Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

Uwaga chwalę się :wink:

W piątek odeskowaliśmy i opapowaliśy dach. Okna zabite, zamontowane drzwi z desek i mamy juz klucz do swojego domku (do kłódki). Teraz mogę spać spokojnie. Czy też tak mieliście, że np. jakaś pilna praca była zaplanowana na następny dzień i wykonanie uzależnione od pogody, a tu nagle w nocy budzi Was deszcz, no i ze spania nici :roll:

Z dekarzem jesteśmy umówieni na grudzień, dachówka zamówiona (Cosmo Jungmeiera).

I czekamy do wiosny

Gratulacje liwka, masz bardzo ładny projekt. Też chciałem taki budować, ale póniej tak "wyszło", że buduję inny.

Pozdrowienia

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eeeech,jestem zla i zrezygnowana :cry: ,moja ekipa budowlana "zaklepana " na przyszly rok wycofala sie....i zostalam na lodzie.Niestety,ucze sie :-? poruszania w tym swiecie budowlanym.Budowlancy twierdzili ,ze jest jeszcze czas,ja nie spisalam umowy i teraz nie mam ekipy.....

Moze ktos z Was moze polecic jakas sprawdzona,dobra firme,ktora w przyszlym roku bedzie wolna latem-bo wtedy planuje rorpoczac.

Pomozcie!!!!!

Zadzwoń do Pana Wojtka Kordy - telefon podałem na BIAŁEJ LICIE WYKONAWCÓW

Mam kolejne pytanie - jak planujecie wykończyć / macie wykończony komin? My mamy systemowy i teraz jest pytanie jak go wykończyć w części nad dachem....

A może tylko otynkować ten komin? Tyle, że podobno szybko się zabrudzi (elewacja będzie w kolorze żółtym, a więc będzie jasna). Poradźcie, jak wy robicie?

U nas połozyliśmy tynk mozaikowy pod kolor dachówki (czerwonoczarny kamyczek), bo elewacja tez zółta. Wyglada fajnie, nie brudzi się, komin zabezpieczony warstwą tynku. Polecam.

My mamy dokładnie tak samo :)

Ja też chcę zrobić tak samo. Mam dwa kominy, jeden z cegły (ten od kominka - w nim będzie rura ze stali nierdzewnej), drugi z pustaków kominowych (tu sš kominy wentylacyjne, w tym jeden od pieca gazowego - w nim też będzie rura ze stali nierdzewnej). Chcę "dać na to styropian" i tynk cienkowarstwowy. Kolor tynku żółty. Dachówka ma być czerwona. Miałem troche obawy przed takim rozwišzaniem, ale widzę że też tak robicie, więc mam nadzieję, że będzie O.K.

A do jakiej gminy należysz? I czy wszystkie koszta przyłącza ponosiła gmina czy oprócz podatku adjecńskiego też coś płaciłeś?

Kiełpino Górne (słynne ostatnio ze smutnych wydarzeń), gmina Gdańsk. Wszystkie koszta poza granicą działki poniosła gmina, co właśnie im zrefundowałem w postaci opłaty adiacenckiej. Taki jest chyba jej sens. Piszę tylko o kanalizie, bo wodę miałem już od paru lat. Zapłaciłem około tysiąca złotych. Koszty przyłączenia kanalizy od ogrodzenia do mojej instalacji domowej poniosłem sam - około dwóch tysięcy (bardzo głęboki wykop, ponowne układanie kostki itd).

A do jakiej gminy należysz? I czy wszystkie koszta przyłącza ponosiła gmina czy oprócz podatku adjecńskiego też coś płaciłeś?

Kiełpino Górne (słynne ostatnio ze smutnych wydarzeń), gmina Gdańsk. Wszystkie koszta poza granicą działki poniosła gmina, co właśnie im zrefundowałem w postaci opłaty adiacenckiej. Taki jest chyba jej sens. Piszę tylko o kanalizie, bo wodę miałem już od paru lat. Zapłaciłem około tysiąca złotych. Koszty przyłączenia kanalizy od ogrodzenia do mojej instalacji domowej poniosłem sam - około dwóch tysięcy (bardzo głęboki wykop, ponowne układanie kostki itd).

dziękuje za informacje!

Kochani

czy ktoś ma namiar na parapety drewniane/drewnopodobne (MDF?)?

Najlepiej okolice Pruszcza, ale i dalej podjadę jeśli trzeba. Wszystko, co do tej pory udało mi się obejrzec nijak się ma do moich upodobań kolorystycznych. A myslałam, że parapety to drobiazg.

G.

W którym miejscu w Juszkowie się budujesz? My mieszkamy na Makowej koło Łškowej.

Pytanie do tych którzy już oddali dom (czyli do nielicznych), czy robiliście powykonawcze pomiary instalacji elektrycznej? Mój elektryk chce 200zł a to chyba troche za dużo.

I druga sprawa: ile kosztował was powykonawczy pomiar geodezyjny, jezeli go jeszcze nie robiliście to zapytajcie dla mnie waszych geodetów, proszę :roll:

Pytanie do tych którzy już oddali dom (czyli do nielicznych), czy robiliście powykonawcze pomiary instalacji elektrycznej? Mój elektryk chce 200zł a to chyba troche za dużo.

I druga sprawa: ile kosztował was powykonawczy pomiar geodezyjny, jezeli go jeszcze nie robiliście to zapytajcie dla mnie waszych geodetów, proszę :roll:

Mnie wykonanie mapy geodezyjnej powykonawczej kosztowało 400 zł :(

Natomiast powykonawczego pomiaru instalcji elektrycznej nie robiliśmy. A co taki pomiar ma na celu? Może nasz elektryk go zrobil, ale my na pewno nie płaciliśmy za to.

mam pytanko

czy ktos ma sprawdzonego kominkarza poszukuje ludzi ktorzy juz u Was robili kominki i nie brali za to kolosalnych pieniedzy; kominek polokragly bez udziwnien na dole tylko plyta z marmuru lub granitu. tez polokragla.

CMyK

ale sobie wymyśliłeś :wink:

płać tak jak wszyscy :evil: kolosalną kasę za małą robotę :wink:

od razu chciałbyś tanio -mogę polecić ci swojego kominkarza :lol: nic nie zrobił ale kasy chciał dużo :evil:

mam pytanko

czy ktos ma sprawdzonego kominkarza poszukuje ludzi ktorzy juz u Was robili kominki i nie brali za to kolosalnych pieniedzy; kominek polokragly bez udziwnien na dole tylko plyta z marmuru lub granitu. tez polokragla.

CMyK

od razu chciałbyś tanio -mogę polecić ci swojego kominkarza :lol: nic nie zrobił ale kasy chciał dużo :evil:

zadzwoń 0602300114. Niedrogo i solidnie.

mam pytanko

CMyK

ja chyba sie przejde do Ciebie i zloje Ci skore za takie gadki doigralas sie

CMyK

mam pytanko

CMyK

Osobiście polecam małżeństwo DAMPC. Ceny średnie, słowni i terminowi. Ja byłem zadowolony.

Prowadzą niewielki salon kominkowy przy Morskiej w Gdyni