Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

e.kala, plan miejscowy przewiduje na terenie gminy dokładnie takie dachy, w dodatku z dokładnie określonym kątem połaci dachowych, więc warto byście sprawdzili, czy Wasz wymarzony projekt spełnia i to kryterium. Trezba sprawdzić w Urzedzie Gminy. Nie mam teraz przed sobą, ale o ile dobrze pamiętam musi to być 45st. ze ścianką kolankową lub dachy płaskie i półpłaskie 9 -22st. U nas oznaczało to pzreprojektowanie całego dachu (była piekna czterospadówka o kącie 30 st.), ale już przebolałam. Dom na tyle mi się podobał jesli chodzi o układ przestrzenno-funkcjonalny, że zmianę dachu jakoś przebolałam, w końcu na dachu się nie mieszka :D .

My w Juszkowie - mamy zamiar zaczą w maju.

Pozdrawiam

Gaba

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dane , które podalam, są z nowouchwalonego planu miejscowego dla części wyżynnej gminy (uchwalonyw sierpniu 2005). Dom musi być 4m od ulicy. Tak czy owak warto udać się do gminy i zdobyć wszystkie wytyczne. Nawet kolorystyka dachu jest określona, na szczęście wybór dość duży.

G.

Dane , które podalam, są z nowouchwalonego planu miejscowego dla części wyżynnej gminy (uchwalonyw sierpniu 2005). Dom musi być 4m od ulicy. Tak czy owak warto udać się do gminy i zdobyć wszystkie wytyczne. Nawet kolorystyka dachu jest określona, na szczęście wybór dość duży.

G.

No to cieszę się, że buduję na pozwoleniu poprzedniego właściciela :) i witam przyszłych sąsiadów :D

Przeczytałam dzisiaj plan zagospodarowania przestrzennego gminy Pruszcz (część wyżynna). Podaję link do niego

http://www.pruszczgdanski.pl/images/stories/plan/32.178.2005.pdf

Powiem szczerze,że nadal nie chce mi się wierzyć, aż tak duże ograniczenia. :x

Ja tez bede budowal w gminie Pruszcz (Borkowo). Zmienialem dach w moim projekcie z 40 na 45 i nie byl to dla architekta jakis duzy problem (ale te zmiany robil autor projektu). Na szczescie dach byl 2 spadowy. A gdzie dokladnie masz dzialke?

Czyżby budowanie domów weszło Wam w krew? Trochę się tego boję - że jak człowiek zbuduje jeden, to potem już wie, ze można i zabiera się za drugi, a potem za trzeci itd., itd., w końcu coś trzeba w życiu robić. :D My wybraliśmy D26 z Muratora: parterówka 150m2 + garaż. Mam nadzieję, ze nie będzie dla nas zbyt duży (nas dwoje i dwóch chłopaczków) i na jakiś czas będzie idealny. Może na starość jakiś mniejszy? Widzisz, już się zaczęło... :)

G.

Przeczytałam dzisiaj plan zagospodarowania przestrzennego gminy Pruszcz (część wyżynna). Podaję link do niego

Brak ograniczeń w planach miejscowych to nasz podstawowy problem! Fakt, że każdy może budować jak chce powoduje że obok domów parterowych powstają domy trzy kondygnacyjne, obok domów ze spadzistym dachem i wieżyczkami powstają domy o charakterze modernistycznym, jednym słowem groch z kapustą. W wielu krajch to co charakteryzuje przestrzeń to ład przestrzeni, ten ład wynika właśnie z rygorystycznych planów miejscowych. U nas tego brakuje. Mam wrażenie, że krajobraz naszych miast jest pełen bałaganu i przypadkowości. Może sie myle....ale chyba troche racji mam, no nie?

..... znalazłem ładną działkę nad jeziorem , ale jest mały szkopuł ma ona status działki leśnej może ktoś wie co z tym fantem można zrobić ......żeby ją tak przekształcić na budowlaną :lol:
Hmm, jedna rada.Wiem,ze ciezko lae daj sobie z nia spokój jezeli planujesz sie szybko budowac :wink:

zgadzam się z Gosią i dodam, ze przepisy nie tylko nie pozwalają budowac w lesie ale również nakazują zachowanie 12m odległości od działki leśnej

Ja tez bede budowal w gminie Pruszcz (Borkowo). Zmienialem dach w moim projekcie z 40 na 45 i nie byl to dla architekta jakis duzy problem (ale te zmiany robil autor projektu). Na szczescie dach byl 2 spadowy. A gdzie dokladnie masz dzialke?

Działkę mam w Borkowie :lol: . Czy masz dom ustawiony kalenicą równolegle do drogi i czy masz już pozwolenie?

Franciszek to wszystko prawda, ze przydałoby się więcej ładu przestrzennego i ujednolicenie zabudowy na danym terenie, ale ma to sens w przypadku nowo powstających osiedli. Ja będę budować niejako "plombę" w istniejącej zabudowie, gdzie każdy dom jest z innej parafii, bo budowane były wg poprzednich wersji widzimisię urzędników. W mojej okolicy nic nie zmieni fakt, że mój dom będzie zbudowany wg "nowego ładu". Dla mnie kłopot (przeprojektowanie dachu), a sens znikomy. Powiem więcej - mój oryginalny projekt lepiej się wpisywał w istniejące otoczenie (kąt nachylenia połaci), dobre sąsiedztwo byłoby zachowane. Na to jednak nikt nie patrzy, bo jest nowy plan i już.

Tak źle i tak niedobrze.

G.

Działkę mam w Borkowie :lol: . Czy masz dom ustawiony kalenicą równolegle do drogi i czy masz już pozwolenie?

No to moze bedziemy sasiadami :)

Tak dom bedzie ustawiony kalenica rownolegle do drogi. Pozwolenia jeszcze nie mam, ale mam nadzieje niedlugo zlozyc wszystkie papiery w starostwie.

No to moze bedziemy sasiadami :)

Tak dom bedzie ustawiony kalenica rownolegle do drogi. Pozwolenia jeszcze nie mam, ale mam nadzieje niedlugo zlozyc wszystkie papiery w starostwie.

A możesz się pochwalić jaki dom będziesz budował? Ja bym chciała taki jak na obrazku ale chyba się nie da :cry:

A możesz się pochwalić jaki dom będziesz budował? Ja bym chciała taki jak na obrazku ale chyba się nie da :cry:

http://www.konradmatuszewski.pl/ projekt M-130, ale dosyc mocno zmieniony: garaz 2 stanowiskowy, dodatkowy pokoj nad garazem i dom troche powiekszony (w sumie wyszlo 240 m, kurcze kto to bedzie ogrzewal? :) ) Widzialem prawie taki sam dom (pokoj nad garazem, ale garaz na jeden smaochod) w Baninie i bardzo mi sie podobal.

Witam po bardzo długim nieujawnianiu się. Przyznam się uczciwie, że podczytuję regularnie :).

Mam pytanie. Jak wyglšda ocieplenie i wykończenie lukarny?

Bardzo proszę tych co przerabiali temat. Niestety w projekcie nie mam wzmianki o wykończeniu tego elementu (minusy projektów gotowych).

Problem powstał w momencie zwiększenia gruboci ocieplenia połaci dachowych. Oryginalnie w projekcie mam 20 cm. Będę miała 25 cm.

Jeli dobrze kombinuję to ociepla się tak jak dach, czyli wełnš mineralnš. Jednak co od zewnštrz, czy też folia wysokoparoprzepuszczalna, czy może deskowanie? Pionowe zewnętrzne cianki majš być otynkowane, Czy może ociepla się od zewnštrz np. styropianem?

Jak to faktycznie jest?

Jeli ociepla się od wewnštrz to muszę zmniejszyć wymiar okna w lukarnie. Ech.

Pozdrawiam.

Rozumiem. że konstrukcja lukarny i więźby dachowej jest drewniana, no więc ścianki lukarny można wykończyć podobnie jak ściany w domu wykonanym w technologii szkieletu drewnianego. Ważne jest aby oprócz izolacji termicznej wykonać od wnętrza (tuż przed płytami g-k) paroizolacje. Wykończenie ściany od zewnątrz może być bardzo różne i zależy od Waszej wizji - może to być wykończenie drewnem (wtedy przed wełną mineralną stanowiącą izolacje termiczną należy wykonać wiatroizolacje), może to być również tynk cienkowarstwowy na płytach styropianowych. możliwości jest wiele a rozwiazanie tego detalu powinniście zlecić swojemu architektowi.

Franciszek to wszystko prawda, ze przydałoby się więcej ładu przestrzennego i ujednolicenie zabudowy na danym terenie, ale ma to sens w przypadku nowo powstających osiedli. Ja będę budować niejako "plombę" w istniejącej zabudowie, gdzie każdy dom jest z innej parafii, bo budowane były wg poprzednich wersji widzimisię urzędników. W mojej okolicy nic nie zmieni fakt, że mój dom będzie zbudowany wg "nowego ładu". Dla mnie kłopot (przeprojektowanie dachu), a sens znikomy. Powiem więcej - mój oryginalny projekt lepiej się wpisywał w istniejące otoczenie (kąt nachylenia połaci), dobre sąsiedztwo byłoby zachowane. Na to jednak nikt nie patrzy, bo jest nowy plan i już.

Tak źle i tak niedobrze.

G.

No tak, jak pisałem o tym ładzie to myślałem o idealnym społeczeństwie w idealnej przestrzeni, tymczasem mój dom jest parterowy mimo, że moi sąsiedzi wcześniej wybudowali pietrowe, więc i ja nie jestem idealny bo nie wpasowałem się w otoczenie. Rozumiem co masz na myśli mówiąc "każdy dom z innej parafi" i wprowadzanie takich rygorystycznych zapisów w już zdewastowanej przestrzeni napewno nie jest mądrym posunięciem. No cóż, czasem tak bywa i nic na to nie poradzimy.

Powiem jeszcze anegdotkę: gdy odwiedził mnie kolega z Holandii i zobaczył nasz bałagan przestrzenny to się zachwycił. Zapytałem go co mu się podaoba w tym, że każdy dom jest inny a wiele z nich nie ukończonych. Odpwiedział, ze jest zmeczony monotonią holenderskiego krajobrazu.......no cóż ja zazdroszcze mu, on zazdrości mi

Rzeczywiście budowałem z silki.

Ekipę na wiosnę tego roku ?!?!?! To obecnie niestety, ale muszę życzyć powodzenia. Wątpię, aby jakikolwiek przyzwoity fachowiec w lutym miał jeszcze wolne terminy na ten rok.

Anyway polecam jak zawsze Jana Sikorę (murarz) tel. 603363699 oraz Andrzeja Kobiele (cieśla) 607 712 935. Na początek ta ekipa. Co do pozostałych etapów to poszukam post, który kiedyś już wysłałem z namiarami na ekipy i go powtórzę.

MarcinU

wlasnie podpisalem umowe z J. Sikora i mam pytanie dotyczace budowy

Tez mam ochote budowac z silikatow,

Z jakiej grubosci stawiales siany i jakie ocieplenie ??

Jak cenowo wyglada sciana z silkatow w porownaniu do innych scian??

Z jakiej firmy dokladnie byly silkaty producent ???

Przyznam ze dzis wsponial Ciebie J. Sikora i mial bardzo dobre zdanie jako o inwestorze ....moze masz jakies wskazowki co do silikatow i do J. Sikory aby sie dobrze wsplpracowalo ???

a tak na marginesie to ciesla bedzie tez Pan Kobiela

Zwracam się jeszcze raz do wszystkich rozpoczynających budowę na terenie gminy Pruszcz, napiszcie jakiej wielkości macie działki.

Jaka jest minimalna wielkość działki, żeby uzyskać pozwolenie na budowę?

e.kala pierwsze słysze o tych przepisach, ja mam postawiony dom kalenicą prostopadle do drogi i nic sie nie czepiali, dwuspadowy dach owszem mam ale to przypadek - taki projekt mi sie spodobał, sąsiad budujacy po drugiej stronie ulicy ma kopertowy-czterospadowy, budowe zaczynalem w 2004r. w Będzieszynie gm. Pruszcz

Pozdrawiam