Jan z Jankowa 12.02.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Widzę, że temat reku chwycił. Muszę przyznać, że jestem na końcowym etapie wyboru centrali no i firmy monterskiej. Na naszym lokalnym rynku jest kilka firm od tak renomowanych jak Systemair po jakieś garażowe wyroby. Ja osobiście cały czas się waham między Storkairem (kasa rzuca na kolana), Lindabem, a Systemairem. Wszystkie te system są porównywalne, jeśli chodzi o parametry, ale Storkair ma tę przewagę, że gdańska firma zajmuje się jednocześnie dystrybucją i montażem, co nie jest oczywiste w przypadku pozostałych firm. Inna sprawa, to czy wchodzić w GWC, czy nie - koszt nie mały, a dotarła do mnie martwiąca informacja, że tak naprawdę w trudnych warunkach to "rura" wymaga regeneracji i polega to na grzaniu zamarzniętego gruntu ogrzanym powietrzem z wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość It**** 12.02.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Widzę, że temat reku chwycił. Muszę przyznać, że jestem na końcowym etapie wyboru centrali no i firmy monterskiej. Na naszym lokalnym rynku jest kilka firm od tak renomowanych jak Systemair po jakieś garażowe wyroby. Ja osobiście cały czas się waham między Storkairem (kasa rzuca na kolana), Lindabem, a Systemairem. Wszystkie te system są porównywalne, jeśli chodzi o parametry, ale Storkair ma tę przewagę, że gdańska firma zajmuje się jednocześnie dystrybucją i montażem, co nie jest oczywiste w przypadku pozostałych firm. Inna sprawa, to czy wchodzić w GWC, czy nie - koszt nie mały, a dotarła do mnie martwiąca informacja, że tak naprawdę w trudnych warunkach to "rura" wymaga regeneracji i polega to na grzaniu zamarzniętego gruntu ogrzanym powietrzem z wnętrza domu. Hej Jan. A zastanawiałeś się nad GWC żwirowym, np.samodzielnie wykonanym ? Żadnych rur, tylko żwirek tutaj kilka fajnych wątków: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62094&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75065&highlight=rekuperator http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89851 Ja też jestem na etapie wyboru, i czekam na wyceny od kilku firm. Planuję sobie też gwc żwirowy wg taniaklima.pl pozdrowionka _ _ _Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan z Jankowa 12.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Hej Jan. A zastanawiałeś się nad GWC żwirowym, np.samodzielnie wykonanym ? Żadnych rur, tylko żwirek tutaj kilka fajnych wątków: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62094&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75065&highlight=rekuperator http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89851 Ja też jestem na etapie wyboru, i czekam na wyceny od kilku firm. Planuję sobie też gwc żwirowy wg taniaklima.pl pozdrowionka _ _ _Iwona Ja raczej ze względu na rodzaj gruntu i poziom wód gruntowych skazany jestem na rurkę. Pzdr JzJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 12.02.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Może dwa lata temu czytałem w Muratorze (papierowym, nie na forum), że zysk z GWC jest niewspółmierny do kosztów. No i tu kończy mi się wiedza w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 13.02.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Wiem, że były kiedyś rzucane na grupie namiary na gości od badań geologicznych. Mógłby ktoś je zapodać raz jeszcze. Przyznaję się bez bicia, że nie chce mi się wertować raz wtóry tych 260 !!! stron a i opcja Szukaj jakoś nie wzbudza we mnie nadmiernej ochoty.Więc gdyby ktoś wyciągnął pomocna dłoń ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
castorp 13.02.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Szukam wykonawcy sufitu z płyt gk. Może ktoś z Państwa może polecić dobrą firmę lub fachowca wykonującego taka usługę. Chodzi mi o wykonanie sufitu z płyt gk na jednopoziomowym ruszcie.Poszukuje solidnego i niedrogiego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość It**** 13.02.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Wiem, że były kiedyś rzucane na grupie namiary na gości od badań geologicznych. Mógłby ktoś je zapodać raz jeszcze. Przyznaję się bez bicia, że nie chce mi się wertować raz wtóry tych 260 !!! stron a i opcja Szukaj jakoś nie wzbudza we mnie nadmiernej ochoty. Więc gdyby ktoś wyciągnął pomocna dłoń ...... hej. geotechnik p. Szyłański 348-52-83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 13.02.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Wiem, że były kiedyś rzucane na grupie namiary na gości od badań geologicznych. Mógłby ktoś je zapodać raz jeszcze. Przyznaję się bez bicia, że nie chce mi się wertować raz wtóry tych 260 !!! stron a i opcja Szukaj jakoś nie wzbudza we mnie nadmiernej ochoty. Więc gdyby ktoś wyciągnął pomocna dłoń ...... hej. geotechnik p. Szyłański 348-52-83 Oooo, właśnie właśnie .... Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 13.02.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Możecie polecić kogoś od wykonania podbitki? Jakie są orientacyjne ceny takiej usługi? Ktoś niedawno pisał, że powinno się zrobić podbitkę przed ocieplenem domu z zewnątrz. Dobrze kojarze? Czy są jakieś rodzaje podbitek, czy podbitka to po prostu podbitka? Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 13.02.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam Ja z kolei słyszałam i tak mamy zamiar zrobić, że podbitkę lepiej zrobić po ociepleniu budynku. Do wyboru masz podbitkę drewnianą lub z tworzywa- ta podobno pod wpływem ciepła lubi się wyginać. Mamy zamiar zrobić drewnianą, metr2 boazerii na podbitkę kosztuje 29zł. robocizna we własnym zakresie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 13.02.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 izi7: podbitka moze byc drewniana, ale moze tez byc pcv (cos zblizonego do sidingu). Drewniana powinna byc z dobrej jakosci drewna, dobrze zaimpregnowana, wygląda super, ale niestety też sporo kosztuje. Ta pcv wygląda trochę gorzej, ale nie trzeba jej malować co roku, no i jest tańsza przy zakupie materiału. Nie wiem jak wyglądają roznice w kosztach robocizny. Co do etapu budowy to nie wiem czemu mają być podbitki, a pozniej tynki. U nas bylo odwrotnie i nie było żadnych problemów.Aha, podbitkę zamawiałem w Belpolu, chyba w Straszynie. PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 13.02.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Jeżeli ktoś ma dach dwuspadowy to przy ścianach szczytowych dobrze jest zrobić podbitę przed ociepleniem ponieważ jest to logiczne, że wtedy łatwo ją przybić do krokwi. Po ociepleniu 15 cm styropianem jest to trudniejsze do wykonania. Pozostałą podbitke lepiej po ociepleniu. Tak mi mówił dekarz i wydaje mi się to sensowne. My zdecydowaliśmy sie na podbitkę drewnianą dlatego, że jak to twierdzi dekarz z plastikową jak się zniszczy nic nie zrobisz a drewno zawsze można odnowić. Ten argument też nas przekonał . Mówił też, że drewno musi być dobre, wysuszone. Koszt m2 około 30 zł. Oglądałam w Ambicie też podbitki PCV i kosztowały około 40 zł m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 14.02.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Płaciłem za brązową podbitkę pcv 24zł/m2, oferowano mi drewnianą za ponad 40zł/m2. Ceny z 2004r, więc sporo się może zmieniło od tego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio 14.02.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jeżeli ktoś ma dach dwuspadowy to przy ścianach szczytowych dobrze jest zrobić podbitę przed ociepleniem ponieważ jest to logiczne, że wtedy łatwo ją przybić do krokwi. Po ociepleniu 15 cm styropianem jest to trudniejsze do wykonania. Pozostałą podbitke lepiej po ociepleniu. Tak mi mówił dekarz i wydaje mi się to sensowne. My zdecydowaliśmy sie na podbitkę drewnianą dlatego, że jak to twierdzi dekarz z plastikową jak się zniszczy nic nie zrobisz a drewno zawsze można odnowić. Ten argument też nas przekonał . Mówił też, że drewno musi być dobre, wysuszone. Koszt m2 około 30 zł. Oglądałam w Ambicie też podbitki PCV i kosztowały około 40 zł m2. A gdzie kupowalas swoja podbitke drewniana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 14.02.