Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Jak czytam te wasze walki z projektami (a niektore mam sznse ogladac-takie pomazane zmianami) to zastanawiam sie czy jestem tak malo wymagajacy czy mialem farta zamawiajac moj gotowy projekt. Tak dlugo wertowalem katalogi az znalazlem ten funkcjonalny i o ladnej bryle.

Zadnych pomylek (wykrytych) w projekcie. Przestawilem tylko scianke dzialowa o pol metra - i to byl blad ( klopot z prawidlowym zamocowaniem drzwi).

Jesli ktos zainteresowany to MTMStyl adres to chyba mtmstyl.com.pl

fajnie masz, bo ja pzrerobiłam tysiace i jak bryła była oki, to fatalny rozkład i tak w kólko macieju :(

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak pisalem robilem projekt gotowy i o ile jeszcze raz mialbym sie budowac to chyba mocniej skupilbym sie nad projektami gotowymi, a jak juz zdecydowalbym sie na projkt indywidualny to bym chyba dlugo szukal architekta.

Mojego nie moge nikomu polecic, a wrecz odradzic, a byl z polecenia znajomych. Jestem dopiero po zrobieniu stanu "0", a juz tyle baboli wyszlo ze az strach myslec co bedzie dalej. Cale szczescie wzialem dobrego kierownika, moze drogiego, ale wyciaga mi wszelkie niedociagniecia i nie chodzi tu bynajmniej o drobiazki a sprawy konstrukcyjne.

Podobne podejscie mam do wykonawcy, bo i on "poprawia" i wylapuje wiele bledow projektowych po zatwierdzeniu z kierownikiem.

powodzenia

Piotr Ty masz Kordka?Ja mam projekt indywidualny i gdyby od poczatku trafila na swoja architekt, to bym nie stracila tyle kasy, czasu i zdrowia.Musiała od poczatku wszystko poprawiac, a to brakowało wymiarów, a to zapomniał archi o murze oporowym :evil: i cała reszta.Swoja architekt polecam nadal :wink: jest upierdliwa i dokładna do bółu, do wszystkiego podchodzi z aptekarska dokładnoscia.U niej nie było mowy"jakos to bedzie" juz ja, czasami wysiadałam i chciałam odpuscic, a Ona nie.Fakt, ja zanim na nia trafiłam przerobiłam 3 oszołomow i nie powiem ile mnie to kasy kosztowało :evil:

Nie wybralem innego goscia, ten mnie nie przekonal do swoich uslug. Mam p. Wojcika tez polecanego na tym forum

Z Waszych postów wynika, że projekt to bardzo ważny etap w budowie domu.

Zasada jest prosta: architekt który bierze 3 projekty po 1000zł miesięcznie zrobi te projekty mniej dokładnie niż jeden architekt który bierze jeden projekt za 3000zł. do tego dochodzą jeszcze cechy osobowe architekta:

czy jest w stanie "wsłuchać" się w inwestora, czy uważa że wszystko wie najlepiej

czy jest dokładny i sumienny

czy ....itd. bo jak nie, to chociaż by zarobił na Was 10 000 to i tak odwali fuszerkę.

czyli szukanie architekta to nie tylko szukanie niskiej ceny, to szukanie kompromisu miedzy cena a jakoscia. Zawsze możecie zobaczyć wcześniejsze projekty tego architekta, pokazać je swojemy wykonawcy lub kierownikowi aby ocenił ich dokładność itp.

Ja nie miałem problemów ze znalezieniem projektanta :wink: a Wam życze powodzenia.

Myślę, że cena za adaptacje powinna sie zmiscic miedzy 1500 a 2000zł. Jak sądzę to rozsadna cena.

Tylko w tym wszystkim jest jeden problem, nikt nie jest w stanie przewidziec ze p.architekt bedzie mial np. romans i praca to sprawa drugorzedna wowczas :o

Zasada nr jeden przy kazdej usludze budowlanej, bo chyba architekci to tez branza budowlana, najpierw robota potem pieniadze. W moim przypadku powinno to byc zweryfikowane przez kogos kompetentnego lub chociaz pozwolenie wydane (3 razy cofniete dokumenty, na szczescie urzednicy byli niezbyt gorliwi). Ale juz teraz wiem ze moj kierownik dostanie druga transze dopiero po otrzymaniu dokumntow o prawie do urzytkowania.

Troszke z innej beczki - jedziecie na spotkanie do Warszawy 4 marca?

Ja - niestety - nie, mam już zaplanowane zajęcia właśnie na ten dzień :( , ale duch mój unosił się będzie nad Waszymi głowami :) :)

W zeszlym tygodniu otrzymalem warunki zabudowy (niecaly miesiac od zlozenia wniosku). Na terenie, gdzie bede budowal nie bylo aktualnego planu zagospodarownia, wiec mysle, ze w miare szybko to poszlo. Teraz musze jeszcze drobna sprawe z dzialkami ustalic, kupic projekt i zlozyc wniosek o pozwolenie na budowe. Czyli mysle, ze jak tylko nadejdzie wiosna to ruszam z budowa:)

Witam,

Od czerwca zaczynam budowę w Połchowie.

Poszukuję kierownika budowy oraz murarza do zrobienia fundamentów ( taki plan na ten rok ) Czy moglibyście mi kogoś polecić?

Pozdrawiam

A jaki to rejon, bo ja generalnie moglbym polecic mojego kierownika, ale nie wiem czy to jego rejon.

p. Wojcik przewijal sie na forum, zreszta nasze forum mi go polecilo. Jak jestes zainteresowany wroce z nr tel

Witam,

czy ktoś wie gdzie dokładnie będzie przebiegała Trasa Lęborska?

Interesuje mnie teren Bojana, Koleczkowa.

Będę wdzięczny za informacje.

Od okolo 800 - 1000 metrów na zachód od drogi 218 na wysokości wjazdu do Bojana od strony Karczemek, a dalej to juz odległość rośnie w miarę posuwania sie w kierunku Wejherowa.

...

p. Wojcik przewijal sie na forum, zreszta nasze forum mi go polecilo. Jak jestes zainteresowany wroce z nr tel

Wracaj, wracaj, przypomnieć nie zaszkodzi, a najlepiej wpisać na Wakmenową Białą Listę Wykonawców :)

Witam,

czy ktoś wie gdzie dokładnie będzie przebiegała Trasa Lęborska?

Interesuje mnie teren Bojana, Koleczkowa.

Będę wdzięczny za informacje.

Od okolo 800 - 1000 metrów na zachód od drogi 218 na wysokości wjazdu do Bojana od strony Karczemek, a dalej to juz odległość rośnie w miarę posuwania sie w kierunku Wejherowa.

jak rozumiem to 218 to ta główna droga.

czyli raczej szukac działki po prawej stronie Bojana?

a czy wiesz jak wygląda perspektywa kanalizacji i gazyfikacji Bojana?

ps. bardzo ładny domek :D