Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obecnie ta część forum przypomina raczej czat, a nie miejsce wymiany informacji i udzielania pomocy(...)

Niestety muszę zgodzić się z Rolkiem... :(

Czytam to forum od kilku miesięcy. Umieszczane na nim informacje to kopalnia wiedzy i doświadczeń. Można dzięki nim znaleźć dobrą ekipę, hurtownię, speca do każdego etapu budowy. Można też skorzystać z przykrego doświadczenia innych i ominąć jakąś hurotwnię czy nie kontaktować się z niesłownym wykonawcą.

Ostatnio coraz częściej pojawiają się :-? ploteczki. Forum zaczyna odchodzić od swojej świetnej do tej pory (moim zdaniem) linii na rzecz ... TWA. Niestety.

jak słusznie zauwazył Marcus, Ci co sie pobudowali, powiedzileli juz wszystko co było do powiedzenia. Obecnie w wiekszosci znamy sie z reala. Za moich poczatków, Marcus tez sobie dyskutował z Kinga, Adamskim, docentemi wieloma innymi. Do głowy mi nie przyszło wyskakiwac z paszcza. Grzecznie prosiłam jak miałam jakies pytania, a dodatkowo czytałam wszystkie posty od 1. Zreszta zauwazyłam jakas dziwna prawidlowosc "u Was". Podgladacie forum od dawna, czerpiecie pełnymi garsciami, ale jakos aktywnosci w dzieleniu sie wiedza nie widze. Nie na tym to polega. Fenomen Forum Muratora, to zyczliwosc

i dzielenie sie wiedzaa nie tylko zgapianie informacji i postawa roszczeniowa :evil:

Jak miło być wspominanym na forum ;-) Popieram zdanie mojej przedmówczyni (jak to poważnie brzmi ;-) ) Sam na początku przesiedziałem kilka tygodni na przeglądaniu forum i notowaniu informacji... Uczyłem się od Kodiego, Zachara, Jacy_v40, jeździłem do nich na budowy...

Teraz z innej beczki - pytanie do budujących w Tczewie i okolicach: chciałbym kupić drewno liściaste do palenia w kominku. Czy ma ktoś może namiary w tym temacie?

Pozdrawiam

Adamski

PS. Markus - widzę że stałeś się "liderem" tego forum ;-) Co do tematu ściany 1-warstwowej zmartwię Cię. Mam w bardzo bliskim sąsiedztwie dom o ścianch jednowarstwowych z bloczków z keramzytu wypełnionego styropianem z Leiera. Pare razy oglądałem pracę murarzy. Ekipa niby z doświadczeniem, a fugi robili takie jak za Gomułki, istny koszmar. Patrząc na ich robotę utwierdziłem się w przekonaniu że zrobiłem dobrze stawiając ścianę z bloczków z gazobetonu 24 cm + wełna 12 cm. W domu cieplutko i żadnej wilgoci.

Cześć,

No niestety nowi zazwyczaj zaczynają od pytań :( . Jak mogą się dzielić doświadczeniem skoro go dopiero zdobywają np. dzięki takiemu Forum i samej budowie. Wcześniejsze posty przejrzałem bardzo starannie. Niektóre kontakty pochodzą z postów z bardzo wczesną datą i niekiedy tych ekip już zwyczajnie nie ma bo budują u naszych zachodnich sąsiadów :( . Stąd moja prośba. A co do zgapiania informacji, to mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł się odwdzięczyć również dobrą radą. A sformułowanie "u Was" to, szczerze powiedziawszy, nie wiem jak zastąpić. "u nas" nie pasuje bo u mnie jeszcze nikt nie budował :D - dopiero będzie.

Pozdrawiam i dziękuję za bezcenne rady :)

Krzychu

JOOLA - niestety ogród mi się totalnie sypie. Cyprysiki wyglądają jakby przeleciało przez nie stado szarańczy. Nawozy, opryski, podlewanie i wielkie g... z tego. Niestety teraz przyszła kolej na świerki, jeden juz mi pojechał, następne wykazują pierwsze symptomy dogorywania. Jedynie trawnik raduje moje serce.
Cyprysy prawdopodobnie Ci przemarzły. Ostatnio w szkółce mi mówili, ze ciezka zima była i cyprysy bardzo dostały

Cześć :D ,

...... do wybudowania nieskomplikowanego domu z porothermu 44 (jedna warstwa) w Baninie. Jakby ktoś z Was miał jakieś namiary na uczciwą, solidną ekipę byłbym bardzo wdzięczny. :D

Pozdrawiam

Krzychu

Witam - gdzie sie budujesz w Baninie - może pomachamy sobie łapkami z okienka :wink: Co do ekipy to niezbyt pomoge bo moje ręce same budują ale co do materjałów początkowych - stal drewno ... to moge opisać swoje doświadczenia cenowe.

Pozdrawiam!

Witam - gdzie sie budujesz w Baninie - może pomachamy sobie łapkami z okienka :wink: Co do ekipy to niezbyt pomoge bo moje ręce same budują ale co do materjałów początkowych - stal drewno ... to moge opisać swoje doświadczenia cenowe.

Pozdrawiam!

Cześć

za algidą w lewo i kawałek żwirówką... Na razie jeszcze jest tam gołe pole. Co do drewna to ktoś mi polecał tartak czy hurtownię w Szemudzie ale to niesprawdzona informacja, a beton to na Marynarki Polskiej ale o tym to ktoś wspominał wcześniej na Forum.

Tak czy inaczej bardzo chętnie bym się zapoznał z Twoimi doświadczeniami. Wiedza o cenach jest bezcenna :D

Pozdrawiam

Krzychu

Wczoraj "załatwiliśmy" sobie wodę na czas budowy :D :)

Może pamietacie, ale niestety nie ma wody na naszej działce :( , prądu zresztą tez jeszcze nie ma :-?

Ale. Wodę bedziemy kupowac od najblizszych sasiadow. Czyli obejdzie sie od beczkowozu :) Za to trzeba kupic dluuuuugi waż i heja :wink: Sasiedzi daleko, ale damy rade :D

Widzę światełko w tunelu :D :D :D

[quote="Śliwka"]Beti, jaka rata?

Wstyd sie przyznac, ale nie wiem :oops:

Tzn nie wiem jak to bedzie na tych warunkach. Na gorszych, przed negocjacjami, miało być 1180, czy jakos tak, to było juz jakis czas temu i skoro liczylam na lepsze warunki, to nie przywiazywalam wagi do tej kwoty. A teraz to nie wiem...

Witam :D

A czy może ktoś z Was wie coś na temat prac ekipy p. Michała Malinowskiego ? Może u kogoś z Was budował ? Zdałyby sie jakieś referencje...

Pozdrawiam

Krzychu

W swoich notatkach znalazłam zapis, że p. Michał Malinowski (Osowa) to fachowiec bardzo dobry, ale dość drogi (cokolwiek by to miało znaczyć) Niestety, nie pamiętam kto z forum go polecał, gdzieś na pierwszych stronach naszej trójmiejskiej grupy informację o tym panu znalazłam :-?

W sprawie trasy lęborskiej,

niedawno rozmawiałam z Panem Nestorem Rojek z gdańskiego oddzialu GDDKiA, na razie nie mozna powiedziec, ze przebieg trasy nie ulegnie zmianie. Z tego co wiem zespol opracowujacy ocene warunkow bedzie przeprowadzal wywiad z mieszkancami, moze jest jeszcze szansa...

Najprawdopodobniej wszystko wyjasni sie w grudniu, bo wtedy mija termin realizacji.

"Zamówienie dotyczy wielokryterialnej oceny aktualnego przebiegu dróg krajowych na odcinkach podanych poniżej:

- Nr 6 na odc. Bojano - Osowa OT;

- Nr 7 na odc. granica m. Gdynia - Glincz;

- Nr 20 na odc. Żukowo - granica m. Gdańska;

w okolicy Aglomeracji Trójmiejskiej oraz ewentualnych przebiegów alternatywnych."

Cześć :D ,

jestem nowy na Forum i chciałbym poprosić o pomoc Szanownych Forumowiczów. (...)

Obawiam się, że takowej tu nie uzyskasz.

Obecnie ta część forum przypomina raczej czat, a nie miejsce wymiany informacji i udzielania pomocy. Tu się zaprasza na ognisko i dyskutuje o nim przez kilkadziesiąt wątków, cytując w jednym poście sześć innych; tu się rozmawia o kotkach i zachwyca nimi przez kolejne ileśtam wątków.

Jak nie należysz do TWA, to nie masz szans. Przegrasz z karkówką i Mruczkiem.

No, Rolek musze ci powiedziec, ze masz bardzo dobre wejscie

:lol: :lol: :lol: Na sam poczatek, wlezc z buziorami do kogos do domu, beknac, zamiast dzien dobry i poobrazac. Tak trzymaj brachu :roll: A, umiejetnosci obsługiwania wyszukiwarki, rozumiem wcieło :roll: Wszyscy nowi zaczynaja od czytania wszystkich postów i notowaniato jedyna dobra rada jaka Ci dam, na reszte nie licz

Patrzac krytycznie to pomimo takiej formy wypowiedzi jest w tym sporo racji. A poza tym nikt nie powinien probowac zawlaszczac tego forum, pomimo ogromnego wkladu w rozwoj forum i chetnego sluzenia pomoca innym forumowiczom.

gosia@ wiesz już może coś na temat biletów na koncert Gilmoura?

Rolku no co z tymi telefonami :-? Podaj namiary..., ekip, o których wspominasz na trójmiejskim forum nie znalazłam (pewnie nieuważnie czytałam i gdzieś przegapiłam...)

k.koval i co, przydała się lista? Daj znać, co z Twoją ekipą....

Cześć,

No niestety nowi zazwyczaj zaczynają od pytań :( . Jak mogą się dzielić doświadczeniem skoro go dopiero zdobywają np. dzięki takiemu Forum i samej budowie. Wcześniejsze posty przejrzałem bardzo starannie. Niektóre kontakty pochodzą z postów z bardzo wczesną datą i niekiedy tych ekip już zwyczajnie nie ma bo budują u naszych zachodnich sąsiadów :( . Stąd moja prośba. A co do zgapiania informacji, to mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł się odwdzięczyć również dobrą radą. A sformułowanie "u Was" to, szczerze powiedziawszy, nie wiem jak zastąpić. "u nas" nie pasuje bo u mnie jeszcze nikt nie budował :D - dopiero będzie.

Pozdrawiam i dziękuję za bezcenne rady :)

Krzychu

I dobrze, gdy zaczynają od pytań.

Gorzej gdy zanim zadadzą jakiekolwiek pytanie, w pierwszym poście piszą, że Forum jest do du.. :lol:

I dobrze, gdy zaczynają od pytań.

Gorzej gdy zanim zadadzą jakiekolwiek pytanie, w pierwszym poście piszą, że Forum jest do du.. :lol:

Święta racja Markusie. a jeszcze gorzej gdy sami niczym "cichociemni" siedzą w okopach i pieczołowicie spisują namiary na różne ekipy,sami niczym się nie podzielą...a gdy człowiek o "gruszce i pietruszce" chce pogadać, coby trochę od budowlanej rzeczywistości odskoczyć, to larum podnoszą, ze niby nie na temat, a toć wszak w klubie budujących jesteśmy, a nie w wymianie doświadczeń np. :)

...studnia-czy wybicie studni jest legalne ?-będę wdzieczna za informacje.

Pozdrawiam.

Zdaje się, że do 30 metrów żadnych pozwoleń nie trzeba :-?