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 jak mi gul przestanie skakac to opowiem wam o naszym wykonawcy oczyszczalni która miała być od pazdziernika zeszłego roku GABI to może powiesz kto on jest. Sam mam w planie oczyszczalnię i mam nadzieję że nie jest to mój planowany wykonawca, czyli EKOFIL. Markus, czy skorzystałeś w końcu z oferty Ekofila ? Jeżeli tak to czy go polecasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 14.02.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A gdzie kupowalas swoja podbitke drewniana? Podbitkę w tej cenie kupi dekarz, który obiecał, że będzie bardzo dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
castorp 15.02.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Szukam wykonawcy sufitu z płyt gk. Może ktoś z Państwa może polecić dobrą firmę lub fachowca wykonującego taka usługę. Chodzi mi o wykonanie sufitu z płyt gk na jednopoziomowym ruszcie. Poszukuje solidnego i niedrogiego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 15.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam,jesteśmy na początku scieżki przez mękę - adaptacja i przeróbki projektów, mamy koncepcję zmiany wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną. W związku tym poszukuję kogoś kto wykona projekt takiej wenylacji (zz rekuperatorem) i równocześnie powie co zlikwidować (kominy?). Podejrzewam że robiąc taką instalację od stanu zero może się uda taniej (zalanie części przewodów w stropie itp.).Czy taką zmianę (usunięcie kominów i zmiana zasady wentylacji) można zrobić po uzyskaniu pozwolenia na budowę? Pozdrawiam Adam. ... oczywiście wolałbym żeby był to ktoś z okolic Wejherlandu oraz miał układy z jakimś wykonawcą (na zasadzie realizacja - projekt gratis).Generalnie wszystkie kontakty mile widziane. ... budować się będziemy w Redzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 15.02.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 a ja mam problem z zakupem nadproży.. okazuje się, że to bardzo rzadko spotykany artykuł w pobliskich hurtowniach, każda sugestia w tym temacie, mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 15.02.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jeżeli ktoś ma dach dwuspadowy to przy ścianach szczytowych dobrze jest zrobić podbitę przed ociepleniem ponieważ jest to logiczne, że wtedy łatwo ją przybić do krokwi. Po ociepleniu 15 cm styropianem jest to trudniejsze do wykonania. Pozostałą podbitke lepiej po ociepleniu. Tak mi mówił dekarz i wydaje mi się to sensowne. My zdecydowaliśmy sie na podbitkę drewnianą dlatego, że jak to twierdzi dekarz z plastikową jak się zniszczy nic nie zrobisz a drewno zawsze można odnowić. Ten argument też nas przekonał . Mówił też, że drewno musi być dobre, wysuszone. Koszt m2 około 30 zł. Oglądałam w Ambicie też podbitki PC V i kosztowały około 40 zł m2. Dla mnie to takie logiczne nie jest.co wtedy z mostkami cieplnymi? przecież tam gdzie wcześniej będzie zrobiona podbitka nie będzie żadnego ocieplenia czyli ściana będzie przemarzać i w tym miejscu za jakiś czas może pojawić się np grzyb ? tego dekarz już Ci pewnie nie powiedział ? owszem będzie mu łatwiej nabijać podbitkę do krokwi, ale przez ocieplenie też ją można mocować specjalnymi kołkami i listwami przyściennymi. Moim zdaniem Twój dekarz idzie na łatwiznę pod okapem dom docieplony a na szczytach niedocieplony, ale każdy robi jak uważa u mnie będzie podbitka po ociepleniu wszystkich ścian, szczytów itp.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts