Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzieki

Wyglada na to ze sie dogadamy

Ania i Piotr

podeślijcie proszę nam te namiary. Właśnie zaczynamy wybierać ekipę do elektyki i alarmów i chciałbym zobaczyć co inni oferują (na razie mam ofertę na alarmy polecanego na forum pana Piotra Partyki).

P.

Wyslalem na Priva

Mam pytanie z jakiego tartaku zamawialiście więźbę i jestecie z tego drewna zadowoleni?

Tez mnie ten temat interesuje :D Ile placiliście za m3. Bo mi zaspiewali 800 zl/m3! To chyba duzo ?? Pozdrawiam

Aha impergnacja cisnieniowa

Ja zaplacilem 630 za m3, ale nikomu nie polecam tego tartaku, bo tak sumarycznie to chyba wyszlo mnie dudzo duzo drozej, nerwowa, a impregnacja bliska zeru

Mamy dach, mamy dach - znaczy się dach mieliśmy juz dawno ale teraz mamy dachówkę :D Prawda, że ładnie wygląda :p

http://www.halinairobert.photosite.com/~photos/tn/1149_348.ts1152456760109.jpg

No wlasnie przejezdzalismy obok wczoraj czy przedwczoraj i podziwialismy, bo tez bedziemy mieli Marsylke

Teraz wiem gdzie sie budujesz

Jezdzimy obok Twojego domku na skory do obwodnicy, bo my pod lasem w |Juszkowie sie budujemy

Mamy dach, mamy dach - znaczy się dach mieliśmy juz dawno ale teraz mamy dachówkę :D Prawda, że ładnie wygląda :p

http://www.halinairobert.photosite.com/~photos/tn/1149_348.ts1152456760109.jpg

ladnie ladnie :roll: mam nadzieje ze za 3 tygodnie bedzie u mnie podobny oczywiscie tez marsylka dzis wiecha

CMyK

Pytanie do budujących w Klukowie - czy ktoś z Was przebijał się przez warstwę gliny? Zastanawiamy się nad studnią chłonną no i pytanie tylko ile przyjdzie kopać żeby jakąś warstwę chłonną znaleźć... na głębokości 3 - 4,5 m glina, głębiej nie wiemy... tzn niby nie glina tylko " piasek gliniasty" :roll:

Jak szukałem działki, to rozmawiałem z kobietš z gospodarstwa na końcu Klukowa (patrzšc od stony lotniska). Kobieta sprzedawała swoje rozparcelowane pole, podzielone na działki po 2000m2. Mówiła, że wykopała studnię, ale woda była mierdzšca. Studnia stoi na podwórzu, a gospodyni z niej nie korzysta.

Podobno z Klukowie jest wysoki poziom wód gruntowych i dlatego nie jest zalecane budowanie piwnic.

MałaRuda, jak rozwikłasz problem studni to napisz na forum co z tego wyszło.

Podobno z Klukowie jest wysoki poziom wód gruntowych i dlatego nie jest zalecane budowanie piwnic.

MałaRuda, jak rozwikłasz problem studni to napisz na forum co z tego wyszło.

Hmmm, u mnie według badań geotechnicznych wyszło że mam na działce piach, a wode na głębokości 3.5 metrów, więc piwnica się zmieści.

No i dom będzie podpiwniczony....

Pytanie czy się w coś nie pakuję, okaże się to niestety dopiero po zrobieniu wykopów :-?

U nas wyszło, że 0,0-0,5 gleba :D

0,5-1,2 piasek drobny

1,2-3,4 j.w. z domieszkami

3,4-5 piasek gliniasty

a woda na 1,3 (w grudniu!).

Sąsiedzi którzy zdecydowali się na piwnicę mają dwie opaski drenażu wokół chaty :o . Myśmy dali spokój z piwnicą, ale myśleliśmy nad jakimś drenażem bo na wiosnę to tam wszystko pływa no i jedyny pomysł na jaki wpadliśmy to studnia chłonna. Tylko czy pod tą gliną jest jakaś warstwa chłonna ? :roll: :roll: :roll:

No i chyba poczekamy na GIWK i kanalizację :roll:

A z ciekawostek to słyszałam od tubylców, że z Klukowa brali glinę na cegły z których kawałek starówki zbudowali, ale nie wiem czy to prawda czy taka miejscowa legenda :wink: :D :D :D

A my szalejemy z papierami - pani z architektury dobiła nas żądaniem oświadczeń gestorów sieci. To nic że mamy warunki techniczne , że jak spełnimy takie i takie warunki to nam podłączą prąd i wodę i gaz - mają oświadczyć że nam dostarczą :o :o :o

A jeśli ktoś chciałby coś wiedzieć na temat drzew (czyt. wycinki takowych na swym poletku) to zapraszam do mnie - na ten temat wiem już WSZYSTKO :p :p :D :D :D :D

Witam wszystkich budujacych i nie tylko. Przegladam forum juz od jakiegos czasu i nadeszla chyba chwila ( pomijam jaka) aby przylaczyc sie do grona. Jestem z Gdanska, mieszkam w Gdyni, a budowa bedzie w Baninie.

Moj etap to :pozbierane wszystkie papiery,uzgodnienia,pozwolenia,oswiadczenia,zapewnienia i odrolnienia.Czekam tylko pozwolenie.

Witam :lol:

Poszukuję ziemi urodzajnej lub czarnoziemu - gdzie można kupić? I za jaką cenę (ważne by było to niedaleko Chwaszczyna).

Czy znacie kogoś kto by przeorał mi działkę, a potem rozrzucił ten że piach oraz trochę ubił, bo chciałabym posiać trawę?

W Chwaszczynie zaraz koło ronda gdzie jest tablica o czanoziemiu, a następna w Dobrzewinie.

Witam,

1. Poszukuję miejsca gdzie tanio kupię siatkę ogordzeniową powlekaną PCV a może komuś od was zostało to z chęcią odkupię.

2. Odkupię drewno na szalunki, cekam na propozycje :-) lub polecenie jakiegoś tartaku.

Pozdrawiam Wszystkim i Witam to mój 1 ale nie ostatni post :-)

Paweł

Witajcie, pilnie potrzebuję namiarów na fachowców, którzy wykonują u nas cekolowanie.

Zaczęlismy sami, ale to zajmuje tyle czasu, że nie mamy szans robić innych rzeczy, a musimy jak najszycbiej sie wprowadzić. HELPIK!

Dane spisane z forum. Ci panowie zajmują się wykończeniówką:

Szyca Zbigniew 600 946 788 - polecany przez MarcinU,

Damps Franciszek 504 035 928 - nie zapisałam przez kogo polecany :-?

Hinca Krzysztof 509 836 578 - polecany przez Joola, gosia@.