytyczenie budynku 130 (zawiozłem na działkę i odwiozłem geodetę dlatego tak tanio).

Wakmen,

Popieram gorąco twoją inicjatywę. Rzeczywiście bedzie super jak będzi można zweryfikować informacje o wykonawcach. W przyszłym tygodniu mam zamiar dorzucić kilka swoich namiarów

Pozdrawiam,

Grody

Zachęcam Wszystkich do dokonywania wpisów szczególnie w Białej Liście. Pomagajmy sobie.

Czesc, to i ja sie ujawnie.

Planujemy (z zona i corka) budowe w Borkowie, blisko osiedla 4 pory roku.

Projekt juz prawie kupiony, szukamy architekta do adaptacji, kierownika budowy i ekipy. Jakbyscie mogli kogos polecic to bylbym wdzieczny.

elmer: mozesz podac namiary na Twojego kierownika budowy?

gosia@: na kogo sie dokladnie powolac u Twojej architekt?

Na Gosie z Koleczkowa :lol:

Gosiu dziekuje Ci za informacje ale jak mi wiadomo to osoba ktora sporządza mapkę przyłącza gazu i wody to musi miec specjalne uprawnienia-czy ten geodeta o ktorym piszesz takowe posiada?

Bedę wdzieczna za informacje.

Zapytanie do Wakmena -kto Tobie wykonywał tak tanio te własnie mapki?

Z gory dziekuje za informacje i pozdrawiam :D

Gosiu dziekuje Ci za informacje ale jak mi wiadomo to osoba ktora sporządza mapkę przyłącza gazu i wody to musi miec specjalne uprawnienia-czy ten geodeta o ktorym piszesz takowe posiada?

Bedę wdzieczna za informacje.

Zapytanie do Wakmena -kto Tobie wykonywał tak tanio te własnie mapki?

Z gory dziekuje za informacje i pozdrawiam :D

Przypomnialem sobie .Gosc od wody to p. Puzdrowski. Jak zadzwonisz do Urzedu Gminy w Wejherowie to polacza Ciebie z nim. Co do gazu to nie wiem, bo mam butle. Jesli nie odpowiada Ci ta forma to jak pisalem ok. 20.01 moge dac Ci konkretny telefon do niego. Masz racje, ze szukasz kogos z okolic, bo rzekomo nieco roznia sie wymagania lokalne do instalacji wodnej (jak kupowalem w hurtowni te wszystkie drobiazgi do podlaczenia wody to najpierw sprzedawca zapytal sie z jakiej gminy jestem).

Walkmenowi to wytyczenie domu rzeczywiscie tanio wyszlo. Mi sasiadka robila za 400zl wytyczenie (no i naniesienie na mapke tego).

Sluchajcie z jakiej klasy betonu mieliscie bloczki fundamentowe bo ja mam w planach z B-20 a w hurtowniach mowia ze nie ma takiej potrzeby i wystarczy B-15 bo mam bloczki za 2.30 brutto a nie za 2,90 i tez B-15 jak chce hurtownia, budynek moj to nie 3 pietrowa landara tylko jenorodzinny z uzytkowanym poddaszem

Dzieki i pozdrawiam

CMyK

Sluchajcie z jakiej klasy betonu mieliscie bloczki fundamentowe bo ja mam w planach z B-20 a w hurtowniach mowia ze nie ma takiej potrzeby i wystarczy B-15 bo mam bloczki za 2.30 brutto a nie za 2,90 i tez B-15 jak chce hurtownia, budynek moj to nie 3 pietrowa landara tylko jenorodzinny z uzytkowanym poddaszem

Dzieki i pozdrawiam

CMyK

To głupie pytanie, ale co masz w projekcie?

Jeżeli masz wątpliwości zadzwoń do swojego projektanta (budynek adaptują lub projektują dwaj "fachowcy", którzy podpisali się pod Twoim projektem - architekt i konstruktor - w tym przypadku konsultuj się z konstruktorem).

... pan Bućko, który jest gotowy zrobić mapki ma koszty następujące:

mapa z uzgodnieniami: 750,00 NETTO

wytyczenie budynku: ok. 500,00 NETTO

adaptacja projektu, przyłącza i załatwienie pozwolenia na budowę ok. 3000,00 NETTO

Wypowiedzcie sie, proszę, czy ten Pan jest taki drogi, czy też może w rzeczywistości takie właśnie są ceny.

Pozdrawiam,

Oj wydaje mi się, że ceny są z kosmosu. Poszukaj dalej a napewno coś tańszego znajdziesz. Ja za adaptację płaciłem 1200 (było w tym doprojektowanie garażu do budynku), mapki gdzieś około 350 a wytyczenie budynku 130 (zawiozłem na działkę i odwiozłem geodetę dlatego tak tanio).

Wiesz Wakmen, jako architekt muszę bronić wysokich stawek za projekt :wink: he,he, ale tak poważnie za samą prostą adaptacje to faktycznie wysoka cena

"Raczej drogo, ale może masz duży zakres zmian, może architekt, który będzie Ci robić adaptacje jest genialny i bardzo fachowy a wtedy może warto wydać nawet więcej niż 3000zł - zapytaj Gosie ile by zaoszczędziła gdyby odrazu miała dobrego projektanta :wink:
[/size]

Dzisiaj zamówiliśmy mapki zawierające przyłącza u innego geodety, za 700zł. Wytyczenie budynku ma zrobić za 400 zł. A jest to geodeta, który opracowywał mapy tego właśnie terenu (Kowale), więc sądzimy, że zrobi to dobrze:). Zapytał się On w jakiej skali chcemy mapki :-? 1000 czy 500? My nie wiemy, szczerze mówiąc... Podobno jest to ważne dla projektanta. Więc musimy znaleźć szybko projektanta i jego zapytać. A powiedzcie, czy wniosek o przyłącza musimy złożyć przed tymi mapkami do celów projektowych? I gdzie dowiedzieć się czy dany projekt pasuje do naszej działki: w gminie czy właśnie u projektanta? Będziemy wdzięczni za odpowiedzi.

Mapka oczywiście w skali 1:500!

Czy projekt nadaje się na Twoją działkę zadecyduje architekt, którego zatrudnisz do adaptacji. Decydują o tym wytyczne wynikające z Warunków Technicznych (rozporządzenie) i wytyczne z Decyzji o warunkach.

Proponuję następującą kolejność:

1. Wybrać projekt

2. Wybrać projektanta, a dalej nich on Was prowadzi za rękę. :lol:

FranciszekMapka oczywiście w skali 1:500!

Czy projekt nadaje się na Twoją działkę zadecyduje architekt, którego zatrudnisz do adaptacji. Decydują o tym wytyczne wynikające z Warunków Technicznych (rozporządzenie) i wytyczne z Decyzji o warunkach.

1. Wybrać projekt

Projekt wybrany, ale jeszcze w 100% nie wiemy czy będzie pasował do działki. Tak jak napisałeś Franciszku, zadecyduje o tym architekt. I w zwiazku z tym moje kolejne pytanie. Czy za adaptację projektu do działki ( jeszcze bez jakichkolwiek zmian "wewnątrz") cena 2000 jest ok? Sama adaptacja.

1. Wybrać projekt

Projekt wybrany, ale jeszcze w 100% nie wiemy czy będzie pasował do działki. Tak jak napisałeś Franciszku, zadecyduje o tym architekt. I w zwiazku z tym moje kolejne pytanie. Czy za adaptację projektu do działki ( jeszcze bez jakichkolwiek zmian "wewnątrz") cena 2000 jest ok? Sama adaptacja.

Nie zebym byl specem w temacie cen za adaptacje projektu gotowego, bo sam mam projekt indywidualny. Ale zanim doszedlem do projktu indywidualnego przerabialem wiele projektow gotowych i ich adaptacje (wliczajac w to kosmetyczne zmiany) ceny wowczas wachaly sie w granicach 800-1200. Minelo niewielo ponad rok od tego faktu, wiec nie sadze aby ceny az tak poszybowaly w gore. Radze sie rozgladnac, aczkolwiek czasami tanszy znaczy drozszy, bo co z tego ze przyoszczedzisz pare setek na projekcie jak wykonanie pochlonie tysiace. Projkt jakby nie bylo to podstawa i na nim beda sie wszyscy opierac i na jego podstawie bedzie realizowany.

Jak pisalem robilem projekt gotowy i o ile jeszcze raz mialbym sie budowac to chyba mocniej skupilbym sie nad projektami gotowymi, a jak juz zdecydowalbym sie na projkt indywidualny to bym chyba dlugo szukal architekta.

Mojego nie moge nikomu polecic, a wrecz odradzic, a byl z polecenia znajomych. Jestem dopiero po zrobieniu stanu "0", a juz tyle baboli wyszlo ze az strach myslec co bedzie dalej. Cale szczescie wzialem dobrego kierownika, moze drogiego, ale wyciaga mi wszelkie niedociagniecia i nie chodzi tu bynajmniej o drobiazki a sprawy konstrukcyjne.

Podobne podejscie mam do wykonawcy, bo i on "poprawia" i wylapuje wiele bledow projektowych po zatwierdzeniu z kierownikiem.

powodzenia

Moim zdaniem za samą adaptację, bez zmian to sporo. We wcześniejszych postach pisałam, że za adaptację z drobnymi zmianami zapłaciliśmy 1.200 zł.

1. Wybrać projekt

zalezy jaki zakres?z zagospodarowaniem terenu?przyłaczami?jezeli tak to moim zdaniem oki

Jak pisalem robilem projekt gotowy i o ile jeszcze raz mialbym sie budowac to chyba mocniej skupilbym sie nad projektami gotowymi, a jak juz zdecydowalbym sie na projkt indywidualny to bym chyba dlugo szukal architekta.

Mojego nie moge nikomu polecic, a wrecz odradzic, a byl z polecenia znajomych. Jestem dopiero po zrobieniu stanu "0", a juz tyle baboli wyszlo ze az strach myslec co bedzie dalej. Cale szczescie wzialem dobrego kierownika, moze drogiego, ale wyciaga mi wszelkie niedociagniecia i nie chodzi tu bynajmniej o drobiazki a sprawy konstrukcyjne.

Podobne podejscie mam do wykonawcy, bo i on "poprawia" i wylapuje wiele bledow projektowych po zatwierdzeniu z kierownikiem.

powodzenia

Piotr Ty masz Kordka?Ja mam projekt indywidualny i gdyby od poczatku trafila na swoja architekt, to bym nie stracila tyle kasy, czasu i zdrowia.Musiała od poczatku wszystko poprawiac, a to brakowało wymiarów, a to zapomniał archi o murze oporowym :evil: i cała reszta.Swoja architekt polecam nadal :wink: jest upierdliwa i dokładna do bółu, do wszystkiego podchodzi z aptekarska dokładnoscia.U niej nie było mowy"jakos to bedzie" juz ja, czasami wysiadałam i chciałam odpuscic, a Ona nie.Fakt, ja zanim na nia trafiłam przerobiłam 3 oszołomow i nie powiem ile mnie to kasy kosztowało :evil:

powodzenia

Piotr Ty masz Kordka?Ja mam projekt indywidualny i gdyby od poczatku trafila na swoja architekt, to bym nie stracila tyle kasy, czasu i zdrowia.Musiała od poczatku wszystko poprawiac, a to brakowało wymiarów, a to zapomniał archi o murze oporowym :evil: i cała reszta.Swoja architekt polecam nadal :wink: jest upierdliwa i dokładna do bółu, do wszystkiego podchodzi z aptekarska dokładnoscia.U niej nie było mowy"jakos to bedzie" juz ja, czasami wysiadałam i chciałam odpuscic, a Ona nie.Fakt, ja zanim na nia trafiłam przerobiłam 3 oszołomow i nie powiem ile mnie to kasy kosztowało :evil:[/quote

Z Waszych postów wynika, że projekt to bardzo ważny etap w budowie domu.

Zasada jest prosta: architekt który bierze 3 projekty po 1000zł miesięcznie zrobi te projekty mniej dokładnie niż jeden architekt który bierze jeden projekt za 3000zł. do tego dochodzą jeszcze cechy osobowe architekta:

czy jest w stanie "wsłuchać" się w inwestora, czy uważa że wszystko wie najlepiej

czy jest dokładny i sumienny

czy ....itd. bo jak nie, to chociaż by zarobił na Was 10 000 to i tak odwali fuszerkę.

czyli szukanie architekta to nie tylko szukanie niskiej ceny, to szukanie kompromisu miedzy cena a jakoscia. Zawsze możecie zobaczyć wcześniejsze projekty tego architekta, pokazać je swojemy wykonawcy lub kierownikowi aby ocenił ich dokładność itp.

Ja nie miałem problemów ze znalezieniem projektanta :wink: a Wam życze powodzenia.

Myślę, że cena za adaptacje powinna sie zmiscic miedzy 1500 a 2000zł. Jak sądzę to rozsadna cena.

Jak czytam te wasze walki z projektami (a niektore mam sznse ogladac-takie pomazane zmianami) to zastanawiam sie czy jestem tak malo wymagajacy czy mialem farta zamawiajac moj gotowy projekt. Tak dlugo wertowalem katalogi az znalazlem ten funkcjonalny i o ladnej bryle.

Zadnych pomylek (wykrytych) w projekcie. Przestawilem tylko scianke dzialowa o pol metra - i to byl blad ( klopot z prawidlowym zamocowaniem drzwi).

Jesli ktos zainteresowany to MTMStyl adres to chyba mtmstyl.com.pl