Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Witam nowych forumowiczow trojmiejskich, ale jacys tacy tajemniczy sa, nie wiadomo gdzie i co zamiarzacie budowac, moze przyblizycie nam swoje osoby. Tadzik moze sie okaze ze bedziesz budowal obok mnie :D

a rrmi ma jako widze naprawde nizly dorobek jak na nowego forumowicza . Ja sie takiej liczby nie moge dorobic od ponad dwoch lat na forum. No, no, no - tylko pogratulowac, a moze to jakis swietny doradca w jakiejs wzietej dziedzinie budowlanej.

Pozdrawiam

Piotr

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam nowych forumowiczow trojmiejskich, ale jacys tacy tajemniczy sa, nie wiadomo gdzie i co zamiarzacie budowac, moze przyblizycie nam swoje osoby. Tadzik moze sie okaze ze bedziesz budowal obok mnie :D

a rrmi ma jako widze naprawde nizly dorobek jak na nowego forumowicza . Ja sie takiej liczby nie moge dorobic od ponad dwoch lat na forum. No, no, no - tylko pogratulowac, a moze to jakis swietny doradca w jakiejs wzietej dziedzinie budowlanej.

Pozdrawiam

Piotr

Piotrze, rrmi nie taka juz nowa, kilka razy w naszej grupie trojmiejskiej pojawiala się... 8) Sam kiedys pisales, ze mało udzielasz się, pewnie przegapiles :-? A moze jako forumowicz z ponad dwuletnim stażem mógłbys pomóc znależć rrmi działkę, jakiej szuka...

tadzik07 rozumiem, ze dzialke kupiles juz jakis czas temu i pozwolenie na budowe tez masz? Napisz, gdzie, w ktorej części naszego regionu stanie Twoj dom :) Tak czy owak milego dnia wszystkim budujacam, zaczynajacym budowac i o budowie dopiero myslacym zycze...

Mam pytanie do zorientowanych w temacie wylaczenia dzialki z produkcji rolnej, pani w UM Gdansk (Wydzial Ochrony Srodowiska) powiedziala nam, ze poniewaz dzialka w plane zagospodarowania przeznaczona jest na cele budowlane, musimy odrolnic ja w calosci, a nie tylko w częsci, gdzie beda staly budynki (no i oczywiscie od calosci placic podatki), Zupelnie co innego mowila nam kobieta w dziale finansowym, gdzie ustalalismy zaraz po kupnie dzialki podatek rolny. Powiedzcie mi, jak to u Was wygladalo? Czy tak musi byc jak pani z ochrony srodowiska nam mowi? Aha...i jeszcze musimy dolaczyc zaswiadczenie o pochodzeniu gruntow mineralnych...czy to konieczne (mamy grunty klasy III Rb).

Mam pytanie do zorientowanych w temacie wylaczenia dzialki z produkcji rolnej, pani w UM Gdansk (Wydzial Ochrony Srodowiska) powiedziala nam, ze poniewaz dzialka w plane zagospodarowania przeznaczona jest na cele budowlane, musimy odrolnic ja w calosci, a nie tylko w częsci, gdzie beda staly budynki (no i oczywiscie od calosci placic podatki), Zupelnie co innego mowila nam kobieta w dziale finansowym, gdzie ustalalismy zaraz po kupnie dzialki podatek rolny. Powiedzcie mi, jak to u Was wygladalo? Czy tak musi byc jak pani z ochrony srodowiska nam mowi? Aha...i jeszcze musimy dolaczyc zaswiadczenie o pochodzeniu gruntow mineralnych...czy to konieczne (mamy grunty klasy III Rb).

1) Odralnia się tylko powierzchnię zabudowy, a nie całą działkę.

2) Pierwsze słyszę o takim zaświadczeniu, ale jeżeli juz to kłania się Ewidencja Gruntów.

Twoja sytuacja udowadnia po raz kolejny że najgorzej buduje sie w granicach administracyjnych dużych miast. Drogo i niekompetentnie.

2) Pierwsze słyszę o takim zaświadczeniu, ale jeżeli juz to kłania się Ewidencja Gruntów....

Ja tez pierwszy raz slysze...ciekawa jestem, jakie jeszcze zaswiadczenia bede musiala doniesc, zeby mile panie zadowolic, chyba - na samym koncu-od psychiatry , ze...mimo wszystko to byl moj swiadomy wybor 8)

Markus to nawet nie ma byc zaswiadczenie, tylko "opinia o pochodzeniu gleby wykonana przez uprawnionego rzeczoznawcę" Czy to wlasnie w Ewidencji Gruntow sie zalatwia? Po co tak naprawde ten dokument?

Czy ktos z was zna jakies przepisy mowiace o tym, ze nie odralnia sie calej dzialki?

Wlowik

Pisales jakis czas temu o problemach z grzejnikiem kanalowym, moglbys rozwinac ten temat, jezeli nie chcesz zasmiecac formum, to moze byc na priva, albo maila (w stopce), ale jak przypuszczam wiele osob moze z tego skozysta.

Chcialem pogadac o tym na zywo u Was na gill'u ale niestety nie udalo sie.

Dzieki wielkie

Piotr

Piotr, o problemach z grzejnikiem kanałowym pisał Franciszek, bylismy nawet u niego, dziura na grzejnik ciagle ziała pustką.

Franciszek jednak cos ostatnio się nie odzywa, przeprowadził się i wsiąkł. :D

G.

Witam faktycznie po długiej nieobecności.

Jeżeli chodzi o grzejnik kanałowy to już go mam w podłodze i nawet działa (choć przy tych temperaturach nie jest zbyt często używany). Zdobycie tego grzejnika to duży problem. Wykonawcą całej instalacji była firma Atom, ale nie wiem czy po tych przeżyciach podejmą sie jeszcze dla kogoś innego zadobyć to cacko. Zainteresowanym proponuje kontakt osobisty:604 191 611. Zbyt wiele miejsca zająbym tym grzejnikiem na forum gdybym chciał opisać wszystkie za i przeciw. Zapraszam też do siebie, można zobaczyć go na żywo :lol:

Drewno kupowałam w tartaku w Lubieszynie k. Nowej Karczmy. Rozmawiać trzeba z właścicielem- p. Krzysztofem Peek tel. 606-817-638 . Po negocjacjach dostałam cenę 635 zł netto (łącznie z impregnacją zanurzeniową ). Transport w cenie. Póżniej domawiałam jeszcze deski i nawet dogadaliśmy się bez faktury. W niedługim czasie będę zamawiać u nich podbitkę.

To ten sam co od Ani i Piotra, rzeczywiście mają dobrą cenę. Mam rozmawiać jutro z właścicielem, bo dzisiaj poszedł do lasu i nie wziął komórki :lol:

PS A czy masz juz wiezbe i kiedy kladziesz dachowke??

Więźbę mam już na dachu od zeszłego roku, a dachówki zaczną układać od 19 czerwca. Rozmawiałam z Twoja żoną, powiedziała że w przyszłym tygodniu pewnie podjedzie zobaczyć krokwie. A tak swoją drogą to nie zazdroszczę :(

Słuchajcie - w niedzielę w Kokoszkach w BACIE kiermasz budowlany, warto zajrzeć...A może ustalmy, kto się wybiera - może wyjść z tego ciekawe spotkanie trojmiejskich Bob-ów - Budowniczych :)

Byliśmy, zamówiliśmy okna dachowe i już dziś ciśnienie mi się podniosło. Wczoraj gość który był przy stoisku Fakro powiedział nam że mają teraz promocję na rolety za 1 zł. Na moje pytanie czy w każdym kolorze, odpowiedział że oczywiście i dał mi katalog z roletami, więc zamówiliśmy w wybranych kolorze. Jako, że na zamówieniu zostawiliśmy numer telefonu męża, to dzisiaj dzwoni jakaś pani do niego z pretensjami, że ją oszukaliśmy :o :evil: bo rolety za złotówke to tylko w kolorze kremowym a inne są w normalnej cenie i że ona za bardzo ufa ludziom :roll: W tym miejscu mój zwykle spokojny małżonek się wściekł, bo jak żyje to jeszcze nikt go nie nazwał oszustem, poprosił o telefon do pana z Fakro, który oczywiście nie był tym z którym rozmawialiśmy, koniec końców powiedział że ani złotówki nie dopłaci, wszystko mu jedno jaki kolor i nic więcej u nich nie kupi.

Ja jednak jestem mniej spokojna niż mój ślubny i postanowiłam dać upust mojej mniej spokojne naturze 8) Po wielu różnych rozmowach telefonicznych kierownik działu dachów w Bacie (okazało się, że to ich pracownik wprowadził nas w błąd) ma pomyśleć do jutra co z tym fantem zrobić. Szczerze mówiąc nie liczę na wiele, ale przynajmniej wyraziłam swoje niezadowolenie, bo niedość że czlowiek wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze to jeszcze nazywają go oszustem :evil:

To tyle moich doświadczeń z BAT-em....

Ja tez pierwszy raz slysze...ciekawa jestem, jakie jeszcze zaswiadczenia bede musiala doniesc, zeby mile panie zadowolic, chyba - na samym koncu-od psychiatry , ze...mimo wszystko to byl moj swiadomy wybor 8)

Markus to nawet nie ma byc zaswiadczenie, tylko "opinia o pochodzeniu gleby wykonana przez uprawnionego rzeczoznawcę" Czy to wlasnie w Ewidencji Gruntow sie zalatwia? Po co tak naprawde ten dokument?

Czy ktos z was zna jakies przepisy mowiace o tym, ze nie odralnia sie calej dzialki?

Jak chcesz namiary na kogo kto wystawia opnie o pochodzeniu gruntów (potrzebna do odrolnienia) to daj znać, znajdę w domu telefon do kobiety ktora mi to wydawała. Może ona co będzie potrafiła powiedzieć. Albo zadzwoń do urzędu, też ci powinni podać kilka kontaktów.

Pamiętam też że we wniosku o odrolnienie pani gleboznawca proponowała napisać że "częć działki mam zamiar przeznaczyć na uprawę warzyw na potrzeby rodziny :)" w zwišzku z czym wnoszę o odrolnienie tylko częci działki pod budynek. Może w UM to zaakceptujš... ;)

Ja w każdym razie dostałem decyzję że odrolnienie nie jest wymagane bo moja ziemia to piach mineralny klasy VI ;) - odrolni się sama po wybudowaniu. A chyba wnosiłem o odrolnienie całoci...

Aha, jeszcze jedno:

Ja tez pierwszy raz slysze...ciekawa jestem, jakie jeszcze zaswiadczenia bede musiala doniesc, zeby mile panie zadowolic[...]

Jak chcesz budować przylacze wodne, które zwykle przebiega przez drogę, która z kolei najczesciej jest wlasnoscia gminy, to pewnie będzie ci potrzebne z Wydziału Skarbu "pozwolenie na czasowe zajęcie nieruchomosci będacej własnoscia gminy miasta Gdańsk" w celu budowy tego przyłacza.

Albo zadzwoń do wydz. architektury do pokoju który obsługuje Twój rejon i się zapytaj - bo moze nie w każdym miejscu będa wymagać... :-?

To tyle moich doświadczeń z BAT-em....

No tak, znam ten ból. Dałam sie nabrać na ich kiermasz w ubiegłym roku, rzecz dotyczyła dachu. Niby wszytsko pieknie i tanio (rzeczywiście taniej niz gdzie indziej), ale te problemy logistyczno - organizacyjne :( :( :( . Wystarczy powiedzieć, że nadpłatę zwrócili mi dopiero w marcu (zakupy były robione w październiku ub. roku) i to dopiero po moich licznych monitach. Cały czas odpowiadano mi, że to ja mam im dopłacić :o :x :x :o .

Tak, że w tym roku mimo, że byłam w castoramie (a to juz naprawdę nie daleko) do nich nawet nie zajechałam.[/b]

Jak chcesz namiary na kogo� kto wystawia opnie o pochodzeniu gruntów (potrzebna do odrolnienia) to daj znać, znajdę w domu telefon do kobiety ktora mi to wydawała.

Bardzo dziękuję za info i o nr telefonu poproszę, dzięki też za informacje o warzywkach, moze i u mnie sie uda (nie chce odrolniac calej dzialki)

Jesli chodzi o przylacze wodociagowe to narazie mnie nie dotyczy (z koniecznosci niejako kopiemy studnie).

P.S.

Wlasnie wrocilismy z UM, okazalo sie, ze kawaleczek naszej dzialki objety jest ochrona archeologiczna :o I co teraz? Pani zajmujaca sie nasza sprawa, powiedziala, ze do srody zastanowi sie, co z tym zrobic :-? :-? A moze ktos mi powie, co moze mnie w srode czekac?

Pozdrawiam

Piotr

Piotrze, rrmi nie taka juz nowa, kilka razy w naszej grupie trojmiejskiej pojawiala się... 8) Sam kiedys pisales, ze mało udzielasz się, pewnie przegapiles :-? A moze jako forumowicz z ponad dwuletnim stażem mógłbys pomóc znależć rrmi działkę, jakiej szuka...

tadzik07 rozumiem, ze dzialke kupiles juz jakis czas temu i pozwolenie na budowe tez masz? Napisz, gdzie, w ktorej części naszego regionu stanie Twoj dom :) Tak czy owak milego dnia wszystkim budujacam, zaczynajacym budowac i o budowie dopiero myslacym zycze...

Ale riposta - no ale jakby nie bylo bardzo sluszna. Sorki, musialem przegapic.

Co do pomocy to niestety niebardzo moge pomoc, bo nasza wies lezy na uboczu, a na moja dzialke jak zajezdzali wtym roku z materialami to niemal bez wyjatku wyrazali swoje obawy o dojazd w ciagu najblizszych sezonow jesienno-zimowych. Nic tez nie zapowiada poprawy tematu drogi, bo jestesmy wspolwlascicielami drogi i gmina wogole nie jest zainteresowana przejeciem jej bez nawierzchni. :cry: :evil:

To bedzie bardzo trudny orzech do zgryzienia, ja osobiscie juz sie rozgladalem za samochodami terenowymi.

[szanowna Pani

Zarząd Komunikacji Miejskiej w Gdyni, na wniosek władz gminy Szemud planuje uruchomienie linii 191 łączącej pętlę w Gdyni Dąbrowie (przy Tesco) z Chwaszczynem, Bojanem i Koleczkowem, a w weekendy także z zajazdem do Kielna. Linia ta miałaby zostać uruchomiona w ostatnim tygodniu sierpnia lub od początku września i funkcjonować przez wszystkie dni tygodnia. W chwili obecnej trwają prace nad porozumieniami między gminą Szemud, a Gdynią oraz nad wyłonieniem przewoźnika do obsługi tej linii.

Po zakończeniu wszystkich procedur formalno-prawnych, ZKM w Gdyni zaprezentuje rozkład jazdy oraz poinformuje o dokładnej trasie autobusu.

Z poważaniem

Grzegorz Guździoł

Zarząd Komunikacji Miejskiej w Gdyni

Mialabym do Was prosbe :)

Jesli w najblizszym czasie zauwazycie w swoim sasiedztwie dzialke na sprzedaz , bardzo prosze napiszcie do mnie.

Dzialka powinna byc widoczna z drogi , a najlepiej polozona przy drodze .

Pamietajcie o mnie :D

Pozdrowka

Wyjezdzajac z lasu ulica Sopocka w kierunku Karwin po prawj stronie jest ogrodzony teren i tablica "Dzialka na sprzedaz".

Jeżeli chodzi o ''kiermasz'' w Bat: to żenada. Jesteśmy aktualnie na etapie poszukiwania materiałów na stan ''0''; i dokładnie tyle informacji uzyskałem od miłej pani. Przepraszam, faktycznie podała mi cenę bloczków betonowych, których tak na marginesie nie ma i nie wiadomo dokładnie kiedy będą, ale cena jest a jak: 4,10zł (np. u Wrońskiego 3.05 z cennika)! Nie rozumiem co za polityka, dali by wolne swoim pracownikom i nam też nie zawracali ......głowy :wink:

Wlasnie wrocilismy z UM, okazalo sie, ze kawaleczek naszej dzialki objety jest ochrona archeologiczna :o I co teraz? Pani zajmujaca sie nasza sprawa, powiedziala, ze do srody zastanowi sie, co z tym zrobic :-? :-? A moze ktos mi powie, co moze mnie w srode czekac?

Będę niecierpliwie czekał na rozwój Twojej sytuacji ponieważ ja zrezygnowałem w ostatniej chwili z zakupu takiej działki. Powodem mojej rezygnacji było to co mi powiedziało dwóch prawników - w najlepszym przypadku ponad 5 lat przepychanek z urzędnikami i wykonanie na własny rachunek wykopalisk bez żadnej gwarancji na zniesienie takiej ochrony. Trzymam za Ciebie kciuki. Jeżeli Tobie się uda to może ja jeszcze wrócę do tamtej działki bo bardzo mi się podobała.