Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Ktos polecał niedrogiego pana ze "skoczkiem" czy "zagęszczarką" do piachu wsypywanego do fundamentów. Nie moge sobie przypomnieć gdzie to czytałam. Prosze o podanie namiarów.

Zagęszczarką możecie "pobawić" się sami(taniej wyjdzie a i dla niektórych jakas tam frajda ;-)) - a wziąć ją z Ramirentu w Gdańsku.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej hej to ja :) Wreszcie ładuję swoje ostatnie zdjęcia. Na końcu jest kilka zdjęć podjazdu, który po ostatnich deszczach ślicznie wygląda :

http://www.mag.wrota.net/budowa.htm - nie pamiętam dokładnego linka, bo się jeszcze nie wrzucił na serwer :)

No to teraz możesz kalosze rzucić w kąt :)

...

Podłogówka i kocioł na paliwo stałe? Nie jest to najlepszy pomysł. Chyba że z buforem...

No dobra Malutki a jako instalator co powiesz o takim zestawieniu:

kominek z płaszczem w systemie otwartym z podłogówką + parę grzejników na piętrze i zasobnik 160 l. na CWU.

Według mnie nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Takie coś montują instalatorzy z Bojana sprzedający kominki CTM'u.

Drobna różnica niż " całość w podłogówce" nie?

Dowcip polega na tym żeby można zrobić coś z nadmiarem ciepła kiedy obieg grzewczy się zamknie. Tu masz grzejniki i zasobnik 160l.

A w tamtym przypadku...tylko zasobnik (chyba). A kociołka na paliwo stałe nie można wyłączyć ot tak sobie.

Zresztą tu bardziej mi chodziło o możliwy dyskomfort ciagłego rozpalania kotła (przy braku zapotrzebowania po prostu zgaśnie, a ekogroszek sam się nie rozpali- w odróżnieniu od pelletsu).

Tą różnicę to znam ale jak ma się system otwarty do podłogówki? O to mi tylko chodzi.

Ufff chyba rozmawiałeś ze szpecami którzy tego "nie widzą"?

Gdzie idzie powietrze? Na dół czy do góry?

Wal jak w dym do Janussza. Ja tez mam podłogówkę u góry i...działa. Dziw jakiś czy cóś? :D

Druga sprawa jak jest sporo podłogówki to nie robi się jej na RTL-ach tylko na rozdzielaczu i dodatkowej pompie, a jeśli tak to jak sądzisz powietrze się tam pojawi czy też nie? Zwłaszcza z automatami na belce?

Pieca juz nie moge zmienic bo zapłacony, ale pomysle nad grzejnikami., czy wystarczy jak będą 4 w domu (łazienki, pralnia i garaż)?

Fachowcy się wypowiedzieli, ja dodam jako użytkownik po 2 zimach w nowym domku. Na całym parterze (oprócz jednego pokoju i spiżarki) + duża 30m łazienka na piętrze - mam podłogówkę. Do tego kilka grzejników rozmieszczonych także w pokojach z podłogówką. Koszt na początku większy, ale nie wyobrażam sobie teraz życia bez kaloryferów. Podłogówka jest super, nie ma nic wspanailszego niż wyjście z bosymi stopami w łazience z wanny na ciepłe kafle, ale spróbujcie wrócić do zimnego domu i rozgrzać podłogówkę. Trochę poczekacie. Mam piec węglowo-drzewny + kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Kiedy rozpalam w piecu zamykam podłogówkę, nagrzewam kaloryfery, w domu robi się szybko ciepło i dopiero wtedy puszczam ciepłą wodę na podłogówkę.

Zdecydowanie nie polecam rozwiązania z samą podłogówką. Fajny bajer, ale chyba tylko dla tych najbogatszych gdzie jest tylko piec z paliwem stałym (gaz, olej) i ustawiona stała temp. na piecu.

Co do rozmieszczenia kaloryferów to - biorać pod uwagę miejsca gdzie jest podłogówka - mam je w salonie (szeroki), wiatrołapie (mniejszy, pod wieszakiem na kurtki), w dolnej łazience (jeden łazienkowy wąski) i w górnej łazience (trzy łazienkowe - wysoki szeroki, wąski szeroki nad wanną i wąski szeroki). Wszystkie grzejniki łazienkowe z zamontowaną grzałką z możliwością podłączenia grzejnika do prądu.

Pozdrawiam

Adamski

Pozdrawiam

Adamski

...

Podłogówka i kocioł na paliwo stałe? Nie jest to najlepszy pomysł. Chyba że z buforem...

No dobra Malutki a jako instalator co powiesz o takim zestawieniu:

kominek z płaszczem w systemie otwartym z podłogówką + parę grzejników na piętrze i zasobnik 160 l. na CWU.

Według mnie nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Takie coś montują instalatorzy z Bojana sprzedający kominki CTM'u.

Drobna różnica niż " całość w podłogówce" nie?

Dowcip polega na tym żeby można zrobić coś z nadmiarem ciepła kiedy obieg grzewczy się zamknie. Tu masz grzejniki i zasobnik 160l.

A w tamtym przypadku...tylko zasobnik (chyba). A kociołka na paliwo stałe nie można wyłączyć ot tak sobie.

Zresztą tu bardziej mi chodziło o możliwy dyskomfort ciagłego rozpalania kotła (przy braku zapotrzebowania po prostu zgaśnie, a ekogroszek sam się nie rozpali- w odróżnieniu od pelletsu).

Tą różnicę to znam ale jak ma się system otwarty do podłogówki? O to mi tylko chodzi.

Ufff chyba rozmawiałeś ze szpecami którzy tego "nie widzą"?

Gdzie idzie powietrze? Na dół czy do góry?

Wal jak w dym do Janussza. Ja tez mam podłogówkę u góry i...działa. Dziw jakiś czy cóś? :D

Druga sprawa jak jest sporo podłogówki to nie robi się jej na RTL-ach tylko na rozdzielaczu i dodatkowej pompie, a jeśli tak to jak sądzisz powietrze się tam pojawi czy też nie? Zwłaszcza z automatami na belce?

Pieca juz nie moge zmienic bo zapłacony, ale pomysle nad grzejnikami., czy wystarczy jak będą 4 w domu (łazienki, pralnia i garaż)?

Fachowcy się wypowiedzieli, ja dodam jako użytkownik po 2 zimach w nowym domku. Na całym parterze (oprócz jednego pokoju i spiżarki) + duża 30m łazienka na piętrze - mam podłogówkę. Do tego kilka grzejników rozmieszczonych także w pokojach z podłogówką. Koszt na początku większy, ale nie wyobrażam sobie teraz życia bez kaloryferów. Podłogówka jest super, nie ma nic wspanailszego niż wyjście z bosymi stopami w łazience z wanny na ciepłe kafle, ale spróbujcie wrócić do zimnego domu i rozgrzać podłogówkę. Trochę poczekacie. Mam piec węglowo-drzewny + kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Kiedy rozpalam w piecu zamykam podłogówkę, nagrzewam kaloryfery, w domu robi się szybko ciepło i dopiero wtedy puszczam ciepłą wodę na podłogówkę.

Zdecydowanie nie polecam rozwiązania z samą podłogówką. Fajny bajer, ale chyba tylko dla tych najbogatszych gdzie jest tylko piec z paliwem stałym (gaz, olej) i ustawiona stała temp. na piecu.

Co do rozmieszczenia kaloryferów to - biorać pod uwagę miejsca gdzie jest podłogówka - mam je w salonie (szeroki), wiatrołapie (mniejszy, pod wieszakiem na kurtki), w dolnej łazience (jeden łazienkowy wąski) i w górnej łazience (trzy łazienkowe - wysoki szeroki, wąski szeroki nad wanną i wąski szeroki). Wszystkie grzejniki łazienkowe z zamontowaną grzałką z możliwością podłączenia grzejnika do prądu.

Pozdrawiam

Adamski

Pozdrawiam

Adamski

Co za co - swoja drogš ile czasu Cię nie ma w domu że zdšży się on wychłodzić? Albo jak masz go zaizolowane? A może kociołek do bani?

Wiem co o tym bo miałem - domek słabo ocieplony, kociołek m-ki "kociołek", okna z rozbiórki (;-)).

Sama podłogówka nie jest jak napisałe "dla bogatych" tylko dla oszczędnych. Podłogówka wolno się nagrzewa ale i wolno wychładza. Akumulujšc ciepło pozwala na oszczędnoci.

Czasem nie było nas kilka dni w domu i nic dziwnego, że się wychładzało. Ściany gazobeton 24 + wełna 12 cm. Kocioł Buderus Dorn. W sumie dom ciepły, średnie rachunki (węgiel, drewno) za miesiąc grzania tej zimy ~350zł / dom 160m2. Nie mam zastrzeżeń co do oszczędności na podłogówce, ale do twierdzenia że wystarczy zamontować tylko podłogówkę. Twierdzę że w kilku miejscach w domu przydaje się jednak zamontować dodatkowe kaloryfery. Ok, może przesadziłem z określeniem "dla bogatych" ;-)

Pozdrawiam

Adamski

Marcin B napisał:

Witaj,

trzymam kciuki i pewnie się uda.

My także zaczynaliśmy w sierpniu.

Dokładnie w połowie.

Sami "zaprojektowaliśmy" nasz dom.

Po czym we wrześniu zleciliśmy wykonanie oficjalnego projektu.

W październiku pozwolenie.

W listopadzie stan zero.

Grudzień - marzec przestój zimowy.

Od kwietnia ostra jazda bez trzymanki.

Są jakieś szane na wprowadzenie przed gwiazdką.

POWODZENIA.

beti555 napisał:

Witaj i powodzenia

B.

dziekuję bardzo :) i gratuluje szybkości w działaniu, my chcemy ruszyć w kwietniu i na gwiazdkę się wprowadzać.. teraz zaczęliśmy biegnainę z papierkami i przymuszaniem gminy do stworzenia funduszu na inwestycje ekologiczne :oops: chcą mieć POŚ niech się dołożą..zobaczymy co zwojujemy..w końcu nie długo wybory 8)

[/url][/code]

W niedzielę była inspekcja w osobie mojej Żoneczki na działeczce. Przyjechaliśmy i pierwszy raz odpaliłem kominek Lechmy z własnoręcznie zamontowaną dmuchawą ze sterowaniem. Rewelacyjny układ a w szczególności dla tych co mają problemy z rozpalaniem w tradycyjnym kominku lub nie mają czasu i ochoty na ręczne dozowanie powietrza do spalania. Taki układ pozwala również zaoszczędzić energię z opału która nie jest niepotrzebnie zbyt szybko wypalana i tracona w kominie.

W niedzielę była inspekcja w osobie mojej Żoneczki na działeczce. Przyjechaliśmy i pierwszy raz odpaliłem kominek Lechmy z własnoręcznie zamontowaną dmuchawą ze sterowaniem. Rewelacyjny układ a w szczególności dla tych co mają problemy z rozpalaniem w tradycyjnym kominku lub nie mają czasu i ochoty na ręczne dozowanie powietrza do spalania. Taki układ pozwala również zaoszczędzić energię z opału która nie jest niepotrzebnie zbyt szybko wypalana i tracona w kominie.

A masz wycišgowy czy nadmuchowy?

A masz wycišgowy czy nadmuchowy?

Mam nadmuchowy, orginalny z Makrotermu.

Co do dachów dla zainteresowanych - Krzysiek tel. 0502-09-55-54 od Adama.

Pozdrawiam

Wakmen - odchodzi się już raczej od nadmuchów na drewnie (patrz posty Janussz oraz kłopoty z kominami). Ale dobrze że przystosowałe sobie kominek do takiego rozwišzania. W razie co zamontujesz przepustnice powietrza z siłownikiem.