Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To drogo...ja mam wprawdzie mniejszy dom (patrz w podpisie) + wiata garażowa z pomieszczeniem gospodarczym (całość na fundamencie), wykopy we własnym zakresie, ściany silka, bez podłączania szamba - ekipa wyceniła mi robociznę na trochę mniej niż jedną trzecią twojej kwoty.... :-?

cześć, na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi być pierwszy...więc witam inżyniera mamonia :lol:

Jak widzę największy problem jest z ekipami od stanów surowych, no cóż ja swojej ekipy nie polecam

Mam kolejne pytanko, drzwi zewnetrzne to gdzie kupowaliście?

Ja mam Gerdy WX20 (cena poniżej 2k)a kupić w Trójmieście to można w wielu miejscach (Chyloni, Rumi, Redzie ....)

mam pytanko - jak długo użytkujesz drzwi i czy wszystko jest ok? Bo ja ostatnio zauważyłam, że jak na początku zatrzaskiwały sie lekko tak teraz mam problem z ich zatrzaśnięciem (takie wrażenie jakby otwarty zamek blokował) i zaczyna podwiewać na dole trochę ... :-?

Mam kolejne pytanko, drzwi zewnetrzne to gdzie kupowaliście?

Ja mam Gerdy WX20 (cena poniżej 2k)a kupić w Trójmieście to można w wielu miejscach (Chyloni, Rumi, Redzie ....)

mam pytanko - jak długo użytkujesz drzwi i czy wszystko jest ok? Bo ja ostatnio zauważyłam, że jak na początku zatrzaskiwały sie lekko tak teraz mam problem z ich zatrzaśnięciem (takie wrażenie jakby otwarty zamek blokował) i zaczyna podwiewać na dole trochę ... :-?

Ja też użytkuję drzwi Gerdy (tylko modelu nie pamiętam)....moje za to trzeszczą niemiłosiernie ale to chyba braku naoliwienia zawiasów...a po za tym narazie OK.

Witam wszystkich budujących :)

Długo nie pisałam ponieważ już się wybudowałam ale często Was podczytuję.

Mam ogromna prosbę-jezeli komuś pozostały resztki styropianu i wełny z którymi nie ma co zrobić chętnie je odbiorę własnym transportem.

Swoje rozdałam a teraz potrzebuję-tak bywa.

Piszcie na priva.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.bea3

Sprawdziłem rekomendowanych tutaj wykonawców (pp. Sikora, Dawidowski, Freitag) i wszyscy mają już obstawione terminy. Czy ktoś mógłby polecić porządną ekipę do stanu surowego plizzz?

inzynier.mamon

Podaj mi swój adres e-mail - wyślę Ci listę ekip, którą jakiś czas temu otrzymałam od forumowicza z naszej grupy :) Może akurat....

Sprawdziłem rekomendowanych tutaj wykonawców (pp. Sikora, Dawidowski, Freitag) i wszyscy mają już obstawione terminy. Czy ktoś mógłby polecić porządną ekipę do stanu surowego plizzz?

inzynier.mamon

Podaj mi swój adres e-mail - wyślę Ci listę ekip, którą jakiś czas temu otrzymałam od forumowicza z naszej grupy :) Może akurat....

wysłałem na priv / dzięki

Ja też użytkuję drzwi Gerdy (tylko modelu nie pamiętam)....moje za to trzeszczą niemiłosiernie ale to chyba braku naoliwienia zawiasów...a po za tym narazie OK.

Ja mam własnie WX20 i jestem zainteresowana bo pomimo w ostatnim czasie dosyć ekstremalnych warunków atmosferycznych chyba nie powinno tak się dziać ...

a w gwarancji jest napisane, że w razie nieuzasadnionego wewania ekipy gwarancyjnej obciążą mnie kosztami :roll: ale chyba podwiewanie jest uzasadnioną przyczyną :-? (a takie klauzule są dozwolone?)

...

A ja już wysłałam maila :) Powodzenia

Mam też pytanie do wszystkich - poszukuję naprawdę dobrego, dokładnego, wymagającego, w razie problemów (tfu, tfu.. ) z całą bezwzględnością skutecznie reagującego kierownika budowy, czy ktoś z Was - już wybudowani albo dochodzący do końca :) moze mi polecić swojego?

anSi,

byłabym wdzięczna za tę samą listę "forumowych" wykonawców. Budujemy w tym roku w Juszkowie, ale jestesmy jeszcze trochę w polu z formalnościami, a wiele ekip już pozajmowanych. Chętnie zapoznamy się z rekomendacjami forumowiczów. Z góry dziękujemy. Wysyłam maila na priva.

Gaba (i Piotr)

anSi, dzięki za listę, a do prośby o namiary na sensownych kierowników budowy też się przyłączam. Może odezwie się parę osób, którym udało się mieć dobrych kierowników - ludzi z wiedza i zaangazowaniem. A inspektor nadzoru? - czy ktoś ma dobre doświadczenia?

G.

ja też przyłączam się do chętnych na listę kierowników budowy

Właśnie dostałem warunki przyłaczenia z Energi. Na proponowanej umowie jest zapis:

[...]

Termin realizacji przyłączenia strony ustalają na: 6 miesięcy od uzyskania projektu budowlanego wraz z prawomocnym pozwoleniem na budowę wydanym na ENERGĘ

[...]

Nie bardzo potrafię to zinterpretować i przełożyć na konkretną datę. O jaki projekt budowlany chodzi - mojego domu czy ich instalacji? Pozwolenie na budowe wydane na ENERGĘ? Czy ktoś, kto przez to już przeszedł mógłby mnie oświecić?

...

A ja już wysłałam maila :) Powodzenia

Mam też pytanie do wszystkich - poszukuję naprawdę dobrego, dokładnego, wymagającego, w razie problemów (tfu, tfu.. ) z całą bezwzględnością skutecznie reagującego kierownika budowy, czy ktoś z Was - już wybudowani albo dochodzący do końca :) moze mi polecić swojego?

Ansi wyslalem ci na skrzynke namiar na kierownika, ale tak jak juz pisalem moim sasiadom Gaba73 kierownik budowy nie zajmuje sie chyba codziennymi wizytami na budowie i to kilkakrotnie, do tego to chyba trzebaby zatrudnic nadzor budowlany. Oczywiscie jest doradca i powinien byc na budowie w kazdym waznym konstrukcyjnie momencie, ale na pewno nie bedzie on latal z poziomica albo lata przy tynkach.

moze ktos mnie poprawi jak sie myle, chociaz mialem takie wrazenie przed rozpoczeciem i tak mi sie wydawalo ze byc powinno.

My bysmy chcieli kierownika, ktory "na codzien" pilnowalby postepu prac, a inspektor nadzoru potwierdzalby, ze wszystko jest zgodnie ze sztuka budowlana.

Ale jakos nie widzimy na forum, aby ktos myslal o zatrudnieniu i kierownika i inspektora :-?

Mam "dobry przyklad" znajomych, ktorym wykonawca spartolil wykonanie ocieplenia, inspektor tez nie dopilnowal i zima w jendym z pokoi mieli ~15 stopni (w pozostalych >20). Dzieki temu, ze byl inspektor maja kogo ciagac po sądach :lol: . No i mial im pokryc koszt naprawy, choc nie wiemy dokladnie jak to sie skonczylo ...

Piotr (& Gaba)