Alunek 19.01.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Troszke z innej beczki - jedziecie na spotkanie do Warszawy 4 marca? Mam propozycje, proponuje abyśmy się spotkali w następną sobote wieczorem w jakimś fajnym miejscu np w Wielorybe w Sopocie. Dokładne miejsce ustalimy póżniej jak będziemy wiedzieć czy są chętni (może się okazać że Wieloryb jest za mały i trzeba zarezerwować hale Olivie ) No więc zapytuje: czy są chętni aby się spotkać? Czekam na odzew. Ja się ostatnio mało udzielam....ale może na spotkanie bym reflektowała???? Hmmm...dajcie znać No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy. Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie. Ja bardzo chętnie, ale .... ale nie w tym terminie. Zaczynają się ferie i całą rodzinką jedziemy w nasze piękne góry. Pozdrawiam wszystkich z Grupy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 20.01.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 http://rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060120/ekonomia/ekonomia_a_9.html Artykuł jak artykuł, ale gdy klikniecie na mapkę to widać na niej planowana Trasę Lęborską. Czyżby do 2013 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 20.01.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 http://rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060120/ekonomia/ekonomia_a_9.html Artykuł jak artykuł, ale gdy klikniecie na mapkę to widać na niej planowana Trasę Lęborską. Czyżby do 2013 ??? ba, ja nawet wczoraj w TV widziałem aktualne plany autostrad i dróg szybkiego ruchu i tez była na niej Trasa Lęborska zaznaczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 21.01.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 WitamMam problem z jedną z rur odwodnieniowych, która zaszła szlamem i się zatkała. W jaki sposób mogę ją przetkać. Jakieś pomysły / propozycje? (Oczywiście jak mrozy zelżeją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanek 21.01.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych . Z góry dziękuję stanek _________________ stanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puzon 22.01.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych . Z góry dziękuję stanek _________________ stanek Wtam na forum. Co do rad na temat ziemi moje gg 1649519. Trudno powiedziec o ogolnych zasadach ale przede wszystkim powinienes skupic sie na sensownym dojezdzie do dzialki. Reszta spraw czyli istnienie badz odleglosc mediow jest sprawa kompromisu miedzy cena dzialki a czasem, wygoda i wysokoscia nakladow na ich doprowadzenie. acha jest jedna zasada o ktorej zapomnialem- poziom fantazji jest wprost proporcjonalny do grubosci portfela. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 22.01.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych . Z góry dziękuję stanek _________________ stanek Witaj Stanek, Strony i forum nt domow drewnianych: http://www.szkielet.com.pl . Na tym forum jest rozbudowany watek nt budownictwa szkieletowego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 22.01.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych . Z góry dziękuję stanek _________________ stanek Cześć Stanek, masz ambitny plan - kupno działki i budowa w ciągu jednego roku. Mi szukanie działki zajeło 1 rok. Najlepiej szukać na wiosne lub jesień (widać wszystkie wady dojazdu, czyli ewentualne błoto). Po pierwsze zwróć uwagę czy jest Plan miejscowy lub czy dostaniesz korzystną decyzje o warunkach zabudowy. Po drugie sprawdź stan prawny, kto właściciel, czy jest hipoteka itp. Potem pozostałe oczywistości czyli lokalizacja względem szkoły, miejsca pracy, dojazd (czy droga publiczna czy nie), proporcje działki, usytuowanie wzgledem stron świata, nachylenie, sąsiedztwo (istniejące lub dopuszczone przez Plan Miejscowy w przyszłości), uzbrojenie terenu (warunki techniczne gestorów sieci), warunki gruntowe.....itd.itp. do mnie jako architekta bardzo często zgłaszają się inwestorzy, którzy kupili działkę bez przemyślenia tych wszystkich szczegółów (najczęsiciej okazyjnie) a potem okazuje się, że nie wiele się da tam zbudować. Dlatego będzie idealnie kiedy już na tym etapie będziesz miał swojego doradce (agent ds. nieruchomości, architekt lub znajomy który zna prawo i ma doświadczenie w inwestowaniu - kogoś, komu będziesz mógł zaufać). Osoba ta pomoże wybrać Ci działkę i ochroni Cię przed błedami, wstępnie też podpowie Ci jak wielki i w którym miejscu działki bedziesz mógł wybudować dom. Pytanko - a czemu szkielet drewniany? Nie mam nic przeciwko tej technologii, ale patrząc po swoich doświadczeniach i doświadczeniach innych bardzo trudno znaleźć dobrą ekipę na stan surowy w technologii tradycyjnej (chodzi o ekipę, która by nie była oderwana granatem od pługa ). Tym trudniej będzie Ci znaleźć ekipę na stan surowy w szkielecie - muszą to być fachowcy z doświadczeniem, gdyż błędy w tej technologii jest o wiele łatwiej popełnić niz przy zwykłym murowanym domu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 22.01.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Troszke z innej beczki - jedziecie na spotkanie do Warszawy 4 marca? Mam propozycje, proponuje abyśmy się spotkali w następną sobote wieczorem w jakimś fajnym miejscu np w Wielorybe w Sopocie. Dokładne miejsce ustalimy póżniej jak będziemy wiedzieć czy są chętni (może się okazać że Wieloryb jest za mały i trzeba zarezerwować hale Olivie ) No więc zapytuje: czy są chętni aby się spotkać? Czekam na odzew. Ja się ostatnio mało udzielam....ale może na spotkanie bym reflektowała???? Hmmm...dajcie znać No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy. Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie. Myślę, że do środy powinienem zrobić rezerwacje dlatego potrzebuję znać orientacyjną liczbę uczestników, podajcie informacje czy przybędziecie sami czy z osobami towarzyszącymi. Ja będę z moją żonką. Wieloryb jest przy ulicy Podjazd w Sopocie. Dokładny adres podam później (jak go będę miał ). Proponuję godzinę 21.00 (my nie możemy wcześniej bo mamy małe dzieci), gdyby Wam pasowało wcześniej to my się troszku spóźnimy. Jeszcze raz zachęcam wszystkich nowych i starych forumowiczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.01.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 O choroba! Tuś mi przypomniał - "dziadki" są jeszcze tydzień w sanatorium i brak opieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fitip 22.01.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Cześć to jest pierwszy post i pierwszy raz na forum muratora. W tym roku zamierzamy z żoną rozpocząć budowę w Dzierżążnie Mamy projekt 147 m2 i pozwolenie na budowę, które otrzymaliśmy w prezencie noworocznym od urzędu 27 grudnia 2005. (projekt Studia Atrium) Teraz szukamy ekipy (firmy), która zbuduje nasz wypragniony domek. Chcemy aby to była jedna sprawdzona ekipa i budowa pod klucz z materiałami. Jeśli macie takich to prosze dajcie ich namiar. Będę teraz czesto tu wchodzić dzieki Witam wszystkich z Trójmiasta i okollic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 22.01.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Czy znacie firmę WOD-BUD z Żukowa? Jakieś informacje na ich temat (wykonanie, solidność, ceny)? Są konkurencją dla A-Tomu.. Pozdrawiam,Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanek 22.01.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych . Z góry dziękuję stanek _________________ stanek Cześć Stanek, masz ambitny plan - kupno działki i budowa w ciągu jednego roku. Mi szukanie działki zajeło 1 rok. Najlepiej szukać na wiosne lub jesień (widać wszystkie wady dojazdu, czyli ewentualne błoto). Po pierwsze zwróć uwagę czy jest Plan miejscowy lub czy dostaniesz korzystną decyzje o warunkach zabudowy. Po drugie sprawdź stan prawny, kto właściciel, czy jest hipoteka itp. Potem pozostałe oczywistości czyli lokalizacja względem szkoły, miejsca pracy, dojazd (czy droga publiczna czy nie), proporcje działki, usytuowanie wzgledem stron świata, nachylenie, sąsiedztwo (istniejące lub dopuszczone przez Plan Miejscowy w przyszłości), uzbrojenie terenu (warunki techniczne gestorów sieci), warunki gruntowe.....itd.itp. do mnie jako architekta bardzo często zgłaszają się inwestorzy, którzy kupili działkę bez przemyślenia tych wszystkich szczegółów (najczęsiciej okazyjnie) a potem okazuje się, że nie wiele się da tam zbudować. Dlatego będzie idealnie kiedy już na tym etapie będziesz miał swojego doradce (agent ds. nieruchomości, architekt lub znajomy który zna prawo i ma doświadczenie w inwestowaniu - kogoś, komu będziesz mógł zaufać). Osoba ta pomoże wybrać Ci działkę i ochroni Cię przed błedami, wstępnie też podpowie Ci jak wielki i w którym miejscu działki bedziesz mógł wybudować dom. Pytanko - a czemu szkielet drewniany? Nie mam nic przeciwko tej technologii, ale patrząc po swoich doświadczeniach i doświadczeniach innych bardzo trudno znaleźć dobrą ekipę na stan surowy w technologii tradycyjnej (chodzi o ekipę, która by nie była oderwana granatem od pługa ). Tym trudniej będzie Ci znaleźć ekipę na stan surowy w szkielecie - muszą to być fachowcy z doświadczeniem, gdyż błędy w tej technologii jest o wiele łatwiej popełnić niz przy zwykłym murowanym domu. Pozdrowienia ........ teraz wiem że dobrze trafiłem ….. Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi . Franciszek masz racje trochę ambitny plan z działką i domem w ciągu jednego roku ale przyznam się że na tyle co zdołałem zaobserwować to w okolicach Trójmiasta a w zasadzie na jego peryferiach jest coraz mniej ciekawych gruntów na których można coś ładnego postawić a i ceny rosną z dnia na dzień niestety dopiero teraz mogę myśleć o kupnie działki co wcześniej raczej było to nie możliwe i przyznam się że już nie mogę się doczekać kiedy posadzę pierwsze drzewo co nie oznacza że wybiorę ziemię pierwszą z brzegu , do lipca dałem sobie czas na w miarę intensywne poszukiwania a w między czasie chcę zdobyć wiedzę i poznać ludzi którzy mają już to za sobą . Franciszek pisałeś o doradcach czy agentach ds. nieruchomości brzmi to bardzo rozsądnie ale gdzie można kogoś takiego znaleźć i wiem że będę musiał mieć jeszcze kierownika budowy ? Pytasz czemu dom drewniany – jest „ciepły” lubię drewno a najbardziej drewno w połączeniu z kamieniem dla tego raczej mój dom będzie stał na podmurówce z kamienia , wiem że ciężko o dobrych fachowców ale może mi się uda takowych znaleźć może ktoś mi kiedyś kogoś poleci. Dla tego szukam kontaktów z ludźmi , którzy już maja taki dom . Myślałem też o budowie z elementów prefabrykowanych czy domu z bali ale tylko prostokątnych bo okrągłe podobają mi się jak jestem w naszych górach . Na razie jeszcze nie podjąłem żadnej decyzji jaką techniką ma być on budowany przede wszystkim musze znaleźć działkę do której będzie pasował . Pozdrawiam stanek PS. Pagin dzięki za linka , dobra strona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 23.01.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Troszke z innej beczki - jedziecie na spotkanie do Warszawy 4 marca? Mam propozycje, proponuje abyśmy się spotkali w następną sobote wieczorem w jakimś fajnym miejscu np w Wielorybe w Sopocie. Dokładne miejsce ustalimy póżniej jak będziemy wiedzieć czy są chętni (może się okazać że Wieloryb jest za mały i trzeba zarezerwować hale Olivie ) No więc zapytuje: czy są chętni aby się spotkać? Czekam na odzew. Ja się ostatnio mało udzielam....ale może na spotkanie bym reflektowała???? Hmmm...dajcie znać No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy. Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie. Myślę, że do środy powinienem zrobić rezerwacje dlatego potrzebuję znać orientacyjną liczbę uczestników, podajcie informacje czy przybędziecie sami czy z osobami towarzyszącymi. Ja będę z moją żonką. Wieloryb jest przy ulicy Podjazd w Sopocie. Dokładny adres podam później (jak go będę miał ). Proponuję godzinę 21.00 (my nie możemy wcześniej bo mamy małe dzieci), gdyby Wam pasowało wcześniej to my się troszku spóźnimy. Jeszcze raz zachęcam wszystkich nowych i starych forumowiczy. Jakoś mało chętnych, to co nadal zostajemy przy tym terminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 23.01.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Witam Mam problem z jedną z rur odwodnieniowych, która zaszła szlamem i się zatkała. W jaki sposób mogę ją przetkać. Jakieś pomysły / propozycje? (Oczywiście jak mrozy zelżeją). W moim przypadku pomogła tzw. sprężynka. Do kupienia np. w Castoramie, dokładnej ceny nie pamietam, ale coś ok. 100-150 zł, zależy od długości. Jak sie zdecydujesz to kup najdłuższą. Max długość to coś ok. 10-12 m. Pozdr Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 23.01.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Mam wybudowany dom - szkielet drewnainy, pozdrawiam Ola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.01.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Mam wybudowany dom - szkielet drewnainy, pozdrawiam Ola. No to gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 23.01.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 To było so stanka, bo pytal o szkielty, ale dzięki Mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 23.01.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Czy znacie firmę WOD-BUD z Żukowa? Jakieś informacje na ich temat (wykonanie, solidność, ceny)? Są konkurencją dla A-Tomu.. Pozdrawiam, Krzysztof Witam! Ww firma robiła u mnie gładzie, malowanie, kafelki - ogólnie OK Jak by co służę szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 23.01.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Poszukuję PILNIE geodety do pomiaru domu (inwentaryzacja powykonawcza) - do odbioru domu - mój pierwszy geodeta niestety wyjechał sobie na saksy do Angli . Najlepiej aby nie był drogi Pomóźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts