Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

....

...
...

Ja biorę z prywatnych lasów po 100 / mp. - niepołupane i w dużych balach cietych po 1m. ...

a to cena z transportem? masz jakieś namiary?

Transport niestety we własnym zakresie. Ja mam dobrze, że biorę stara wojskowego i płacę tylko za paliwo co mnie wynosi około 60 PLN za 100km.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wakmen, coś mi się wydaje, że na potrzeby domku nie trzeba żadnych pozwoleń. Też będziemy kopali studnię i gdzieś tak czytałam (chyba do głębokości 30m).

Ja kopać nie będę (mam już wodociąg) ale pomagam koledze w tej sprawie.

Co do aspektów prawnych to jest tak, że dla studni o wydajności poniżej 6m3/dobę i głębokości poniżej 30m (lub 40) taka inwestycja wymaga tylko zgłoszenia wraz ze szkicami lub rysunkami. Niestety panie w Starostwie są tak niedouczone i "ociężałe" (przepraszam za wyrażenie), że nie rozumieją tych pojęć. Jak ja się starałem o POŚ było podobnie dlatego szukam (kolega szuka) projektanta, który zrobi mu projekt bo nic innego nie chcą przyjąć.

Tak to już jest z tymi urzędnikami: ustawa swoje a urzędnik swoje (ponad ustawą) :evil: :cry: :oops: :x :-? :(

Jeli to nie tajemnica, to z jakiego nadlenictwa bierzesz to drewno?

Zastanawiam się nad takš opcjš, ale jak mam zapłacić 100zł+ transport za nieporšbane, a 130-140 za porabane z transportem, to jesli nawet trochę oszukajš na tym "metrze przestrzennym", to i tak oszczędnoć jest niewielka :roll:

Dwa lata temu brałem drewno w nadlenictwie koło Starogardu i buczyna była tam po 59 zł :wink:

Je�li to nie tajemnica, to z jakiego nadle�nictwa bierzesz to drewno?

Zastanawiam się nad takš opcjš, ale jak mam zapłacić 100zł+ transport za nieporšbane, a 130-140 za porabane z transportem, to jesli nawet trochę oszukajš na tym "metrze przestrzennym", to i tak oszczędno�ć jest niewielka :roll:

Dwa lata temu brałem drewno w nadle�nictwie koło Starogardu i buczyna była tam po 59 zł :wink:

I tutaj masz rację z tą znikomą oszczędnością. Chyba już za rok będę się przymierzał aby kupić już z jakiegoś składu podwarunkiem, że wymierzę i od razu mi to zapakują a jak nie to dziękuję za interes. Bo może się okazać, że z zakupionych 10mp przywiozą 8mp. W takim perzypadku to juz nie interes.

Podobnie jest z tymi co sprzedają węgiel z wozu!!!!!!!!!!!!

Kontakt na drewno, który podałem jest sprawdzony. Facet ma to poukładane na samochodzie tak, że można sobie zmierzyć - nie jest to luźno narzucony stos tylko poukładane jak trzeba. Przypominam - cena 120 zl / mp (w cenie drewno połupane i transport). Jedyny minus to to, że to mieszanka i nie do końca wiadomo co przywiezie. Zwykle jest to głównie brzoza, dąb i olcha.

Czy u kogoś z Was robi teraz Krzysztof Hinca? Dzwonię i dzwonię, ale nie odbiera, wiadomości też zostawić nie można a miał mi robić ocieplenie na początku września i nie wiem co się dzieje.
O, u mni etez miał robic elewacje we wrzesniu i dokonczyc w srodku

:wink: :roll:

a odzywał się do Ciebie? bo telefonu w ogóle nie odbiera, a to jedyny namiar jaki mam

Witam,

czy mógłbym prosić o wycenę takiej studni (60-70 metrów) ?

Chciałbym wybudować u siebie studnię do celów gospodarczych (prąd jednak jest tańszy) - ale niestety wodę mam dosyć głęboko i zastanawiałem się ile to może koszować.

Uprzejmie dziękuję i pozdrawiam,

Jarek

Witam, wszystko zależy od tego na jakiej głębokości jest woda ...

Dzięki anSi - Twoje doświadczenie przekażę koledze.

Jak ktos ma jeszcze jakieś kontakty w sprawie studni głębinowych (szczególnie sprawy papierologiczne) to będę czekał.

Wakmen - papierkologię, czyli projekt aż do momentu zatwierdzenia w Urzędzie zrobi Ci właśnie p. Kratiuk. Proponuję skontaktować się z nim. :)

jarek.jaworski w sprawie kosztów studni wysłałam Ci wiadomość na priva.

Hejka.

Czy można się dopisać do grupy Trójmiasto i okolice???

Będziemy budować w Pucku

Pozdrawiamy wszystkich ziomali.

Mylę że sprzeciwów nie będzie ;-)

Witajcie. I powodzenia.

PS ja też mam cinienie skutecznie rozładowywane przez moja żonkę :-(.Na budowanie oczywicie.

Dzięki anSi - Twoje doświadczenie przekażę koledze.

Jak ktos ma jeszcze jakieś kontakty w sprawie studni głębinowych (szczególnie sprawy papierologiczne) to będę czekał.

Wakmen - papierkologię, czyli projekt aż do momentu zatwierdzenia w Urzędzie zrobi Ci właśnie p. Kratiuk. Proponuję skontaktować się z nim. :)....

Popieram obiema rękoma ;-)

Sama korzystałam z usług p. Kratiuka (swojš drogš jest również najtańszy - przynajmniej jak sprawdzałam ponad rok temu).

Wszystko od projektu aż do wody trwało w mojej sytuacji ok 2,5 miesišca.

Chyba nawet w gminie się zdziwili, że mogę zrobić studnie bo jak się pytałam to mówili, że zgody nie dostanę :roll: . Ale wszystko poszło sprawnie i gładko :lol: