kodi_gdynia 24.04.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 12.05. odpowiada. Skoro ostatnie spotkanie odbyło się w Gdańsku kolejne powinno być bliżej Gdyni. Albo u nas, albo u Seby i Ewy. Nie ma to znaczenia. Godzina popołudniowa jak najbardziej odpowiednia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 24.04.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 Zapraszamy do nas. Co do 12.05 muszę się dowiedzieć czy będę wolny. Mój brat ma urodziny w ten dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 25.04.2002 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Cześć wszystkim Jestem co prawda dopiero na etapie kupowania działki i załatwiania formalności, ale chętnie posłucham (poczytam) osób bardziej doświadczonych w budowaniu. Mieszkam w Wejherowie. Tak się jednak życie ułożyło, że mam 2 opcje budowy - Tczew albo Wejherowo. Działka jak na razie w Tczewie - 1000m2. Domek w planach parterowy z poddaszem mieszkalnym - 120 m2 pow. użytk. bez piwnicy. Na razie zastanawiam się na rodzajem ściany (jednowarstwowa + ocieplenie, dwuwarstwowa + ocieplenie w środku), rodzaj materiału. Z zainteresowaniem przeczytałem uwagę Zachara o hurtowni w Starogardzie, na razie jestem na etapie liczenia pieniążków na poszczególne etapy. Moglibyście podać orientacyjne wydatki jakie mieliście na razie? Serdecznie pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 26.04.2002 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Witam w grupie! Zapraszam na spotkanie 12 maja. Co do kosztów to za każdym razem są inne. Przypuszczam, że w Tczewie będzie trochę taniej niż w Wejcherowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 26.04.2002 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Witam kolegę adamskiego. Miło zobaczyć kogoś nowego. Szykujemy spotaknie w połowie maja - zapraszamy. Pogadamy o szczegółach. Nie będzie mnie w parcy w przyszłym tygodniu więc będę mniej aktywny - ale i tak będę w kontakcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.04.2002 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2002 Hmmm, co do spotkania to na razie nie wiem czy będę (a raczej będziemy z żoną). Mamy 15 miesięczną córkę i różnie się nasze plany układają.Wracając do tematu działki to lada dzień podpiszę umowę z aktualnym właścicielem i będę szczęśliwym posiadaczem 1000 metrowej działeczki pod Tczewem. Budowa raczej w przyszłym roku. Z tego co czytałem to Kodi na ściany bierzesz gazobeton. Mogłbyś zdradzić jakiej grubości bloczki? Jakieś ocieplenie do tego też?Pozdrowienia Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.04.2002 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2002 Byłem w zeszłym tygodniu na targach budowlanych w Gdańsku na ul. Beniowskiego. Byli tam także spece z Redy i Osławy. Według pana z Redy wystarczy bloczek 36 - jedna warstwa i jest ok, według pana z Osławy preferowałby jednak ścianę trzywarstwową. Ze względu na robociznę i tempo budowania wolałbym budować ściany jednowarstwowe, ale trochę obawiam się późniejszych kosztów ogrzewania. Jak myślicie czy bloczek 36 bez dodatkowego ocieplania wystarczy? Porównując wsółczynniki cieplne z Muratora powinno wystarczyć ale może widzieliście chatki budowane w ten sposób i możecie powiedzieć coś od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anonimowy 30.04.2002 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Witam W 4/02 Muratorze jest text sponsorowany Porothermu.Jest w nim interesujący obrazek. Oto okazuje się, że udział ścian w trwonieniu ciepła jest na poziomie 14%.Tzn. że nawet gdyby zrobić ścianę dwa razy gorszą (cieplnie)to koszty ogrzewania mogą wzrosnąć (nie wiem czy to jest tak proporconalne) o 14%. Więc po co walczyć z jakimiś trzema warstwami?Jest jakiś pokutujący stereotyp, że 3 warstwy to ściana 'wyższej klasy' (ludzie chyba tak kojarzą - w trzech napewno będzie cieplej niż w jednym choćby najcieplejszym). Wg mnie należy wybrać ścianę:-najprostszą w budowie-najcieplejszą za najmniejsze pieniądze-której nie można spartolić-i której użytkowanie będzie sprawiało najmniej kłopotów Poprawcie jeśli się mylę. A przy okazji czemu nikt - ale to nikt - nie zastanawia sięnad połączeniem ogrzewania i wentylacji? Regards Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 30.04.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Anonimowy masz rację co do tych ścian. Jednym z powodów dla których zastanawiam się na jednowarstwową ścianą jest nadzieja, że będzie większa szansa na prawidłowe wykonanie, no i będzie też szybciej i taniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 30.04.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Ta, którą najtrudniej spartolić i jest jednocześnie tania to dwuwarstwowa bo ocieplenie kryje ew. błędy murarzy. Wg mnie do jednowarstwowej musisz mieć superekipę. Jak spartolą: umarł w butach! Musisz docieplać a więc koszty nadmierne: przecież masz juz teoretycznie ciepłą ścianę a tu koszt docieplenia!Koszt budowy ściany jedno- i dwuwarstwowej jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 30.04.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 EM, jaką ścianę więc doradzasz? Rozumiem że dwuwarstwowa, ale dokładniej co? Ceramika, bloczki komórkowe czy coś innego? Z testów z Muratora dotyczących ścian jedno- i trzywarstwowych (niestety nie mam tego numeru o dwuwarstwowych) wywnioskowałem - może błędnie - że opłaca mi się postawić ściany z bloczków z gazobetonu z Redy (ew. Osława). Myślałem o 36mm, ale może węższy bloczek + styropian?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 30.04.2002 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 To jest kwestia smaku, gustu i przekonań: nic Ci nie doradzę. Ale powiem co zrobiłem i dlaczego: postawilem ścianę dwuwarstwową z Porothermu 24 i na to wełna mineralna 10 cm jako docieplenie+ tynk cienkowarstwowy. Powód: nie chcę mieszkać w betonie (nie chcę i już!). Wełnę wybrałem ze względu na paroprzepuszczalność (w odróżnieniu od styropianu) i porównywalną cenę (dostałem korzystną ofertę w hurtowni).To maoja historia ale to moje fochy i uprzedzenia tak więc możesz skorzystać lub uznać że Ciebie to nie dotyczy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 30.04.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Osobiście preferuję ścianę jednowarstwową -sam buduję z keramzytu. Jednak trzeba ostro brać pod uwagę koszty (keramzyt nie jest najtańszy). Jeżeli chodzi o udział ścian w traceniu ciepła to też widziałem artukuł potwierdzający tezę, że nie ściany ale wentylacja i okna są tu słabym punktem (typowe okno k=1,1 a ściana 0,3-0,4!). Nie wspominając drzwi zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi 30.04.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Witam! Tez budujemy koło Gdyni i dzis trafiłam na ten wątek więc się przyłączam a raczej podczytuję bo widzę ze mam duze zaległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 30.04.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Witaj Gabi - super, że znowu się pojawiła się nowa osoba. Póki co mam urlop i walczę u siebie na działce, więc jestem mało aktywny na forum - ale poprawię się już w poniedziałek. Adamski co to gazobetonu. Byłem na tych samych targach i biorę materiał z Osławy bloczek 24cm i do tego 12cm styropianu. Gadałem z gościem chyba ze 30min. i przekonał mnie do kleju. O ile wiem to bloczki z Redy są słabej jakości więc średnio nadają się na ściany jednowarstwowe. Tak jak pisał EM ściana dwuwarstwowa jest prosta w budowi ei łatwo można zakryć błędy. Pozdrawiam i do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anonimowy 01.05.2002 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2002 Wracając do ścian - EM - jedyna technologia bez betonu (cementu) to szkielet drewniany (chociaż podłoga....) a i wełna taka sobie zdrowotnie... Mam kolegę, który zbudował dom z Ytonga 36 (faktem jest - wziął dobrą ekipę). Nie czekał miesiącami aż mu ściany wyschną. Otrzymał też idealnie proste, pionowe i równe ściany, które pokrył tylko gładzią i pomalował. Mieszka teraz w jeszcze nie otynkowanym z zewnątrz domu. W środku jest ciepło, dobry mikroklimat i kolega nie płaci dużo za ogrzewanie (gaz). Otynkuje jak będzie miał pieniądze. Przy ścianie dwu czy trzywarstwowej trzeba odrazu ponieść koszty elewacji - ma to znaczenie dla napiętego zazwyczaj budżetu. Wg mnie (zaznaczam nie znam się na budowaniu tyko głóśno myślę)wybór jest prosty dla domu parterowego wolnostojącego w cichej okolicy - lekki Ytong 36 bez docieplenia. Dla innych domów już nie będzie tak prosto. Przy okazji pytanie dot. ścian na klej: dlaczego dla połączeń pióro-wpust podają zawsze, że 'w pionowych spoinach nie trzeba kłaść zaprawy'? Rozumiem, że powietrze jest dobrym izolatorem, ale na mój rozum nawet najbardziej powyginana szczelina dobrze 'przewodzi' wiatr . Mieszkałem kiedyś w budynku, w którym wiało przez ściany (był otynkowany). I drugie - 'pierwszą warstwę układa na grubą spoinę z tradycyjnej zaprawy cementowej' - czyli mamy przepuszczalną obrączkę wokół domu i to w miejscach gdzie najłatwiej kondensuje się wilgoć - chyba powinna być to 'ciepła zaprawa' co ?. Poprawcie jeśli się mylę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi 02.05.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 witam i przedstawię się wszystkim zaprzyjaźnionym w tym wątku!Budujemy się w Tuchomku, mamy prze soba dach i przeprowadzkę na jesieni. Z jednej strony - w końcu (3 rok budowy)z drugiej jak to będzie na wsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiak2 02.05.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 a propos naszego grillowego spotkanka... czy 12 maj jest dalej aktualny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 02.05.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Co do grilla to tak jak pisałem wcześniej - u mnie wszystko zmienia sie z dnia na dzien. Niestety jak na razie 12.05 raczej nie dam rady sie zjawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 02.05.2002 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Witam Gabi! Pozdrawiam też wszystkich znajomych z widzenia i z pisania Jeżeli chodzi o 12 maj jak dla mnie aktualne. Seba potwierdź, że u Ciebie -godzina 16 chyba będzie odpowiednia? Do usłyszenia w poniedziałek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts