CMYK 02.02.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 anSi czy mogłabym prosic o przesłanie listy wykonawców i o namiary na studniarza. pozdrawiam Lidka Polecam faceta z rokitnicy do studni, piachu, robot ziemnych 0601 622 236 z tego co sie zorientowalem w okolicy jest najtanszy, jezeli z nim pogodasz ze bedziesz brala zwir i piach od niego na czas budowy a ma do zaoferowania caly sprzet do da dobre ceny np za piach 0-2 plukany do zaprawy chce za 24 t -300 zl ale przy wiekszej ilosci mozna sie targowac moze tez przywiezc 36 ton bo ma "łódke" bedzie taniej CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 02.02.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 anSi czy mogłabym prosic o przesłanie listy wykonawców i o namiary na studniarza. pozdrawiam Lidka Zwykłym czy poleconym Adres mailowy dobra kobito podaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 02.02.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Nadal poszukuję kierownika budowy. Kto jeszcze może podzielić się namiarami na naprawdę dobrego fachowca? ? AnSi, ja dopiero zacząłem przygodę z budowaniem, ale kierownika mam z polecenia. Po dotychczasowych kontaktach jestem z niego bardzo zadowolony. Pan Mirosław Mazgajczyk, tel. 601 631964. Pozdrawiam, Krzysztof Nie , no nie mów że to mój sąsiad z Gościcina...przyjechał może różowym krasnalscenikiem? Cześć Niewielki, Świat jest mniejszy niż nam się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 02.02.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 KrzysztofJ_76 a nie wiesz przypadkiem kiedy u nas mają zamiar robić kanalizę? Masz pozwolenie na szambo? Cześć, pozwolenie na szambo i jakieś oferty mam. W piątek 27.01. odbyło się posiedzenie Rady Gimny Żukowo. Kilka informacji na ten temat znajdziesz na stronie http://www.chwaszczyno.com. Według planów inwestycyjnych zostanie dokończony etap IB rozbudowy kanalizacji. Co to oznacza? Jeszcze nie wiem, ale zamierzam odwiedzić UG Żukowo za tydzień. Z drugiej strony w ZUK w Glinczu uznali, że na dzień dzisiejszy koszt budowy przepompowni na obszarze "Nowego Chwaszczyna" (osiedle wokół ulicy Żeromskiego w kierunku do Osowej) nie jest wielkim wysiłkiem dla gminy (fundusze unijne). Można to zrealizować tak: 1. komitet organizacyjny + podpisy zainteresowanych 2. opracowanie projektu instalacji kanalizacyjnej 3. przekazanie obu dokumentów do UG w Żukowie 4. zlecenie wykonania z UG do ZUK + realizacja 5. mamy kanalizację Pozdrawiam, Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 02.02.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Markus, właśnie zastanawiamy się nad pompą ciepła. Ile kosztowała Cię cała instalacja. Jak masz połozone rurki, w głąb czy inaczej. Ile metrów ogrzewasz? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, możesz pisać na priva. Pozdrawiam Lidka Najlepiej przekonać się "namacalnie". W promieniu 500m mamy na mojej "ulicy" 5 pomp ciepła z tego 4 tej samej firmy. Zapraszam w odwiedziny. Mam poziomy kolektor gruntowy zakopany na głębokości 1,7 m, zajmujący w przybliżeniu 500m2. Dom ma 160m2, z czego ogrzewam 130m2 (za wyjątkiem garażu). Po głupich komentarzach róźnych forumowiczów przestałem podawać koszty, bez względu czy to na priv czy otwartym tekstem. Takich informacji teraz udzielam jedynie w osobistej, prywatnej rozmowie. Jedno co mogę powiedzieć - przedsięwzięcie nie jest tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzynier.mamon 03.02.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Mam poziomy kolektor gruntowy zakopany na głębokości 1,7 m, zajmujący w przybliżeniu 500m2. Dom ma 160m2, z czego ogrzewam 130m2 (za wyjątkiem garażu). Markus, czy były jakieś specyficzne warunki, że kolektor ma 500m2? Prosiłem o wstępne oferty kilka firm (tę, z której ty brałeś też) - wszystkie zakładały kolektor ok 350m2 a powierzchnie do ogrzania miałbym większą od twojej (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzynier.mamon 03.02.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Czy do robienia betonu na budowie i jego późniejszej pielęgnacji można użyć wody z bajorka/stawu ? Alternatywnie: czy ktoś ćwiczył rozwiązanie z jakimś zbiornikiem na budowie i dowożeniem wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 03.02.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Mam poziomy kolektor gruntowy zakopany na głębokości 1,7 m, zajmujący w przybliżeniu 500m2. Dom ma 160m2, z czego ogrzewam 130m2 (za wyjątkiem garażu). Markus, czy były jakieś specyficzne warunki, że kolektor ma 500m2? Prosiłem o wstępne oferty kilka firm (tę, z której ty brałeś też) - wszystkie zakładały kolektor ok 350m2 a powierzchnie do ogrzania miałbym większą od twojej (?). Pewnie mam podobnie. Szczerze mowiac powierzchnie kolektora rzucilem tak sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.02.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Cześć bractwo pomorskie Czy moglibyście się pochwalić swoimi kotłami gazowymi? W grudniu położyli u nas gaz w ulicy i powoli rozglądam się jakimś kociołkiem. Na razie dostałem ofertę na kondensat Buderusa. Firma która robiła u nas instalacje jest ich partnerem. Grzejniki też mam buderusa, są śnieżnobiałe (na to bardzo zwracała uwagę moja małżonka). Pozdrowionka Adamski No nie mów że robili u ciebie takie dryblasy...firma D... A robili, robili - dryblasy są naprawdę niezłe Jak stałem obok nich czułem się jak krasnal, a mam przecież 183cm wzrostu. Obaj są wysocy i mocno zbudowani przez co robią jeszcze większe wrażenie. Też masz od nich instalację? Markus: stare nawyki wracają Jak człowiek czegoś szuka związanego z domkiem to wraca do forum. Pozdrowionka Adamski Nie nic mi Andrzejek nie robił - współpracujemy po prostu. PS a teraz wyobraź sobie mnie koło niego...mam 164cm... Aha a co do budka dora (teraz logano111) to zmień węgiel - ja miałem w innych kociołkach podobne przeboje właśnie ze względu na jakość węgla - potrafił sie zachowywac jak nagrzana guma - kleił do ścianek,zawieszał.A w kotle dolnego spalania własnie to może powodować zawieszanie sie opału.Co do drewna to lepiej stosować dor d (teraz logano111d). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.02.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Czy do robienia betonu na budowie i jego późniejszej pielęgnacji można użyć wody z bajorka/stawu ? Alternatywnie: czy ktoś ćwiczył rozwiązanie z jakimś zbiornikiem na budowie i dowożeniem wody? Ależ ćwiczył, ćwiczył, nawet cały dom postawił w ten sposób Wodę podłączyli mi dzień przed wprowadzeniem się do domku. Wcześniej normalką było dowożenie wody. Do celów budowlanych dogadałem się z sąsiadem który miał przyczepę traktorową z zbiornikiem na wodę do pojenia krów. Tam się chyba mieściło z 2000l (o ile dobrze pamietam, może więcej). Oczywiście na budowie kilka beczek, ciągle napełnianych wodą. Woda ze stawku? O ile nie zawiera jakiś glonów/bakterii które mogłyby spowodować uczulenia na rękach to nie widzę problemu. Sam w momencie gdy nagle zabrakło nam wody jeździłem z baniakami po wodę do rzeczki. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.02.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Cześć bractwo pomorskie Czy moglibyście się pochwalić swoimi kotłami gazowymi? W grudniu położyli u nas gaz w ulicy i powoli rozglądam się jakimś kociołkiem. Na razie dostałem ofertę na kondensat Buderusa. Firma która robiła u nas instalacje jest ich partnerem. Grzejniki też mam buderusa, są śnieżnobiałe (na to bardzo zwracała uwagę moja małżonka). Pozdrowionka Adamski No nie mów że robili u ciebie takie dryblasy...firma D... A robili, robili - dryblasy są naprawdę niezłe Jak stałem obok nich czułem się jak krasnal, a mam przecież 183cm wzrostu. Obaj są wysocy i mocno zbudowani przez co robią jeszcze większe wrażenie. Też masz od nich instalację? Markus: stare nawyki wracają Jak człowiek czegoś szuka związanego z domkiem to wraca do forum. Pozdrowionka Adamski Nie nic mi Andrzejek nie robił - współpracujemy po prostu. PS a teraz wyobraź sobie mnie koło niego...mam 164cm... Aha a co do budka dora (teraz logano111) to zmień węgiel - ja miałem w innych kociołkach podobne przeboje właśnie ze względu na jakość węgla - potrafił sie zachowywac jak nagrzana guma - kleił do ścianek,zawieszał.A w kotle dolnego spalania własnie to może powodować zawieszanie sie opału.Co do drewna to lepiej stosować dor d (teraz logano111d). Zależało mi na niedrogim i niedużym kotle i ten spełniał te warunki. Proporcje spalania 70%węgla i 30%drewna i te w miarę spełniamy. O wiele więcej dfrewna idzie przez kominek. Co do jakości węgla, hmm, cięzko mi powiedzieć. Niby nie kupuję najtańszego - raczej orzech. Rozwiązanie to zmienić skład opału. Do końca tej zimy mam jeszcze około tonę węgla i sporo drzewa, więc powinno starczyć. A później to się zobaczy W info masz "Okolice Wejherowa" - gdzie dokładnie? Wyobraź sobie że jestem rodowitym Wejherowianinem i ciągle myślę że kiedyś tam wrócę Do Tczewa wyciągnęła mnie konieczność opieki dla córki - kiedy jesteśmy z żoną w pracy teściowie się zajmują małą. Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.02.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Gościcino ,ale tez jestem rodowitym Wejherowianinem - od urodzenia koło dworca pkp/pks,potem śmiechowo. Co do opału mało nie straciłem twarzy przy wybuchu spalin w kociołku właśnie przez taki węgiel - klient sam zobaczył co się dzieje i go zmienił. Dosłownie wyglądało jakbys wsadził granulat z gumy i go próbował spalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.02.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Mam kolejne pytanko, drzwi zewnetrzne to gdzie kupowaliście? Ja mam Gerdy WX20 (cena poniżej 2k)a kupić w Trójmieście to można w wielu miejscach (Chyloni, Rumi, Redzie ....) mam pytanko - jak długo użytkujesz drzwi i czy wszystko jest ok? Bo ja ostatnio zauważyłam, że jak na początku zatrzaskiwały sie lekko tak teraz mam problem z ich zatrzaśnięciem (takie wrażenie jakby otwarty zamek blokował) i zaczyna podwiewać na dole trochę ... W sumie użytkuję od pażdziernika zeszłego roku i co do zamykaia to nie widzę zmian. Jest tak samo od samego początku - delikatnie się domykają ale za to zamek główny coś się zacina. Podejrzewam, że trzeba go byłoby nasmarować jakąś wazelinką (tylko nie żadnym smarem czy olejem) ale jeszcze dokładnie nie wiem jaką i gdzie ją kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam wszystkich budujących Długo nie pisałam ponieważ już się wybudowałam ale często Was podczytuję. Mam ogromna prosbę-jezeli komuś pozostały resztki styropianu i wełny z którymi nie ma co zrobić chętnie je odbiorę własnym transportem. Swoje rozdałam a teraz potrzebuję-tak bywa. Piszcie na priva. Z góry dziękuję i pozdrawiam.bea3 Daj może ogłoszenie do Anonsów, że odkupisz taniej. Ja tak zrobiłem i wbrew pozorom był odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 03.02.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Gościcino ,ale tez jestem rodowitym Wejherowianinem - od urodzenia koło dworca pkp/pks,potem śmiechowo. Co do opału mało nie straciłem twarzy przy wybuchu spalin w kociołku właśnie przez taki węgiel - klient sam zobaczył co się dzieje i go zmienił. Dosłownie wyglądało jakbys wsadził granulat z gumy i go próbował spalać. Niestety sam też doświadczam tych wybuchów. Już sie nauczyłem że otwieram okienko w kotłowni, wybijam dziurę w tej skamielinie i wyrywam do garażu. Nie jestem chemikiem, ale gaz jaki się wydziela przy tym wybuchu "trąci" mi też jakąś siarką. Co do Wejherowa to ja wychowałem się na os. Kaszubskim, później mieszkałam na Śmiechowie-południe niedaleko cmentarza, no a po ślubie jakiś czas znowu na Kaszubskim. Całą rodzinę zostawiłem w Wejherowie, więc pewnie znamy się z widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.02.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Duchy zza światów ożywają - Witam wszystkich po długiej przerwie. Jestem juz wieśniakiem - tzn. przeprowadzony i mieszkam. Opóźnienie miesięczne - na święta się nie udało niestety ilość prac wykończeniowych, a zwłaszcza "meblowych" jest znacznie większa niż się wydaje. Przestrzegam wszystkich kończących - weźcie na to poprawkę. Ale już prawie po wszystkim. "Prawie" bo jednak sporo jescze zostało "drobiazgów" do dokończenia. Ale już na miejscu więc łatwiej. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.02.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witajcie - Czy ktoś z Was dysponuje gotowymi wzorami umów związanych z wykończeniem tzn. elekt., c.o., tynki itd. Będę zobowiązany. - Czy ktoś z Bojanowiczów wie coś więcej na temat kanalizaji a w szcególności terminu w jakim miałaby się pojawić ? Pozdrawiam W tym roku rusza kanalizacja Szemudu. Gdy Szemud skończy przyjdzie pora na plebs. 2010 ??? W piśmie jakie dostałem z gminy jest napisane, że kanalizacja w Bojanie będzie budowana w 2007 roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.02.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Wszystko jest do zrobienia, to tylko kwestia ceny. Jeżeli chcecie mieć KierBud codziennie, a nawet kilka razy dziennie, to oznacza że musicie zatrudnić człowieka na etat, z wszelkimi tego konsekwencjami (pensja, ZUS, US). Ale jak chcecie mieć KierBud za 1000-1500 zł za całość to nie liczcie, że taki człowiek będzie odwiedzał Waszą budowę po kilka razy dziennie, czy też codziennie. I dobre stwierdzenie. Nie mylcie pojęć, że jak kierownik weźmie 1,5k to ma być codziennie na budowie!!!! To jest jakieś nieporozumienie. W niektórych przypadkach to wynagrodzenie może być zbyt małe nawet na pokrycie kosztów dojazdu do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 03.02.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Właśnie dostałem warunki przyłaczenia z Energi. Na proponowanej umowie jest zapis: [...] Termin realizacji przyłączenia strony ustalają na: 6 miesięcy od uzyskania projektu budowlanego wraz z prawomocnym pozwoleniem na budowę wydanym na ENERGĘ [...] Nie bardzo potrafię to zinterpretować i przełożyć na konkretną datę. O jaki projekt budowlany chodzi - mojego domu czy ich instalacji? Pozwolenie na budowe wydane na ENERGĘ? Czy ktoś, kto przez to już przeszedł mógłby mnie oświecić? Budowa przyłącza wymaga projektu na który Energa robi przetarg. W jego wyniku (około 3 m-ce) na podstawie projektu dostają pozwolenie na budowę przyłącza i tu kolejny przetarg na wykonanie (kolejne 3 m-ce) i dopiero wtedy budują. Generalnie składasz wniosek, podpisujesz umowę i grzecznie czekasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.02.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ponawiam pytanie do zaginionego w akcji Wakmena o drzwi WX20 Jestem, jestem. Bardzo rzadko ale czasami się pojawiam. Wczoraj na naszą budowę pan Lademan przywiózł swój sprzęt i gips tynkowy. Troszeczkę zagruntowali ściany a od wtorku pełną parą tynkowanie. Już nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts