kapitan nemo 25.05.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Obecnie ta część forum przypomina raczej czat, a nie miejsce wymiany informacji i udzielania pomocy(...) Niestety muszę zgodzić się z Rolkiem... Czytam to forum od kilku miesięcy. Umieszczane na nim informacje to kopalnia wiedzy i doświadczeń. Można dzięki nim znaleźć dobrą ekipę, hurtownię, speca do każdego etapu budowy. Można też skorzystać z przykrego doświadczenia innych i ominąć jakąś hurotwnię czy nie kontaktować się z niesłownym wykonawcą. Ostatnio coraz częściej pojawiają się ploteczki. Forum zaczyna odchodzić od swojej świetnej do tej pory (moim zdaniem) linii na rzecz ... TWA. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.05.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Wiekszość z nas budowę domu ma za sobą i pozostaje fanami działów "Wnętrza" oraz "Pamiętajcie o ogrodach". Zamiast pretensji do innych należy zacząć od funkcji "Szukaj". Zamiast pretensji do "starszych" niech "młodzież" wspiera się nawzajem w swoich poszukiwaniach. Odpowiedzi na pytania typu "Z czego ściany?" z biegiem czasu przestają bawić. Was też kiedyś przestaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.05.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Info dla mieszkańców Gminy Szemud zainteresowanych przyszłą Trasą Lęborską Gdański Oddział GDDKiA realizuje przetarg na opracowanie "Studium Wykonalności i wstępny projekt budowlany Trasy Lęborskiej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.05.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Info dla mieszkańców Gminy Szemud zainteresowanych przyszłą Trasą Lęborską Gdański Oddział GDDKiA realizuje przetarg na opracowanie "Studium Wykonalności i wstępny projekt budowlany Trasy Lęborskiej".A trasa nadal ta sama?czy wstepny projekt moze obejmowac inny przebieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.05.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Info dla mieszkańców Gminy Szemud zainteresowanych przyszłą Trasą Lęborską Gdański Oddział GDDKiA realizuje przetarg na opracowanie "Studium Wykonalności i wstępny projekt budowlany Trasy Lęborskiej".A trasa nadal ta sama?czy wstepny projekt moze obejmowac inny przebieg Z tego co wiem, to przebieg Trasy pozostaje niezmieniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilaszek 25.05.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 No więc jestem w punkcie wyjścia i szukam nowej ekipy do wybudowania nieskomplikowanego domu z porothermu 44 (jedna warstwa) w Baninie. Krzychu CZesc, Ja odbylem kilka pogadanek na temat 1 warstwy z majstrem i kierownikiem budowy - po tym utwierdzilem sie w przekonaniu, ze szkoda kasy. Taka sciana musi byc wykonana perfekcyjnie, przez kogos, kto ma duze doswiadczenie - nie pozwol zeby zdobywali je na Tobie. Poza tym, jesli masz np. slupy betonowe w scianie, to one sa poteznym mostkiem termicznym. Generalnie kazdy element betonowy to juz jest duzy problem. Nie wspominam oczywiscie o zaprawie - bo to oczywiste - fachowcy musza miec specjalne kuwety do nakladania zaprawy. Dlatego wtedy najlepiej budowac elementami systemu (docinanie z podstawowych blokow moze co najwyzej miec efekt w postaci gory gruzu przed domem. Nie musze dodawac, ze taniej to nie bedzie.... Poza tym moj majster mowi, ze docieplal juz kilka domow z 44 bo w niektorych miejscach nie trzymaly temperatury. Ale wybor nalezy do Ciebie, tylko pamietaj - ekipa musi wiedziec o co chodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.05.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Obecnie ta część forum przypomina raczej czat, a nie miejsce wymiany informacji i udzielania pomocy(...) Niestety muszę zgodzić się z Rolkiem... Czytam to forum od kilku miesięcy. Umieszczane na nim informacje to kopalnia wiedzy i doświadczeń. Można dzięki nim znaleźć dobrą ekipę, hurtownię, speca do każdego etapu budowy. Można też skorzystać z przykrego doświadczenia innych i ominąć jakąś hurotwnię czy nie kontaktować się z niesłownym wykonawcą. Ostatnio coraz częściej pojawiają się ploteczki. Forum zaczyna odchodzić od swojej świetnej do tej pory (moim zdaniem) linii na rzecz ... TWA. Niestety.jak słusznie zauwazył Marcus, Ci co sie pobudowali, powiedzileli juz wszystko co było do powiedzenia. Obecnie w wiekszosci znamy sie z reala. Za moich poczatków, Marcus tez sobie dyskutował z Kinga, Adamskim, docentemi wieloma innymi. Do głowy mi nie przyszło wyskakiwac z paszcza. Grzecznie prosiłam jak miałam jakies pytania, a dodatkowo czytałam wszystkie posty od 1. Zreszta zauwazyłam jakas dziwna prawidlowosc "u Was". Podgladacie forum od dawna, czerpiecie pełnymi garsciami, ale jakos aktywnosci w dzieleniu sie wiedza nie widze. Nie na tym to polega. Fenomen Forum Muratora, to zyczliwosc i dzielenie sie wiedzaa nie tylko zgapianie informacji i postawa roszczeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 25.05.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 W temacie bankow Dopiero dzisiaj otzrymalem kase z kredytu, moj bank w koncu bede mogl powiedziec ze bedzie uczestniczyl w budowaniu. dlugo to trwalo, ale lepiej pozno niz wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaba73 25.05.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 A w jakim banku, jeśli można spytać. My czekamy już drugi tydzień, a w poniedziałek chcemy zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.05.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 No więc jestem w punkcie wyjścia i szukam nowej ekipy do wybudowania nieskomplikowanego domu z porothermu 44 (jedna warstwa) w Baninie. Krzychu CZesc, Ja odbylem kilka pogadanek na temat 1 warstwy z majstrem i kierownikiem budowy - po tym utwierdzilem sie w przekonaniu, ze szkoda kasy. Taka sciana musi byc wykonana perfekcyjnie, przez kogos, kto ma duze doswiadczenie - nie pozwol zeby zdobywali je na Tobie. Poza tym, jesli masz np. slupy betonowe w scianie, to one sa poteznym mostkiem termicznym. Generalnie kazdy element betonowy to juz jest duzy problem. Nie wspominam oczywiscie o zaprawie - bo to oczywiste - fachowcy musza miec specjalne kuwety do nakladania zaprawy. Dlatego wtedy najlepiej budowac elementami systemu (docinanie z podstawowych blokow moze co najwyzej miec efekt w postaci gory gruzu przed domem. Nie musze dodawac, ze taniej to nie bedzie.... Poza tym moj majster mowi, ze docieplal juz kilka domow z 44 bo w niektorych miejscach nie trzymaly temperatury. Ale wybor nalezy do Ciebie, tylko pamietaj - ekipa musi wiedziec o co chodzi ! Wybaczcie, że będę nieco niegrzeczny, ale szlag mnie trafia jak czytam tego typu opinie, które nie mają żadnego uzasadnienia w rzeczywistości, natomiast funkcjonują na zasadzie "jedna baba...drugiej babie" (z całym szacunkiem do bab ). Sam zbudowałem dom w technologii I-warstwowej z Ytonga. Na rynku jest sporo ekip dobrze zaprawionych w technologii jednowarstwowej. Koniecznośc stosowania zaprawy klejowej i odpowiednich narzędzi jest rzeczą oczywistą, a ekipy które budują w tej technologii takowe narzędzia posiadają. Opinia majstra wynika albo z jego niewiedzy, albo najzwyczajniej chrzani głupoty. Wszelkie elementy betonowe typu: nadproża, wieńce, słupy powinny zostać na etapie szalowania docieplone warstwą styropianu lub wełny. Nie dalej jak wczoraj odwiedziła mnie Pani zaczynająca budowę domu w Koleczkowie. Architekta zrobiła jej adaptację projektu i zaplanowała ścianę II-warstwową (uwaga, uwaga) Ytong 24 cm + ocieplenie styropianem. Normalnie zatłukł bym to "architektoniczne" babsko. Po dłuższych wyjaśnieniach okazało sie że dla Pani architekt wszelki beton komórkowy to Ytong. Zasugerowałem Inwestorce z Koleczkowa aby spytała Panią architekt kiedy ostatnio przeczytała jakieś wydawnictwo fachowe. Podobnie jest z wszelkiej maści "majstrami". Kontakt z literaturą fachową jest zerowy. opinie opierają się na tym co gdzieś tam usłyszeli, a gdy spieprzą wykonanie to mówią że materiał jest do du... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 25.05.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 ... Telefony podam potem, w tej chwili nie mam przy sobie notesu. Rolku a telefony już som ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilaszek 25.05.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Sam zbudowałem dom w technologii I-warstwowej z Ytonga. Aaaa, witam, wyczuwam jakies poddenerwowanie... Jezeli budowales z Ytonga - dokladnie wg systemu i ekipa wiedziala co robi, to w porzadku - nie zamierzam dyskutowac nad wyzszoscia technologii. Chodzi mi tylko o to, ze nie majac pewnosci, absolutnego przekonania i pelnej wiedzy, a takze absolutnie sprawdzonej w takiej technologii ekipy - moge w najlepszym z najgorszych przypadkow skonczyc docieplajac gruba, jednowarstwowa sciane. Planujac inwestycje za kilkaset tysiecy zlotych pojscie "na zywiol" jest po prostu nieuzasadnione. Tak na marginesie - jakie wrazenia w sezonie zimowym z 1-warstwowa sciana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Bardzo dobre. Dom ma już dwie zimy za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.05.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 wyczuwam jakies poddenerwowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 25.05.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Nie dalej jak wczoraj odwiedziła mnie Pani zaczynająca budowę domu w Koleczkowie. Architekta zrobiła jej adaptację projektu i zaplanowała ścianę II-warstwową (uwaga, uwaga) Ytong 24 cm + ocieplenie styropianem. Normalnie zatłukł bym to "architektoniczne" babsko. Po dłuższych wyjaśnieniach okazało sie że dla Pani architekt wszelki beton komórkowy to Ytong. Zasugerowałem Inwestorce z Koleczkowa aby spytała Panią architekt kiedy ostatnio przeczytała jakieś wydawnictwo fachowe. Markus, musi to jest na pewno takie samo architektoniczne cudo co u mnie ps. Nie denerwuj się tak chłopie, bo nam tu zejdziesz (no wiesz..wiekowy jesteś - to za te baby) Jak ogródek i tuje od pana ogrodnika? Odżyły? Bo moje prawie wszystkie padły (chyba dałam im za dużo witaminek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 26.05.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 A w jakim banku, jeśli można spytać. My czekamy już drugi tydzień, a w poniedziałek chcemy zaczynać Bank Millennium odzial kredytow hipotecznych we wrzeszczu. Spora wina lezy po stronie obslugi, a dokladniej muwaiac mojego pseudo "doradcy" No ale jest, pozno, ciezko wyciagniete, ale cieszy Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 26.05.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Brzydki atak... Bardzo miło jest podglądać czyjeś towarzyskie rozmowy a i uczestniczyć w nich również Bardzo mi to forum pomogło w przejsciu przez krętą drogę budowlaną Same merytoryczne uwagi bez osobistych dygresji?? to nie tutaj... Jeżeli komuś nie pasuje forma forum Trójmiasto to zawsze może korzystać z "wymiany doświadczeń" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio 26.05.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 A w jakim banku, jeśli można spytać. My czekamy już drugi tydzień, a w poniedziałek chcemy zaczynać Bank Millennium odzial kredytow hipotecznych we wrzeszczu. Spora wina lezy po stronie obslugi, a dokladniej muwaiac mojego pseudo "doradcy" No ale jest, pozno, ciezko wyciagniete, ale cieszy Powodzenia Brne przez oferte roznych bankow w poszukiwaniu krdytu na wykonczenie mojego domeku. Bylem w kilku placowkach millennium i nie dogadalem sie. Na dzien dzisiejszy jestem zdecydowany na kredycik w mbanku ktory daje mi najlepsza oferte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaba73 26.05.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 My walczymy w MultiBanku, tam już mamy długą historię choroby Do tej pory było nieźle, ale ostatnio zmieniła się pani nas obsługująca i jest trochę słabo. Cóż, na pierwsze podrygi nam wystarczy, a na kredyt trzeba czekać i tyle. G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 26.05.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 JOOLA - niestety ogród mi się totalnie sypie. Cyprysiki wyglądają jakby przeleciało przez nie stado szarańczy. Nawozy, opryski, podlewanie i wielkie g... z tego. Niestety teraz przyszła kolej na świerki, jeden juz mi pojechał, następne wykazują pierwsze symptomy dogorywania. Jedynie trawnik raduje moje serce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts