mirek_gdynia 31.01.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 My bysmy chcieli kierownika, ktory "na codzien" pilnowalby postepu prac, a inspektor nadzoru potwierdzalby, ze wszystko jest zgodnie ze sztuka budowlana. Ale jakos nie widzimy na forum, aby ktos myslal o zatrudnieniu i kierownika i inspektora Mam "dobry przyklad" znajomych, ktorym wykonawca spartolil wykonanie ocieplenia, inspektor tez nie dopilnowal i zima w jendym z pokoi mieli ~15 stopni (w pozostalych >20). Dzieki temu, ze byl inspektor maja kogo ciagac po sądach . No i mial im pokryc koszt naprawy, choc nie wiemy dokladnie jak to sie skonczylo ... Piotr (& Gaba) Wszystko jest do zrobienia, to tylko kwestia ceny. Jeżeli chcecie mieć KierBud codziennie, a nawet kilka razy dziennie, to oznacza że musicie zatrudnić człowieka na etat, z wszelkimi tego konsekwencjami (pensja, ZUS, US). Ale jak chcecie mieć KierBud za 1000-1500 zł za całość to nie liczcie, że taki człowiek będzie odwiedzał Waszą budowę po kilka razy dziennie, czy też codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 31.01.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 My bysmy chcieli kierownika, ktory "na codzien" pilnowalby postepu prac, a inspektor nadzoru potwierdzalby, ze wszystko jest zgodnie ze sztuka budowlana. Ale jakos nie widzimy na forum, aby ktos myslal o zatrudnieniu i kierownika i inspektora Mam "dobry przyklad" znajomych, ktorym wykonawca spartolil wykonanie ocieplenia, inspektor tez nie dopilnowal i zima w jendym z pokoi mieli ~15 stopni (w pozostalych >20). Dzieki temu, ze byl inspektor maja kogo ciagac po sądach . No i mial im pokryc koszt naprawy, choc nie wiemy dokladnie jak to sie skonczylo ... Piotr (& Gaba) Nie oszukujcie sie zaden inspektor nadzoru, ani kierownik budowy nie dopilnuje wam tego tak jak sami tego dopilnujecie. Niestety (albo i stety) jak sie buduje to trzeba byc na bierzaco i najlepiej codziennie na budowie, a w razie jakis pytan wzywac kierownika lub inspektora nadzoru. Mysle ze musielibyscie na ten cel, czyli patrzenia na lapy fachowcom wydac fortune i tak bez gwarancji. Osobiscie uwazam ze lepiej te pieniadze zaplacic pozadnym polecanym ekipom i im tez patrzec na rece. Zasada ograniczonego zaufania. Patrzcie na przyklad Gosi - nic uwazam nie zastapi porzadnej ekipy, (nie znaczy drogiej), ale wowczas trzeba sie liczyc z tym ze nie bedzie ona konkurencyjna cenowo. pisal o tym rowniez Franciszek. Zrteszta cena jest wprostproporcjonalna do roboczogodzin, tak bynajmniej kazdy liczy i jezeli dana prace mozna wykonac w polowe czasu, nie nalezy sie spodziewac super wynikow. Ale moze sa i inne zdania, a ja jestem dopiero na samym poczatku mojej drogi budowlanej, ale staram sie uczyc na bledach innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaba73 31.01.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Dzieki za głosy w dyskusji. Mamy świadomość, że to kwestia ceny: porządna praca kosztuje, zarówno ekipy jak i kierownika budowy. Wiemy też, ze trzeba być na budowie i patrzeć na rece, inaczej nic się nie zdziała, ale mamy też ograniczone zaufanie do swojej wiedzy budowlanej - niby próbujemy szybko nadrabiać zaległości, czytać, ile się da, dopytywać, ale czy to wystarczy, żeby wyłapać błędy na budowie? No cóż, trzeba mieć nadzieję, że dobrze się wybierze i ekipę i osoby nadzorujące i że będzie dobrze - w końcu nie my pierwsi porywamy się z motyką na słońce. Gaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 31.01.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Chyba faktycznie blisko siebie mieszkamy. Przy jakiejś okazji można by się spotkać w realu - nasi synowie sa prawie rówieśnikami, Bartek kończy w tym roku 5 lat. No, nawet ja wiem, gdzie to jest , bo naprawdę blisko toto jest. dobrze na mapie zobaczyłeś. A jeśli Bartek kończy w tym roku 5 lat, to niestety bardzo dużo młodszy od WIktora, bo on za niecały miesiąc kończy 6 A jeśli Bartek chodzi do przedszkola to może tam gdzie Wiktor, czyli do Karczemek ? jeśli tak to się już znamy A co do spotkania - my zawsze chętni jesteśmy,ale teraz to ja mam zapalenie oskrzeli O to Wiktor już faktycznie starszy gość , klockami sie jeszcze bawi? Nasz Bartek chodzi do innego przedszkola, ale to być może wkrótce sie zmieni. Jak tam u Was z ciągłością dostaw prądu? Czy tylko w na Letniskowej są przerwy? Np. sobota od 21.00 (6 godzin), w niedzielę w nocy itd. Ustatwianie budzików od nowa to norma, ale jak nie ma prądu pół dnia to trzeba palić w kominku. Małżonka taka ciepłolubna Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
la_mancha 31.01.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witajcie - Czy ktoś z Was dysponuje gotowymi wzorami umów związanych z wykończeniem tzn. elekt., c.o., tynki itd. Będę zobowiązany. - Czy ktoś z Bojanowiczów wie coś więcej na temat kanalizaji a w szcególności terminu w jakim miałaby się pojawić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanGelerth 31.01.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam ! Mam pytanie. Ile może kosztować projekt odprowadzenia deszczówki ? Sczerze mówiąc zapomniałem o tym "drobnym szczególe" i właśnie się okazało że za projekcik odprowadzenia deszczówki Pan woła sobie 500 zł. Co o tym sądzicie ? dużo ? mało ? w sam raz ? Michał, Gdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 31.01.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Czy możecie polecić kogoś do zrobienia wiaty na drewno do kominka. Jeżeli ktoś ma doświadzczenie w tej kwestii to proszę o info np. cena za daną wielkość wiaty, koszt robocizny + materiał itp. Jak powinna być zachowana min. odległość od granicy działki? PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.01.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 OOOO MATKO jaki projekcik deszczówki??... ja nie mam nic takiego ... kolejny przegapiony koszt wpędzi mnie do grobu odnośnie zwrotu VAT czy wkład kominkowy podlega pod zwrot VAT? bo na fakturze nie mam żadnego numeru PKWiU a gość od komików twierdzi, że przed 1 maja było 7% ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 31.01.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ania i Piotr - serdecznie Wam dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.01.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ponawiam pytanie do zaginionego w akcji Wakmena o drzwi WX20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 31.01.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 anSi, byłabym wdzięczna za tę samą listę "forumowych" wykonawców. Budujemy w tym roku w Juszkowie, ale jestesmy jeszcze trochę w polu z formalnościami, a wiele ekip już pozajmowanych. Chętnie zapoznamy się z rekomendacjami forumowiczów. Z góry dziękujemy. Wysyłam maila na priva. Gaba (i Piotr) Właśnie teraz spojrzałam, że w Juszkowie, to witam sąsiadów ja teoretycznie też w Juszkowie, choć bliżej mi do Straszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 31.01.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Anekri - jak się skończyła Twoja sprawa z szambem gdzie w końcu kupowałaś i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 31.01.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam ! Mam pytanie. Ile może kosztować projekt odprowadzenia deszczówki ? Sczerze mówiąc zapomniałem o tym "drobnym szczególe" i właśnie się okazało że za projekcik odprowadzenia deszczówki Pan woła sobie 500 zł. Co o tym sądzicie ? dużo ? mało ? w sam raz ? Michał, Gdynia O! to do tego trzeba mieć jakiś projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanGelerth 31.01.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 O! to do tego trzeba mieć jakiś projekt? Pan w PEWIKU twierdzi że tak !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.01.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Anekri - jak się skończyła Twoja sprawa z szambem gdzie w końcu kupowałaś i za ile? Kupiłam 4000l za 2500,- gdzieś w firmie koło Straszyna- nazwy firmy nie pamiętam ale jeżeli potrzebujesz to poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.01.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 jak u was z gazem ziemnym?? ja chyba dom bedę musiała sprzedać żeby ten rachunek zapłacić ( a jeszcze go nie mam i straaaasznie się boję) mam już na liczniku ponad 1200m3 a jeszcze pierwszej faktury nie dostałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 31.01.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Anekri - jak się skończyła Twoja sprawa z szambem gdzie w końcu kupowałaś i za ile? Kupiłam 4000l za 2500,- gdzieś w firmie koło Straszyna- nazwy firmy nie pamiętam ale jeżeli potrzebujesz to poszukam Tak poproszę namiary A nie jest trochę małe? Plastikowe czy betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.01.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Anekri - jak się skończyła Twoja sprawa z szambem gdzie w końcu kupowałaś i za ile? Kupiłam 4000l za 2500,- gdzieś w firmie koło Straszyna- nazwy firmy nie pamiętam ale jeżeli potrzebujesz to poszukam Tak poproszę namiary A nie jest trochę małe? Plastikowe czy betonowe? z tworzywa, a co do wielkości to po prostu chodziło o kasę - większe więcej kasy a ponieważ w planach jest kanalizacja i mam nadzieję że w końcu dojdzie do skutku jej budowa (niby na jesieni tego roku) to nie chciałam wyrzucać pieniędzy- ale oszczędnie siusiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 31.01.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 nie jestem pewna czy to ta firma bo trochę mi się już pogubiło namiarów a kupowałam "z usługą" Aquarius ul.Matemblewska 128/130 tel 347-79-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 31.01.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 O! to do tego trzeba mieć jakiś projekt? Pan w PEWIKU twierdzi że tak !!! Czy chodzi o odprowadzenie deszczówki do kanalizacji burzowej, czy rozprowadzenie jej po działce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts