Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

OOOO MATKO :o jaki projekcik deszczówki??... ja nie mam nic takiego ... kolejny przegapiony koszt wpędzi mnie do grobu :(

odnośnie zwrotu VAT czy wkład kominkowy podlega pod zwrot VAT? bo na fakturze nie mam żadnego numeru PKWiU a gość od komików twierdzi, że przed 1 maja było 7% ...

Wysłałem na Twój email wykaz pozycji objętych zwrotem vat.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OOOO MATKO :o jaki projekcik deszczówki??... ja nie mam nic takiego ... kolejny przegapiony koszt wpędzi mnie do grobu :(

odnośnie zwrotu VAT czy wkład kominkowy podlega pod zwrot VAT? bo na fakturze nie mam żadnego numeru PKWiU a gość od komików twierdzi, że przed 1 maja było 7% ...

Wysłałem na Twój email wykaz pozycji objętych zwrotem vat.

dzięki ale wykaz mam ściągnięty z strony ministerstwa - nic to mi nie daje bo na fakturze nie mam numeru PKWiU a nie wiem czy wkład kominkowy podchodzi do zwrotu

jeżeli ktoś wpisał do odliczenia to dajcie znać ... :D

Dzieki za głosy w dyskusji. Mamy świadomość, że to kwestia ceny: porządna praca kosztuje, zarówno ekipy jak i kierownika budowy. Wiemy też, ze trzeba być na budowie i patrzeć na rece, inaczej nic się nie zdziała, ale mamy też ograniczone zaufanie do swojej wiedzy budowlanej - niby próbujemy szybko nadrabiać zaległości, czytać, ile się da, dopytywać, ale czy to wystarczy, żeby wyłapać błędy na budowie? No cóż, trzeba mieć nadzieję, że dobrze się wybierze i ekipę i osoby nadzorujące i że będzie dobrze - w końcu nie my pierwsi porywamy się z motyką na słońce.

Gaba

Budujesz się w Kowalach? W którym miejscu? Pytam, bo kupiliśmy z mężem tam działkę. Może będziemy sąsiadami :D

Pozdrawiam

Dzieki za głosy w dyskusji. Mamy świadomość, że to kwestia ceny: porządna praca kosztuje, zarówno ekipy jak i kierownika budowy. Wiemy też, ze trzeba być na budowie i patrzeć na rece, inaczej nic się nie zdziała, ale mamy też ograniczone zaufanie do swojej wiedzy budowlanej - niby próbujemy szybko nadrabiać zaległości, czytać, ile się da, dopytywać, ale czy to wystarczy, żeby wyłapać błędy na budowie? No cóż, trzeba mieć nadzieję, że dobrze się wybierze i ekipę i osoby nadzorujące i że będzie dobrze - w końcu nie my pierwsi porywamy się z motyką na słońce.

Gaba

"...ale mamy też ograniczone zaufanie do swojej wiedzy budowlanej..." i bardzo słusznie, że macie ograniczone zaufanie, niestety budowanie to nie łatwa sprawa. Ja mimo wykształcenia budowlanego też popełniam błędy (naszczęście drobne :lol: ).

Życze Wam trzech rzeczy:

- dobrego wykonawcy (wykonawców) czyli takich których robotę obejrzeliście u innych i którzy są polecani przez innych

- dobrego fachowca (zwany kierownikiem, a pełniocy faktycznie role inspektora), który przyjedzie w ważnych momentach budowy i sprawdzi czy wszystko jest o.k. (tylko z polecenia)

- dobrego kosztorysu, który umożliwi Wam bez zawału serca przebrnąć do końca

Witam !

Mam pytanie. Ile może kosztować projekt odprowadzenia deszczówki ? Sczerze mówiąc zapomniałem o tym "drobnym szczególe" i właśnie się okazało że za projekcik odprowadzenia deszczówki Pan woła sobie 500 zł. Co o tym sądzicie ? dużo ? mało ? w sam raz ?

Michał, Gdynia

Jak rozumiem odprowadzasz wodę do deszczówki, taki projekt powinien kosztować ok. 500zł, ale możesz popytać, może ktoś, okazyjnie zrobi go za 300zł. Kwestia w tym w jakim urzędzie trzeba go uzgadniać i jak zawiła jest ta sieć.

Uspokajam resztę, że jeżeli w decyzji lub w planie nie ma obowiązku to wodę deszczową można odprowadzić na grunt bez robienia projektów.

beti555, my z Kowal uciekamy - mieszkamy od 5 lat, a domek będzie w Juszkowie (między Straszynem a Pruszczem). A Wy gdzie w Kowalach?

Gaba

Nasza działka jest położona po przeciwnej stronie Olimpu, w miejscu dawnych sadów. Poniżej jest widok na Osiedle Miłe. A dlaczego stąd uciekacie?

Beata

Anekri - jak się skończyła Twoja sprawa z szambem gdzie w końcu kupowałaś i za ile?

Kupiłam 4000l za 2500,- gdzieś w firmie koło Straszyna- nazwy firmy nie pamiętam ale jeżeli potrzebujesz to poszukam

Tak poproszę namiary :D A nie jest trochę małe? Plastikowe czy betonowe?

kolia a u Ciebie nie ma kanalizy, a jesli nie ma to nie bedzie w najblizszym czasie??? Ponoc maja Dead Line na pazdziernik tego roku aby cale Juszkowo oddac. U mnie juz linia jest, jeszcze maja stawiac studzienki na dzialkach. Z tego co wiem, rozmawialem z robotnikami maja , zakonczyc do polowy roku.

Witam !

Mam pytanie. Ile może kosztować projekt odprowadzenia deszczówki ? Sczerze mówiąc zapomniałem o tym "drobnym szczególe" i właśnie się okazało że za projekcik odprowadzenia deszczówki Pan woła sobie 500 zł. Co o tym sądzicie ? dużo ? mało ? w sam raz ?

Michał, Gdynia

Jak rozumiem odprowadzasz wodę do deszczówki, taki projekt powinien kosztować ok. 500zł, ale możesz popytać, może ktoś, okazyjnie zrobi go za 300zł. Kwestia w tym w jakim urzędzie trzeba go uzgadniać i jak zawiła jest ta sieć.

Uspokajam resztę, że jeżeli w decyzji lub w planie nie ma obowiązku to wodę deszczową można odprowadzić na grunt bez robienia projektów.

W ZUK w Glinczu poinformowali mnie, że w przypadku odprowadzenia deszczówki na terenie Chwaszczyna wystarczy wkopać kręgi betonowe do 2 m, dno wysypać piaskiem i podłączyć odpływy z rynnien do tej studzienki. Typowo umieszcza się taką studzienkę w narożniku działki. Projekt nie jest potrzebny.

Nadal poszukuję kierownika budowy. Kto jeszcze może podzielić się namiarami na naprawdę dobrego fachowca? ?

AnSi,

ja dopiero zacząłem przygodę z budowaniem, ale kierownika mam z polecenia. Po dotychczasowych kontaktach jestem z niego bardzo zadowolony. Pan Mirosław Mazgajczyk, tel. 601 631964.

Pozdrawiam,

Krzysztof

a dopiero zacząłem przygodę z budowaniem, ale kierownika mam z polecenia. Po dotychczasowych kontaktach jestem z niego bardzo zadowolony. Pan Mirosław Mazgajczyk, tel. 601 631964.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Wielkie dzięki dobry człowieku :)

kolia a u Ciebie nie ma kanalizy, a jesli nie ma to nie bedzie w najblizszym czasie??? Ponoc maja Dead Line na pazdziernik tego roku aby cale Juszkowo oddac. U mnie juz linia jest, jeszcze maja stawiac studzienki na dzialkach. Z tego co wiem, rozmawialem z robotnikami maja , zakonczyc do polowy roku.

No niestety u mnie nie ma, a pomimo że w adresie będę miała Juszkowo, to kanalizę będą ciągnać od strony Straszyna i moja działka nie jest uwzględniona w planie kanalizacji Juszkowa, tym który zaczęli realizować w ubiegłym roku. Wprawdzie wójt powiedział, że może zanim się wprowadzimy to coś się zmieni, ale na razie jest jak było i jak się nic nie wyklaruje do połowy roku to będziemy musieli jednak zamontować szambo.[/img]

Witajcie

- Czy ktoś z Was dysponuje gotowymi wzorami umów związanych z wykończeniem tzn. elekt., c.o., tynki itd. Będę zobowiązany. :wink:

- Czy ktoś z Bojanowiczów wie coś więcej na temat kanalizaji a w szcególności terminu w jakim miałaby się pojawić ?

Pozdrawiam

W tym roku rusza kanalizacja Szemudu. Gdy Szemud skończy przyjdzie pora na plebs. 2010 ???